autism-4.jpg

Разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) (ASD)

Разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) (ASD) е увреждане на развитието, причинено от различия в мозъка. Някои хора с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) имат известна разлика, като например генетично заболяване. Други причини все още не са известни. Учените вярват, че има множество причини за разстройството от аутистичния спектър (аутизъм), които действат заедно, за да променят най-често срещаните начини, по които хората се развиват. Имаме още много да научим за тези причини и как те влияят на хората с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм).

Хората с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) могат да се държат, да общуват, да взаимодействат и да учат по начини, различни от повечето други хора. Често им няма нищо в това как изглеждат, което да ги отличава от другите хора. Способностите на хората с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) могат да варират значително. Например, някои хора с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) може да имат напреднали умения за водене на разговор, докато други може да са невербални. Някои хора с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) се нуждаят от много помощ в ежедневието си; други могат да работят и живеят с малко или никаква подкрепа.

Разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) започва преди 3-годишна възраст и може да продължи през целия живот на човек, въпреки че симптомите могат да се подобрят с течение на времето. Някои деца показват симптоми на разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) през първите 12 месеца от живота си. При други симптомите може да не се появят до 24-месечна възраст или по-късно. Някои деца с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) придобиват нови умения и достигат етапи на развитие до около 18 до 24-месечна възраст, след което спират да придобиват нови умения или губят уменията, които някога са имали.

Тъй като децата с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) стават юноши и млади възрастни, те може да имат трудности при развиването и поддържането на приятелства, общуването с връстници и възрастни или разбирането какво поведение се очаква в училище или на работа. Те могат да привлекат вниманието на доставчиците на здравни услуги, защото също имат състояния като тревожност, депресия или разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност, които се срещат по-често при хора с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм), отколкото при хора без.

Знаци и симптоми при разстройството от аутистичния спектър (аутизъм)

treatment-for-intellectual-and-developmental-disabilities-in-Little-Rock.jpg
Хората с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) често имат проблеми със социалната комуникация и взаимодействие и ограничено или повтарящо се поведение или интереси. Хората с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) също могат да имат различни начини на учене, движение или обръщане на внимание. Важно е да се отбележи, че някои хора без разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) може също да имат някои от тези симптоми. За хората с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) тези характеристики могат да направят живота много предизвикателен.

Диагноза/диагностициране при разстройството от аутистичния спектър (аутизъм)

Диагностицирането на разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) може да бъде трудно, тъй като няма медицински тест, като кръвен тест, за диагностициране на разстройството. Лекарите разглеждат поведението и развитието на детето, за да поставят диагноза. разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) понякога може да се открие на 18-месечна възраст или по-малко. До 2-годишна възраст диагнозата от опитен специалист може да се счита за надеждна. Въпреки това, много деца не получават окончателна диагноза, докато не станат много по-големи. Някои хора не се диагностицират, докато не станат юноши или възрастни. Това забавяне означава, че хората с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) може да не получат ранната помощ, от която се нуждаят.

Лечение на разстройството от аутистичния спектър (аутизъм)

autism-therapies.png
Настоящите лечения за разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) се стремят да намалят симптомите, които пречат на ежедневното функциониране и качеството на живот. Разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) засяга всеки човек по различен начин, което означава, че хората с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) имат уникални силни страни и предизвикателства и различни нужди от лечение. Плановете за лечение обикновено включват множество професионалисти и се обслужват индивидуално.

Рискови фактори при разстройството от аутистичния спектър (аутизъм)

what-causes-autism-genetics-or-environment.jpg
Няма само една причина за разстройството от аутистичния спектър (аутизъм). Има много различни фактори, които са идентифицирани, които могат да направят детето по-вероятно да има разстройството от аутистичния спектър (аутизъм), включително екологични, биологични и генетични фактори.

Въпреки че знаем малко за конкретните причини, наличните доказателства сочат, че следното може да изложи децата на по-голям риск от развитие на разстройството от аутистичния спектър (аутизъм):

  • Да имаш брат или сестра с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм)
  • Наличие на определени генетични или хромозомни състояния, като синдром на крехката X или туберозна склероза
  • Преживяване на усложнения при раждането
  • Да бъдеш роден от по-възрастни родители

Колко често се появява разстройството от аутистичния спектър (аутизъм)?

Мрежата на CDC за наблюдение на аутизма и уврежданията в развитието (ADDM) оценява броя на 8-годишните деца с разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) в Съединените щати от 2000 г. насам.

Разстройството от аутистичния спектър (аутизъм) се среща във всички расови, етнически и социално-икономически групи. Среща се повече от 4 пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Ако сте загрижени и мислите, че детето ви има разстройството от аутистичния спектър (аутизъм)

Като родител вие вече имате всичко необходимо, за да помогнете на малкото си дете да учи и да расте. Изчетете всички материали, които са налични да ви помогнат да проследите етапите на развитие на вашето дете и да споделите този напредък или всякакви притеснения с лекаря на детето си при всеки преглед.

Свържете се с лекаря на вашето дете, ако смятате, че детето ви може да има азстройството от аутистичния спектър (аутизъм) или ако имате други притеснения относно начина, по който детето ви играе, учи, говори или действа.

Ако все още се притеснявате, помолете лекаря да ви насочи към специалист, който може да направи по-задълбочена оценка на вашето дете. Специалисти, които могат да направят по-задълбочена оценка и да поставят диагноза, включват:

  • Педиатри за развитие (лекари, които имат специално обучение по детско развитие и деца със специални нужди)
  • Детски невролози (лекари, които работят върху мозъка, гръбначния стълб и нервите)
  • Детски психолози или психиатри (лекари, които познават човешкия ум)

_________________​

Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: cdc.gov
Author
PavelAndreev
Views
1,460
First release
Last update
Rating
5.00 star(s) 1 ratings

More resources from PavelAndreev

Последни прегледи

Браво! Също добре подготвен материал.