6603a3ed-026c46211660e3cf7506ea8cafe22036.jpg

Какво представлява инсулинът?​

Инсулинът е хормон, създаден от панкреаса , който контролира количеството глюкоза в кръвния поток във всеки един момент. Той също така помага за съхраняването на глюкоза в черния дроб, мазнините и мускулите. И накрая, той регулира метаболизма на вашето тяло на въглехидрати, мазнини и протеини. Звучи ли важно? Това е така, защото е така.

„Без правилно функциониране на инсулина, тялото ви не може да съхранява глюкоза в мускулите или черния дроб, но не може и да произвежда мазнини. Вместо това мазнините се разграждат и произвеждат, наред с други неща, кето киселини,” казва ендокринологът Ирл Хирш, д-р. Ако нивата на тези киселини станат твърде високи, дисбалансът може да предизвика диабетна кетоацидоза , потенциално фатално състояние.

Когато ядете, нивата на кръвната ви захар се повишават и това кара панкреаса на типичния човек да освобождава инсулин, така че захарта да може да се съхранява като енергия за по-късна употреба. Без тази способност на панкреаса, като човек с диабет тип 1 или напреднал тип 2 , нивата на кръвната Ви захар може да се покачат опасно високо или да паднат твърде ниско.

Какво кара някой да бъде предписан инсулин?​

diabetes-sugar-1170x520.jpg
Ако тялото ви не произвежда инсулин или не произвежда достатъчно, в крайна сметка ще бъдете диагностицирани с диабет тип 1. Преди се е наричал юношески диабет, но нови оценки показват, че около половината от хората с диабет тип 1 не са диагностицирани до зряла възраст. От друга страна, ако тялото ви не използва правилно инсулина, имате диабет тип 2.
Докато хората с диабет тип 1 трябва да приемат инсулин, за да оцелеят, много хора с тип 2 са в състояние да предотвратят употребата на инсулин или дори да го избегнат напълно, като спортуват, отслабнат, адаптират се към по-здравословни хранителни навици или използват други лекарства, отпускани с рецепта.

Какви са различните видове инсулин?​

Американската диабетна асоциация характеризира инсулина според това колко бързо действа. Но тялото на всеки е различно. Ако имате диабет, трябва да очаквате отклонения във времето, необходимо на всяко лекарство, за да достигне кръвта ви. Ето няколко полезни термина, свързани с това колко бързо и колко дълго инсулинът действа в тялото ви:
 • Началото се определя като продължителността от време преди инсулинът да удари кръвта и да започне да понижава кръвната глюкоза.
 • Пикът е времето, през което инсулинът е с максимална ефективност при понижаване на нивата на кръвната Ви захар.
 • Продължителността е времето, през което инсулинът продължава да понижава нивата на кръвната Ви захар.
Това са петте основни вида инсулин, които лекарите предписват:

Бързодействащ инсулин

Този тип инсулин започва да повлиява кръвната глюкоза приблизително 15 минути след инжектирането. Той достига своя връх след около час и след това продължава да действа още няколко.

Краткодействащ инсулин

Краткодействащият инсулин достига кръвния Ви поток в рамките на 30 минути след инжектирането. Той достига пикове в диапазона от 2 до 3 часа и остава ефективен от 3 до 6 часа.

Инсулин със средносрочно действие

Тази категория включва инсулин (неутрален протамин хагедорн), който помага за контролиране на глюкозата за 10 до 12 часа. Протаминът е вид протеин, който забавя действието на този инсулин .

Дългодействащ инсулин

Този тип инсулин навлиза в кръвния поток 1 до 2 часа след инжектирането и може да бъде ефективен до 24 часа. Предимство на дългодействащия инсулин е, че няма ясно изразен пик и той действа по-скоро като типичния панкреатичен инсулин.

Предварително смесен/комбиниран инсулин

Предварително смесен или комбиниран инсулин съдържа смес от инсулин с бързо или кратко действие, комбиниран с инсулин със средносрочно действие. Това елиминира необходимостта от изтегляне на инсулин от повече от една бутилка.

Как приемате инсулин?​

doctor-child-girl-diabetes-insulin-injection-921x481.jpg
Много хора с диабет, които използват инсулин, си го прилагат сами, като го инжектират със спринцовка. Външната страна на спринцовката е маркирана с линии, обозначаващи количеството лекарство в иглата. Има различни размери спринцовки, от които можете да избирате с помощта на Вашия лекар.

Как да изберете правилната спринцовка за инжектиране на инсулин?

Ако най-високата ви доза е близо до максималния капацитет на спринцовката, помислете за закупуване на следващия размер, в случай че дозата ви се увеличи
 1. Ако измервате дозите си на половин единици, внимавайте да изберете подходяща спринцовка с правилните размери
 2. Когато пътувате, не забравяйте да съпоставите инсулиновата си сила със спринцовка с правилния размер, ако купувате нови спринцовки на непознато място
Точно както има различни размери спринцовки за прилагане на инсулин, има и различни размери на инсулинови игли. По-късите игли обикновено означават по-малко убождане при инжектиране. Недостатъкът е, че колкото по-плитка е инжекцията, толкова повече време отнема на инсулина да подейства. Вашият лекар ще ви помогне да намерите баланса, който е най-добър за вас.

Как приемате инсулин без спринцовка?

Има няколко опции:
 • Инсулиновите химикалки изглеждат като големи писалки и могат да помогнат за предотвратяване на недостатъчно и предозиране. Те също така не изискват охлаждане, удобно са предварително напълнени и са по-издръжливи от спринцовките.
 • Инсулиновите помпи са прикрепени към тънка тръба, която се имплантира под кожата ви. Помпите са компютъризирани или моторизирани, а някои модели действат и като монитори за глюкоза. Те доставят инсулин преди всяко хранене заедно с малки количества през деня. В САЩ около 60% от хората с диабет използват някаква форма на инсулинова помпа .
 • Устройствата за струйно инжектиране са добър вариант, ако мразите иглите. Струен инжектор съдържа няколко дози инсулин. След като го поставите върху кожата си, натискате бутон и инсулинът се изтласква.
 • Инхалаторният инсулин се предлага в предварително измерен инхалатор и е одобрен за първи път през 2014 г. Той е с кратко действие и обикновено не се покрива от застраховка, което го прави по-скъп от другите видове инсулин за повечето хора с диабет.
Освен ако нямате инсулинова помпа, която работи и като монитор за глюкоза, дозирането на инсулин се основава на самонаблюдение на нивата на кръвната ви захар. Можете да ги проверите, като направите убождане с пръсти или носите устройство, което непрекъснато ги наблюдава вместо вас.

Как трябва да съхранявам моя инсулин?​

 • Съхранявайте „текущия“ инсулин (като количество от няколко дни или една седмица) на стайна температура, за да облекчите дискомфорта при инжектиране.
 • Обикновено инсулинът може да се съхранява при стайна температура за около месец. Веднъж използвани, инсулиновите писалки трябва да се съхраняват на стайна температура. Срокът на годност на инсулиновите писалки може да варира в зависимост от вида на инсулина. За писалките за еднократна употреба трябва да изхвърлите цялото устройство, когато е празно или когато изтече срокът на годност.
 • Съхранявайте допълнителен инсулин (като 2-3-седмично количество или повече) в хладилника.
 • Не излагайте инсулина на прекомерен студ или топлина. (Не го съхранявайте във фризер или на пряка слънчева светлина.)

Какво друго мога да направя, за да управлявам нивата на кръвната си захар?​

e8e80fe7-0a4a-40f2-9163-b773c86e52e4.jpg
Храната, сънят и упражненията са от жизненоважно значение за регулирането на кръвната Ви захар, когато имате диабет.
 1. Наспи се. Доказателствата показват, че липсата на сън може да доведе до повишена секреция на хормона кортизол, който е възпалителен и може да причини по-голяма инсулинова резистентност. Ендокринологът Ал Пауърс от университета Вандербилт отбелязва, че когато сте лишени от сън или сънят ви е нарушен, нивата на глюкозата ви са склонни да се покачват, независимо дали имате диабет или не.
 2. Упражнявай се редовно. По време на тренировка инсулиновата чувствителност се повишава и мускулните клетки използват наличния инсулин по-ефективно. Когато мускулите ви се свиват по време на тренировка, те също абсорбират глюкоза и я използват за енергия.
 3. Следвайте модел на хранене, който е здравословен за вас, както е препоръчан от вашия лекар, като диетата ДАШ или средиземноморската диета. Доказано е, че и двете помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Какви са недостатъците на лечението с инсулин при диабет?​

Най-големият проблем с инсулина в момента е липсата на достъпност .

Постоянно растящите разходи карат някои пациенти да ограничават своя инсулин, което може да бъде опасно и дори смъртоносно. Цената на тестовите ленти също е проблем и и двете доведоха до черен пазар на тестови ленти и инсулин. „Незаконно е“, казва д-р Зилберминт, „но се случва.“

Мога ли да имам отрицателна реакция към инсулин?

Едно усложнение, пред което са изправени хората с диабет, които използват инсулин, е потенциалът за тежка хипогликемия , известна още като „инсулинов шок“, която включва използването на твърде много инсулин и причиняване на изключително ниско падане на кръвната ви захар. „Това може да причини кома, гърчове и инфаркти“, казва д-р Пауърс. Изисква лечение в болница, но за щастие е много лечимо, след като сте там.

Какви тежки усложнения могат да възникнат поради дозиране или изчерпване на инсулина?

Диабетната кетоацидоза е спешно състояние, което възниква, ако нямате достатъчно инсулин, за да регулирате кръвната си захар. Диабетната кетоацидоза кара тялото ви да разгражда мазнините за енергия при липса на инсулин. Това води до опасно натрупване на киселини, известни като кетони в кръвта ви, което може да доведе до подуване на мозъка ви и тялото ви да изпадне в шок.

Признаците на диабетна кетоацидоза включват:

 • Жажда или много суха уста
 • Често уриниране
 • Високи нива на кръвната захар
 • Високи нива на кетони в урината
 • Умора
 • Суха или зачервена кожа
 • Гадене, повръщане или стомашна болка
 • Затруднено дишане
 • Миризма на плодове или ацетон в дъха ви (да, точно като лакочистител)
 • Объркване или поведение на „пиян“, докато сте трезви
Диабетната кетоацидоза е толкова често срещано явление и може да се появи толкова бързо, че е първият признак на диабет тип 1 в 20% от случаите и начинът, по който много хора с диабет тип 1 за първи път са диагностицирани със състоянието. Ако изпаднете в диабетна кетоацидоза, не се опитвайте да го скриете или да го пренебрегвате. Приемете го като спешен случай и отидете в болница възможно най-скоро, за да се възстановите.

„Хора са ми казвали, че им е омръзнало да приемат инсулин или че го ограничават поради разходите. При диабет тип 1 това е всичко, което е необходимо, за да се окажете в животозастрашаваща ситуация“, казва д-р Зилберминт.

Добрата новина? След като стигнете до болница, лекарите могат бързо да стабилизират състоянието, така че го приемете сериозно и се уверете, че приятелите и семейството ви са информирани за вашия диабет. Избраната от вас мрежа за поддръжка трябва да знае как да забележи признаците и незабавно да ви отведе до медицинска помощ, ако имате нужда от нея и не се чувствате достатъчно добре, за да се застъпите за себе си.

Какъв ще бъде инсулинът в бъдеще?​

Фармацевтичните компании работят върху много дългодействащи версии на инсулин, които могат да издържат една седмица. Има и ултра-бърза версия на инсулин в процес на разработка, която ще действа за по-малко от 15 минути.

Друга група изследователи разглежда инсулин, отговарящ на глюкозата, който би реагирал на нуждите на вашето тяло в реално време. „Ще има наносензори, свързани с инсулина, така че когато има нужда от инсулин, той се освобождава, а когато не е, спира“, според д-р Хирш.

Често задавани въпроси​

1. Защо инсулинът е толкова скъп?

Въпреки че реформите са в ход в много части на САЩ, разходите за инсулин все още са непосилно високи за много хора с диабет. Причините включват сложността на фармацевтичната верига за доставки и липсата на генерични заместители. Американската диабетна асоциация се застъпи за промени в политиката, които биха спрели тенденцията на нарастващи разходи за инсулин и биха подобрили достъпния достъп до инсулин; прочетете тяхното политическо изявление по въпроса тук.

2. Какво представлява инсулинът с плъзгаща се скала?

Терапията с плъзгаща се скала е режим, който предписва прогресивно увеличаване на дозите инсулин преди хранене и преди лягане, въз основа на нивата на кръвната захар.

3. Какво е инсулинов индекс?

Инсулиновият индекс дава оценка на храните въз основа на това колко се повишава концентрацията на инсулин в кръвта ви през двата часа след консумацията. Този индекс обаче не се използва много в САЩ.

4. Какво е диета за инсулинова резистентност?

Диета за инсулинова резистентност често се препоръчва на хора, които имат инсулинова резистентност, ключов компонент на диабет тип 2. Той включва храни, които ще ви помогнат да поддържате баланса на инсулин и кръвна захар в тялото ви. Помислете за подхранващи калории от зеленчуци, плодове, постни протеини и здравословни мазнини.

Бързи факти за инсулина​

 • 7,4 милиона души в САЩ използват инсулин
 • 60% от хората с диабет тип 1 използват инсулинова помпа
 • Невъзможността за получаване на инсулин е основната причина за диабетна кетоацидоза
_____________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: endocrineweb.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,003
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva