cat-allergies-1.jpeg

Алергията към домашни любимци може да допринесе за постоянни неприятни симптоми, тъй като може да възникне на работното място, в училище, в детската градина или в други закрити места, дори ако няма домашен любимец.

Симптоми на алергия към домашни любимци

 • Кихане
 • Хрема или запушен нос
 • Болка в лицето (от запушен нос)
 • Кашлица, стягане в гърдите, задух и хрипове
 • Воднисти, червени или сърбящи очи
 • Кожен обрив или копривна треска

Управление и лечение на алергии към домашни любимци​

 • Избягвайте да сте около кучета и котки
 • Спрейове за нос, антихистамини и бронходилататори могат да помогнат за облекчаване на симптомите
 • Помислете за ваксини срещу алергията (имунотерапия)

Котешки алергии​

Ако носът ви тече и очите ви сълзят или започнете да кихате и хриптите след галене или игра с котка, вероятно имате алергия към котки. Котешката алергия може да допринесе за постоянни симптоми на алергия , тъй като излагането може да възникне на работното място, в училище, в детската градина или в други закрити среди, дори ако котка не присъства.

Котките произвеждат множество алергени (протеини, които могат да причинят алергия). Тези алергени се намират върху козината и кожата и в слюнката. Всички котки произвеждат алергени; проучванията не показват, че котките могат да бъдат хипоалергенни (което означава, че не причиняват алергия). Домовете с повече от една котка имат по-високи нива на котешки алергени. Характеристики като дължината на косъма на котката, нейният пол и времето, което котката прекарва на закрито, не са свързани с нивата на котешки алергени.

Прахът и полените в козината на котката също могат да причинят симптоми на алергия. В тези случаи алергията е към праха или полените, а не към котката.

Симптоми на алергия към котки​

SYMPTOMS-OF-ALLERGIES-TO-CATS-WEB.jpg
Симптомите на алергия към котки варират от леки до тежки, в зависимост от чувствителността на индивида и нивото на излагане на алергени. Силно чувствителните хора могат да развият симптоми, включително проблеми с дишането или обрив, в рамките на минути след докосване на котка или влизане в къща с котка.

Симптомите на алергия към котки могат да включват:

 • Кихане и течащ или запушен нос
 • Болка в лицето (от запушен нос)
 • Кашлица, стягане в гърдите, задух и хрипове
 • Воднисти, червени или сърбящи очи
 • Кожен обрив или копривна треска

Диагностика на алергии към котки​

Подозирате ли, че страдате от алергия към котки? Алергологът може да ви постави диагноза и лечение .

Кожният прик тест е най-честият начин за диагностициране на котешка алергия. За този тест върху кожата ви се поставя малко количество екстракт от котешки алерген. След това кожата ви се убожда с малка, стерилна сонда, позволявайки на течността да проникне под повърхността на кожата. След това ще бъдете наблюдавани за подуване и зачервяване или други признаци на реакция, сигнализиращи за алергия. Резултатите обикновено стават очевидни в рамките на 15 до 20 минути.

Дори и да сте сигурни, че симптомите ви са причинени от котка, добра идея е да се изследвате, тъй като симптомите всъщност може да са причинени от други експозиции на околната среда.

Управление и лечение на котешка алергия​

cat-allergies-how-to-treat-cats-with-allergies-4864046-ADD-COLOR-FINAL-afc1ad2265144be2be12d86...png
Избягването е най-добрият начин за справяне с котешка алергия. Ако имате котка и сте алергични към котки, помислете за премахването на котката от дома.

Ако имате котка, но не искате да й намерите нов дом, или ако семейството ви иска котка, въпреки че някой от домакинството е алергичен, ето някои стратегии, които могат да помогнат за задържане на симптомите:

 • Дръжте котката далеч от спалнята си и я ограничете само до няколко стаи. Имайте предвид, че държането на котката само в една стая няма да ограничи алергените в дома.
 • Не галете, прегръщайте или целувайте котката; ако го направите, измийте ръцете си със сапун и вода.
 • Високоефективните почистващи препарати за въздух с частици (HEPA), работещи непрекъснато в спалнята или всекидневната, могат да намалят нивата на алергени с течение на времето.
 • Редовното използване на високоефективна прахосмукачка може да намали нивата на алергена.
 • Къпането на вашата котка поне веднъж седмично може да намали котешкия алерген във въздуха.
Вашият алерголог може да ви помогне да определите какво лечение би било най-добро. Назалните симптоми често се лекуват със стероидни назални спрейове, перорални антихистамини или други перорални лекарства. Очните симптоми често се лекуват с антихистаминови капки за очи. Дихателните симптоми могат да бъдат лекувани с инхалаторни кортикостероиди или бронходилататори за предотвратяване или облекчаване на респираторни симптоми.

Алергичните инжекции (имунотерапия) са ефективно лечение на алергии чрез изграждане на толерантност с течение на времето чрез постепенно инжектиране на нарастващи дози от алергена.

Има ли котка без алергени?​

Котките произвеждат множество алергени (протеини, които могат да причинят алергия). Тези алергени се намират върху козината и кожата и в слюнката. Всички котки произвеждат алергени; проучванията не показват, че котките могат да бъдат хипоалергенни. Домовете с повече от една котка имат по-високи нива на котешки алергени. Характеристики като дължината на косъма на котката, нейният пол и времето, което котката прекарва на закрито, не са свързани с нивата на котешки алергени.
_________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: acaai.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,164
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva