912-512-bremenna-zhena-bremennost-bebe.jpg

Какво представлява бременността?

Бременност настъпва, когато сперматозоидите оплодят яйцеклетката, след като е била освободена от яйчника по време на овулация. След това оплодената яйцеклетка се придвижва надолу в матката, където се осъществява имплантирането. Успешната имплантация води до бременност.

Средно една доносена бременност продължава 40 седмици. Има много фактори, които могат да повлияят на бременността. Жените, които получават ранна диагностика на бременността и пренатални грижи, са по-склонни да преживеят здрава бременност и да родят здраво бебе.

Симптоми на бременност

Може да забележите някои признаци и симптоми дори преди да направите тест за бременност. Други ще се появят седмици по-късно, тъй като нивата на хормоните ви се променят.

Пропусната менструация

Липсата на цикъл е един от най-ранните симптоми на бременност (и може би най-класическият). Пропуснатата менструация обаче не означава непременно, че сте бременна, особено ако цикълът ви е нередовен. Има много състояния, различни от бременността, които могат да причинят закъснение или липса на цикъл.

Главоболие

Главоболието е често срещано явление в ранна бременност. То обикновено се причинява от променени хормонални нива и увеличен обем на кръвта. Свържете се с Вашия лекар, ако главоболието Ви не изчезне или е особено болезнено.

Зацапване

Някои жени могат да получат леко кървене и зацапване в ранна бременност. Това кървене най-често е резултат от имплантиране. Имплантирането обикновено настъпва една до две седмици след оплождането.

Кървенето в ранна бременност може също да е резултат от относително незначителни състояния като инфекция или дразнене. Последното често засяга повърхността на шийката на матката (която е много чувствителна по време на бременност).

Кървенето понякога може също да сигнализира за сериозно усложнение на бременността, като спонтанен аборт, извънматочна бременност. Винаги се свързвайте с Вашия лекар, ако се притеснявате.

Качване на тегло

Можете да очаквате да наддадете между 1 и 4 килограма през първите няколко месеца от бременността. Наддаването на тегло става по-забележимо към началото на втория триместър.

Хипертония, предизвикана от бременност

Високо кръвно налягане или хипертония понякога се развива по време на бременност. Редица фактори могат да увеличат риска, включително:
  • наднормено тегло или затлъстяване​
  • пушене​
  • предшестваща или фамилна анамнеза за хипертония, предизвикана от бременност​

Киселини в стомаха

Хормоните, отделяни по време на бременност, понякога могат да отпуснат клапата между стомаха и хранопровода. Когато стомашната киселина изтече, това може да доведе до киселини.

Запек

Хормоналните промени по време на ранна бременност могат да забавят храносмилателната система. В резултат на това може да получите запек.

Крампи

Тъй като мускулите на матката започват да се разтягат и разширяват, може да почувствате усещане за дърпане, което наподобява менструални крампи. Ако се появи зацапване или кървене заедно с вашите спазми, това може да е сигнал за спонтанен аборт или извънматочна бременност.

Болка в гърба

Хормоните и стресът върху мускулите са най-големите причини за болки в гърба в ранна бременност. По-късно повишеното ви тегло и изместеният център на тежестта може да увеличат болката в гърба ви. Около половината от всички бременни жени съобщават за болки в гърба по време на бременност.

Анемия

Бременните жени имат повишен риск от анемия, която причинява симптоми като замаяност и световъртеж.
Състоянието може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Пренаталните грижи обикновено включват скрининг за анемия.

Депресия

Между 14 и 23 процента от всички бременни жени развиват депресия по време на бременността си. Многобройните биологични и емоционални промени, които изпитвате, могат да допринесат за това.
Не забравяйте да кажете на Вашия лекар, ако не се чувствате както обикновено.

Безсъние

Безсънието е друг често срещан симптом на ранна бременност. Стресът, физическият дискомфорт и хормоналните промени могат да допринесат за това. Балансираната храна, добрите навици за сън и йога упражненията могат да ви помогнат да спите добре.

Промени в гърдите

Промените в гърдите са един от първите забележими признаци на бременност. Дори преди да стигнете достатъчно напред за положителен тест, гърдите ви може да започнат да са нежни, подути и като цяло тежки. Вашите зърна също могат да станат по-големи и по-чувствителни, а ареолите може да потъмнеят.

Акне

Поради повишените андрогенни хормони много жени имат акне в ранна бременност. Тези хормони могат да направят кожата ви по-мазна, което може да запуши порите. Акнето по време на бременност обикновено е временно и изчезва след раждането на бебето.

Повръщане

Повръщането е компонент на „сутрешното гадене“, често срещан симптом, който обикновено се появява през първите четири месеца. Сутрешното гадене често е първият знак, че сте бременна. Повишените хормони по време на ранна бременност са основната причина.

Болка в тазобедрената става

Болката в тазобедрената става е често срещана по време на бременност и има тенденция да се засилва в края на бременността. Може да има различни причини, включително:
  • натиск върху вашите връзки
  • промени в стойката ви
  • по-тежка матка
  • диария
Диарията и други храносмилателни проблеми се появяват често по време на бременност. Хормонални промени, различна храна и допълнителен стрес са всички възможни обяснения. Ако диарията продължи повече от няколко дни, свържете се с Вашия лекар, за да сте сигурни, че няма да се дехидратирате.

Стрес и бременност

Докато бременността обикновено е щастливо време, тя може да бъде и източник на стрес. Ново бебе означава големи промени в тялото ви, личните ви отношения и дори финансите ви. Не се колебайте да помолите Вашия лекар за помощ, ако започнете да се чувствате претоварени.

Ако смятате, че може да сте бременна, не трябва да разчитате единствено на тези признаци и симптоми за потвърждение. Правенето на домашен тест за бременност или посещението при вашия лекар за лабораторни изследвания може да потвърди възможна бременност.

Много от тези признаци и симптоми могат да бъдат причинени и от други здравословни състояния, като предменструален синдром (ПМС).

Бременност седмица по седмица

Седмиците на бременността са групирани в три триместъра, всеки с медицински етапи както за вас, така и за бебето.
Проследяването-на-бременност-по-гестационни-седмици.jpg

Първо тримесечие

Бебето расте бързо през първия триместър (седмици 1 до 12). Плодът започва да развива своя мозък, гръбначен мозък и органи. Сърцето на бебето също ще започне да бие.

През първия триместър вероятността от спонтанен аборт е сравнително висока. Според Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) се изчислява, че около 1 от 10 бременности завършват със спонтанен аборт и че около 85 процента от тях се случват през първия триместър.

Потърсете незабавна помощ, ако почувствате симптомите на спонтанен аборт.

Втори триместър

По време на втория триместър на бременността (седмици 13 до 27), вашият лекар вероятно ще извърши ултразвуково изследване.

Този тест проверява тялото на плода за всякакви аномалии в развитието. Резултатите от теста могат да разкрият и пола на вашето бебе, ако искате да разберете преди раждането на бебето.

Вероятно ще започнете да усещате как бебето ви се движи, рита и удря в матката ви.

След 23 седмици бебето в утробата се счита за „жизнеспособно“. Това означава, че може да оцелее, живеейки извън утробата ви. Бебетата, родени толкова рано, често имат сериозни медицински проблеми.

Трети триместър

През третото тримесечие (седмици 28 до 40) наддаването на тегло ще се ускори и може да се почувствате по-уморени.

Вашето бебе вече може да усеща светлина, както и да отваря и затваря очи. Формират се и костите им.

С наближаването на раждането може да почувствате дискомфорт в таза и краката ви да се подуят. Контракциите, които не водят до раждане, известни като контракции на Бракстън-Хикс, може да започнат да се появяват в седмиците преди раждането.

Всяка бременност е различна, но развитието най-вероятно ще настъпи в рамките на тази обща времева рамка.

________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: healthline.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
18,349
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva