5D100299-3FFC-4A7B-B7B5-C6E3E1A290C3.jpeg

Какво представлява алергичният ринит?​

Алергенът е иначе безвредно вещество, което предизвиква алергична реакция. Алергичният ринит или сенната хрема е алергичен отговор към специфични алергени. Поленът е най-честият алерген при сезонния алергичен ринит. Това са симптоми на алергия, които се появяват при смяната на сезоните.

Алергичен ринит - симптоми​

Честите симптоми на алергичен ринит включват:
 • кихане
 • сополив нос
 • запушен нос
 • сърбящ нос
 • кашлица
 • възпалено или драскащо гърло
 • възпалени очи
 • влажни очи
 • тъмни кръгове под очите
 • чести главоболия
 • симптоми от типа на екзема, като изключително суха, сърбяща кожа, която може да образува мехури
 • копривна треска
 • прекомерна умора
Обикновено ще почувствате един или повече от тези симптоми веднага след контакт с алерген. Някои симптоми, като повтарящи се главоболия и умора, могат да се появят само след продължително излагане на алергени. Треската не е симптом на сенна хрема.

Някои хора изпитват симптоми рядко. Това вероятно се случва, когато сте изложени на алергени в големи количества. Други хора изпитват симптоми през цялата година. Говорете с Вашия лекар за възможни алергии, ако симптомите Ви продължават повече от няколко седмици и не изглежда да се подобряват.

Какво причинява алергичен ринит? Причини да имам алергичен ринит.​

Когато тялото ви влезе в контакт с алерген, то освобождава хистамин, който е естествен химикал, който защитава тялото ви от алергена. Този химикал може да причини алергичен ринит и неговите симптоми, включително хрема, кихане и сърбящи очи.

В допълнение към дървесния прашец, други често срещани алергени включват:

 • тревен прашец
 • прахови акари
 • животински пърхот
 • котешка слюнка
 • мухъл
През определени периоди от годината полените могат да бъдат особено проблематични. Дървесните и цветните полени са по-чести през пролетта. Тревите и плевелите произвеждат повече прашец през лятото и есента.

Какви са видовете алергичен ринит?​

Двата вида алергичен ринит са сезонен и целогодишен. Сезонните алергии обикновено се появяват през пролетния и есенния сезон и обикновено са в отговор на външни алергени като полени. Многогодишните алергии могат да се появят през цялата година или по всяко време на годината в отговор на вътрешни вещества, като акари и пърхот на домашни любимци.

Рискови фактори за алергичен ринит.​

Алергиите могат да засегнат всеки, но е по-вероятно да развиете алергичен ринит, ако в семейството ви има анамнеза за алергии. Наличието на астма или атопична екзема също може да увеличи риска от алергичен ринит.

Някои външни фактори могат да предизвикат или влошат това състояние, включително:

 • цигарен дим
 • химикали
 • ниски температури
 • влажност
 • вятър
 • замърсяване на въздуха
 • лак за коса
 • парфюми
 • одеколони
 • дървесен дим
 • изпарения

Как се диагностицира алергичен ринит?​

Ако имате леки алергии, вероятно ще се нуждаете само от физически преглед. Въпреки това, Вашият лекар може да извърши определени тестове, за да разбере най-добрия план за лечение и превенция за Вас.

Кожният прик тест е един от най-често срещаните. Вашият лекар поставя няколко вещества върху кожата ви, за да види как тялото ви реагира на всяко от тях. Обикновено малка червена подутина се появява, ако сте алергични към вещество.

Кръвен тест или радиоалергосорбентен тест (RAST) също е често срещан. RAST измерва количеството на имуноглобулин Е антитела към конкретни алергени в кръвта ви.

Лечение на алергичен ринит и лекарства за алергичен ринит​

Можете да лекувате алергичния си ринит по няколко начина. Те включват лекарства за алергичен ринит, както и домашни средства и евентуално алтернативни лекарства. Говорете с Вашия лекар, преди да опитате някаква нова мярка за лечение на алергичен ринит.

Капки за очи и спрейове за нос

Капки за очи и спрейове за нос могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и други симптоми, свързани с алергия, за кратко време. Въпреки това, в зависимост от продукта, може да се наложи да избягвате дългосрочна употреба.

Прекомерната употреба на определени капки за очи и капки за нос също може да предизвика ефект на отскок.

Говорете с Вашия лекар, преди да започнете режим на каквото и да е лечение на алергия, за да сте сигурни, че приемате най-добрите лекарства за вашите симптоми. Вашият лекар може също да ви помогне да определите кои продукти са направени за краткосрочна употреба и кои са предназначени за дългосрочно лечение.

Имунотерапия

Вашият лекар може да препоръча имунотерапия или противоалергични инжекции, ако имате тежки алергии. Можете да използвате този план за лечение заедно с лекарства, за да контролирате симптомите си. Тези инжекции намаляват имунния ви отговор към определени алергени с течение на времето.

Режимът на инжекция срещу алергия започва с фаза на натрупване. По време на тази фаза ще отидете при вашия алерголог за инжекция един до три пъти седмично за около три до шест месеца, за да позволите на тялото ви да свикне с алергена в инжекцията.

По време на поддържащата фаза вероятно ще трябва да посещавате вашия алерголог за инжекция на всеки две до четири седмици в продължение на три до пет години. Може да не забележите промяна до повече от година след началото на фазата на поддръжка. След като стигнете до тази точка, е възможно вашите симптоми на алергия да избледнеят или да изчезнат напълно.

Някои хора могат да изпитат тежки алергични реакции към алерген в инжекцията си. Много алерголози ви молят да изчакате в офиса 30 до 45 минути след инжекцията, за да сте сигурни, че нямате интензивен или животозастрашаващ отговор към нея.

Домашни средства за лечение на алергичен ринит​

Домашните средства ще зависят от вашите алергени. Ако имате сезонни или поленови алергии, можете да опитате да използвате климатик, вместо да отваряте прозорците си. Ако е възможно, добавете филтър, предназначен за алергии.

Използването на влагоуловител или високоефективен филтър за частици може да ви помогне да контролирате алергиите си, докато сте на закрито. Ако сте алергични към акари, перете чаршафите и одеялата си в гореща вода с температура 54,4°C. Премахването на килима във вашия дом също може да бъде полезно.

Алтернативна и допълваща медицина за лечение на алергичен ринит​

Поради опасения относно възможни странични ефекти, повече хора с алергии търсят начини за справяне със симптомите на сенна хрема „естествено“. Важно е обаче да запомните, че всяко лекарство може да има странични ефекти, дори ако се счита за естествено. Освен домашни средства, опциите могат да включват алтернативна и безплатна медицина. Недостатъкът на тези лечения може да бъде, че има малко подкрепящи доказателства, които да докажат, че са безопасни или ефективни. Правилното дозиране също може да бъде трудно за определяне или постигане.

Според доверен източник на Националния център за допълващо и интегративно здраве, някои от леченията по-долу могат да бъдат полезни при управлението на сезонните алергии, но все още са необходими повече изследвания. Говорете с Вашия лекар, преди да опитате някое от следните.

 • акупунктура
 • назално напояване с физиологичен разтвор
 • добавки от пеперуда
 • мед (изберете сурови, органични сортове)
 • пробиотици
Въпреки че тези алтернативни лечения на алергичен ринит са получени от растения и други естествени вещества, те могат да взаимодействат с лекарства, както и да причинят реакции. Ползвайте ги с повишено внимание и попитайте Вашия лекар преди употреба.

Усложнения при алергичен ринит​

За съжаление, самият алергичен ринит не може да бъде предотвратен. Лечението и управлението са ключови за постигане на добро качество на живот с алергии. Някои усложнения, които могат да възникнат от сенна хрема, включват:
 • невъзможност за сън от симптоми, които ви държат будни през нощта
 • развитие или влошаване на симптомите на астма
 • чести ушни инфекции
 • синузит или чести инфекции на синусите
 • отсъствия от училище или работа поради намалена производителност
 • чести главоболия

Алергичен ринит при деца​

Децата също могат да развият алергичен ринит и той обикновено се проявява преди 10-годишна възраст. Ако забележите, че детето ви развива подобни на настинка симптоми по едно и също време всяка година, то вероятно има сезонен алергичен ринит.

Симптомите на алергичен ринит при деца са подобни на тези при възрастни. Децата обикновено развиват сълзене, кръвясали очи, което се нарича алергичен конюнктивит. Ако забележите хрипове или задух в допълнение към други симптоми, детето ви може също да е развило астма.

Ако смятате, че детето ви има алергии, посетете вашия лекар. Важно е да получите правилната диагноза и лечение.

Честото пране на дрехите и чаршафите по време на сезона на алергиите и редовното почистване с прахосмукачка също може да бъде полезно. Предлагат се много различни лечения, за да се помогне на алергиите на вашето дете. Въпреки това, някои лекарства могат да причинят странични ефекти, дори и в малки дози. Винаги говорете с Вашия лекар, преди да лекувате детето си с каквото и да е лекарство за алергия без рецепта.

Странично мнение​

Резултатът от лечението зависи от Вашето състояние. Сезонният алергичен ринит обикновено не е тежък и можете да го управлявате добре с лекарства. Въпреки това, тежките форми на това състояние вероятно ще изискват дългосрочно лечение.

Предотвратяване на алергии​

Най-добрият начин да предотвратите симптомите на алергия е да управлявате алергиите си, преди тялото ви да има шанс да реагира неблагоприятно на веществата. Обмислете следните превантивни мерки за конкретните алергени, към които сте чувствителни:

Полени

Останете на закрито по време на пиковите часове с полени и вземете душ веднага след като се приберете. Също така дръжте прозорците си затворени по време на сезона на алергиите избягвайте сушене на пране.

Прахови акари​

За да намалите излагането на прахови акари, можете да вземете мерки, за да сте сигурни, че вашият дом не е благоприятна среда за развитие на прахови акари. Ако имате килим, използвайте прахосмукачка с филтър. Също така често почиствайте твърди повърхности и перете спалното си бельо всяка седмица в гореща вода. Използвайте блокиращи алергените, възглавници и калъфи, за да намалите излагането на акари, докато спите.

Пърхот от домашни любимци​

Ограничете излагането на животни, към които сте алергични. Ако това не е възможно, уверете се, че почиствате често всички повърхности. Измийте ръцете си веднага след като сте докоснали домашни любимци и се уверете, че косматите ви приятели не са в леглото ви. Също така изперете дрехите си, след като посетите домове, в които има домашни любимци.

Съвети за предотвратяване на алергиите​

 • Стойте на закрито, когато броят на полените е висок.
 • Избягвайте да тренирате на открито рано сутрин.
 • Вземете душ веднага след излизане навън.
 • Дръжте прозорците и вратите си затворени възможно най-често през сезона на алергиите.
 • Дръжте устата и носа си покрити, докато извършвате работа в двора.
 • Опитайте се да не гребете листа или да косите тревата.
 • Къпете кучето си поне два пъти седмично, за да сведете до минимум пърхота.
 • Премахнете килима от спалнята си, ако се притеснявате от прахови акари.
_____________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: healthline.com
 • Like
Reactions: Nevena Dimitrova
Author
PavelAndreev
Downloads
642
Views
7,221
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev