iuvenilen-artrit-simptomi.jpg
Артритът е подуване и чувствителност на една или повече стави. Основните симптоми на артрит са болки в ставите и скованост, които обикновено се влошават с възрастта. Най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит.
Остеоартритът
причинява разрушаване на хрущяла - твърдата, хлъзгава тъкан, която покрива краищата на костите, където те образуват става. Ревматоидният артрит е заболяване, при което имунната система атакува ставите, като се започне от лигавицата на ставите.

Кристалите на пикочната киселина, които се образуват, когато има твърде много пикочна киселина в кръвта ви, могат да причинят подагра. Инфекциите или основното заболяване, като псориазис или лупус, могат да причинят други видове артрит.
Леченията варират в зависимост от вида на артрита. Основните цели на лечението на артрит са намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Причини​

Двата основни вида артрит - остеоартрит и ревматоиден артрит - увреждат ставите по различни начини.

Остеоартрит

Най-често срещаният тип артрит, остеоартритът, включва увреждане на хрущяла на ставата от износване - твърдото, гладко покритие върху краищата на костите, където те образуват ставата. Хрущялът омекотява краищата на костите и позволява движение на ставите почти без триене, но достатъчното увреждане може да доведе до смилане на костта директно върху костта, което причинява болка и ограничено движение. Това износване може да настъпи в продължение на много години или може да се ускори от нараняване на ставата или инфекция.
Остеоартритът също причинява промени в костите и влошаване на съединителната тъкан, която прикрепя мускула към костта и държи ставата заедно. Ако хрущялът в ставата е сериозно увреден, лигавицата на ставата може да се възпали и подуе.

Ревматоиден артрит

При ревматоиден артрит имунната система на тялото атакува лигавицата на ставната капсула, здрава мембрана, която обхваща всички ставни части. Тази обвивка (синовиална мембрана) се възпалява и подува. Болестният процес може в крайна сметка да разруши хрущяла и костта в ставата.

Рискови фактори​

rheumatoid-arthritis-risk-factors.png
Рисковите фактори за артрит включват:
 • Семейна история. Някои видове артрит се предават в семействата, така че е по-вероятно да развиете артрит, ако вашите родители или братя и сестри имат заболяването.
 • Възраст. Рискът от много видове артрит - включително остеоартрит, ревматоиден артрит и подагра - се увеличава с възрастта.
 • Вашият пол. Жените са по-склонни от мъжете да развият ревматоиден артрит, докато повечето от хората, които имат подагра, друг вид артрит, са мъже.
 • Предишно нараняване на ставите. Хората, които са наранили става, вероятно докато са спортували, са по-склонни в крайна сметка да развият артрит в тази става.
 • Затлъстяване. Излишните килограми натоварват ставите, особено коленете, бедрата и гръбначния стълб. Хората със затлъстяване имат по-висок риск от развитие на артрит.

Диагноза​

По време на физическия преглед лекарите проверяват ставите ви за подуване, зачервяване и топлина. Те също ще искат да видят колко добре можете да движите ставите си.

Лабораторни изследвания

Анализът на различни видове телесни течности може да помогне да се определи типът артрит, който може да имате. Обикновено анализираните течности включват кръв, урина и ставна течност. За да получат проба от ставна течност, лекарите почистват и обезболяват областта, преди да вкарат игла в ставната цепка, за да изтеглят малко течност.

Изобразяване

Тези видове тестове могат да открият проблеми в ставата, които може да са причина за вашите симптоми. Примерите включват:
 • Рентгенови лъчи. Използвайки ниски нива на радиация за визуализиране на костите, рентгеновите лъчи могат да покажат загуба на хрущял, увреждане на костите и костни шипове. Рентгеновите лъчи може да не разкрият ранно артритно увреждане, но често се използват за проследяване на прогресията на заболяването.
 • Компютърна томография. КТ скенерите правят рентгенови лъчи от много различни ъгли и комбинират информацията, за да създадат напречно сечение на вътрешните структури. КТ може да визуализира както костта, така и околните меки тъкани.
 • Магнитен резонанс. Комбинирайки радиовълни със силно магнитно поле, ЯМР може да създаде по-подробни изображения на напречно сечение на меки тъкани като хрущял, сухожилия и връзки.
 • Ултразвук. Тази технология използва високочестотни звукови вълни за изобразяване на меки тъкани, хрущяли и съдържащи течност структури в близост до ставите (бурси). Ултразвукът също се използва за насочване на поставянето на иглата за отстраняване на ставна течност или инжектиране на лекарства в ставата.

Лечение​

rheumatoid-arthritis-treatment-722x406.jpg
Лечението на артрит се фокусира върху облекчаване на симптомите и подобряване на функцията на ставите. Може да се наложи да опитате няколко различни лечения или комбинации от лечения, преди да определите кое работи най-добре за вас.

Терапия

Физическата терапия може да бъде полезна при някои видове артрит. Упражненията могат да подобрят обхвата на движение и да укрепят мускулите около ставите. В някои случаи може да са необходими шини или скоби.

Хирургия

Ако консервативните мерки не помогнат, лекарите могат да предложат операция, като например:
 • Ремонт на ставите. В някои случаи ставните повърхности могат да бъдат изгладени или подредени, за да се намали болката и да се подобри функцията. Тези видове процедури често могат да се извършват артроскопски - чрез малки разрези над ставата.
 • Смяна на ставата. Тази процедура премахва увредената става и я заменя с изкуствена. Най-често сменените стави са тазобедрените и коленете.
 • Съвместно сливане. Тази процедура се използва по-често за по-малки стави, като тези на китката, глезена и пръстите. Той премахва краищата на двете кости в ставата и след това заключва тези краища заедно, докато заздравеят в една твърда единица.

Начин на живот и домашни средства​

В много случаи симптомите на артрит могат да бъдат намалени със следните мерки:
 • Отслабване. Наднорменото тегло натоварва допълнително носещите тежести стави. Загубата на тегло може да увеличи вашата мобилност и да ограничи бъдещи наранявания на ставите.
 • Упражнение. Редовните упражнения могат да помогнат за поддържане на гъвкавостта на ставите. Плуването и водната аеробика може да са добър избор, тъй като плаваемостта на водата намалява напрежението върху носещите тежести стави.
 • Топлина и студ. Нагревателните подложки или пакетите с лед могат да помогнат за облекчаване на болката при артрит.
 • Помощни устройства. Използването на бастуни, вложки за обувки, проходилки, повдигнати тоалетни седалки и други помощни устройства може да помогне за защита на ставите и да подобри способността ви да изпълнявате ежедневни задачи.

Алтернативна медицина​

homeopathy-for-rheumatoid-arthritis-herbs-uses-safety-5201269-FINAL-d095a49acc48472bb50cbc3004...jpg
Много хора използват алтернативни средства за лечение на артрит, но има малко надеждни доказателства в подкрепа на употребата на много от тези продукти. Най-обещаващите алтернативни средства за лечение на артрит включват:
 • Акупунктура. Тази терапия използва фини игли, поставени в определени точки на кожата, за да се намалят много видове болка, включително тази, причинена от някои видове артрит.
 • Глюкозамин. Въпреки че резултатите от проучването са смесени, някои проучвания установяват, че глюкозаминът не действа по-добре от плацебо. Въпреки това, както глюкозаминът, така и плацебото облекчават болката при остеоартрит по-добре, отколкото да не приемат нищо, особено при хора, които имат умерена до силна болка от остеоартрит на коляното.
 • Хондроитин. Хондроитинът може да осигури умерено облекчаване на болката при остеоартрит, въпреки че резултатите от проучването са смесени.
 • Рибено масло. Някои предварителни проучвания са установили, че добавките с рибено масло могат да намалят симптомите на някои видове артрит. Рибеното масло може да повлияе на лекарствата, така че първо се консултирайте с вашия лекар.
 • Йога и тай чи. Бавните разтягащи движения, свързани с йога и тай чи, могат да помогнат за подобряване на гъвкавостта на ставите и обхвата на движение.
 • Масаж. Лекото поглаждане и месене на мускулите може да увеличи притока на кръв и да загрее засегнатите стави, като временно облекчи болката. Уверете се, че вашият масажист знае кои стави са засегнати от артрит.

Подготовка за вашата среща​

Въпреки че може първо да обсъдите симптомите си със семейния си лекар, той или тя може да ви насочи към лекар, който е специализиран в лечението на проблеми със ставите (ревматолог) за допълнителна оценка.

Какво можеш да правиш

Преди назначаването си направете списък, който включва:
 • Подробно описание на вашите симптоми
 • Информация за медицински проблеми, които сте имали в миналото
 • Информация за медицински проблеми на вашите родители или братя и сестри
 • Всички лекарства и хранителни добавки, които приемате
 • Въпроси, които искате да зададете на лекаря

Какво да очаквате от вашия лекар

Вашият лекар може да зададе някои от следните въпроси:
 • Кога започнаха вашите симптоми?
 • Дали активността прави болката по-добра или по-лоша?
 • Кои стави са болезнени?
 • Имате ли фамилна анамнеза за болки в ставите?
_________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,898
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva