Аутизъм - често задавани въпроси

Аутизъм - често задавани въпроси

Въпрос: Причиняват ли ваксините разстройство от аутистичния спектър (аутизъм)?
Отговор: Има много проучвания, които разглеждат дали има връзка между ваксините и разстройството от аутистичния спектър (аутизъм). Към днешна дата проучванията продължават да показват, че ваксините не са свързани с аутизъма.

Въпрос: Има ли епидемия от аутизъм?
О: Повече хора от всякога са диагностицирани с аутизъм. Не е ясно колко точно от това увеличение се дължи на по-широко определение на аутизма и по-добри усилия в диагностиката. Не може обаче да се изключи истинско увеличение на броя на хората с аутизъм. Вярваме, че увеличаването на диагнозата аутизъм вероятно се дължи на комбинация от тези фактори.

Въпрос: Могат ли възрастните да бъдат диагностицирани с аутизъм?
О: Да, възрастните могат да бъдат диагностицирани с аутизъм. Диагнозата включва разглеждане на медицинската история на лицето, наблюдение на поведението на лицето и провеждане на някои психологически тестове на лицето. Но може да бъде по-трудно да се диагностицира възрастен, защото не винаги е възможно да се знае за развитието на човека през първите няколко години от живота му, а дългата история на други диагнози може да усложни диагностицирането на аутизма. Тъй като фокусът на аутизма е върху децата, все още имаме много да научим за разпространението и причините за аутизъм през целия живот. Поведенческите интервенции могат да бъдат ефективни за възрастни, които се справят с нова диагноза аутизъм.

Въпрос: Какво представляват митохондриалните заболявания или нарушения?
О: Митохондриите са малки части от почти всяка клетка в тялото ви. Митохондриите са като електроцентрала на клетките. Те превръщат захарта и кислорода в енергия, необходима на клетките за работа.

При митохондриални заболявания митохондриите не могат ефективно да превърнат захарта и кислорода в енергия, така че клетките не работят правилно.

Има много видове митохондриални заболявания и те могат да засегнат различни части на тялото: мозък, бъбреци, мускули, сърце, очи, уши и други. Митохондриалните заболявания могат да засегнат една част от тялото или могат да засегнат много части. Те могат да засегнат тези части леко или много сериозно.

Не всеки с митохондриална болест ще покаже симптоми. Въпреки това, когато се обсъжда групата митохондриални заболявания, които са склонни да засягат децата, симптомите обикновено се появяват в прохождащите и предучилищните години.

Митохондриалните заболявания и разстройства са едно и също нещо.

Въпрос: Има ли връзка между митохондриалната болест и аутизма?
О: Дете с митохондриална болест:

  • може също да има разстройство от аутистичния спектър,
  • може да има някои от симптомите/признаците на аутизъм, или
  • може да няма никакви признаци или симптоми, свързани с аутизма.
Дете с аутизъм може или не може да има митохондриално заболяване. Когато едно дете има както аутизъм, така и митохондриално заболяване, то понякога има и други проблеми, включително епилепсия, проблеми с мускулния тонус и/или двигателни нарушения.

Необходими са повече изследвания, за да се установи колко често хората имат аутизъм и митохондриално разстройство. В момента изглежда рядко. Като цяло са необходими повече изследвания за митохондриалната болест и аутизма.

Въпрос: Какво представлява регресивната енцефалопатия?
О: Енцефалопатията е медицински термин за заболяване или нарушение на мозъка. Обикновено означава забавяне на мозъчната функция.

Регресията се случва, когато човек загуби умения, които е имал, като ходене или говорене или дори да бъде социален.

Регресивната енцефалопатия означава, че има заболяване или разстройство в мозъка, което кара човек да загуби уменията, които някога е имал.

Знаем, че понякога децата с митохондриални заболявания изглежда се развиват както трябва, но около прохождането или предучилищната възраст те регресират. Болестта беше там през цялото време, но се случва нещо, което я „задейства“. Това може да е нещо като недохранване, заболяване като грип, висока температура, дехидратация или може да е нещо друго.

Въпрос: Има ли връзка между аутизма и енцефалопатията?
О: Повечето деца с разстройство от аутистичния спектър нямат и не са имали енцефалопатия. Някои деца с разстройство от аутистичния спектър са имали регресия, а някои са имали регресивна енцефалопатия.

Въпрос: Какво знаем за връзката между митохондриалната болест и други заболявания, свързани с мозъка?
О: Различните части на мозъка имат различни функции. Областта на мозъка, която е увредена от митохондриална болест, определя как ще бъде засегнат човекът. Това означава, че човек може да има гърчове; проблеми при говорене или взаимодействие с хора; затруднено хранене; мускулна слабост или други проблеми. Те могат да имат един проблем или няколко.

Въпрос: Причиняват ли ваксините или влошават митохондриалните заболявания?
О: Към момента няма научни изследвания, които да казват, че ваксините причиняват или влошават митохондриалните заболявания. Знаем, че някои заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, като грип, могат да предизвикат регресия, която е свързана с митохондриална болест. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали има редки случаи, при които основните митохондриални нарушения са предизвикани от нещо, свързано с ваксини. Знаем обаче, че за повечето деца ваксините са безопасен и важен начин да се предпазим от заразяване с животозастрашаващи заболявания.

В: Всички деца ли се изследват рутинно за митохондриални заболявания? Ами децата с аутизъм?
О: Децата не се изследват рутинно за митохондриални заболявания. Това включва деца с аутизъм и други забавяния в развитието.

Тестването не е лесно и може да включва вземане на множество проби от кръв и често проби от мускули. Лекарите решават дали трябва да се направи изследване за митохондриални заболявания въз основа на признаците и симптомите на детето.

Въпрос: Трябва ли да тествам детето си за митохондриална болест?
О: Ако се притеснявате, че детето ви може да има митохондриално заболяване, говорете с лекаря на детето си.

_________________
Платформата PavelAndreev.BG публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: cdc.gov
Author
PavelAndreev
Views
579
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev