Болки в бъбреците ИЛИ болки в гърба?

Болки в бъбреците ИЛИ болки в гърба?

Какво представлява болката в бъбреците?​

Болката в бъбреците е дискомфорт, който идва от областта, където са вашите бъбреци. Често се описва като тъпа болка, която усещате отстрани, гърба или корема. Но болката в тези области не винаги е признак за проблем с бъбреците. Лесно е да сбъркате бъбречната болка с обикновена болка в гърба. Но има някои разлики в това как се усеща болката в бъбреците и къде се намира в сравнение с болката в гърба.

Болката в бъбреците има много възможни причини и някои може да са сериозни. Важно е да уведомите Вашия лекар, ако забележите болка, която смятате, че може да идва от единия или двата органа.

Къде са ти бъбреците и каква е тяхната функция?

kidney.jpg
Вашите бъбреци са два малки органа с форма на бобови зърна. Имате по един от всяка страна на тялото си. Всеки от тях е с размера на юмрука ви. Те са под гръдния кош от двете страни на гръбначния ви мозък.

Вашите бъбреци имат важна работа. Те почистват водата, киселините и отпадъците от кръвта ви. Те образуват урина, така че тялото ви да изхвърли отпадъците. Ако са болни или увредени по някакъв начин, те не могат да вършат работата си, за да поддържат здравословен баланс на соли, минерали като калций и вода в кръвта ви.

Бъбреците ви също произвеждат хормони, които ви помагат да управлявате кръвното си налягане, да поддържате костите си здрави и да произвеждате червени кръвни клетки.

Затова е важно да следите за всякакви признаци на бъбречно заболяване или увреждане, като болка.

Симптоми на болка в бъбреците​

Симптомите на бъбречна болка включват:
 • Тъпа болка, която обикновено е постоянна
 • Болка под гръдния кош или в корема
 • Болка отстрани; обикновено само oт едната страна, но понякога и двете болят
 • Остра или силна болка, която може да идва на вълни
 • Болка, която може да се разпространи в областта на слабините или корема
Други симптоми, които могат да възникнат при болка в бъбреците
Симптомите на Вашата бъбречна болка зависят от причината. При бъбречна болка може също да имате:

 • Висока температура
 • Повръщане
 • Мътна урина
 • Кръв в урината

Болки в бъбреците - причини​

Болката в бъбреците има много възможни причини. Тези органи са свързани с други като пикочния мехур и уретерите, където съхраняват и отделят урината.
 • Камъни в бъбреците. Силна, внезапна, пронизваща болка може да е камък в бъбреците. Това са минерални отлагания, които могат да станат достатъчно големи, за да блокират уретера, тръба, която свързва вашия бъбрек и пикочния мехур. Ако това се случи, ще почувствате остра болка или спазми в гърба или отстрани. Може също да се разпространи в слабините ви. Докато се опитвате да изхвърлите камъка, може да почувствате вълни от болка.
 • Бъбречна инфекция. Наричана още пиелонефрит, тази инфекция може да причини дискомфорт в единия или двата бъбрека. Може да почувствате болка в гърба, отстрани или от двете страни под ребрата или в слабините. Ще имате и треска. Инфекциите на пикочните пътища също причиняват дискомфорт в този орган.
 • Подуване на бъбреците. Това състояние, наречено хидронефроза, може да възникне, ако бъбреците ви са блокирани. Урината ви не може да се оттича както трябва и се натрупва в бъбреците ви. Това може да се случи в единия или двата бъбрека и понякога причинява болка.
 • Кисти на бъбреците. Може да не усетите обикновена бъбречна киста, докато не стане по-голяма. След като стане голям, може да почувствате тъпа болка отстрани или в гърба или болка в горната част на корема.
 • Поликистоза на бъбреците. Това генетично заболяване причинява много кисти да растат в бъбреците ви. Те могат да причинят болка в гърба или отстрани.
 • Рак на бъбреците. Туморите в бъбреците може да не причиняват дискомфорт в началото. Тъй като ракът се влошава, може да забележите болка в страната, гърба или корема, която не се появява и изчезва или става по-малко интензивна.
 • Доброкачествен бъбречен тумор или маса. Бъбречната маса е нераков тумор или растеж. Усеща се като болка в хълбока, между ребрата и бедрата отстрани. Ще имате и болка в кръста от едната страна на тялото, която продължава.
 • Тромбоза на бъбречната вена. Кръвен съсирек може да се образува в една от вените на вашия бъбрек. Причинява силна, продължаваща болка в хълбока или отстрани. Понякога може да почувствате спазми на болка. Областта около засегнатия бъбрек между гръдния кош и гръбначния стълб може да се почувства болезнена.
 • Травма на бъбреците. Много контактни спортове или енергични дейности като футбол, бокс, конна езда или футбол могат да ви изложат на риск от увреждане на бъбреците.
Ако това се случи, дискомфортът може да е от двете страни на корема или кръста. Тя може да варира от лека до много силна, в зависимост от това колко тежко сте наранени.

Болка в бъбреците или болка в гърба?​

Лесно е да объркате болката в бъбреците само с болка в гърба. Как да направите разлика?

Може да е вашият бъбрек, а не вашият гръб, ако го усетите по-високо на гърба си. Проблемите с гърба обикновено засягат долната част на гърба.

Болката в бъбреците се усеща по-високо и по-дълбоко в тялото ви, отколкото болката в гърба. Може да го почувствате в горната половина на гърба си, а не в долната част. За разлика от дискомфорта в гърба, той се усеща от едната или от двете страни, обикновено под гръдния кош.

Знаци, че това е вашият гръб

Болка в гърба:
 • Прострелва единия крак
 • По-вероятно е да бъде пронизващо, отколкото тъпо и постоянно
 • Влошава се или се обостря, когато извършвате определени дейности, като вдигане на кутия или навеждане
 • Когато почивате или лежите, болката в гърба може да отшуми
 • Може да има и мускулни болки

Други симптоми, за които трябва да следите

В зависимост от причината за болката, може да имате и други симптоми. Ако имате тези признаци, свържете се с Вашия лекар. Може да имате сериозен проблем с бъбреците:
 • Висока температура
 • Болки в тялото
 • Умора
Освен това, ако наскоро сте имали инфекция на пикочните пътища, обадете се на Вашия лекар. Ако имате кръв в урината си или ако болката ви е внезапна и непоносима дори без признаци на кръв в урината ви, незабавно потърсете медицинска помощ.

Лечение на болки в бъбреците​

За да лекува болката в бъбреците, Вашият лекар първо трябва да открие причината за нея. Те могат да използват един или повече тестове, за да открият причината за вашата болка. Тези тестове включват:
 • Тестове за урина, за да проверите урината си за кръв, протеини, твърде много бели кръвни клетки и други признаци на специфични проблеми с бъбреците
 • Ултразвук или компютърна томография за търсене на камъни в бъбреците или други физически проблеми в бъбреците и пикочните пътища
След като Вашият лекар диагностицира причината за бъбречната Ви болка, той може да вземе решение за най-добрия план за лечение за Вас.

________________

Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар.
Author
PavelAndreev
Views
6,070
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev