Heart-Attack-blog.jpg
Сърдечен удар настъпва, когато притока на кръв към сърцето е силно намален или блокиран. Запушването обикновено се дължи на натрупване на мазнини, холестерол и други вещества в сърдечните (коронарните) артерии. Мастните отлагания, съдържащи холестерол, се наричат плаки. Процесът на натрупване на плака се нарича атеросклероза.

Понякога плаката може да се спука и да образува съсирек, който блокира притока на кръв. Липсата на кръвен поток може да увреди или унищожи част от сърдечния мускул.
Инфарктът се нарича още инфаркт на миокарда.
Необходимо е незабавно лечение при инфаркт, за да се предотврати смъртта. Обадете се на 112 или на спешна медицинска помощ, ако смятате, че може да имате инфаркт.

Симптоми

heart-attack-symptoms-men-vs-women_large.png
Симптомите на инфаркт са различни. Някои хора имат леки симптоми. Други имат тежки симптоми. Някои хора нямат симптоми.
Честите симптоми на инфаркт включват:

 • Болка в гърдите, която може да се почувства като натиск, стягане, болка, притискане или болка
 • Болка или дискомфорт, който се разпространява към рамото, ръката, гърба, врата, челюстта, зъбите или понякога горната част на корема
 • Студена пот
 • Умора
 • Киселини или лошо храносмилане
 • Замаяност или внезапно замайване
 • Гадене
 • Недостиг на въздух
Жените може да имат нетипични симптоми като кратка или остра болка, усетена във врата, ръката или гърба. Понякога първият признак на сърдечен удар е внезапното сърдечно спиране.
Някои инфаркти настъпват внезапно. Но много хора имат предупредителни признаци и симптоми часове, дни или седмици предварително. Болка или натиск в гърдите (ангина), които продължават да се случват и не изчезват може да са ранен предупредителен знак. Ангината се причинява от временно намаляване на притока на кръв към сърцето.

Кога да посетите лекар​

Незабавно потърсете помощ, ако смятате, че имате инфаркт. Направете следните стъпки:
 • Обадете се на спешна медицинска помощ. Ако смятате, че имате инфаркт, незабавно се обадете на 112 или на местния номер за спешни повиквания. Ако нямате достъп до спешни медицински услуги, помолете някой да ви закара до най-близката болница. Карайте сами само ако няма други възможности.

Какво да направите, ако видите някой, който може да има инфаркт​

Ако някой е в безсъзнание и смятате, че получава инфаркт, първо се обадете на 112 или на местния номер за спешни повиквания. След това проверете дали човекът диша и има пулс. Ако човекът не диша или не откриете пулс, едва тогава трябва да започнете ЦПР.
 • Ако не сте обучени в ЦПР , правете ЦПР само с ръце . Това означава да натиснете силно и бързо гърдите на човека - около 100 до 120 компресии в минута.
 • Ако сте обучени в ЦПР и сте уверени в способностите си, започнете с 30 компресии на гърдите, преди да направите две спасителни вдишвания.

Причини

Болестта на коронарната артерия причинява повечето инфаркти. При коронарна артериална болест една или повече сърдечни (коронарни) артерии са блокирани. Това обикновено се дължи на отлагания, съдържащи холестерол, наречени плаки. Плаките могат да стеснят артериите, намалявайки притока на кръв към сърцето.
Ако плака се отвори, това може да причини кръвен съсирек в сърцето.
Инфарктът може да бъде причинен от пълно или частично запушване на сърдечна (коронарна) артерия. Един от начините за класифициране на инфарктите е дали електрокардиограмата (ЕКГ) показва някои специфични промени, които изискват спешно инвазивно лечение. Вашият лекар може да използва резултатите от ЕКГ , за да опише тези видове инфаркти.

 • Остро пълно запушване на средна или голяма сърдечна артерия обикновено означава, че сте имали миокарден инфаркт
 • Частично запушване често означава, че сте имали миокарден инфаркт, без елевация
Не всички инфаркти са причинени от запушени артерии. Други причини включват:
 • Спазъм на коронарните артерии. Това е силно притискане на кръвоносен съд, който не е запушен. Артерията обикновено има холестеролни плаки или има ранно втвърдяване на съда поради тютюнопушене или други рискови фактори. Други имена за спазми на коронарните артерии са ангина, вазоспастична ангина или вариантна ангина.
 • Някои инфекции. КОВИД и други вирусни инфекции могат да причинят увреждане на сърдечния мускул.
 • Спонтанна дисекация на коронарната артерия. Това животозастрашаващо състояние се причинява от разкъсване в сърдечна артерия.

Рискови фактори​

heart-attack-risk-factors-logo-icon-design-vector-15613177.jpg
Рисковите фактори за инфаркт включват:
 • Възраст. Мъжете на 45 и повече години и жените на 55 и повече години са по-склонни да получат инфаркт, отколкото по-младите мъже и жени.
 • Употреба на тютюн. Това включва тютюнопушене и дългосрочно излагане на пасивно пушене. Ако пушите, откажете се.
 • Високо кръвно налягане. С течение на времето високото кръвно налягане може да увреди артериите, които водят до сърцето. Високото кръвно налягане, което се появява при други състояния, като затлъстяване, висок холестерол или диабет, увеличава риска още повече.
 • Висок холестерол или триглицериди. Високото ниво на холестерол с липопротеини с ниска плътност („лошият“ холестерол) е най-вероятно да стесни артериите. Високото ниво на определени мазнини в кръвта, наречени триглицериди, също повишава риска от инфаркт. Вашият риск от сърдечен удар може да намалее, ако нивата на липопротеините с висока плътност холестерол - "добрият" холестерол - са в стандартния диапазон.
 • Затлъстяване. Затлъстяването е свързано с високо кръвно налягане, диабет, високи нива на триглицериди и лош холестерол и ниски нива на добър холестерол.
 • Диабет. Кръвната захар се повишава, когато тялото не произвежда хормон, наречен инсулин, или не може да го използва правилно. Високата кръвна захар увеличава риска от инфаркт.
 • Метаболитен синдром. Това е комбинация от поне три от следните неща: увеличена талия (централно затлъстяване), високо кръвно налягане, нисък добър холестерол, високи триглицериди и висока кръвна захар. Наличието на метаболитен синдром ви прави два пъти по-склонни да развиете сърдечно заболяване, отколкото ако го нямате.
 • Фамилна анамнеза за инфаркти. Ако брат, сестра, родител или баба и дядо са получили ранен сърдечен удар (до 55-годишна възраст за мъже и до 65-годишна възраст за жени), може да сте изложени на повишен риск.
 • Да няма достатъчно движение. Липсата на физическа активност (заседнал начин на живот) е свързана с по-висок риск от инфаркт. Редовните упражнения подобряват здравето на сърцето.
 • Нездравословна диета. Диета с високо съдържание на захари, животински мазнини, преработени храни, трансмазнини и сол увеличава риска от инфаркт. Яжте много плодове, зеленчуци, фибри и здравословни масла.
 • Стрес. Емоционалният стрес, като силен гняв, може да увеличи риска от инфаркт.
 • Незаконна употреба на наркотици. Кокаинът и амфетамините са стимуланти. Те могат да предизвикат спазъм на коронарната артерия, който може да причини сърдечен удар.
 • Анамнеза за прееклампсия. Това състояние причинява високо кръвно налягане по време на бременност. Увеличава риска от сърдечни заболявания през целия живот.
 • Автоимунно състояние. Наличието на състояние като ревматоиден артрит или лупус може да увеличи риска от инфаркт.

Усложнения​

Усложненията при инфаркт често се дължат на увреждане на сърдечния мускул. Потенциалните усложнения на инфаркт включват:
 • Неправилен или атипичен сърдечен ритъм (аритмии). Увреждането от сърдечен удар може да повлияе на това как електрическите сигнали се движат през сърцето, причинявайки промени в сърдечния ритъм. Някои може да са сериозни и смъртоносни.
 • Кардиогенен шок. Това рядко състояние възниква, когато сърцето не може да изпомпва кръв.
 • Сърдечна недостатъчност. Голямо увреждане на сърдечната мускулна тъкан може да направи сърцето неспособно да изпомпва кръв. Сърдечната недостатъчност може да бъде временна или продължителна (хронична).
 • Възпаление на торбовидната тъкан около сърцето (перикардит). Понякога инфарктът отключва грешен отговор на имунната система. Това състояние може да се нарече синдром на Дреслър, синдром след миокарден инфаркт или синдром след сърдечно увреждане.
 • Сърдечен арест. Без предупреждение сърцето спира. Внезапна промяна в сигналите на сърцето причинява внезапен сърдечен арест. Инфарктът увеличава риска от това животозастрашаващо състояние. Може да доведе до смърт (внезапна сърдечна смърт) без незабавно лечение.

Предотвратяване​

heart-attack-prevention-modern-heart-and-vascular-institute-1024x791.png
Никога не е твърде късно да предприемете стъпки за предотвратяване на инфаркт - дори ако вече сте имали такъв. Ето начини за предотвратяване на инфаркт.
 • Следвайте здравословен начин на живот. Не пушете. Поддържайте здравословно тегло със здравословна за сърцето диета. Упражнявайте се редовно и управлявайте стреса.
 • Управлявайте други здравословни състояния. Някои състояния, като високо кръвно налягане и диабет, могат да увеличат риска от инфаркт. Попитайте вашия лекар колко често се нуждаете от прегледи.
 • Вземете лекарства според указанията. Вашият лекар може да предпише лекарства за защита и подобряване на здравето на сърцето ви.
Също така е добра идея да научите ЦПР правилно, за да можете да помогнете на някой, който има инфаркт. Помислете за преминаване на акредитиран курс за обучение по първа помощ, включително ЦПР и как да използвате автоматичен външен дефибрилатор.

В идеалния случай лекарят трябва да ви проверява по време на редовни прегледи за рискови фактори, които могат да доведат до инфаркт.
Инфарктът често се диагностицира в спешни условия. Ако сте имали или имате инфаркт, лекарите ще предприемат незабавни стъпки за лечение на вашето състояние. Ако сте в състояние да отговаряте на въпроси, може да бъдете попитани за вашите симптоми и медицинска история.

Диагнозата на инфаркт включва измерване на кръвното налягане, пулса и температурата. Правят се тестове, за да се види как бие сърцето и да се провери цялостното здраве на сърцето.

Тестове

Тестовете за диагностициране на инфаркт включват:
 • Електрокардиограма (ЕКГ ). Този първи тест, направен за диагностициране на инфаркт, записва електрически сигнали, докато преминават през сърцето. Лепенки (електроди) са прикрепени към гърдите, а понякога и към ръцете и краката. Сигналите се записват като вълни, показани на монитор или отпечатани на хартия. ЕКГ може да покаже дали имате или сте имали инфаркт.
 • Кръвни изследвания. Някои сърдечни протеини бавно изтичат в кръвта след увреждане на сърцето от инфаркт. Могат да се направят кръвни изследвания, за да се проверят тези протеини (сърдечни маркери).
 • Рентгенография на гръдния кош. Рентгеновата снимка на гръдния кош показва състоянието и размера на сърцето и белите дробове.
 • Ехокардиограма. Звуковите вълни (ултразвук) създават изображения на движещото се сърце. Този тест може да покаже как кръвта се движи през сърцето и сърдечните клапи. Ехокардиограмата може да ви помогне да определите дали област от сърцето ви е била увредена.
 • Коронарна катетеризация (ангиограма). Дълга тънка тръба (катетър) се вкарва в артерия, обикновено в крака, и се насочва към сърцето. Багрилото тече през катетъра, за да помогне на артериите да се покажат по-ясно на изображенията, направени по време на теста.
 • ЯМР на сърцето . Тези тестове създават изображения на сърцето и гърдите. ЯМР на сърцето използва магнитно поле и радиовълни, за да създаде изображения на сърцето ви. За теста обикновено лежите на маса, която се плъзга вътре в дълга машина, подобна на тръба. Всеки тест може да се използва за диагностициране на сърдечни проблеми. Те могат да помогнат да се покаже тежестта на сърдечните увреждания.

Лечение​

Всяка минута след инфаркт повече сърдечна тъкан се уврежда или умира. Необходимо е спешно лечение за коригиране на кръвния поток и възстановяване на нивата на кислород. Веднага се дава кислород. Специфичното лечение на инфаркт зависи от това дали има частично или пълно блокиране на кръвния поток.

Хирургични и други процедури

Ако сте имали инфаркт, може да се направи операция или процедура за отваряне на запушена артерия. Операциите и процедурите за лечение на инфаркт включват:
 • Коронарна ангиопластика и стентиране. Тази процедура се прави за отваряне на запушени сърдечни артерии. Може също да се нарече перкутанна коронарна интервенция. Ако сте имали инфаркт, тази процедура често се извършва по време на процедура за откриване на запушвания (сърдечна катетеризация).
  По време на ангиопластика сърдечен лекар (кардиолог) насочва тънка, гъвкава тръба (катетър) към стеснената част на сърдечната артерия. Малък балон се надува, за да помогне за разширяването на запушената артерия и да подобри притока на кръв.
  Малка телена мрежа (стент) може да бъде поставена в артерията по време на ангиопластика. Стентът помага за поддържане на артерията отворена. Намалява риска от повторно стесняване на артерията. Някои стентове са покрити с лекарство, което помага да се поддържат артериите отворени.
 • Аорто-коронарен байпас. Това е операция на открито сърце. Хирург взема здрав кръвоносен съд от друга част на тялото, за да създаде нов път за кръвта в сърцето. След това кръвта обикаля запушената или стеснена коронарна артерия. Аорто-коронарен байпас може да се направи като спешна операция по време на сърдечен удар. Понякога се прави няколко дни по-късно, след като сърцето се е възстановило малко.

Сърдечна рехабилитация

Сърдечната рехабилитация е персонализирана програма за упражнения и обучение, която учи как да подобрите здравето на сърцето след сърдечна операция. Тя се фокусира върху упражнения, здравословна за сърцето диета, управление на стреса и постепенно връщане към обичайните дейности. Повечето болници предлагат сърдечна рехабилитация, започваща в болницата. Програмата обикновено продължава няколко седмици или месеци, след като се върнете у дома.
Хората, които посещават сърдечна рехабилитация след инфаркт, обикновено живеят по-дълго и е по-малко вероятно да получат нов инфаркт или усложнения от сърдечния удар. Ако не се препоръчва сърдечна рехабилитация по време на вашия болничен престой, попитайте вашия лекар за това.

Начин на живот и домашни средства​

За да подобрите здравето на сърцето, предприемете следните стъпки:
 • Повече спорт. Редовните упражнения помагат за подобряване на здравето на сърцето. Като обща цел се стремете към поне 30 минути умерена или интензивна физическа активност пет или повече дни в седмицата. Ако сте имали инфаркт или сърдечна операция, може да имате ограничения на активността. Попитайте вашия лекар какво е най-добро за вас.
 • Яжте здравословна за сърцето храна. Избягвайте или ограничавайте храни с много наситени мазнини, трансмазнини, сол и захар. Изберете пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни протеини, като риба и боб.
 • Поддържайте здравословно тегло. Твърде голямото тегло натоварва сърцето. Наднорменото тегло увеличава риска от висок холестерол, високо кръвно налягане и диабет.
 • Не пушете. Спирането на пушенето е най-важното нещо, което можете да направите, за да подобрите здравето на сърцето. Също така избягвайте да сте около пушачи. Ако трябва да се откажете, помолете вашия лекар за помощ.
 • Ограничете алкохола. Ако решите да пиете алкохол, правете го умерено. За здрави възрастни това означава до едно питие на ден за жени и до две питиета на ден за мъже.
 • Правете редовни здравни прегледи. Някои от основните рискови фактори за инфаркт - висок холестерол в кръвта, високо кръвно налягане и диабет - не причиняват ранни симптоми.
 • Управлявайте кръвното налягане, холестерола и кръвната захар. Попитайте вашия лекар колко често трябва да проверявате кръвното си налягане, кръвната захар и нивата на холестерола.
 • Контролирайте стреса. Намерете начини за намаляване на емоционалния стрес.

Справяне и подкрепа​

Да получиш инфаркт е страшно. Говоренето за чувствата ви с вашия лекар, член на семейството или приятел. Или помислете за присъединяване към група за подкрепа. Групите за поддръжка ви позволяват да се свързвате с други, които са преминали през подобни събития.
Ако се чувствате тъжни, уплашени или депресирани, кажете на вашия лекар. Програмите за сърдечна рехабилитация могат да помогнат за предотвратяване или лечение на депресия след инфаркт.

Секс след инфаркт

Някои хора се притесняват да правят секс след инфаркт. Повечето хора могат безопасно да се върнат към сексуална активност след възстановяване. Но първо говорете с вашия лекар. Кога можете да възобновите секса може да зависи от вашия физически комфорт, емоционална готовност и предишна сексуална активност.
Някои сърдечни лекарства могат да повлияят на сексуалната функция. Ако имате проблеми със сексуалната дисфункция, говорете с вашия лекар.

Подготовка за вашата среща​

Инфарктът обикновено се диагностицира в спешна обстановка. Въпреки това, ако сте загрижени за риска от инфаркт, говорете с вашия лекар.
Може да бъдете насочен към лекар, обучен по сърдечни заболявания (кардиолог).
Ето малко информация, която да ви помогне да се подготвите за срещата си.

Какво можеш да правиш

Когато си уговорите час, попитайте дали има нещо, което трябва да направите предварително. Може да се наложи да избягвате храна или напитки за известно време преди тест за холестерол, например.
Направете списък на:

 • Вашите симптоми, включително всички, които изглеждат несвързани със сърдечно заболяване, и кога са започнали
 • Фамилна анамнеза за сърдечни проблеми, включително сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, диабет или ранни инфаркти
 • Важна лична информация, включително скорошни големи стресове или скорошни промени в живота
 • Всички лекарства, витамини и други добавки, които приемате, включително дозите
 • Въпроси, които да зададете на вашия лекар
Вземете със себе си приятел или роднина, ако е възможно, за да ви помогне да запомните информацията, която сте получили.
Някои въпроси, които да зададете на вашия лекар относно превенцията на инфаркт, включват:

 • Какви тестове са ми необходими, за да определя текущото си сърдечно здраве?
 • Какви храни трябва да ям или да избягвам?
 • Какво е подходящото ниво на физическа активност?
 • Колко често трябва да се изследвам за сърдечни заболявания?
 • Имам други здравословни проблеми. Как мога най-добре да управлявам тези условия заедно?
 • Има ли брошури или други печатни материали, които мога да получа? Какви уебсайтове препоръчвате?
Не се колебайте да задавате други въпроси.

Какво да очаквате от вашия лекар

Вашият лекар вероятно ще ви зададе въпроси, включително:
 • Колко тежки са вашите симптоми?
 • Постоянни ли са или идват и си отиват?
 • Какво, ако има нещо, изглежда подобрява симптомите ви?
 • Ако имате болка в гърдите, подобрява ли се с почивка?
 • Какво, ако има нещо, влошава симптомите ви?
 • Ако имате болка в гърдите, усилената дейност влошава ли я?
 • Били ли сте диагностицирани с високо кръвно налягане, диабет или висок холестерол?

Какво можете да направите междувременно

Никога не е твърде рано да направите промени в здравословния начин на живот, като например да откажете пушенето, да ядете здравословни храни и да станете по-активни. Това са важни стъпки за предотвратяване на инфаркти и подобряване на цялостното здраве.
_____________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,901
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva