Corrective lenses.jpg

Астигматизмът не е болест; това е просто вид грешка на рефракцията или състояние на зрението, което причинява замъглено, размито или изкривено зрение.

Какво причинява астигматизъм?​

Астигматизмът е състояние, причинено от фини дефекти в начина, по който окото ви огъва светлината ( процес, наречен пречупване ), която преминава към ретината, светлочувствителната област в задната част на очната ябълка. Оптичният нерв предава нервните импулси от ретината към мозъка, който ги превежда в зрение.

Ако зрението ви работи правилно, роговицата и лещата зад нея пречупват светлината в ретината. Уви, несъвършенствата в кривината на роговицата или лещата (или и двете) могат да попречат на изображенията да се фокусират правилно върху ретината. Мозъкът възприема тези очни дефекти като неясни или изкривени изображения.

Астигматизмът е един от трите най-често срещани вида аномалии на пречупване. Вероятно сте чували за другите две: миопия (късогледство) и хиперметропия (далекогледство).

Вашата роговица е прозрачен купол, покриващ предната повърхност на окото. Перфектно извитата роговица и естествената леща фокусират светлинните сигнали върху ретината, за да произведат отчетливо, ясно зрение в мозъка.

За съжаление, роговиците и лещите може да имат несъвършени криви, които пречат на пречупването, генерирайки размито или изкривено зрение, което наричаме астигматизъм. Дефекти в други структури в окото също могат да допринесат за астигматизъм.

Симптоми на астигматизъм​

astigmatism-vision.jpg
Честите признаци и симптоми на астигматизъм включват:
 • Кривогледство
 • Замъглено или изкривено виждане на всички разстояния
 • Лошо нощно виждане
 • Двойно виждане в едното или двете очи
 • Напрежение в окото
 • Главоболие

Диагноза​

По време на зрителен тест вашият очен лекар ще сканира очната ви ябълка, за да измери цялата й повърхност в три измерения. Участъци от окото, наречени меридиани, помагат на вашия очен лекар да идентифицира високи и ниски петна по роговицата, които генерират астигматизъм. Измерване, наречено диоптър, оценява колко пречупване се случва във всеки меридиан.

Меридианите на окото приличат на циферблата на традиционен часовник. Един меридиан, например, е линията, свързваща 6 (отдолу) с 12 (отгоре). Друг меридиан е линията от 9 (вляво) до 3 (вдясно).

Очните лекари оценяват разликите между меридианите на окото. Тестове като ретиноскопия включват осветяване на окото ви със светлина, докато гледате през различни лещи, докато вашият лекар намери такава, която най-добре изяснява зрението ви.

Астигматизъм при деца​

kids-wear-glasses-768x380.jpg
Бебетата често се раждат с астигматизъм, въпреки че обикновено той изчезва през първата година. Малко деца показват признаци на астигматизъм на възраст от 5 до 9 години.

Някои деца обаче не надрастват своя астигматизъм и некоригираният астигматизъм може да повлияе отрицателно на ученето и развитието.

Поради това е важно да се планират редовни очни прегледи за деца , за да се открие астигматизъм и/или други некоригирани рефракционни грешки.

Видове астигматизъм​

b68c3acc-ead6-4636-8043-eb2dde500dd5.jpg
Астигматизмът има три основни класификации, дефинирани от главните меридиани (най-стръмните и плоски меридиани на окото).
 • Миопичен астигматизъм: Главните меридиани на окото са късогледи (миопия + астигматизъм).
 • Хиперметропичен астигматизъм: Главните меридиани са далекогледи (хиперметропия + астигматизъм).
 • Смесен астигматизъм: Главните меридиани са както близки, така и далекогледни (астигматизмът е основната грешка на пречупване).
Може също да видите астигматизъм, описан като:
 • Роговичен: Дефекти в роговицата.
 • В леща: Дефекти в лещата на окото.
 • Редовен: Главните меридиани са перпендикулярни (90 градуса един от друг).
 • Неправилен: Главните меридиани не са перпендикулярни (понякога причинени от наранявания и белези на роговицата). Кератоконус , дългосрочно изтъняване на роговицата и някои форми на очна хирургия също могат да причинят неправилен астигматизъм.

Лечения за астигматизъм​

Очилата , контактните лещи и някои очни операции могат да коригират астигматизма.

Очила

Предписаните очила коригират рефракционните грешки в роговицата и лещата на окото. Нормалният астигматизъм трябва да бъде коригиран до 20/20, според Американската академия по офталмология , въпреки че астигматизмът може да е твърде тежък, за да коригира зрението до нормално. Неправилният астигматизъм често не може да бъде коригиран до 20/20.

Контактни лещи

Много хора избират да коригират своя астигматизъм с контактни лещи, които се предлагат в три основни разновидности:
 • Торичен . Тези меки контактни лещи могат да имат различни нива на пречупване, които се подравняват с отделните меридиани на окото, което позволява прецизни корекции на зрението. Поради сложния си дизайн, торичните контактни лещи за астигматизъм често са по-скъпи от другите видове.
 • Газопропусклива. Тези твърди лещи имат еднаква форма, която замества ефекта на пречупване на роговицата. Те често осигуряват по-остро зрение от по-меките торични лещи. Имайте предвид, че някои газопропускливи лещи използват торичен дизайн. Газопропускливите лещи може да са по-малко удобни от торичните лещи първоначално, но осигуряват превъзходна корекция на зрението и комфорт с времето.
 • Хибрид. Тези лещи са твърди в центъра за по-висока визуална яснота, но меки в краищата за повече комфорт. Те често осигуряват най-доброто за коригиране на астигматизъм с контактни лещи. Хибридните и газопропускливите лещи изискват повече време и опит, за да получат прецизно монтиране, така че вземете предвид това при решенията си за покупка.

Хирургия на астигматизъм

Операциите за промяна на формата на роговицата и премахване на катаракта могат да коригират астигматизма.

Освен това очен хирург може да имплантира торична вътреочна леща (ВОЛ) в окото, за да коригира астигматизма и едновременно с това да премахне катаракта.

Имайте предвид, че торичната ВОЛ може да бъде значително по-скъпа.

Зрението на всеки е различно, което означава, че всяка форма на астигматизъм има уникално въздействие. Това означава, че трябва да обърнете допълнително внимание на прилягането и функцията на вашите очила или контактни лещи. И не се впускайте в хирургия, преди да сте проучили темата задълбочено и не сте я обсъдили с вашия очен лекар.
___________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: allaboutvision.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,573
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva