Бели дробове и дишане-дефиниция, диафрагма

Бели дробове и дишане-дефиниция, диафрагма

lungs-cells-302633136.jpg

Какво представляват белите дробове?​

Белите дробове са органите, участващи в дишането.
  • Дишането е процес, при който въздухът влиза и излиза от дробовете ви
  • Получавате кислород, когато вдишвате и се освобождавате от въглероден диоксид, когато издишвате
Всички клетки в тялото ви се нуждаят от кислород, за да превърнат храната в енергия. Процесът на превръщане на храната в енергия създава отпадъци под формата на въглероден диоксид, който трябва да бъде освободен от тялото ви.

Имате 2 бели дроба в гърдите си, заобиколени от гръдния кош. Въздухът влиза в белите дробове през трахеята. Трахеята се разделя на по-малки дихателни пътища, наречени бронхи. Подобно на клони на дърво, бронхите се разделят на още по-малки дихателни пътища, наречени бронхиоли. Бронхиолите завършват с милиони много малки въздушни торбички, наречени алвеоли.

Вашите дихателни пътища са облицовани с много малки косми. Вашите дихателни пътища също произвеждат слуз, която покрива лигавицата им. Заедно космите и слузта филтрират и улавят прах и микроби, за да не попаднат в дробовете ви.

Как работи дишането?​

Средният възрастен диша около 15 пъти всяка минута. Умерено активен човек вдишва почти 20 000 литра въздух на всеки 24 часа.

Мозъкът ви автоматично изпраща съобщения, за да дишате, дори когато спите или сте в безсъзнание.

  • Вашият мозък следи нивата на кислород, въглероден диоксид и киселина в кръвта
  • Тези нива определят колко бързо и дълбоко мозъкът ви кара да дишате
Вашият мозък изпраща сигнали до мускулите на ребрата и диафрагмата, за да ви накара да дишате. За да вдишате, мускулите между ребрата се свиват и диафрагмата се свива. Вашата диафрагма е голям плосък мускул, който разделя гърдите и корема. Вашите бели дробове нямат собствени мускули.
  • Свиването на мускулите на ребрата и диафрагмата разширява гръдния ви кош и вкарва въздух
  • Когато тези мускули се отпуснат, гърдите ви стават по-малки и издишвате


бял дроб 2.jpg

Ролята на диафрагмата в дишането

Когато диафрагмата се свие и се придвижи надолу, гръдната кухина се разширява, намалявайки налягането в белите дробове. За да се изравни налягането, въздухът навлиза в белите дробове. Когато диафрагмата се отпусне и се придвижи обратно нагоре, еластичността на белите дробове и гръдната стена изтласква въздуха от белите дробове.

Какво се случва с въздуха в белите дробове?​

Вашите бели дробове съдържат малки въздушни торбички, наречени алвеоли. Кръвта тече през стените на въздушните торбички и поема кислород от въздуха в торбичките. В същото време въглеродният диоксид напуска кръвта и отива във въздушните торбички. След това въглеродният диоксид може да напусне тялото ви, когато издишате.

Цялата кръв в тялото ви преминава през белите дробове всяка минута. Това означава, че белите дробове се нуждаят от много големи кръвоносни съдове.

Какво може да се обърка с белите дробове и дишането ви?​

Проблеми, които засягат мозъка ви, като инсулт, свръхдоза наркотици или екстремна алкохолна интоксикация, могат да попречат на частта от мозъка ви, която контролира дишането. Тези проблеми могат да ви накарат да дишате твърде бавно или дори да спрете да дишате.

Вашите дихателни пътища и бели дробове могат да се заразят, което да доведе до бронхит, бронхиолит или пневмония, в зависимост от това къде е инфекцията. Пневмонията е инфекция в алвеолите.

Дихателните пътища могат да се стеснят от астма или да се блокират от чуждо тяло, като например парче храна.

Кръвоносните съдове в белите дробове могат да бъдат блокирани от кръвни съсиреци, наречени белодробна емболия.

_________________​

Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар.
Author
PavelAndreev
Views
863
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev