Доброкачествена хиперплазия на простатата- симптоми, лечение и превенция

Доброкачествена хиперплазия на простатата- симптоми, лечение и превенция

Benign_Prostatic_Hyperplasia_nci-vol-7137-300.jpg

Доброкачествената хиперплазия на простатата (ДПХ) води до увеличаване на размера на простатата. Това е най-често срещаният проблем с простатата при мъжете. Симптомите включват затруднено уриниране и внезапна нужда от уриниране. Лечението включва медикаменти, хирургия и минимално инвазивни процедури.

Какво е доброкачествена хиперплазия на простатата?​

Доброкачествената хиперплазия на простатата (ДПХ) е състояние, при което простатата нараства по размер.
Вашата простата е жлеза, която се намира под пикочния мехур и пред ректума. Тя е с размерите на орех и заобикаля част от уретрата ви.
Вашата уретра е тръба, която пренася урина и еякулат извън тялото ви.
Ако простатата ви нарасне по размер, това може да попречи на уретрата и еякулата да преминат през уретрата.
ДПХ не е рак. Въпреки това, симптомите на ДПХ могат да показват по-сериозни състояния, включително рак на простатата.

Доброкачествената хиперплазия на простатата увеличава ли риска от рак на простатата?​

Изследванията показват, че ДХП не увеличава риска от развитие на рак на простатата. ДПХ и ракът на простатата обаче имат подобни симптоми. Ако имате ДХП, може едновременно да имате неоткрит рак на простатата.
Всеки мъж трябва да се подлага на скрининг на простатата всяка година на възраст между 55 и 69 години. Имате повишен риск да получите рак на простатата, ако сте чернокож или имате фамилна анамнеза за рак на простатата. Ако имате повишен риск от рак на простатата, трябва да започнете да си правите прегледи на простатата на 40-годишна възраст.

Кого засяга доброкачествената хиперплазия на простатата?​

ДХП е най-често срещаният проблем с простатата при мъжете. Почти всички хора с простата ще развият известно уголемяване на простатата с напредване на възрастта.

Колко често се среща доброкачествена хиперплазия на простатата?​

Доброкачествената хиперплазия на простатата е често срещана.
До 60-годишна възраст около 50% от хората с простата ще имат някои признаци на ДХП. До 85-годишна възраст около 90% ще имат признаци на заболяването.
Около половината от всички хора с ДПХ ще развият симптоми, които изискват лечение.

Какви са предупредителните признаци на доброкачествена хиперплазия на простатата?​

symptoms-and-signs-of-benign-prostatic-hyperplasia.jpg
Вашата простата обгражда уретрата. Когато ДПХ причинява растеж на простатата, това може да причини запушване на уретрата. В резултат на това ранните симптоми на ДПХ включват:
 • Трудно уриниране.
 • Внезапна нужда от уриниране.
 • Трябва да ставате през нощта, за да уринирате.
 • Невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур.
 • Болка след еякулация или по време на уриниране.
 • Урината ви променя цвета си.

Какво се случва, ако не лекувате увеличена простата?​

Без лечение ДХП може да причини допълнително запушване на уретрата и симптомите Ви може да се влошат. Може също да причини:
 • Инфекция на пикочните пътища .
 • Камъни в пикочния мехур .
 • Кръв в урината ви .
 • Увреждане на бъбреците, дължащо се на обратен поток на урината от пикочния мехур към бъбрека. Обратният поток на урината увеличава натиска върху бъбреците ви.

Какво причинява доброкачествена хиперплазия на простатата?​

Лекарите не са сигурни какво причинява ДПХ.
Една теория е, че с възрастта количеството тестостерон в тялото ви намалява. В същото време нивата на естроген остават същите. Тези хормонални промени могат да доведат до растеж на простатните клетки. Въпреки това, хората, които приемат допълнителен тестостерон, могат да развият или да влошат ДХП.

Заразна ли е доброкачествената хиперплазия на простатата?​

Не, ДХП не е заразна. Не можете да предадете ДХП на друг човек.

Какъв тип лекар лекува доброкачествена хиперплазия на простатата?​

Ако вашият личен лекар подозира, че имате ДХП, той може да ви насочи към уролог . Урологът е лекар, който лекува състояния, които засягат вашата пикочна система.

Как се диагностицира доброкачествената хиперплазия на простатата?​

Вашият лекар ще ви зададе въпроси и ще извърши физически преглед. Част от физическия преглед включва дигитален ректален преглед.
По време на дигитален ректален преглед вашият лекар внимателно ще вкара своя пръст в ректума ви. Ще напипа ръбовете и повърхността на простатата ви, ще прецени размера на простатата ви и ще открие всички твърди зони, които биха могли да бъдат рак.
Вашият лекар може също да иска:

 • Тест за изтичане на урина за измерване на скоростта на струята на урина.
 • Проучване за установяване на това колко урина остава в пикочния ви мехур, след като приключите с уринирането.
 • Цистоскопия за изследване на пикочния мехур.

Може ли доброкачествената хиперплазия на простатата да бъде излекувана?​

Няма лек за ДХП. Въпреки това има възможности за лечение, които да помогнат за облекчаване на симптомите.

Хирургия

Няколко различни вида операции могат да премахнат простатната тъкан, която блокира уретрата. Те включват:
 • Трансуретрална резекция на простатата (ТУРП) . Вашият уролог вмъква специален инструмент (резектоскоп) през уретрата, който му позволява да види и отстрани простатната тъкан.
 • Трансуретрален разрез на простатата (TUIP) . Вашият уролог прави два малки разреза в простатата и мястото, където се съединяват уретрата и пикочния мехур (шийка на пикочния мехур), за да разшири уретрата и да подобри потока на урината.
 • Трансуретрална електровапоризация . Вашият уролог използва електрод, за да нагрее простатната тъкан. Това превръща тъканните клетки в уголемените области на простатата ви в пара.
След хирургична процедура трябва да можете да възобновите нормалните си дейности в рамките на няколко дни или седмица.

Минимално инвазивни лечения

Новите лечения на ДХП са по-малко инвазивни и увреждащи здравата тъкан от операцията. По принцип повечето от тези лечения са амбулаторни процедури, което означава, че можете да се приберете вкъщи в същия ден след процедурата. Освен това са по-евтини, имат по-малко странични ефекти и позволяват по-бързо възстановяване. Въпреки това, тъй като тези техники са нови, няма много информация за техните дългосрочни ефекти или усложнения.
Примери за минимално инвазивни лечения включват:

 • Повдигане на уретрата на простатата . Тази процедура разделя уголемените дялове на простатата, за да направи уретрата ви по-широка, което улеснява уринирането. Вашият уролог вкарва специален инструмент в уретрата стигащ до простатата. Когато инструментът достигне страничната стена на вашата простата, той изхвърля малки импланти, които раздалечават простатните дялове и отварят уретрата ви. Вашият уролог може да постави два до шест импланта, в зависимост от размера на вашата простата.
 • Терапия с водна пара . Вашият уролог вкарва инструмент в уретрата и го премества към простатата. След това вашият уролог изхвърля игла в простатата ви. Иглата отделя пара, която се превръща във вода. Топлинната енергия на водата разрушава клетките на простатата. Тялото ви реабсорбира мъртвите клетки и простатата ви се свива.
Най-честите нежелани реакции на тези лечения включват уриниране повече от нормалното и дискомфорт или дразнене, докато простатата ви лекува.
След минимално инвазивна процедура трябва да можете да се върнете към нормалните си дейности след няколко дни. Трябва да видите подобрение на симптомите си в рамките на три до шест седмици.

Какво е най-доброто лечение за доброкачествена хиперплазия на простатата?​

ТУРП е най-ефективното лечение за повечето случаи на ДХП.
Въпреки това, при възрастни на 65 и повече години, лекарствата и минимално инвазивните лечения са за предпочитане. Възрастните пациенти може да имат повече усложнения и да им трябва по-дълго време за възстановяване след операцията.

Какво мога/не мога да ям/пия, ако имам доброкачествена хиперплазия на простатата?​

Плодовете, зеленчуците и здравословните мазнини могат да бъдат от полза за здравето на простатата. Също така яжте:
 • Горски плодове
 • Броколи
 • Цитруси
 • Ядки
 • Куркума
Лошата храна може да влоши ДПХ. Ако имате ДХП, добра идея е да избягвате преработени храни, захари и големи количества въглехидрати, както и:
 • Алкохол
 • Кофеин
 • Млечни продукти
 • Червено месо
 • Сол

Как мога да намаля риска от развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата?​

Най-добрите начини да намалите риска от развитие на ДПХ са да направите промени в начина на живот, които подобряват здравето на простатата и сърцето и да приемате добавки.
Тренирането поне 30 минути всеки ден може да помогне за предотвратяване на ДПХ или забавяне на растежа на простатата. Поддържането на нормални нива на холестерол, кръвно налягане и кръвна захар също е важно.
Следните билкови добавки също могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на ДХП:

 • Бета-ситостерол . Бета-ситостеролът е микроелемент в растенията, който може да помогне да поддържате сърцето си здраво.
 • Pygeum africanum . Pygeum africanum е билков екстракт от кората на африканска череша, който може да помогне за свиване на простатата.
 • Ленено семе . Ленът е добър източник на диетични фибри и омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на холестерола.
 • Масло от тиквени семки . Тиквеното масло идва от тиквени семки. Може да помогне за свиване на простатата.
Говорете с вашия лекар преди да вземете нови добавки. Те могат да реагират неблагоприятно на други добавки или лекарства, които приемате в момента.

Какво мога да очаквам, ако имам доброкачествена хиперплазия на простатата?​

Перспективата за хората с ДПХ е много добра. ДПХ няма лек, но лечението може да помогне за облекчаване на симптомите. Леките симптоми може да не изискват лечение. Медикаменти, хирургия и минимално инвазивни лечения могат да лекуват по-тежки случаи.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ​

Каква е разликата между рак на простатата и доброкачествена хиперплазия на простатата?

Ракът на простатата е често срещан вид рак, който се развива в простатната жлеза. Ранният стадий на рак на простатата рядко причинява симптоми. С напредването си обаче споделя много от същите симптоми като ДХП. Тези симптоми включват слаб поток на урина, болка при еякулация или уриниране и чести позиви за уриниране. Ракът на простатата може да се разпространи в костите, лимфните възли или други части на тялото ви. Възможностите за лечение включват лъчева терапия и хирургия.
Симптомите на ДПХ са подобни на симптомите на рак на простатата. ДПХ обаче не е рак и не увеличава риска от развитие на рак. Няма да се разпространи в други части на тялото ви. Възможностите за лечение включват лекарства, хирургия и минимално инвазивни процедури.

Каква е разликата между доброкачествена хиперплазия на простатата и доброкачествено уголемяване на простатата?

ДПХ е името на състояние, което кара простатата да се увеличи по размер.
Доброкачествено уголемяване на простатата е термин, който лекарите използват, за да опишат увеличения размер на вашата простатна жлеза поради ДПХ.
_________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,033
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva