640bd259ffdced90830152d1191e7a38-740x555.jpg

По време на цикъл матката отделя лигавицата, която се е натрупала в случай на бременност. Докато една жена може да получи маточно кървене по време на бременност, то няма да се дължи на менструация.

В тази статия разглеждаме задълбочено менструацията и бременността и обсъждаме други потенциални причини за кървене по време на бременност.

Можете ли да получите цикъл, докато сте бременна?​

Stages-Of-The-Menstrual-Cycle-Illustrations-02-1600x1276.png
Когато една жена е бременна, тя не продължава да овулира и няма да има цикъл. Менструацията се появява само когато жена не е бременна.

Въпреки че е възможно жените да получат известно кървене по време на бременност, това няма да се дължи на техния менструален цикъл.

Някои жени също нямат цикъл, докато кърмят. Въпреки това, те все още могат да започнат да овулират отново скоро след раждането. Поради това лекарите могат да препоръчат някаква форма на контрол на раждаемостта, докато жената кърми, ако тя не желае да забременее.

Менструалният цикъл възниква, за да улесни бременността. Цикълът започва на първия ден от менструацията на човек и завършва на първия ден от следващата менструация.

Овулацията настъпва, когато яйчникът освобождава яйцеклетка, настъпва по средата на цикъла.

Яйцеклетката е жизнеспособна само около 12-24 часа, след като жената овулира. Ако има сперматозоиди, които могат да оплодят яйцеклетката, яйцеклетката ще се имплантира в матката, което ще доведе до бременност.

Ако няма оплождане, ще настъпи менструация и тялото ще отдели маточната лигавица, за да може да започне да създава нова за следващия цикъл.

Други причини за кървене по време на бременност​

Въпреки че жената няма да има цикъл, когато е бременна, тя все пак може да получи известно кървене.

Въпреки че кървенето не е непременно признак на основен проблем, важно е да разберете потенциалните причини и да знаете кога да посетите лекар.

Първо тримесечие

Кървенето е по-често през първия триместър. Може да се появи леко зацапване, когато плацентата се имплантира в матката.

Жената също може да изпита промени в цервикалните клетки по време на бременност, което може да причини леко кървене, особено след полов акт.

Други причини за кървене през първия триместър включват:
 • извънматочна бременност, която се нуждае от спешна медицинска помощ
 • инфекция
 • спонтанен аборт
 • субхориален кръвоизлив, наричан още субхориален хематом, когато кървенето настъпва между стената на матката и плацентата
 • гестационна трофобластна болест, много рядко състояние, което може да симулира бременност, като причинява тумор, който може да съдържа анормална фетална тъкан

След 20 седмици

Причините за кървене по-късно през бременността могат да включват:
 • Преглед на шийката на матката: Лекарят може да изследва шийката на матката, за да провери за някакви аномалии. Тази процедура може да доведе до леко кървене.
 • Плацента превия: Това е състояние, което възниква, когато плацентата на жената се имплантира близо до или върху цервикалния отвор.
 • Преждевременно раждане: По време на раждане шийката на матката ще се разшири и матката ще се свие, за да помогне на плода да се придвижи надолу. Това може да доведе до известно кървене.
 • Сексуален контакт: Въпреки че повечето жени могат да продължат да правят секс, докато са бременни, освен ако лекарят не посъветва друго, те могат да получат известно зацапване и кървене поради повишената чувствителност на вагиналните и цервикалните тъкани.
 • Разкъсване на матката: Това е, когато матката се разкъсва по време на раждане, което е спешен медицински случай. Това състояние е рядко, но е по-вероятно да се появи, ако жената преди това е имала цезарово сечение или операция на матката.
 • Отлепване на плацентата: Това е състояние, при което плацентата започва да се отделя от матката преди раждането на бебето. Това също е спешен медицински случай.
Ако една жена получи кървене на който и да е етап от бременността, тя трябва да говори с лекар.

Кога да посетите лекар

obgyn consult teaser (1).jpg
Жените трябва да потърсят спешна медицинска помощ за кървене по време на бременност, ако имат допълнителни симптоми, които включват:
 • болка и спазми
 • замаяност или припадък
 • тежко кървене или съсиреци
 • силна болка в стомаха и таза
Една жена трябва също да посети лекар за кървене, което е ярко червено.

Вагиналното кървене и болката в таза в началото на бременността може да са признак на извънматочна бременност, особено ако тези симптоми се появят преди първоначалния ултразвук. Всяка жена, която подозира извънматочна бременност, трябва да отиде на лекар възможно най-скоро.

Ако жената кърви и има симптоми на преждевременно раждане, което е раждане преди 37 гестационна седмица, тя трябва да потърси медицинска помощ. Тези симптоми могат да включват постоянна болка в долната част на гърба, коремни спазми и редовни контракции.

Кървенето по време на бременност
не означава, че жената има цикъл.

Понякога кървенето може да бъде резултат от редовни промени в тялото по време на бременност.
Обилното кървене
може да означава здравословен проблем, който изисква лечение. Ако една жена получи кървене по време на бременност, тя трябва да говори със здравен специалист за насоки.
_______________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: medicalnewstoday.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
6,253
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva