1920x1080.jpg

Болестта на Алцхаймер е прогресивно неврологично заболяване, което кара мозъка да се свие (атрофия) и мозъчните клетки да умрат. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция - непрекъснато влошаване на мисленето, поведенческите и социалните умения, което засяга способността на човек да функционира самостоятелно.

Приблизително 5,8 милиона души в Съединените щати на възраст 65 и повече години живеят с болестта на Алцхаймер. От тях 80% са на 75 и повече години. От около 50 милиона души по света с деменция, между 60% и 70% се смята, че имат болестта на Алцхаймер.
Ранните признаци на заболяването включват забравяне на скорошни събития или разговори. С напредването на болестта човек с болестта на Алцхаймер ще развие тежко увреждане на паметта и ще загуби способността си да изпълнява ежедневните задачи.
Лекарствата могат временно да подобрят или забавят прогресията на симптомите. Тези лечения понякога могат да помогнат на хората с болестта на Алцхаймер да увеличат максимално функциите си и да запазят независимостта си за известно време. Различни програми и услуги могат да помогнат в подкрепа на хората с болестта на Алцхаймер и техните болногледачи.
Няма лечение, което да лекува болестта на Алцхаймер или да променя болестния процес в мозъка. В напреднал стадий на заболяването усложненията от тежка загуба на мозъчна функция - като дехидратация, недохранване или инфекция - водят до смърт.

Симптоми​

illustration-alzheimer-signs-symptoms-GettyImages-1137421687.jpg
Загубата на памет е основният симптом на болестта на Алцхаймер. Ранните признаци включват затруднено запомняне на скорошни събития или разговори. С напредването на заболяването нарушенията на паметта се влошават и се развиват други симптоми.
Първоначално човек с болестта на Алцхаймер може да осъзнае, че има трудности при запомнянето на неща и организирането на мислите. Член на семейството или приятел може да е по-вероятно да забележи как симптомите се влошават.
Промените в мозъка, свързани с болестта на Алцхаймер, водят до нарастващи проблеми с:

Памет

Всеки има случайни пропуски в паметта, но загубата на памет, свързана с болестта на Алцхаймер, продължава и се влошава, засягайки способността за функциониране на работа или у дома.
Хората с Алцхаймер могат:

 • Повтарят твърдения и въпроси отново и отново
 • Забравят разговори, срещи или събития и не си спомняйте за тях по-късно
 • Рутинно разместват вещи, като често ги поставяте на нелогични места
 • Изгубват се на познати места
 • В крайна сметка забравят имената на членовете на семейството и ежедневните предмети
 • Имат проблеми с намирането на правилните думи за идентифициране на обекти, изразяване на мисли или участие в разговори

Мислене и разсъждение

Болестта на Алцхаймер причинява затруднения в концентрацията и мисленето, особено за абстрактни понятия като числа.
Многозадачността е особено трудна и може да е предизвикателство да управлявате финанси, да балансирате чекови книжки и да плащате сметки навреме. В крайна сметка, човек с Алцхаймер може да не е в състояние да разпознае и да се справи с числата.

Вземане на преценки и решения

Болестта на Алцхаймер причинява намаляване на способността за вземане на разумни решения и преценки в ежедневни ситуации. Например, човек може да направи лоши или нехарактерни избори в социалните взаимодействия или да носи дрехи, които не са подходящи за времето. Може да е по-трудно да се реагира ефективно на ежедневни проблеми, като например изгаряне на храна на печката или неочаквани ситуации при шофиране.

Планиране и изпълнение на познати задачи

Някога рутинни дейности, които изискват последователни стъпки, като планиране и готвене на храна или игра на любима игра, се превръщат в борба с напредването на болестта. В крайна сметка хората с напреднал Алцхаймер често забравят как да изпълняват основни задачи като обличане и къпане.

Промени в личността и поведението

Промените в мозъка, които настъпват при болестта на Алцхаймер, могат да повлияят на настроението и поведението. Проблемите могат да включват следното:
 • Депресия
 • Апатия
 • Социално оттегляне
 • Промени в настроението
 • Недоверие в другите
 • Раздразнителност и агресивност
 • Промени в навиците за сън
 • Скитане
 • Загуба на задръжки
 • Заблуди, като вярване, че нещо е откраднато

Запазени умения

Много важни умения се запазват за по-дълги периоди, дори докато симптомите се влошават. Запазените умения могат да включват четене или слушане на книги, разказване на истории и припомняне, пеене, слушане на музика, танцуване, рисуване или правене на занаяти.
Тези умения могат да се запазят по-дълго, защото се контролират от части на мозъка, засегнати по-късно в хода на заболяването.

Кога да посетите лекар

Редица състояния, включително лечими, могат да доведат до загуба на паметта или други симптоми на деменция. Ако сте загрижени за паметта си или други мисловни умения, говорете с Вашия лекар за задълбочена оценка и диагноза.
Ако сте загрижени за мисловните умения, които наблюдавате у член на семейството или приятел, говорете за притесненията си и попитайте дали да отидете заедно на преглед при лекар.

Причини​

Точните причини за болестта на Алцхаймер не са напълно изяснени. Но на основно ниво мозъчните протеини не функционират нормално, което нарушава работата на мозъчните клетки (невроните) и предизвиква серия от токсични събития. Невроните се увреждат, губят връзки помежду си и в крайна сметка умират.
Учените смятат, че за повечето хора болестта на Алцхаймер се причинява от комбинация от генетични фактори, начин на живот и фактори на околната среда, които засягат мозъка с течение на времето.
В по-малко от 1% от случаите болестта на Алцхаймер се причинява от специфични генетични промени, които на практика гарантират, че човек ще развие болестта. Тези редки явления обикновено водят до начало на заболяването в средна възраст.
Увреждането най-често започва в областта на мозъка, която контролира паметта, но процесът започва години преди първите симптоми. Загубата на неврони се разпространява по донякъде предвидим модел в други региони на мозъка. До късния стадий на заболяването мозъкът се свива значително.
Изследователите, които се опитват да разберат причината за болестта на Алцхаймер, са фокусирани върху ролята на два протеина:

 • Плаки. Бета-амилоидът е фрагмент от по-голям протеин. Когато тези фрагменти се групират заедно, те изглежда имат токсичен ефект върху невроните и нарушават комуникацията между клетките. Тези клъстери образуват по-големи отлагания, наречени амилоидни плаки, които включват и други клетъчни остатъци.
 • Заплитания. Тау протеините играят роля във вътрешната опорна и транспортна система на неврона за пренасяне на хранителни вещества и други основни материали. При болестта на Алцхаймер тау протеините променят формата си и се организират в структури, наречени неврофибриларни възли. Заплитанията нарушават транспортната система и са токсични за клетките.

Рискови фактори​

risk-factors-for-alzheimers-disease-scaled.jpeg

Възраст

Нарастването на възрастта е най-големият известен рисков фактор за болестта на Алцхаймер. Алцхаймер не е част от нормалното стареене, но с напредване на възрастта вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер се увеличава.
Едно проучване например установи, че годишно има четири нови диагнози на 1000 души на възраст от 65 до 74 години, 32 нови диагнози на 1000 души на възраст от 75 до 84 години и 76 нови диагнози на 1000 души на възраст 85 и повече години.

Семейна история и генетика

Вашият риск от развитие на Алцхаймер е малко по-висок, ако роднина от първа степен - ваш родител или брат или сестра - има заболяването. Повечето генетични механизми на Алцхаймер сред семействата остават до голяма степен неизяснени и генетичните фактори вероятно са сложни.
Един по-добре разбран генетичен фактор е форма на аполипопротеин Е ген (APOE). Вариация на гена, APOE e4, повишава риска от болестта на Алцхаймер. Приблизително 25% до 30% от населението носи алел APOE e4, но не всеки с тази вариация на гена развива заболяването.
Учените са идентифицирали редки промени (мутации) в три гена, които на практика гарантират, че човек, който наследи един от тях, ще развие Алцхаймер. Но тези мутации представляват по-малко от 1% от хората с болестта на Алцхаймер.

Синдром на Даун

Много хора със синдром на Даун развиват болестта на Алцхаймер. Това вероятно е свързано с наличието на три копия на хромозома 21 - и впоследствие три копия на гена за протеина, който води до създаването на бета-амилоид. Признаците и симптомите на болестта на Алцхаймер са склонни да се появят 10 до 20 години по-рано при хора със синдром на Даун, отколкото при общото население.

Леко когнитивно увреждане

Лекото когнитивно увреждане е влошаване на паметта или други мисловни умения, което е по-голямо от нормалното за възрастта на човека, но това влошаване не пречи на човека да функционира в социална или работна среда.
Хората, които имат когнитивно увреждане, имат значителен риск от развитие на деменция. Когато основният дефицит на когнитивно увреждане е паметта, е по-вероятно състоянието да прогресира до деменция поради болестта на Алцхаймер. Диагнозата когнитивно увреждане насърчава по-голям фокус върху промените в здравословния начин на живот, разработване на стратегии за компенсиране на загубата на памет и насрочване на редовни прегледи при лекар за наблюдение на симптомите.

Травма на главата

Хората, които са имали тежка травма на главата, имат по-голям риск от болестта на Алцхаймер. Няколко големи проучвания установиха, че при хора на възраст 50 или повече години, които са имали травматично мозъчно увреждане, рискът от деменция и болестта на Алцхаймер се увеличава. Рискът се увеличава при хора с по-тежки и множество травматични мозъчни увреждания. Някои проучвания показват, че рискът може да бъде най-голям през първите шест месеца до две години след мозъчно увреждане.

Замърсяване на въздуха

Изследвания върху животни показват, че частиците от замърсения въздух могат да ускорят дегенерацията на нервната система. Изследванията при хора са установили, че излагането на замърсяване на въздуха - особено от изгорели газове и горящи дърва - е свързано с по-голям риск от деменция.

Прекомерна консумация на алкохол

Отдавна е известно, че пиенето на големи количества алкохол причинява мозъчни промени. Няколко големи проучвания и прегледи установиха, че нарушенията, свързани с употребата на алкохол, са свързани с повишен риск от деменция, особено деменция с ранно начало.

Лоши модели на сън

Изследванията показват, че лошите модели на сън, като например трудности при заспиване или поддържане на съня, са свързани с повишен риск от болестта на Алцхаймер.

Начин на живот и здраве на сърцето

Изследванията показват, че същите рискови фактори, свързани със сърдечните заболявания, могат да увеличат и риска от болестта на Алцхаймер. Те включват:
 • Липса на упражнения
 • Затлъстяване
 • Пушене или излагане на вторичен дим
 • Високо кръвно налягане
 • Висок холестерол
 • Лошо контролиран диабет тип 2
Всички тези фактори могат да бъдат модифицирани. Следователно промяната на навиците на начина на живот може до известна степен да промени риска. Например редовните упражнения и здравословната диета с ниско съдържание на мазнини, богата на плодове и зеленчуци, са свързани с намален риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Учене през целия живот и социална ангажираност

Проучванията са открили връзка между участието през целия живот в умствено и социално стимулиращи дейности и намаления риск от болестта на Алцхаймер. Ниските нива на образование - по-малко от средно образование - изглежда са рисков фактор за болестта на Алцхаймер.

Усложнения​

Загубата на памет и език, нарушена преценка и други когнитивни промени, причинени от Алцхаймер, могат да усложнят лечението на други здравословни състояния. Човек с болестта на Алцхаймер може да не е в състояние да:
 • Споделя, че той или тя изпитва болка
 • Обяснява симптомите на друго заболяване
 • Следва предписания план за лечение
 • Обяснява страничните ефекти на лекарствата
Тъй като болестта на Алцхаймер прогресира до последните си стадии, промените в мозъка започват да засягат физическите функции, като преглъщане, баланс и контрол на червата и пикочния мехур. Тези ефекти могат да повишат уязвимостта към допълнителни здравословни проблеми като:
 • Вдишване на храна или течност в белите дробове (аспирация)
 • Грип, пневмония и други инфекции
 • Водопади
 • Фрактури
 • Рани от залежаване
 • Недохранване или дехидратация
 • Запек или диария
 • Зъбни проблеми като рани в устата или кариес

Предотвратяване​

two-seniors-power-walking.jpg
Болестта на Алцхаймер не е предотвратимо състояние. Въпреки това, редица рискови фактори за начина на живот за Алцхаймер могат да бъдат променени. Доказателствата сочат, че промените в диетата, упражненията и навиците - стъпки за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания - също могат да намалят риска от развитие на болестта на Алцхаймер и други разстройства, които причиняват деменция. Изборът на здравословен начин на живот, който може да намали риска от Алцхаймер, включва следното:
 • Упражняване редовно
 • Хранене на диета от пресни продукти, здравословни масла и храни с ниско съдържание на наситени мазнини, като средиземноморска диета
 • Следвайте указанията за лечение за управление на високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол
 • Помолете Вашия лекар за помощ, за да откажете пушенето, ако пушите
Проучванията показват, че запазените мисловни умения по-късно в живота и намаленият риск от болестта на Алцхаймер са свързани с участие в социални събития, четене, танци, игра на настолни игри, създаване на изкуство, свирене на инструмент и други дейности, които изискват умствена и социална ангажираност.

Диагноза​

Важна част от диагностицирането на болестта на Алцхаймер включва възможността да обясните вашите симптоми, както и гледна точка от близък член на семейството или приятел относно симптомите и тяхното въздействие върху ежедневния живот. Освен това диагнозата на болестта на Алцхаймер се основава на тестове, които вашият лекар прилага за оценка на паметта и мисловните умения.

Лабораторните и образните тестове могат да изключат други потенциални причини или да помогнат на лекаря да идентифицира по-добре заболяването, причиняващо симптоми на деменция.

Традиционно болестта на Алцхаймер се диагностицира с пълна сигурност едва след смъртта, когато изследването на мозъка с микроскоп разкрива характерните плаки и заплитания. Клиницистите и изследователите вече са в състояние да диагностицират болестта на Алцхаймер по време на живота с по-голяма сигурност. Биомаркерите могат да открият наличието на плаки и заплитания, като специфични видове PET сканиране или измерване на амилоид и тау протеини в плазмата и гръбначномозъчната течност
.

Тестове

Диагностичната работа вероятно ще включва следните тестове:

Физикален и неврологичен преглед

Вашият лекар ще извърши физически преглед и вероятно ще оцени цялостното неврологично здраве чрез тестване на следното:
 • Рефлекси
 • Мускулен тонус и сила
 • Възможност за ставане от стол и преминаване през стаята
 • Усещане за зрение и слух
 • Координация
 • Баланс

Лабораторни изследвания

Кръвните изследвания могат да помогнат на Вашия лекар да изключи други потенциални причини за загуба на паметта и объркване, като нарушение на щитовидната жлеза или недостиг на витамини.

Психичен статус и невропсихологично изследване

Вашият лекар може да Ви даде кратък тест за психическо състояние, за да оцени паметта и други мисловни умения. По-дългите форми на невропсихологично тестване могат да предоставят допълнителни подробности за умствената функция в сравнение с хора на подобна възраст и ниво на образование. Тези тестове могат да помогнат за установяване на диагноза и да служат като отправна точка за проследяване на прогресията на симптомите в бъдеще.

Изобразяване на мозъка

Изображенията на мозъка сега се използват главно за определяне на видими аномалии, свързани със състояния, различни от болестта на Алцхаймер - като инсулти, травми или тумори - които могат да причинят когнитивна промяна. Новите приложения за изображения - използвани в момента предимно в големи медицински центрове или в клинични изпитвания - могат да позволят на лекарите да открият специфични промени в мозъка, причинени от болестта на Алцхаймер.

Изобразяването на мозъчните структури включва следното:

 • Магнитен резонанс. ЯМР използва радиовълни и силно магнитно поле, за да създаде детайлни изображения на мозъка. Въпреки че могат да покажат свиване на мозъчни области, свързани с болестта на Алцхаймер, ЯМР сканирането също изключва други състояния. ЯМР обикновено се предпочита пред КТ за оценка на деменция.
 • Компютърна томография.. Компютърна томография , специализирана рентгенова технология, създава изображения на напречно сечение (срезове) на вашия мозък. Обикновено се използва за изключване на тумори, инсулти и наранявания на главата.
Изобразяването на болестните процеси може да се извърши с позитронно-емисионна томография (ПЕТ). По време на PET сканиране в кръвта се инжектира радиоактивен индикатор с ниско ниво, за да се разкрие определена характеристика в мозъка. PET изображенията могат да включват следното:
 • PET сканирането с флуородеоксиглюкоза показва области на мозъка, в които хранителните вещества се метаболизират слабо. Идентифицирането на модели на дегенерация - области с нисък метаболизъм - може да помогне за разграничаване между болестта на Алцхаймер и други видове деменция.
 • Амилоидното PET изображение може да измери тежестта на амилоидните отлагания в мозъка. Това изображение се използва предимно в изследванията, но може да се използва, ако човек има необичайни или много ранна поява на симптоми на деменция.
 • Тау PET изображения, които измерват тежестта на неврофибриларните възли в мозъка, обикновено се използват в изследователската среда.
При специални обстоятелства, като бързо прогресираща деменция, деменция с атипични характеристики или деменция с ранно начало, могат да се използват други тестове за измерване на абнормален бета-амилоид и тау в цереброспиналната течност.

Бъдещи диагностични тестове

Изследователите работят за разработването на тестове, които могат да измерват биологични признаци на болестни процеси в мозъка.

Тези тестове, включително кръвни тестове, могат да подобрят точността на диагнозите и да позволят по-ранна диагноза преди появата на симптомите.

Генетичното изследване обикновено не се препоръчва за рутинна оценка на болестта на Алцхаймер. Изключение правят хората, които имат фамилна анамнеза за ранна поява на болестта на Алцхаймер. Препоръчва се среща с генетичен консултант, за да обсъдите рисковете и ползите от генетичното изследване, преди да се подложите на каквито и да било тестове.

Лечение​

Създаване на безопасна и подкрепяща среда

Адаптирането на жизнената ситуация към нуждите на човек с болестта на Алцхаймер е важна част от всеки план за лечение. За някой с Алцхаймер установяването и укрепването на рутинни навици и минимизирането на изискващите памет задачи могат да направят живота много по-лесен.

Можете да предприемете тези стъпки, за да подкрепите усещането за благополучие и постоянната способност на човека да функционира:

 • Винаги дръжте ключове, портфейли, мобилни телефони и други ценности на едно и също място у дома, за да не се изгубят.
 • Съхранявайте лекарствата на сигурно място. Използвайте ежедневен контролен списък, за да следите дозите.
 • Уредете финансите да бъдат на автоматично плащане и автоматичен депозит.
 • Накарайте лицето с Алцхаймер да носи мобилен телефон с възможност за определяне на местоположението, така че болногледачът да може да проследи местоположението му. Програмирайте важни телефонни номера в телефона.
 • Монтирайте алармени сензори на врати и прозорци.
 • Уверете се, че редовните срещи са в един и същи ден по едно и също време, доколкото е възможно.
 • Използвайте календар или бяла дъска в дома, за да проследявате ежедневните графици. Изградете навика да отмятате завършените елементи.
 • Премахнете излишните мебели, бъркотията и хвърлете килими.
 • Инсталирайте здрави парапети на стълбищата и в баните.
 • Уверете се, че обувките и чехлите са удобни и осигуряват добро сцепление.
 • Намалете броя на огледалата. Хората с Алцхаймер могат да намерят образите в огледалата за объркващи или плашещи.
 • Уверете се, че лицето с болестта на Алцхаймер носи документ за самоличност или носи медицинска гривна.
 • Дръжте снимки и други значими предмети из къщата.

Алтернативна медицина​

Ginkgo biloba leaves in summer.jpg
Различни билкови лекарства, витамини и други добавки се рекламират широко като препарати, които могат да поддържат когнитивното здраве или да предотвратят или забавят Алцхаймер. Клиничните изпитвания са дали смесени резултати с малко доказателства в подкрепа на това като ефективно лечение.

Някои от леченията, които са проучени наскоро, включват:

 • Витамин Е. Въпреки че витамин Е не предотвратява болестта на Алцхаймер, приемането на 2000 международни единици дневно може да помогне за забавяне на прогресията при хора, които вече имат леко до умерено заболяване. Резултатите от проучването обаче са смесени, като само някои показват скромни ползи. Ще са необходими по-нататъшни изследвания за безопасността на 2000 международни единици витамин Е дневно при популация с деменция, преди да може да се препоръчва рутинно.
  Добавките, насърчавани за когнитивно здраве, могат да взаимодействат с лекарствата, които приемате за болестта на Алцхаймер или други здравословни състояния. Работете в тясно сътрудничество с вашия здравен екип, за да създадете план за безопасно лечение с всякакви рецепти, лекарства без рецепта или хранителни добавки.
 • Омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини в рибата или от добавките могат да намалят риска от развитие на деменция, но клиничните проучвания не показват полза за лечение на симптомите на болестта на Алцхаймер.
 • Куркумин. Тази билка идва от куркума и има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да повлияят на химичните процеси в мозъка. Досега клиничните изпитвания не са открили полза за лечението на болестта на Алцхаймер.
 • Гинко. Гинко е растителен екстракт с няколко лечебни свойства. Голямо проучване, финансирано от Националния институт по здравеопазване, не откри ефект за предотвратяване или забавяне на болестта на Алцхаймер.
 • Мелатонин. Тази добавка от хормон, който регулира съня, се проучва, за да се определи дали предлага ползи за управление на съня при хора с деменция. Но някои изследвания показват, че мелатонинът може да влоши настроението при някои хора с деменция. Необходими са повече изследвания.

Начин на живот и домашни средства​

Изборът на здравословен начин на живот насърчава доброто цялостно здраве и може да играе роля в поддържането на когнитивното здраве.

Упражнение

Редовните упражнения са важна част от плана за лечение. Дейности като ежедневна разходка могат да помогнат за подобряване на настроението и поддържане на здравето на ставите, мускулите и сърцето. Упражненията могат също да насърчат спокоен сън и да предотвратят запек – и са полезни и за партньорите, които се грижат.

Хората с Алцхаймер, които развиват проблеми с ходенето, може все още да могат да използват стационарен велосипед, да се разтягат с еластични ленти или да участват в упражнения на стол. Можете да намерите програми за упражнения, насочени към възрастни хора по телевизията или на DVD.

Хранене

Хората с Алцхаймер може да забравят да ядат, да загубят интерес към приготвянето на храна или да не ядат здравословна комбинация от храни. Те също могат да забравят да пият достатъчно, което води до дехидратация и запек.

Предложете следното:

 • Здравословни опции. Купувайте любими опции за здравословна храна, които са лесни за ядене.
 • Вода и други здравословни напитки. Насърчавайте пиенето на няколко чаши течности всеки ден. Избягвайте напитки с кофеин, които могат да увеличат безпокойството, да попречат на съня и да предизвикат честа нужда от уриниране.
 • Висококалорични, здравословни шейкове и смутита. Допълнете млечните шейкове с протеини на прах или направете смутита с любими съставки, особено когато храненето стане по-трудно.

Социална ангажираност и дейности

Социалните взаимодействия и дейности могат да подкрепят способностите и уменията, които са запазени. Правенето на неща, които са смислени и приятни, е важно за цялостното благосъстояние на човек с болестта на Алцхаймер. Те могат да включват:
 • Слушане на музика или танци
 • Четене или слушане на книги
 • Градинарство или занаяти
 • Социални събития в центрове за възрастни хора или центрове за грижа за паметта
 • Планирани дейности с деца

Справяне и подкрепа​

Хората с болестта на Алцхаймер изпитват смесица от емоции - объркване, чувство на неудовлетвореност, гняв, страх, несигурност, скръб и депресия.

Ако се грижите за някой с болестта на Алцхаймер, можете да му помогнете да се справи с болестта, като сте там, за да го изслушате, уверите човека, че животът все още може да се наслаждава, предоставите подкрепа и направите всичко по силите си, за да помогнете на човека да запази достойнството и себе си уважение.

Спокойната и стабилна домашна среда може да помогне за намаляване на поведенческите проблеми. Нови ситуации, шум, големи групи хора, бързане или принуда да си спомните, или да бъдете помолени да изпълнявате сложни задачи, могат да причинят безпокойство. Когато човек с Алцхаймер се разстрои, способността за ясно мислене намалява още повече.

Грижа за болногледачката

Грижата за човек с болестта на Алцхаймер изисква физически и емоционални усилия. Чувството на гняв и вина, стрес и обезсърчение, безпокойство и мъка и социална изолация са често срещани.

Полагането на грижи може дори да окаже влияние върху физическото здраве на обгрижващия. Обръщането на внимание на собствените ви нужди и благосъстояние е едно от най-важните неща, които можете да направите за себе си и за човека с Алцхаймер.

Ако се грижите за човек с Алцхаймер, можете да си помогнете чрез:

 • Научете колкото можете повече за болестта
 • Задаване на въпроси на лекари, социални работници и други, участващи в грижите за вашия близък
 • Обадете се на приятели или други членове на семейството за помощ, когато имате нужда от нея
 • Почивка всеки ден
 • Прекарване на време с приятелите ви
 • Грижете се за здравето си, като посещавате собствените си лекари по график, ядете здравословна храна и правите упражнения
 • Присъединяване към група за подкрепа
 • Използване на местен дневен център за възрастни, ако е възможно
Много хора с Алцхаймер и техните семейства се възползват от консултации или местни услуги за подкрепа. Свържете се с вашия местен филиал на Асоциацията на Алцхаймер, за да се свържете с групи за подкрепа, лекари, професионални терапевти, ресурси и препоръки, агенции за домашни грижи, домове за грижи, телефонна линия за помощ и образователни семинари.

Подготовка за вашата среща​

Медицинските грижи за загуба на памет или други мисловни умения обикновено изискват екипна или партньорска стратегия. Ако се притеснявате за загуба на памет или свързани симптоми, помолете близък роднина или приятел да отиде с вас на преглед при лекар. В допълнение към предоставянето на подкрепа, вашият партньор може да ви помогне да отговаряте на въпроси.

Ако отивате с някого на преглед при лекар, вашата роля може да бъде да предоставите някаква история или вашите мисли за промените, които сте видели. Тази екипна работа е важна част от медицинските грижи за първоначалните срещи и през целия план за лечение.

Вашият първичен лекар може да ви насочи към невролог, психиатър, невропсихолог или друг специалист за допълнителна оценка.

Какво можеш да правиш

Можете да се подготвите за срещата си, като запишете възможно най-много информация, която да споделите. Информацията може да включва:
 • Медицинска история, включително всякакви минали или настоящи диагнози и семейна медицинска история
 • Медицински екип, включително името и информацията за контакт на всеки настоящ лекар, специалист по психично здраве или терапевт
 • Медикаменти, включително рецепти, лекарства без рецепта, витамини, билкови лекарства или други хранителни добавки
 • Симптоми, включително конкретни примери за промени в паметта или мисловните умения

Какво да очаквате от вашия лекар​

Вашият лекар вероятно ще зададе няколко от следните въпроси, за да разбере промените в паметта или други мисловни умения. Ако придружавате някого на среща, бъдете готови да предоставите своята гледна точка, ако е необходимо. Вашият лекар може да попита:
 • Какви проблеми с паметта и умствени пропуски имате? Кога за първи път ги забелязахте?
 • Постоянно ли се влошават или понякога се подобряват, а понякога се влошават?
 • Спрели ли сте да извършвате определени дейности, като например управление на финанси или пазаруване, защото тези дейности са били прекалено психически предизвикателни?
 • Как е настроението ти? Чувствате ли се депресирани, по-тъжни или по-тревожни от обикновено?
 • Изгубили ли сте се напоследък по шофиране или в ситуация, която обикновено ви е позната?
 • Някой изразявал ли е необичайна загриженост относно вашето шофиране?
 • Забелязали ли сте промени в начина, по който сте склонни да реагирате на хора или събития?
 • Имате ли повече енергия от обикновено, по-малко от обикновено или почти същото?
 • Какви лекарства приемате? Взимаш ли някакви витамини или добавки?
 • Пиеш ли алкохол? Колко?
 • Забелязали ли сте някакво треперене или затруднено ходене?
 • Имате ли проблеми със запомнянето на вашите медицински прегледи или кога да вземете лекарството си?
 • Изследвали ли сте наскоро слуха и зрението си?
 • Имал ли е някой друг във вашето семейство проблеми с паметта? Някой някога бил ли е диагностициран с болест на Алцхаймер или деменция?
 • Изпълнявате ли сънищата си, докато спите (удряте, размахвате, викате, крещите)? Хъркаш ли?
__________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,640
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva