Untitled+design+(1).png
Цистит е медицинският термин за възпаление на пикочния мехур. Има възпаление, когато част от тялото ви е подута и гореща. Може да бъде и болезнено.
През повечето време циститът се случва, когато има инфекция, причинена от бактерии. Това се нарича инфекция на пикочните пътища. Инфекцията на пикочния мехур може да бъде болезнена и досадна. Може да се превърне в сериозен здравословен проблем, ако инфекцията се разпространи в бъбреците ви.
Циститът може да възникне и като реакция на определени лекарства или лъчева терапия. Неща, които понякога дразнят пикочния мехур, като хигиенни продукти, спермицидно желе или продължителна употреба на катетър, също могат да доведат до цистит. Циститът може да възникне и като усложнение на друго заболяване.
Обичайното лечение на цистит, причинен от бактерии, е приемането на антибиотични лекарства. Лечението на други видове цистит зависи от причината.

Симптоми

cystitis-symptoms.jpg
Признаците и симптомите на цистит могат да включват:
 • Силно, постоянно желание за уриниране
 • Болка или усещане за парене при уриниране
 • Често отделяне на малки количества урина
 • Кръв в урината (хематурия)
 • Изпускане на мътна или силно миришеща урина
 • Дискомфорт в областта на таза
 • Усещане за натиск в областта под пъпа (корема)
 • Субфебрилна температура
При малки деца новите епизоди на случайно намокряне през деня също могат да бъдат признак на инфекция на пикочните пътища. Нощното напикаване в леглото само по себе си е малко вероятно да се случи поради инфекция на пикочните пътища .

Кога да посетите лекар?​

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате признаци и симптоми, характерни за бъбречна инфекция. Те включват:
 • Болка в гърба или отстрани
 • Треска
 • Гадене и повръщане
Ако развиете неотложно, често или болезнено уриниране, което продължава няколко часа или повече, или ако забележите кръв в урината си, обадете се на вашия лекар. Ако сте били диагностицирани с инфекция в миналото и развиете симптоми, които имитират предишната , обадете се на вашия лекар.
Обадете се също на вашия лекар, ако симптомите на цистит се появят отново, след като сте приключили с антибиотичното лечение. Може да се наложи да опитате друг вид лекарство.
Ако детето ви започне да има злополуки с намокряне през деня, обадете се на лекаря на детето си.
При иначе здрави мъже циститът е рядък. Всички симптоми трябва да бъдат проверени от лекар.

Причини

Вашата пикочна система включва бъбреците, уретерите, пикочния мехур. Всички играят роля в премахването на отпадъците от тялото ви.
Вашите бъбреци са чифт органи с форма на боб, разположени към задната част на горната част на корема. Те филтрират отпадъците от кръвта ви и регулират концентрациите на много вещества.
Тръби, наречени уретери, пренасят урината от бъбреците до пикочния мехур. Пикочният мехур съхранява урината, докато почувствате нужда от уриниране. След това урината напуска тялото ви през уретрата.

Бактериален цистит

Инфекциите на пикочните пътища обикновено се появяват, когато бактерии извън тялото навлязат в пикочните пътища през уретрата и започнат да се размножават. Повечето случаи на цистит се причиняват от вид бактерии Escherichia coli (Е. coli). Но други видове бактерии също могат да причинят инфекции.
Бактериалните инфекции на пикочния мехур могат да се появят при жени след секс. Дори при тези, които не са сексуално активни, могат да се появят инфекции на пикочните пътища, тъй като женската генитална област често съдържа бактерии, които могат да причинят
цистит.

Неинфекциозен цистит

Въпреки че бактериалните инфекции са най-честата причина за цистит, редица неинфекциозни фактори също могат да причинят възпаление на пикочния мехур. Някои примери включват:
 • Интерстициален цистит. Причината за това хронично възпаление на пикочния мехур, наричано още синдром на болезнения пикочен мехур, не е ясна. Повечето случаи са при жените. Състоянието може да бъде трудно за диагностициране и лечение.
 • Цистит, свързан с лекарства. Някои лекарства, използвани за лечение на рак (химиотерапия), могат да причинят възпаление на пикочния мехур, тъй като разградените компоненти на лекарствата излизат от тялото.
 • Радиационен цистит. Радиационното лечение на тазовата област може да причини възпалителни промени в тъканта на пикочния мехур.
 • Цистит с чуждо тяло. Дългосрочната употреба на катетър може да направи бактериалните инфекции и увреждането на тъканите по-вероятни. И двете могат да причинят възпаление на пикочния мехур.
 • Химичен цистит. Някои хора може да са изключително чувствителни към химикали, открити в определени продукти. Те могат да включват пяна за вана, спрей за лична хигиена или спермицидно желе. В пикочния мехур може да възникне реакция от алергичен тип, която да причини възпаление.
 • Цистит, свързан с други състояния. Циститът понякога може да възникне като усложнение на други състояния, като диабет, камъни в бъбреците, увеличена простата или нараняване на гръбначния мозък.

Рискови фактори​

cystitis-causes.jpg
Някои хора са по-склонни от други да развият инфекции на пикочния мехур или повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Жените могат да имат този проблем. Основна причина е физическата анатомия. Жените имат къса уретра. Това означава, че бактериите, които могат да причинят инфекция, не трябва да пътуват толкова далеч, за да достигнат до пикочния мехур.
Може да сте изложени на по-голям риск от инфекции на пикочния мехур, ако:

 • Сте сексуално активни. По време на секс бактериите могат да бъдат изтласкани в уретрата.
 • Използвате определени видове контрол на раждаемостта. Използването на диафрагма увеличава риска от инфекция. Диафрагмите, които съдържат спермицид, могат да повишат риска още повече.
 • Сте бременни. Хормоналните промени по време на бременност могат да увеличат риска от инфекция на пикочния мехур.
 • Преминали сте през менопаузата. Промените в хормоните, които се случват след менопаузата, често могат да доведат до инфекции на пикочните пътища .
Други рискови фактори включват:
 • Намеса в потока на урината. Това може да се случи при състояния като камък в пикочния мехур или увеличена простата.
 • Промени в имунната система. Това може да се случи при определени състояния, като диабет, ХИВ инфекция и лечение на рак.
 • Дългосрочно използване на уринарни катетри. Тези тръби може да са необходими при хора с хронични заболявания или при възрастни хора. Продължителната употреба може да ви изложи на по-голям риск от бактериални инфекции, както и от увреждане на тъканите на пикочния мехур.

Усложнения

Когато се лекуват веднага с подходящото лекарство, инфекциите на пикочния мехур рядко водят до усложнения. Но ако не се лекуват, те могат да станат нещо по-сериозно. Усложненията могат да включват:
 • Бъбречна инфекция. Нелекуваната инфекция на пикочния мехур може да доведе до бъбречна инфекция. Това се нарича още пиелонефрит. Бъбречните инфекции могат трайно да увредят бъбреците.
 • Кръв в урината. При цистит може да имате кръвни клетки в урината. Често те могат да се видят само с микроскоп. Това състояние се нарича микроскопична хематурия. Обикновено изчезва след лечение. Ако кръвните клетки все още се появяват в урината след лечението, може да се наложи да посетите специалист, за да разберете причината. Кръвта в урината, която можете да видите, се нарича груба хематурия. Това се случва рядко при типичен бактериален цистит. Но този признак може да е по-чест, ако имате цистит, който се появява след химиотерапия или лъчева терапия за рак.

Предотвратяване​

Мерките за самообслужване за предотвратяване на повтарящи се инфекции на пикочния мехур не са добре проучени. Но някои лекари препоръчват тези съвети за превенция:
 • Пийте много течности, особено вода. Пиенето на много течности е особено важно след химиотерапия или лъчетерапия, особено в дните на лечение.
 • Уринирайте често. Ако почувствате желание за уриниране, не отлагайте използването на тоалетната.
 • Избършете отпред назад след изхождане. Това предотвратява разпространението на бактериите в аналната област към вагината и уретрата.
 • Вземете душ, а не вана. Ако сте предразположени към инфекции, душът вместо вана може да помогне за предотвратяването им.
 • Внимателно измийте кожата около гениталиите. Правете това всеки ден, но не използвайте груби сапуни и не мийте твърде енергично. Деликатната кожа в тази област може да се раздразни.
 • Изпразнете пикочния си мехур възможно най-скоро след секс. Изпийте пълна чаша вода, за да помогнете за промиването на бактериите.
 • Избягвайте използването на спрейове или хигиенни продукти в областта на гениталиите. Тези продукти могат да раздразнят уретрата и пикочния мехур.

Червена боровинка

cherveni-borovinki.jpg
Сок от червена боровинка често се препоръчва за намаляване на риска от повтарящи се инфекции на пикочния мехур. Въпреки че изследванията в тази област са противоречиви, има някои доказателства, че червената боровинка може да работи за предотвратяване на повтарящи се инфекции при някои хора.
Но като домашно лекарство, внимавайте със сока от червена боровинка или продуктите от червена боровинка, ако приемате лекарство за разреждане на кръвта. Възможно е да има взаимодействие между червената боровинка и него, което да доведе до кървене. Но доказателствата са смесени.
Не е доказано, че червената боровинка е ефективно лечение, ако вече имате инфекция на пикочния мехур.

Диагноза

Ако имате симптоми на цистит, говорете с вашия лекар възможно най-скоро. Вашият лекар може да диагностицира цистит въз основа на вашите симптоми и медицинска история.
Когато е необходима повече информация за диагностика или план за лечение, вашият лекар може да препоръча:

 • Изследване на урината. За този тест събирате малко количество урина в контейнер. Вашият лекар проверява урината за признаци на инфекция, като бактерии, кръв или гной. Ако се открият бактерии, може също да Ви бъде направен тест, наречен култура на урина, за да се провери какъв тип бактерии причиняват инфекцията.
 • Образен тест. Обикновено не е необходим образен тест за цистит. Но в някои случаи изображенията могат да бъдат полезни. Например, рентгенова снимка или ултразвук може да помогне на вашия лекар да открие други потенциални причини за възпаление на пикочния мехур, като тумор или анатомичен проблем.

Лечение​

Циститът, причинен от бактериална инфекция, обикновено се лекува с антибиотици. Лечението на други видове цистит зависи от това какво го причинява.

Лечение на бактериален цистит

Антибиотиците са първата линия на лечение на цистит, причинен от бактерии. Кои лекарства се използват и колко дълго зависи от цялостното ви здравословно състояние и бактериите, открити в урината.
 • Първа инфекция. Симптомите често се подобряват значително в рамките на първите няколко дни от приема на антибиотици. Но вероятно ще трябва да приемате антибиотици от три дни до една седмица, в зависимост от това колко тежка е инфекцията ви. Вземете хапчетата точно както е указано от вашия лекар. Не спирайте хапчетата рано, дори и да се чувствате по-добре. Това помага да се уверите, че инфекцията е напълно изчезнала.
 • Повторна инфекция. Ако имате повтарящи се инфекции на пикочните пътища , вашият лекар може да ви накара да приемате антибиотици за по-дълъг период от време. Може също да бъдете насочени към лекар, който е специалист по заболявания на пикочните пътища (уролог или нефролог). Специалист може да провери за урологични проблеми, които може да са причина за инфекциите. В някои случаи приемането на единична доза антибиотик след секс може да бъде полезно при повторни инфекции.
 • Инфекция, придобита в болница. Инфекциите на пикочния мехур, придобити в болница, могат да бъдат предизвикателство за лечение. Това е така, защото бактериите, открити в болниците, често са резистентни към обичайните видове антибиотици, използвани за лечение на инфекции на пикочния мехур, придобити в обществото. Може да са необходими различни видове антибиотици и различни подходи за лечение.
Жените, които са преминали през менопаузата, могат да бъдат особено изложени на риск от цистит. Като част от лечението, вашият лекар може да ви даде вагинален естрогенен крем. Но вагиналният естроген се препоръчва само ако можете да използвате това лекарство, без да увеличавате риска от други здравословни проблеми.

Лечение на интерстициален цистит

Няма нито едно лечение, което да работи най-добре за хора с интерстициален цистит. Причината за възпалението е неясна. За да облекчите симптомите, може да се нуждаете от лекарства, приемани през устата под формата на хапче. Лекарството може също да се постави директно в пикочния мехур чрез тръба. Или може да имате процедура, наречена нервна стимулация. Това използва леки електрически импулси за облекчаване на болката в таза..
Хирургията е крайна възможност, която трябва да се обмисли само когато други лечения са неуспешни. Хирургията може да не работи за облекчаване на болката и други симптоми.

Лечение на други форми на неинфекциозен цистит

Някои хора са чувствителни към химикали в продукти като пяна за вана или спермицид. Избягването на тези продукти може да помогне за облекчаване на симптомите и предотвратяване на повече епизоди на цистит. Пиенето на много течности също помага за изхвърлянето на веществата, които може да дразнят пикочния мехур.
При цистит, който се развива като усложнение на химиотерапия или лъчева терапия, лечението се фокусира върху овладяване на болката чрез приемане на лекарства.

Начин на живот и домашни средства​

Циститът може да бъде болезнен. За облекчаване на дискомфорта:
 • Използвайте нагревателна подложка. Нагряваща подложка, поставена върху долната част на корема, може да успокои натиска на пикочния мехур или болката.
 • Останете хидратирани. Пийте много течности, за да сте хидратирани. Избягвайте кафе, алкохол, безалкохолни напитки с кофеин и цитрусови сокове. Също така избягвайте пикантни храни, докато инфекцията ви не изчезне. Тези предмети могат да раздразнят пикочния мехур и да влошат честата или спешна нужда от уриниране.
За повтарящи се инфекции на пикочния мехур попитайте вашия лекар за начини, по които можете да намалите шанса да имате друга инфекция.

Подготовка за вашата среща​

Nephrology.png
Ако имате симптоми, характерни за цистит, уговорете среща с вашия лекар. След първоначално посещение може да посетите лекар, който е специалист по заболявания на пикочните пътища (уролог или нефролог).

Какво можеш да правиш

За да се подготвите за вашата среща:
 • Попитайте дали има нещо, което трябва да направите предварително, като например вземане на проба от урина.
 • Запишете симптомите си, включително всички, които не изглеждат свързани с цистит.
 • Направете списък на всички лекарства, витамини или други добавки , които приемате.
 • Вземете със себе си член на семейството или приятел, ако е възможно. Понякога може да е трудно да запомните цялата информация, която ви е казана по време на среща.
 • Запишете въпроси, които да зададете на вашия лекар.
Основните въпроси за цистит включват:
 • Какво вероятно причинява моите симптоми?
 • Има ли други възможни причини?
 • Какви тестове са ми необходими?
 • Какъв подход на лечение препоръчвате?
 • Ако първото лечение не работи, какво ще правим след това?
 • Изложен ли съм на риск от усложнения от това състояние?
 • Може ли този проблем да се случи отново?
 • Какво мога да направя, за да предотвратя това да се случи отново?
 • Трябва ли да видя специалист?
Не забравяйте да зададете други въпроси по време на срещата, когато ви хрумнат.

Какво да очаквате от вашия лекар

Вашият лекар вероятно ще ви зададе редица въпроси, като например:
 • Кога за първи път забелязахте симптоми?
 • Били ли сте лекувани за инфекция на пикочния мехур или бъбреците в миналото?
 • Колко ви боли?
 • Колко често използвате банята?
 • Чувствате ли се по-добре след уриниране?
 • Имате болки в кръста?
 • Вдигали ли сте температура?
 • Забелязали ли сте вагинално течение или кръв в урината си?
 • Сексуално активен ли сте?
 • Използвате ли противозачатъчни? Какъв вид?
 • Може ли да си бременна?
 • Лекувате ли се за други заболявания?
 • Използвали ли сте някога катетър?
 • Какви лекарства, витамини или добавки приемате?
––––––––––––––––––––––––––––––––
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник: mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
28,062
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva