b2a7f67a6a6f44f8131b9a8e3ea77d54c3cbc9c7.jpeg

Какво представлява гонореята?​

Гонореята е полово предавана болест (ППБ), причинена от инфекция с бактерията Neisseria gonorrhoeae . N. gonorrhoeae инфектира лигавиците на репродуктивния тракт, включително шийката на матката, матката и фалопиевите тръби при жените и уретрата при жените и мъжете. N. gonorrhoeae може също да инфектира лигавиците на устата, гърлото, очите и ректума.

Как хората се разболяват от гонорея?​

Гонореята се предава чрез сексуален контакт с пениса, вагината, устата или ануса на заразен партньор. Не е необходимо да настъпи еякулация, за да бъде предадена или придобита гонорея. Гонореята може също да се предава перинатално от майката на бебето по време на раждането.

Хората, които са имали гонорея и са били лекувани, могат да бъдат повторно заразени, ако имат сексуален контакт с лице, заразено с гонорея.

Кой е изложен на риск от гонорея?​

Всеки сексуално активен човек може да се зарази с гонорея. Най-високите докладвани нива на инфекция са сред сексуално активни тийнейджъри, млади възрастни и афро-американци.

Какви са признаците и симптомите на гонореята?​

gonorrhea_diagram.jpg
Много мъже с гонорея са асимптоматични. Когато са налице, признаците и симптомите на уретрална инфекция при мъжете включват дизурия или бяло, жълто или зелено уретрално течение, което обикновено се появява един до четиринадесет дни след инфекцията. В случаите, когато уретралната инфекция е усложнена от епидидимит, мъжете с гонорея също могат да се оплакват от болка в тестисите или скротума.

Повечето жени с гонорея са асимптоматични. Дори когато жената има симптоми, те често са толкова леки и неспецифични, че се бъркат с инфекция на пикочния мехур или вагинална инфекция. Първоначалните симптоми и признаци при жените включват дисурия, повишено вагинално течение или вагинално кървене между менструациите. Жените с гонорея са изложени на риск от развитие на сериозни усложнения от инфекцията, независимо от наличието или тежестта на симптомите.

Симптомите на ректална инфекция както при мъже, така и при жени могат да включват секреция, анален сърбеж, болезненост, кървене. Ректалната инфекция също може да бъде безсимптомна. Фарингеалната инфекция може да причини възпалено гърло, но обикновено протича безсимптомно.

Какви са усложненията на гонореята?​

Нелекуваната гонорея може да причини сериозни и постоянни здравословни проблеми както при жените, така и при мъжете.

При жените гонореята може да се разпространи в матката или фалопиевите тръби и да причини възпалително заболяване на таза. Симптомите може да са доста леки или много тежки и могат да включват коремна болка и треска. Възпалително заболяване на таза може да доведе до вътрешни абсцеси и хронична болка в таза. То може също да увреди фалопиевите тръби достатъчно, за да причини безплодие или да увеличи риска от извънматочна бременност.

При мъжете гонореята може да бъде усложнена от епидидимит. В редки случаи това може да доведе до безплодие.

Ако не се лекува, гонореята може също да се разпространи в кръвта и да причини дисеминирана гонококова инфекция. Дисеминираната гонококова инфекция обикновено се характеризира с артрит, теносиновит и/или дерматит. Това състояние може да бъде животозастрашаващо.

Връзка между гонорея и ХИВ?​

Нелекуваната гонорея може да увеличи риска от получаване или предаване на ХИВ, вирусът, който причинява СПИН.

Как гонореята засяга бременната жена и нейното бебе?​

2244708.jpg
Ако бременна жена има гонорея, тя може да предаде инфекцията на бебето си, докато бебето преминава през родовия канал по време на раждане. Това може да причини слепота, инфекция на ставите или животозастрашаваща инфекция на кръвта на бебето. Лечението на гонореята веднага щом бъде открита при бременни жени ще намали риска от тези усложнения. Бременните жени трябва да се консултират с лекар за подходящ преглед, тестване и лечение, ако е необходимо.

Кой трябва да се изследва за гонорея?​

Всеки сексуално активен човек може да се зарази с гонорея. Всеки с генитални симптоми като секреция, парене по време на уриниране, необичайни рани или обрив трябва да спре да прави секс и незабавно да отиде на лекар.

Освен това, всеки с партньор за орален, анален или вагинален секс, който наскоро е бил диагностициран със полово предавано заболяване, трябва да посети лекар.

Някои хора трябва да бъдат тествани (проверени) за гонорея, дори ако нямат симптоми или знаят за сексуален партньор, който има гонорея. Всеки, който е сексуално активен, трябва да обсъди своите рискови фактори с лекар и да попита дали той или тя трябва да бъдат тествани за гонорея или други полово предавани болести.

Препоръчва се годишен скрининг за гонорея за всички сексуално активни жени под 25 години, както и по-възрастни жени с нови или множество сексуални партньори или сексуален партньор, който има полово предавана инфекция.

Хората, които имат гонорея, също трябва да бъдат тествани за други полово предавани болести.

Как се диагностицира гонореята?​

gonorrhea_diagnosis-5ae0ab231d640400370160c2.png
Урогениталната гонорея може да бъде диагностицирана чрез изследване на урина, уретрални (за мъже) или ендоцервикални или вагинални (за жени) проби с помощта на тест за усилване на нуклеинова киселина. Може да се диагностицира и с помощта на гонорейна култура, която изисква ендоцервикални или уретрални тампони.

Какво е лечението на гонореята?​

Гонореята може да бъде излекувана с правилното лечение. Антимикробната резистентност при гонореята затруднява лечението. Трябва да се изследвате периодично, за да се уверите, че инфекцията е лекувана успешно; въпреки това, ако симптомите на дадено лице продължават повече от няколко дни след лечение, той или тя трябва да се върне при лекаря, за да бъде прегледан. Необходим е тест 7-14 дни след лечението за хора, които са лекувани за фарингеална (инфекция на гърлото) гонорея.

Тъй като повторната инфекция е често срещана, мъжете и жените с гонорея трябва да бъдат тествани повторно три месеца след лечението на първоначалната инфекция, независимо дали смятат, че техните сексуални партньори са били успешно лекувани.


Ако дадено лице е било диагностицирано и лекувано за гонорея, той или тя трябва да уведоми всички скорошни партньори, за да могат да посетят медицински специалист и да бъдат лекувани . Това ще намали риска сексуалните партньори да развият сериозни усложнения от гонорея и също така ще намали риска от повторно заразяване на лицето. Човек с гонорея и всички негови сексуални партньори трябва да избягват да правят секс, докато не завършат лечението си за гонорея и докато вече нямат симптоми.

Как може да се предотврати гонореята?​

gonoreya.jpg
Латексовите презервативи, когато се използват правилно, могат да намалят риска от предаване на гонорея . Най-сигурният начин да избегнете предаването на гонорея или други полово предавани болести е да се въздържате от вагинален, анален и орален секс или да поддържате дългосрочна взаимно моногамна връзка с партньор, който е бил тестван и е известно, че не е заразен.
_______________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
cdc.gov
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,760
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva