endometriosis-illustration-fcc644.jpg

Ендометриоза​

Често срещано състояние, ендометриозата е болезнено състояние, което може да повлияе на ежедневието ви. Когато имате ендометриоза, тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте на други места в корема и тазовата област. Ендометриозата може да причини болезнени и тежки периоди, както и проблеми с плодовитостта.
При ендометриоза тъканта, подобна на ендометриума, расте извън матката.

Какво представлява ендометриозата?​

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте в други части на тялото ви. Когато тази тъкан расте на грешни места, това може да ви накара да изпитате неприятни симптоми, които могат да повлияят на ежедневието ви. Някои хора с ендометриоза също имат проблеми със забременяването .
Ендометриумът е вътрешната обвивка на вашата матка. Тази тъкан е това, което отделяте по време на менструалния цикъл . Когато имате менструация, тези слоеве се отделят от стените на матката и напускат тялото ви. Ако забременеете, ендометриумът помага за поддържане на ранните фази на развитие .
Когато имате ендометриоза, подобна на ендометриума тъкан расте върху други органи или структури. Тази тъкан може да расте в корема, таза или дори в гърдите. Тази тъкан е хормонално чувствителна и може да се възпали по време на менструалния ви цикъл. Тези участъци от тъкан, подобна на ендометриума, могат да причинят кисти на яйчниците, повърхностни лезии, по-дълбоки възли, сраствания (тъкан, която свързва вашите органи и ги свързва заедно) и белези в тялото ви.
Няколко места, където можете да развиете ендометриоза, включват:

 • Отвън и отзад на матката.
 • Фалопиеви тръби.
 • Яйчници.
 • Вагина.
 • Перитонеум (лигавицата на корема и таза).
 • Пикочен мехур и уретери.
 • Червата.
 • Ректума.
 • Диафрагма (мускул в долната част на гърдите, който играе важна роля при дишането).

Колко сериозна е ендометриозата?​

Ендометриозата е често срещано състояние, което може да попречи на ежедневието ви. Може да причини дълготрайна болка, смущения в менструалния ви цикъл и проблеми с плодовитостта. Симптомите на ендометриозата често се управляват с лечение.

Кой може да получи ендометриоза?​

Ендометриозата е състояние, което най-често засяга хора на възраст между 25 и 40 години. Може да се случи и при по-млади хора през тийнейджърските им години. Въпреки че много хора намират облекчение от симптомите на ендометриоза след менопаузата , тя все още може да причини дискомфорт и болка.

Кои са някои от рисковите фактори за ендометриоза?​

Има някои фактори, които могат да ви изложат на по-висок риск от развитие на ендометриоза. Тези фактори могат да включват:
 • Фамилна анамнеза за ендометриоза.
 • Възрастта, на която за първи път започвате да получавате менструация. Хората, които започват менструация преди 11-годишна възраст, може да са изложени на по-висок риск.
 • Продължителността на вашия менструален цикъл (по-кратко време между менструациите) и продължителността на потока
 • Дефекти в матката или фалопиевите тръби.

Генетична ли е ендометриозата?​

Въпреки че експертите не знаят точната причина за ендометриозата, те виждат връзка между фамилната анамнеза за заболяването и повишения риск от развитието му в даден момент. Ако друг човек във вашето семейство - вашата майка, баба или сестра - има ендометриоза, говорете с вашия лекар за вашия риск.

СИМПТОМИ И ПРИЧИНИ​

Най-честите признаци на ендометриоза.

Какво причинява ендометриозата?

Причината за ендометриозата е неизвестна. Когато имате ендометриоза, тъкан, подобна на лигавицата на матката ви, расте на грешни места. Когато се развие на места като външната страна на матката, фалопиевите тръби, яйчниците, червата и в тазовата кухина, може да причини болезнени симптоми. Тази болка е свързана с повишено възпаление и често фиброза и сраствания.
Когато подобна на ендометриума тъкан расте извън матката, това може да причини белези (сраствания). Тези участъци от белези могат да слеят вашите органи - създавайки връзки между тях, които обикновено не биха били там. Това може да доведе до дискомфорт и болка.

Какви са симптомите на ендометриозата?

natural-treatments-for-endometriosis-89275_redraw_color1-5c454e9b46e0fb00012da9c8.png
Има много симптоми, свързани с ендометриозата. Основният симптом е болката. Тази болка може да бъде интензивна или лека. Обикновено може да се усети в корема, тазовата област и долната част на гърба. Въпреки че ендометриозата е често срещано състояние, не всички хора ще изпитат симптоми. Понякога може да имате ендометриоза и да не знаете, докато не бъде открита по време на друга процедура или изследване за безплодие.
Хората, които изпитват симптоми на ендометриоза, може да имат:

 • Много болезнени менструални спазми.
 • Коремна болка или болка в гърба по време на цикъл или между менструациите.
 • Болка по време на секс.
 • Силно кървене по време на менструация или зацапване (леко кървене) между менструациите.
 • Безплодие (трудно забременяване).
 • Болезнени движения на червата.
Няма връзка между симптомите на ендометриозата и тежестта на състоянието. Някои хора може да имат много малко петна от ендометриоза и въпреки това да изпитват силна болка. Други хора може да имат тежка ендометриоза, но да не изпитват силна болка.

Какви са първите ви симптоми на ендометриоза?

Много хора изпитват болка по време на периоди от ендометриоза. Тази болка често се усеща в корема, долната част на гърба и тазовата област. Менструацията също може да бъде по-обилна от обичайното и може да има зацапване (леко кървене) между циклите.

ДИАГНОСТИКА И ТЕСТОВЕ​

Как се диагностицира ендометриозата?

В много случаи диагнозата ендометриоза ще започне с вашите симптоми. Болезнените и тежки периоди може да ви накарат да се свържете с вашия лекар. Вашият лекар (обикновено акушер-гинеколог) може да започне, като ви попита за вашата лична медицинска история, за всички предишни бременности и дали има други хора в семейството ви с ендометриоза. Вашият лекар може да направи тазов преглед. Ако вашият лекар се нуждае от повече информация, той вероятно ще извърши изобразяване на таза, като започне с ултразвук. В зависимост от вашите симптоми, физически преглед и резултати от ултразвук, може да бъде поръчан ЯМР за допълнително картографиране на ендометриозата. Може да се предложи лапароскопия както за окончателна диагноза, така и за лечение. Това може да бъде полезен начин за потвърждаване на ендометриоза, тъй като вашият хирург, който извършва процедурата, може да използва малка камера (лапароскоп), за да погледне вътре в тялото ви. По време на тази процедура може да се вземе биопсия (малка тъканна проба) . Биопсията ще бъде изпратена в лаборатория за потвърждаване на диагнозата.
Понякога откривате ендометриоза случайно. Не всички хора с ендометриоза ще получат симптоми. В тези случаи вашият лекар може да открие състоянието по време на друга процедура.

УПРАВЛЕНИЕ И ЛЕЧЕНИЕ​

Какво е лечението на ендометриозата?

Treatment-diagnosis-of-endometriosis.jpg
Вашият лекар ще ви помогне да създадете план за лечение на ендометриоза въз основа на няколко фактора, включително:
 • Тежестта на вашата ендометриоза.
 • Вашите планове за бъдещи бременности.
 • Вашата възраст.
 • Тежестта на вашите симптоми (често болка).
В много случаи вашият план за лечение ще се съсредоточи основно върху управлението на болката и подобряване на проблемите с плодовитостта (ако планирате бъдеща бременност). Това може да стане чрез лекарства и операция.
Медикаментите често се използват за подпомагане на контролирането на симптомите на ендометриозата. Те могат да включват лекарства за болка и хормонални терапии.
Хормоналните възможности за потискане на ендометриозата могат да включват:

 • Контрол на раждаемостта : Има множество форми на опции за хормонално потискане, включително комбинирани опции, използващи естроген и прогестерон или опции само за прогестерон. Те се предлагат в множество форми, включително перорални противозачатъчни хапчета , пластир, вагинален пръстен, инжекция за контрол на раждаемостта. Това хормонално лечение често помага на хората да имат по-леки, по-малко болезнени периоди. Това не са опции за пациентки, опитващи се да забременеят.
При всички тези лекарства е важно да се отбележи, че вашите симптоми могат да се появят отново, ако спрете да приемате лекарството. Тези лекарства не се препоръчват по време на бременност или ако активно се опитвате да забременеете. Говорете с вашия лекар за предимствата и недостатъците на всяко лекарство, преди да започнете.

В някои случаи вашият лекар може да препоръча операция като начин за потвърждаване и лечение на ендометриоза. Винаги има рискове за хирургична процедура. Операцията за ендометриоза обаче може да бъде ефективен начин за облекчаване на болката и в някои случаи за подобряване на плодовитостта ви.
Ендометриозата се счита за хронично заболяване. Много хора изпитват облекчение от болката при ендометриоза след операция, но симптомите може да се върнат в рамките на няколко години. Тежестта на вашата ендометриоза може да играе роля в това колко бързо - ако изобщо - се появява отново след операция. Вашият лекар може да предложи комбиниране на хирургична процедура с лекарства за най-добър резултат. Вашият лекар може да препоръча физиотерапия на тазовото дъно със или без лекарства за болка в централния нерв.
Хирургичните възможности за лечение на ендометриоза включват:

 • Лапароскопия : При тази процедура вашият хирург ще направи много малък разрез в корема ви (< 1 сантиметър) и ще вмъкне подобен на тънка тръба инструмент, наречен лапароскоп, в тялото ви. Този инструмент може да се използва, за да види вътрешността на тялото си и да идентифицира ендометриозата с камера с висока разделителна способност. След това могат да се използват допълнителни 5-милиметрови инструменти за изрязване и отстраняване на лезии.
 • Хистеректомия : В тежки случаи вашият хирург може да предложи премахване на матката въз основа на количеството ендометриоза и налична тъкан от белег, ако имате други заболявания на матката като аденомиоза и желанието ви за бъдеща плодовитост. Ако имате хистеректомия, зоните с ендометриоза все пак трябва да бъдат изрязани, за да се оптимизира облекчаването на болката.
Ако имате ендометриоза и се опитвате да забременеете, ин витро оплождането може да ви помогне да постигнете тази цел.

Може ли ендометриозата да изчезне от само себе си?

В някои случаи ендометриозата може да изчезне сама. С течение на времето ендометриозните лезии понякога могат да станат по-малки и може да имате по-малко от тях. Това може да се случи и след менопаузата, което често е свързано със спад в количеството естроген в тялото ви.
За много хора ендометриозата трябва да се лекува непрекъснато, за да се контролират симптоми като болка. Важно е да поддържате редовен график за срещи с вашия лекар, за да можете да работите заедно за дългосрочно управление на състоянието си.

Какво се случва, ако ендометриозата не се лекува?

С течение на времето тъканта, подобна на ендометриума, която расте извън матката, може да причини кисти, сраствания и белези. Това може да ви накара да изпитате дългосрочна (хронична) болка - особено по време на менструални периоди. Много хора с ендометриоза също могат да имат трудности при забременяване.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ​

Може ли да се предотврати ендометриозата?

Ендометриозата не е състояние, което непременно можете да предотвратите. Има определени фактори, които могат да намалят риска от развитие на заболяването, но в някои случаи все още може да имате ендометриоза. Може да има генетична причина някои хора да развият ендометриоза. Ако други хора във вашето семейство (майка или баба) са били диагностицирани с ендометриоза, говорете с вашия лекар относно риска също да развиете заболяването.
Няколко фактора, които могат да намалят риска от ендометриоза, включват:

 • Бременност
 • Кърмене.
 • Поддържане на тегло, което е здравословно за вас.

ПЕРСПЕКТИВА / ПРОГНОЗА​

Какви са усложненията на ендометриозата?

Има няколко медицински усложнения, които могат да се случат, ако имате ендометриоза. Хората с ендометриоза могат да имат проблеми с плодовитостта (трудно забременяване). Това понякога може да бъде подпомогнато с възможности за лечение като лекарства, операция за ендометриоза или лечение на безплодие.
Хората с ендометриоза също могат да имат проблеми с червата или пикочния мехур. Те могат да включват болка при уриниране или при движения на червата, или виждане на кръв в урината или изпражнения. При тежка ендометриоза на уретера (тръбата, която пренася урината от бъбрека до пикочния мехур), понякога може да получите подуване на бъбрека. Ендометриозата понякога може да засегне белите дробове или диафрагмата, което може да доведе до задух, болка в гърдите или белодробен колапс по време на менструалния цикъл. Хроничната (дългосрочна) болка е друг проблем, свързан с ендометриозата. Вашият лекар ще работи с вас, за да се справите с тези проблеми, за да подобрите ежедневието си.

Мога ли да получа рак от ендометриоза?

Ендометриозата е свързана с леко повишен риск от развитие на епителен рак на яйчниците , главно включващ светлоклетъчни и ендометридни карциноми. Този риск е изключително нисък и в момента не се препоръчва превантивен скрининг.

Можете ли да забременеете, ако имате ендометриоза?

Можете да забременеете, ако имате ендометриоза. Въпреки това, хората с ендометриоза могат трудно да забременеят. Това състояние може да бъде често срещана причина за безплодие. Ако имате ендометриоза и искате да забременеете, говорете с вашия лекар относно най-добрата възможност за лечение за вас. Може да се наложи да промените лекарството си или, в някои случаи, да преследвате хирургическа опция за лечение на ендометриозата. Вашият лекар ще работи с вас, за да намерите най-добрия план за лечение, за да поддържате бременност.

Може ли все още да имате ендометриоза след менопаузата?

Менопаузата е време на големи промени в тялото ви. Едно нещо, което се случва по време на този преход, е промяна в нивата на хормоните в тялото ви, по-специално на естрогена. Има връзка между вашите репродуктивни хормони и ендометриозата. След менопаузата, с намалени нива на естроген, ендометриозните лезии често намаляват. Това също може да означава, че вече не изпитвате симптоми на заболяването или че те са по-малко интензивни, отколкото преди менопаузата.
Въпреки това, ако приемате хормони като лечение за каквито и да било симптоми, които изпитвате по време на менопаузата, вашата ендометриоза все още може да причини симптоми.

Бележка от клиника Кливланд​

Ендометриозата може да причини дълготрайна (хронична) болка, обилна менструация и трудности при забременяване. Можете да управлявате тези симптоми, като работите с вашия лекар. Ако забележите някакви симптоми на ендометриоза или имате необичайни или болезнени периоди, говорете с вашия лекар. Има възможности за лечение, които могат да ви помогнат да подобрите ежедневието си и да управлявате ендометриозата си в дългосрочен план.
_________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,569
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva