Елтън е розов, шест е синъо, розите скали. Синестети или Богоизбрани?

Елтън е розов, шест е синъо, розите скали. Синестети или Богоизбрани?

508F91A7-38D9-47F0-A795-36C3BE41DC70.jpeg

Защо центровете в мозъка ни са разделени и какво се случва, когато се слеят?​

Мозъкът и нервната система остават загадка в 21 век. Развитието на науката предполага в близките 20 години да бъдат изяснени механизмите и взаимодействията на веществата и процесите по време на мозъчна функция.

Кората на мозъка е разделена на зони (области), а самият мозък на сегменти (дялове) - две полукълба, свързани помежду си с мазолесто тяло. Когато има промени в границите на зоните (преходи, сливания), се проявява явление, наречено синестезия. Най-простото обяснение на този феномен е по аналогия с асоциативната памет. Например, когато чуете дадено число, често си спомняте за рождения ден или някакво събитие, ако датите съвпадат. Подобен процес представлява и синестезията, с диференциацията, че там се касае за смесване на сложни възприятия и усещания.

Например, когато синестетите чуят музика, виждат цветове, а дадена дума може да съответства на число или аромат. Всички видове комбинации са възможни. Надарените обичайно са левичари с изключително развити умения в областта на математиката или изкуството (в зависимост от доминантната функция на лявото или дясното полукълбо). Известно на науката е, че синестезията е скачена с Х - хромозомата, тоест се унаследява в потомството от майката. Заболяването е по-разпространено сред жени поради наличието на две Х - хромозоми (ХХ).

Някои медикаменти могат да предизвикат временна синестезия и объркване (LSD). Предполага се, че това е причината хората, които притежават изявени таланти в областта на изкуството, често да търсят подобни усещания.

Отличителен белег на синестезията е силно развитата памет и бързина на мисълта, както и преобладаващите й прояви в детството. Някои индивиди могат да различават десетки или дори хиляди миризми, които провокират звуци, изображения и цифри в съзнанието им.

  • Like
Reactions: Nevena Dimitrova
Author
PavelAndreev
Views
567
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev