skin-prick-test.jpg
Алергичните тестове идентифицират алергени, като мухъл, пърхот от домашни любимци, пчелни ужилвания и фъстъци, които могат да причинят алергии. По време на кожен прик тест, лекарят въвежда алергени в кожата ви, за да провери за хрипове (надигнат белег), обрив или други реакции. Кръвните тестове могат да проверят за IgE антитела. Резултатите могат да ви помогнат да предприемете стъпки за справяне с алергиите.

Какво представлява тестването за алергия?​

Лекарите извършват тестове за алергия, за да определят дали имунната ви система реагира прекалено много на определени вещества (алергени). Ако имате алергична реакция, това означава, че имате алергия.

Хората могат да бъдат алергични към неща в околната среда като мухъл, полени и пърхот от домашни любимци. Някои хора имат алергични реакции към ужилване от пчели или латекс. Хората с хранителни алергии може да не понасят фъстъци, мляко или соя.

Защо лекарите извършват тестове за алергия?​

Вашият лекар може да извърши тест за алергия, ако имате симптоми на алергия, които ви притесняват. Лекарите също така извършват тестове за алергия на хора, които имат астма. Тестът може да идентифицира алергичните тригери, които могат да влошат симптомите на астма или да предизвикат астматичен пристъп.

Може също да се нуждаете от тест, ако сте имали тежка алергична реакция, наречена анафилаксия. Този потенциално животозастрашаващ проблем може да причини копривна треска или подуване, затруднено дишане и/или рязък спад на кръвното налягане, което води до анафилактичен шок. Вашата здравна история заедно с тестове за алергия се използват за определяне на причината за тежка реакция.

Как да разбера дали имам нужда от тест за алергия?​

kojni-alergii.jpg
Ако сте алергични към алергени във въздуха като прах, полени или пърхот от домашни любимци, може да развиете алергичен ринит. Известна още като сенна хрема, тази алергична реакция причинява:
 • Главоболие.
 • Сърбящи, сълзящи очи.
 • Назална конгестия, кихане или хрема.
 • Недостиг на въздух, хрипове или хронична кашлица.
 • Възпалено гърло.
Симптомите на хранителна алергия обикновено се появяват в рамките на 30 минути след поглъщането на храна, но могат да се появят до два часа след поглъщането. Хората с хранителни алергии могат да изпитат:
 • Кожни симптоми като уртикария, подуване на лицето, устните или езика, генерализиран сърбеж.
 • Респираторни симптоми като кашлица, хрипове, задух, стягане в гърдите или гърлото.
 • Стомашно-чревни симптоми като гадене и повръщане, коремна болка и спазми, повръщане и диария.
 • Сърдечно-съдови симптоми като бледа кожа, слаб пулс, замайване.
Хората, които са алергични към латекс, аромати или метали като никел, могат да развият контактен дерматит. Тази алергична реакция засяга кожата ви. Може би ще имате:
 • Усещане за парене по кожата или мехури.
 • Копривна треска и подуване.
 • Кожен обрив или сърбеж по кожата.
За диагностициране на тези видове реакции се използва тест с пластир, извършен от дерматолог.

Какво прави тестът за алергия?​

Тестовете за алергия измерват реакцията на тялото ви към специфични алергични тригери или алергени. Ако имате алергия, имунната ви система реагира прекомерно. Тя произвежда антитела (протеини), наречени имуноглобулин Е (IgE). Тези антитела предизвикват освобождаването на химикали, които причиняват алергична реакция.

Какви са видовете тестове за алергия?​

different-types-of-allergy-tests-1024x675.jpg
Има различни начини за тестване за алергии. Вашият лекар ще избере най-добрия метод въз основа на вашите симптоми и предполагаемите алергени.

Тези тестове включват:

 • Тест за убождане на кожата (надраскване): Вашият лекар използва тънка игла, за да убоде кожата на предмишницата или гърба ви с 10 до 50 различни потенциални алергена. Или вашият лекар може да постави капчици от потенциални алергени върху кожата ви и да използва устройство, за да надраска и леко да пробие областта, което води до навлизане на течността в кожата ви. Реакции като зачервяване обикновено се появяват в рамките на 15 минути след излагане. Вашата реакция може да бъде обрив или надигнати, кръгли петна, наречени вълни. Този тест проверява за въздушно-капкови алергии, хранителни алергии и алергии към пеницилин.
 • Интрадермален кожен тест: Може да получите интрадермален кожен тест, ако резултатите от теста за убождане на кожата са отрицателни или неубедителни. Вашият лекар инжектира малки количества от алергена във външния слой на кожата (епидермиса). Този тест проверява за алергии към въздушни дразнители, лекарства и ужилвания от насекоми.
 • Пач тест: Този тест определя причината за контактен дерматит. Вашият лекар поставя капки от алерген върху кожата на ръката ви и покрива областта с превръзка. Или вашият лекар може да постави пластир (превръзка), върху който има алергена. Оставяте превръзката и се връщате в кабинета на лекаря в рамките на 48 до 96 часа. След това вашият лекар премахва превръзката, за да провери кожата ви за обрив или друга реакция.
 • Кръвен (IgE) тест: Вашият лекар изпраща проба от кръвта ви в лаборатория. Лабораторията добавя алергени към кръвната проба и измерва нивата на IgE антитела в нея. Кръвните тестове могат да имат по-висок процент на фалшиво положителни резултати.

Как трябва да се подготвя за тест за алергия?​

Вашият лекар ще ви помоли да спрете приема на лекарства за алергия от три до седем дни преди тест за алергия. Тези лекарства могат да повлияят на резултатите от теста, като спрат реакцията на имунната ви система към алергени. Трябва да продължите да приемате лекарства за астма.

Какво трябва да очаквам по време на тест за алергия?​

Целта на кожните тестове е да се види как тялото ви реагира на алергени. Ако имате алергична реакция, ще развиете реакция на мястото на теста. Рядко пациентите могат да имат леки симптоми на алергия като сърбеж по кожата, сълзене на очите и конгестия. Повечето симптоми изчезват за един до два часа след теста, зачервяването или обривите могат да останат още няколко часа.

Има ли някакви рискове при провеждането на тест за алергия?​

Потенциалът за анафилактична реакция е най-големият риск. Този тип реакция е рядка. Лекарите винаги са подготвени с медикамент. Те предлагат спешна помощ, ако имате тежка реакция по време на тест за алергия.

Ефективни ли са тестовете за алергия у дома?​

Комплектите за тестове за алергия без рецепта, които купувате в местната аптека или онлайн, не са много надеждни. Някои от тях не тестват за правилните антитела. Освен това е по-вероятно да получите фалшиво положителен резултат, което може да ви накара да избягвате ненужно определени вещества или храни.

Здравните застрахователи може да не покриват напълно разходите за тестове за алергия в кабинета на лекаря. Разходите могат да варират от 20лв. до близо 300/400лв, в зависимост каква алергия изследвате. Можете да попитате вашия застраховател за политиките на вашия план. По принцип е най-добре да си направите тестове за алергия при медицински специалист. Те могат да прочетат резултатите и да обсъдят с вас възможностите за лечение.

Кога трябва да получа резултатите от моя тест за алергия?​

Ще получите резултатите от повечето тестове за алергия веднага след тестване, докато сте в кабинета на вашия лекар. Пач тестът може да отнеме няколко дни. Резултатите от кръвните изследвания, изпратени в лаборатория, може да отнемат седмица или повече.

Какво означават резултатите от теста за алергия?​

Резултатите от теста за алергия могат да бъдат:
 • Отрицателни: Вие не сте алергични към това вещество. Рядко се получава фалшив (неправилен) отрицателен резултат от теста за алергия (което означава, че тестът казва, че нямате алергия, когато всъщност имате).
 • Положителни: Вие сте алергични към това вещество. Имайте предвид, че дори когато тестовете правилно покажат, че имате алергия, това не означава непременно, че ще реагирате на този алерген. Възможен е фалшив положителен резултат, особено от кръвен (IgE) тест. Фалшиво положителен резултат означава, че резултатите показват, че имате алергия, когато не.

Какво се случва, ако имам алергия?​

В зависимост от алергията, вашият лекар може да препоръча една или повече от следните стъпки:
 • Минимизирайте излагането на алергени: Избягвайте такива, които причиняват тежки реакции, като латекс или определени храни.
 • Приемайте ежедневно лекарства за алергия
 • Сложете си ваксини за алергия: Този тип имунотерапия може да намали реакцията на имунната система към определени алергени като пърхот на домашни любимци. Трябва да получавате алергични ваксини в продължение на три до пет години, за да изпитате максимална полза. Алергичните инжекции могат да бъдат скъпи, но те често осигуряват дълготрайно облекчение, дори след като серията инжекции е завършена.
 • Имате медицинска предупредителна карта: Карта или медицински предупредителни бижута уведомяват другите за вашата тежка алергия. Казва им, че може да имате анафилактичен отговор към фъстъци, пчелни ужилвания или други алергени.

Бележка от клиника Кливланд​

Алергичните реакции могат да варират от досадно задръстване до животозастрашаващ анафилактичен шок. Тестовете за алергия могат да идентифицират вещества, които причиняват тези видове алергични реакции. Има различни тестове за алергия. Вашият лекар ще избере най-добрия тест за вас въз основа на симптомите и потенциалните причини за алергия. Ако имате алергии, можете да предприемете стъпки за облекчаване на симптомите.
___________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
4,751
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva