ischemic.jpg

Какво е исхемичен инсулт?​

Исхемичният инсулт е един от трите вида инсулт. Нарича се още мозъчна исхемия и церебрална исхемия.
Този тип инсулт се причинява от запушване на артерия, която доставя кръв към мозъка. Блокирането намалява притока на кръв и кислород към мозъка, което води до увреждане или смърт на мозъчни клетки. Ако кръвообращението не се възстанови бързо, увреждането на мозъка може да бъде постоянно.
Приблизително 87 процента от всички инсулти са исхемичен инсулт
.

Друг вид тежък инсулт е хеморагичният инсулт, при който кръвоносен съд в мозъка се разкъсва и причинява кървене. Кървенето притиска мозъчната тъкан, като я уврежда или убива.

Третият вид инсулт е преходна исхемична атака, известна още като министерски инсулт. Този тип инсулт се причинява от временно блокиране или намален приток на кръв към мозъка. Симптомите обикновено изчезват сами.

Какви са симптомите?​

FAST-test-to-identify-acute-stroke-symptoms_0.png
Специфичните симптоми на исхемичен инсулт зависят от това коя област на мозъка е засегната. Някои симптоми са общи за повечето исхемични инсулти, включително:
 • проблеми със зрението, като слепота с едното око или двойно виждане
 • слабост или парализа на крайниците, които могат да бъдат от едната или от двете страни, в зависимост от засегнатата артерия
 • световъртеж и световъртеж
 • объркване
 • загуба на координация
 • увисване на лицето от едната страна
След като симптомите започнат, от решаващо значение е да получите лечение възможно най-бързо. Това намалява вероятността увреждането да стане постоянно. Ако мислите, че някой има инсулт, оценете го с помощта на БЪРЗО:
 • Лице. Едната страна на лицето им увиснала ли е и трудно ли се движи?
 • Обятия. Ако вдигнат ръцете си, едната им ръка се спуска ли надолу или изпитват значителни затруднения да вдигнат ръката си?
 • Реч. Тяхната реч неясна ли е или по друг начин странна?
 • Време. Ако отговорът на някой от тези въпроси е да, време е да се обадите на местните служби за спешна помощ.
Въпреки че преходната исхемична атака продължава за кратък период от време и обикновено отзвучава от само себе си, тя също изисква лекар. Това може да е предупредителен знак за пълен исхемичен инсулт.

Какво причинява исхемичен инсулт?​

Исхемичен инсулт възниква, когато артерия, която доставя кръв към мозъка, е блокирана от кръвен съсирек или мастно натрупване, наречено плака. Това запушване може да се появи на шията или в черепа.

Съсиреците обикновено започват в сърцето и преминават през кръвоносната система. Съсирекът може да се разпадне сам или да заседне в артерия. Когато блокира мозъчна артерия, мозъкът не получава достатъчно кръв или кислород и клетките започват да умират.

Исхемичният инсулт, причинен от натрупване на мазнини, се случва, когато плаката се откъсне от артерия и се придвижи до мозъка. Плака може също да се натрупа в артериите, които кръвоснабдяват мозъка и да стесни тези артерии достатъчно, за да причини исхемичен инсулт.

Глобалната исхемия, която е по-тежък тип исхемичен инсулт, се случва, когато притокът на кислород към мозъка е силно намален или напълно спрян. Това обикновено се причинява от инфаркт, но може да бъде причинено и от други състояния или събития, като отравяне с въглероден оксид.

Какви са рисковите фактори?​

Състоянието на кръвообращението е основният рисков фактор за исхемичен инсулт. Това е така, защото те увеличават риска от съсиреци или мастни натрупвания. Тези условия включват:
 • високо кръвно налягане
 • атеросклероза
 • висок холестерол
 • предсърдно мъждене
 • предишен инфаркт
 • сърповидно-клетъчна анемия
 • нарушения на съсирването
 • вродени сърдечни дефекти
Други рискови фактори включват:
 • диабет
 • пушене
 • наднормено тегло, особено ако имате много коремни мазнини
 • тежка злоупотреба с алкохол
 • употреба на определени наркотици, като кокаин или метамфетамини
Исхемичният инсулт също е по-често срещан при хора, които имат фамилна анамнеза за инсулт или които са имали минали инсулти. Мъжете са по-склонни от жените да получат исхемичен инсулт, докато чернокожите имат по-висок риск от други раси или етнически групи. Рискът също нараства с възрастта.

Как се диагностицира?​

Лекарят обикновено може да използва физически преглед и фамилна анамнеза за диагностициране на исхемичен инсулт. Въз основа на вашите симптоми те също могат да получат представа къде се намира запушването.

Ако имате симптоми като объркване и неясна реч, Вашият лекар може да направи тест за кръвна захар. Това е така, защото объркването и неясен говор също са симптоми на силно ниска кръвна захар.

КТ на черепа също може да помогне за разграничаване на исхемичния инсулт от други проблеми, които причиняват смърт на мозъчната тъкан, като кръвоизлив или мозъчен тумор.

След като Вашият лекар диагностицира исхемичен инсулт, той ще се опита да разбере кога е започнал и каква е първопричината. ЯМР е най-добрият начин да се определи кога е започнал исхемичният инсулт.
Тестовете, използвани за определяне на първопричината, могат да включват:
 • електрокардиограма (ЕКГ) за изследване за абнормни сърдечни ритми
 • ехокардиография, за да проверите сърцето си за съсиреци или аномалии
 • ангиография, за да видите кои артерии са запушени и колко тежко е запушването
 • кръвни тестове за холестерол и проблеми със съсирването

Какви усложнения са свързани с исхемичния инсулт?​

Ако исхемичният инсулт не се лекува своевременно, той може да доведе до увреждане на мозъка или смърт.

Как се лекува исхемичният инсулт?​

Първата цел на лечението е да се възстановят нормалните дишане, сърдечен ритъм и кръвно налягане. Ако е необходимо, Вашият лекар ще се опита да намали налягането в мозъка с лекарства.

Ако исхемичният инсулт е причинен от състояние като високо кръвно налягане или атеросклероза, ще трябва да получите лечение за тези състояния. Например, Вашият лекар може да препоръча стент за отваряне на артерия, стеснена от плака или статини за понижаване на кръвното налягане.

След исхемичен инсулт ще трябва да останете в болницата за наблюдение поне няколко дни. Ако инсултът е причинил парализа или тежка слабост, може също да се нуждаете от рехабилитация след това, за да си възвърнете функцията.

Какво включва възстановяването след исхемичен инсулт?​

Често е необходима рехабилитация, за да се възвърнат двигателните умения и координацията. Професионалната, физическата и речевата терапия също могат да бъдат полезни за възстановяване на други загубени функции. По-младите хора и хората, които започват да се подобряват бързо, вероятно ще възстановят повече функции.

Ако някакви проблеми все още са налице след една година, те вероятно ще бъдат постоянни.

Прекарването на един исхемичен инсулт ви излага на по-висок риск от получаване на друг. Предприемането на стъпки за намаляване на риска, като например отказване от пушенето, е важна част от дългосрочното възстановяване.

Каква е перспективата?​

Исхемичният инсулт е сериозно състояние и изисква своевременно лечение. Въпреки това, с правилното лечение, повечето хора с исхемичен инсулт могат да се възстановят или да поддържат достатъчно функции, за да се грижат за основните си нужди. Познаването на признаците на исхемичен инсулт може да ви помогне да спасите живота си или живота на някой друг.
____________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: healthline.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
854
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva