65798123.jpg

Мислите ли да учите фармация?​

Фармацията е наука, която разглежда как се създават лекарствата, тяхната химия и взаимодействия и всичко останало, което един квалифициран фармацевт трябва да знае.
За студенти, които се интересуват от медицина, но за които да станат лекар не е привлекателно по някаква причина, фармацията може да бъде отлична алтернатива. Фармацевтите са все по-често част от услугите на първа линия, тъй като пациентите се насърчават да искат помощ от фармацевти при леки заболявания, преди да отидат при своя личен лекар или спешна помощ – което означава, че фармацевтът може да помогне изключително много за намаляване на натиска върху службите за спешна помощ.

Какви неща мога да очаквам да уча?

InnovationChallenge_1.jpg
Началото на степента по фармация (която обикновено е четири години, водеща до магистърска степен по фармация) е насочена към даване на солидна основа на студентите в основите на фармацевтичните науки, обхващащи медицина, химия, биология, етика и обучение по професионализъм. Тъй като фармацията е професия, насочена към пациентите, вие ще започнете да моделирате сценарии за пациенти отрано.
В по-късните години фокусът на степента се измества от нейните теоретични основи към практическо, ориентирано към пациента изследване, включително разглеждане на конкретни заболявания и лекарства. Ще разгледате внимателно добрите практики в реални фармацевтични ситуации, за да развиете професионалните си умения и да увеличите максимално ползата за пациентите. Ще разгледате закона и етиката на фармацията и можете да погледнете на фармацията от бизнес гледна точка. Може също да имате възможност да осъществите собствен изследователски проект.

Какви умения ще придобия?

6p_s_Final_2015_09_07_5612a5e7b2d46.png
По-голямата част от уменията, които ще придобиете, са свързани директно с фармацията. Ще придобиете задълбочени познания за лекарствата, включително техния дизайн, производство и ефекти, както и да знаете как да работите с фармацевтични инструменти. Освен това ще развиете много силни професионални умения по отношение на взаимодействие с пациенти, като ефективна комуникация.
Що се отнася до преносимите умения, високото ви ниво на организация и способност да работите внимателно, точно и методично при всякакви обстоятелства е много ценно. Ще придобиете умения за решаване на проблеми. Освен това ще можете да разгледате множество гледни точки от бизнес проблеми до етика и закон. Изследователският проект, който вероятно ще осъществите през последната си година, ще ви даде възможност да извършвате независими изследвания и да представяте своите открития.

Ще ми се наложи ли да пътувам?​

travel-pharmacist.png

Пътуването в чужбина обикновено не е част от обучението по фармация.

Стажовете, на които ще отидете, може да изискват известно пътуване, но това вероятно ще бъде сравнително близо до вашия университет.

Има обаче много възможности за пътуване след дипломирането ви. Фармацевтите са много пригодни за работа навсякъде по света.

Какви кариери са възможни с диплома по фармация?​

blog3.jpg

97% от завършилите фармация работят като фармацевти. Те се разделят на две основни групи: болнични фармацевти и фармацевти в общността. Други опции включват изследвания, независимо дали в университети или в индустрията, въпреки че за тези, които обмислят изследването като опция преди да учат, може да пожелаят да обмислят фармакология, а не фармация.

Свързани степени​

chemistry-chalk-white-icon-on-black-background-science-and-medicine-research-biochemistry-and-...jpg
Ако възнамерявате да изучавате фармация, може също да обмислите:
  • Фармакология – тази свързана степен се фокусира повече върху теорията зад предоставянето на лекарствени средства, вместо върху практическия фокус на фармацията.
  • Медицина или други предмети, свързани с медицината – това ще зависи от това кой аспект на здравеопазването ви интересува повече и ви подхожда.
  • Химия (особено биохимия) – ако се интересувате от науката зад фармацията.

Обобщение​

Опитните фармацевти са добре платени.
Фармацията изглежда като сравнително невълнуващ избор на специалност. Фармацевтите обаче играят жизненоважна роля в предоставянето на здравни грижи. Те действат като една от най-важните проверки за лекарска грешка, действат като резервно копие или алтернатива на личните лекари и посещенията в болница и като цяло предоставят основна услуга за поддържане на здравето на хората.
Ако това не изглежда убедително, трябва да имате предвид други фактори. Фармацевтите са много пригодни за работа по целия свят – те често фигурират в правителствените списъци с професии, които трябва да бъдат третирани с преференции в имиграционните процеси – и изчезващо малък брой завършили фармация са безработни. Началната заплата на фармацевт може да е по-висока от тази на младши лекар и да нараства бързо с натрупване на опит. За да завършим това, фармацевтите имат отлична сигурност на работата – което прави това много привлекателен път за всеки, който има способностите.
_____________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: oxford-royale.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,244
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva