liver_1200.jpg

Какво прави черният дроб?

Черният дроб е най-големият солиден орган и най-голямата жлеза в човешкото тяло. Той изпълнява над 500 основни задачи.
Ролите на черния дроб включват детоксикация, синтез на протеини и производство на химикали, които помагат за смилането на храната. Той е част от храносмилателната система.

Тази статия ще разгледа основните роли на черния дроб, как черният дроб се регенерира, какво се случва, когато черният дроб не функционира правилно и как да поддържаме черния дроб здрав.

Структура​

Liver_Черен_Дроб.jpg
Черният дроб на човек е в горната дясна част на корема и седи под диафрагмата. Кожата е единственият орган, който е по-тежък и по-голям от черния дроб.

Черният дроб е приблизително триъгълен и се състои от два лоба: по-голям десен лоб и по-малък ляв лоб. Фалциформният лигамент разделя лобовете. Този лигамент е лента от тъкан, която поддържа черния дроб закотвен към диафрагмата.

Слой от фиброзна тъкан, наречен капсула на Glisson, покрива външната страна на черния дроб. Перитонеумът, мембрана, която образува лигавицата на коремната кухина, след това го покрива.

Това помага за задържането на черния дроб на мястото му и го предпазва от физическо увреждане.

Кръвоносни съдове​

За разлика от повечето органи, черният дроб има два основни източника на кръв. Порталната вена внася богата на хранителни вещества кръв от храносмилателната система, а чернодробната артерия носи наситена с кислород кръв от сърцето.

Кръвоносните съдове се разделят на малки капиляри, всеки от които завършва с лобула. Лобулите са функционалните единици на черния дроб и се състоят от милиони клетки, наречени хепатоцити.

Три чернодробни вени
отвеждат кръвта от черния дроб.

Функции​

Liver-Health-1.jpg
Черният дроб е жлеза, която има много функции в тялото. Трудно е да се даде точен брой, но може да има повече от 500 различни роли.

Основните функции на черния дроб включват:

 • Производство на жлъчка: Жлъчката помага на тънките черва да разграждат и абсорбират мазнини, холестерол и някои витамини. Жлъчката се състои от жлъчни соли, холестерол, билирубин, електролити и вода.
 • Абсорбиране и метаболизиране на билирубин: Разграждането на хемоглобина образува билирубин. Черният дроб или костният мозък съхранява желязото, освободено от хемоглобина, което прави следващото поколение кръвни клетки.
 • Поддържа кръвни съсиреци: Витамин К е необходим за създаването на коагуланти, които помагат за съсирването на кръвта. Жлъчката е от съществено значение за усвояването на витамин К и се образува в черния дроб. Черният дроб трябва да произвежда достатъчно жлъчка, за да произвежда фактори на кръвосъсирването.
 • Метаболизиране на мазнините: Жлъчката разгражда мазнините и ги прави по-лесни за смилане.
 • Метаболизиране на въглехидрати: Черният дроб съхранява въглехидрати. Тялото може да разгради съхраняваните въглехидрати в черния дроб, известни като гликоген, до глюкоза. Глюкозата или захарта се освобождава в кръвния поток, за да регулира нивата на кръвната захар и за бърз прилив на енергия.
 • Съхранение на витамини и минерали: Черният дроб съхранява мастноразтворимите витамини, известни като витамини A, D, E, K и B12. Той съхранява значителни количества от тези витамини. Черният дроб съхранява желязото от хемоглобина под формата на феритин, готов да произвежда нови червени кръвни клетки. Черният дроб също съхранява и освобождава мед.
 • Помага за метаболизма на протеините: Жлъчката помага за разграждането на протеините за храносмилането.
 • Филтрира кръвта: Черният дроб филтрира и премахва съединения от тялото, включително хормони, като естроген и алдостерон, както и съединения извън тялото, включително алкохол и други лекарства.
 • Имунологична функция: Черният дроб е част от мононуклеарната фагоцитна система. Клетките, участващи в имунната активност, клетките на Купфер, се намират в голям брой в черния дроб. Тези клетки унищожават вируси, бактерии или други микроорганизми, причиняващи болести, които могат да навлязат в черния дроб през червата.
 • Производство на албумин: Албуминът е най-често срещаният протеин в кръвния серум. Той транспортира мастни киселини и стероидни хормони, за да поддържа правилното налягане и да предотврати изтичането на кръвоносните съдове.
 • Синтез на ангиотензиноген: Този хормон повишава кръвното налягане чрез стесняване на кръвоносните съдове, когато е предупреден от производството на ензим, наречен ренин в бъбреците.

Регенерация​

Liver-regeneration-failure-in-fatty-liver-After-PH-healthy-liver-can-completely-restore.jpg
Поради важността на черния дроб и неговите функции, еволюцията е гарантирала, че той може да расте отново бързо, стига да се поддържа здрав. Всички гръбначни животни, от риби до хора, имат способността да подновяват черния дроб.

Черният дроб е единственият висцерален орган, който може да се регенерира.
Може да се регенерира напълно, стига да останат минимум около 25% от тъканта. Черният дроб може да нарасне отново до предишния си размер и способност без никаква загуба на функция по време на процеса на растеж.

Отстраняването на две трети от черния дроб при мишки кара останалата чернодробна тъкан да израсне отново до първоначалния си размер и да възстанови функцията си в рамките на 7-10 дни. При хората процесът отнема малко повече време, но регенерацията все пак може да настъпи за 8-15 дни. Изследователите предполагат, че хирургичното отстраняване на десния или левия дял на черния дроб води до пълно възстановяване на чернодробната маса след 3 месеца, докато максималната клетъчна активност се осъществява 7 до 10 дни след процедурата.

През следващите няколко седмици новата чернодробна тъкан става неразличима от оригиналната тъкан.

Редица съединения са отговорни за регенерацията на черния дроб, включително растежни фактори и цитокини. Някои от най-важните съединения в процеса са:

 • растежен фактор на хепатоцитите
 • инсулин
 • трансформиращ растежен фактор-алфа
 • епидермален растежен фактор
 • интерлевкин-6

Заболявания​

stages-liver-disease_1308-48523.jpg
Един толкова сложен орган като черния дроб може да изпита редица проблеми. Здравият черен дроб функционира много ефективно. Последствията обаче могат да бъдат опасни или дори фатални при болен или неправилно функциониращ черен дроб.

Примери за чернодробно заболяване включват:

 • Фасциолиаза: паразитната инвазия на червей, известен като чернодробен метил, причинява това състояние. Чернодробният метил може да остане латентен в черния дроб месеци или дори години. Фасциолозата е тропическо заболяване.
 • Цироза: Това показва белези, които заместват чернодробните клетки в процес, известен като фиброза. Токсините, алкохолът и хепатитът са някои от многото фактори, които причиняват това състояние. В крайна сметка фиброзата може да доведе до чернодробна недостатъчност, тъй като функционалността на чернодробните клетки се унищожава.
 • Хепатит: Хепатитът е името, дадено на обща инфекция на черния дроб и вируси, токсини или автоимунен отговор могат да го причинят. Възпаленият черен дроб характеризира това състояние. В много случаи черният дроб може да се излекува сам, но в сериозни случаи може да настъпи чернодробна недостатъчност.
 • Алкохолно чернодробно заболяване: Пиенето на твърде много алкохол за дълги периоди може да причини увреждане на черния дроб.
 • Първичен склерозиращ холангит (PSC): PSC е сериозно възпалително заболяване на жлъчните пътища, което води до тяхното унищожаване. В момента няма лечение и причината е неизвестна.
 • Затлъстяване на черния дроб: Това обикновено се случва заедно със затлъстяването или вредната употреба на алкохол. При мастно чернодробно заболяване вакуоли от мазнини се натрупват в чернодробните клетки.
 • Синдром на Гилбърт: Това е генетично заболяване, засягащо 4—16% от населението. При синдрома на Гилбърт тялото не разгражда напълно билирубина. Може да се появи лека жълтеница, но разстройството е безвредно.
 • Рак на черния дроб: Най-често срещаните видове рак на черния дроб са хепатоцелуларен карцином и холангиокарцином. Водещите причини са алкохолът и хепатитът. Това е шестата най-често срещана форма на рак в световен мащаб и третата най-честа причина за смърт от рак в света.

Здраве

bez liniq.jpg

По-долу са дадени някои препоръки от Американската чернодробна фондация, за да помогнете на черния дроб да работи както трябва:
 • Диета: Тъй като черният дроб е отговорен за храносмилането на мазнините, консумацията на твърде много може да претовари органа и да го наруши от други задачи. Това също има връзки към мастно чернодробно заболяване.
 • Умерено поглъщане на алкохол: Избягвайте да пиете повече от две напитки наведнъж. Пиенето на твърде много алкохол причинява цироза на черния дроб с течение на времето.
 • Избягване на забранени вещества: Забранените вещества могат да претоварят черния дроб с токсини. Избягването на тези вещества може да позволи на черния дроб да изпълнява необходимите си функции без пречки.
 • Внимание при смесване на лекарства: Някои лекарства с рецепта и естествени лекарства могат да си взаимодействат отрицателно. Смесването на лекарства с алкохол оказва значително напрежение върху черния дроб.
 • Защита срещу химикали във въздуха: Химикалите във въздуха могат да причинят увреждане на черния дроб. Когато боядисвате или използвате силни почистващи или градински химикали, мястото трябва да е добре проветрено и хората трябва да носят маска.
 • Пътуване и ваксинации: Ваксинацията е от съществено значение, ако човек пътува до област, където хепатит А или В може да бъде проблем. Маларията расте и се размножава в черния дроб, а жълтата треска може да доведе до чернодробна недостатъчност.
 • Безопасен секс: Няма ваксинация срещу хепатит С. Практиките за безопасен секс могат да помогнат за предотвратяване на заболяването.
 • Избягвайте контакт с чужда кръв: Потърсете медицинска помощ, ако имате контакт с чужда кръв.
 • Въпреки способността си да се регенерира, черният дроб зависи от това да е здрав, за да го направи. Изборът на начин на живот и диетичните мерки, могат да помогнат за защитата на черния дроб в повечето случаи.

Черният дроб е най-големият солиден орган в човешкото тяло. Той е част от храносмилателната система и играе съществена роля в премахването на токсините от кръвта, метаболизирането на хранителните вещества и имунната функция.
________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: medicalnewstoday.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,208
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva