COVID-19 по време на бременност уврежда имунния отговор на плацентата срещу по-нататъшни инфекции

COVID-19 по време на бременност уврежда имунния отговор на плацентата срещу по-нататъшни инфекции

250DB980-F8C7-4141-B871-6967372F0A56.jpeg

Ако една жена се зарази с COVID-19 по време на бременността си, инфекцията, дори и да е лека, уврежда имунния отговор на плацентата към по-нататъшни инфекции, установи проучване, ръководено от UW Medicine.

Изследването е публикувано на 17 септември в American Journal of Obstetrics & Gynecology.

„Това е най-голямото изследване досега на плаценти от жени, които са имали COVID-19 по време на бременността си“, каза д-р Кристина Адамс Уолдорф, старши автор и професор по акушерство и гинекология в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон. „Бяхме изненадани да установим, че жени, които са имали COVID-19 по време на бременността си, са имали плаценти с нарушен имунен отговор към нова инфекция.“

Това откритие, добави Адамс Уолдорф, „е върхът на айсберга“ за това как COVID-19 може да повлияе на развитието на плода или плацентата.

В началото на пандемията мнозина смятаха, че COVID-19 не уврежда развиващия се плод, тъй като имаше толкова малко бебета, родени с инфекция с COVID-19, отбеляза тя.

„Но това, което виждаме сега, е, че плацентата е уязвима към COVID-19 и инфекцията променя начина, по който работи плацентата, и това от своя страна вероятно ще повлияе на развитието на плода“, каза Адамс Уолдорф.

„Към днешна дата проучванията за това как COVID-19 може да повлияе на феталното или детското развитие са много ограничени, тъй като децата са все още много малки“, отбеляза съавторът д-р Хелън Фелтович, професор и асоцииран медицински директор за фетална медицина на майката в Intermountain Здравеопазване в Юта.

„Нашето проучване предполага, че бебетата, родени от майки, заразени с COVID-19 във всеки момент от бременността им, ще трябва да бъдат наблюдавани, докато растат“, каза тя.

Плацентата осигурява храна, кислород и имунна защита на плода до момента на раждането. Проучвания, ръководени от Адамс Уолдорф, показват, че жените, заразили се с COVID-19, имат значително по-висока смъртност, отколкото жените, които не са се заразили с COVID-19. Други проучвания са установили, че бременните жени са по-склонни да рискуват хоспитализация или преждевременно раждане, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Не е известно как различните варианти на COVID-19 могат да засегнат майката или плода, съгласни са Адамс Уолдорф и Фелтович.

„Изучаването на всеки от вариантите в реално време е наистина предизвикателство“, каза Адамс Уолдорф, „защото те просто се появяват толкова бързо, че не можем да ги изпреварим. Знаем, че вариантът COVID-19 Delta беше по-лош за бременни индивиди, защото по това време имаше скок в мъртвородените, майчините смъртни случаи и хоспитализациите."
Независимо от варианта, Адамс Уолдорф подчерта, че е важно жените да не прихващат COVID-19.

Жените, които са бременни, трябва първо да се ваксинират и да бъдат подсилени и да продължат да слагат маски и да останат в строга изолация. Тя признава, че това може да означава изолация за продължителността на бременността.

„Болестта може да е лека или тежка, но все още виждаме тези необичайни ефекти върху плацентата“, каза тя. „Изглежда, че след заразяване с COVID-19 по време на бременност, плацентата е изтощена от инфекцията и не може да възстанови имунната си функция.“

В това проучване са изследвани общо 164 бременни лица, състоящи се от 24 неинфектирани здрави пациенти като контролна група и 140 лица, които са се заразили с COVID-19. И двете групи раждат приблизително по едно и също време, 37 до 38 седмици. Преждевременното раждане е почти 3 пъти по-често при пациентите с COVID-19 в сравнение с тези без. Около 75% от пациентите с COVID-19 са били асимптоматични или са имали леки симптоми, според проучването.

Тъкани от плацентата са получени с одобрението на пациента или чрез Съвета за преглед на институцията за изследване на здравеопазването на Intermountain в Солт Лейк Сити, Юта, или отдела за човешки субекти на Университета на Вашингтон. Плацентните тъкани са събрани от медицински специалисти по време на раждането.

Тази работа беше подкрепена предимно от финансиране от благотворителни дарения и AI143265 на Националния институт по здравеопазване. Съдържанието е отговорност единствено на авторите и не представлява непременно официалните възгледи на Националните здравни институти или други финансиращи организации.

Източник:University of Washington School of Medicine/UW Medicine
Author
PavelAndreev
Views
645
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev