cavity.jpg
Кариесите са трайно увредени области в твърдата повърхност на вашите зъби, които се развиват в малки отвори или дупки. Кариесът се причинява от комбинация от фактори, включително бактерии в устата ви, често похапване, пиене на сладки напитки и недобре почистване на зъбите.
Кариесът е сред най-често срещаните здравословни проблеми в света. Те са особено чести при деца, тийнейджъри и възрастни хора. Но всеки, който има зъби, може да получи кариес, включително бебета.
Ако кариесът не се лекува, той става по-голям и засяга по-дълбоките слоеве на вашите зъби. Те могат да доведат до силен зъбобол, инфекция и загуба на зъби. Редовните посещения при зъболекар и добрите навици за четкане и почистване с конец са най-добрата ви защита срещу кариес.

Симптоми

479714-The-Stages-of-Tooth-Decay-What-They-Look-Like_1296x1172-body.jpg
Признаците и симптомите на кариесите варират в зависимост от тяхната степен и местоположение. Когато кариесът едва се появява, може да нямате никакви симптоми. Тъй като кариесът става по-голям, той може да причини симптоми като:
 • Зъбобол, спонтанна болка или болка, която възниква без видима причина
 • Чувствителност на зъбите
 • Лека до остра болка при ядене или пиене на нещо сладко, горещо или студено
 • Видими дупки или ями в зъбите
 • Кафяво, черно или бяло петно върху всяка повърхност на зъба
 • Болка, когато захапете

Кога да посетите зъболекар​

Може да не сте наясно, че се образува кухина. Ето защо е важно да ходите на редовни стоматологични прегледи и почиствания, дори когато се чувствате добре. Въпреки това, ако изпитвате зъбобол, посетете вашия зъболекар възможно най-скоро.

Причини​

Caries-picture-2.jpg
Кариесът се причинява от процес, който протича с течение на времето. Ето как се развива кариесът:
 • Форми на плака. Зъбната плака е прозрачен лепкав слой, който покрива зъбите ви. Това се дължи на консумацията на много захари и нишесте и недобре почистването на зъбите. Когато захарите и нишестетата не се почистят от зъбите ви, бактериите бързо започват да се хранят с тях и образуват плака. Плаката, която остава върху зъбите ви, може да се втвърди под или над линията на венците ви в зъбен камък. Зъбният камък прави плаката по-трудна за отстраняване и създава щит за бактериите.
 • Плака атаки. Киселините в плаката премахват минералите в твърдия външен емайл на вашия зъб. Тази ерозия причинява малки отвори или дупки в емайла - първият етап на кариеса. След като участъците от емайла се износят, бактериите и киселината могат да достигнат до следващия слой на вашите зъби, наречен дентин. Този слой е по-мек от емайла и по-малко устойчив на киселина. Дентинът има малки тръбички, които директно комуникират с нерва на зъба, причинявайки чувствителност.
 • Унищожаването продължава. С развитието на кариеса бактериите и киселината продължават своя ход през зъбите ви, движейки се до вътрешния зъбен материал (пулпа), който съдържа нерви и кръвоносни съдове. Пулпата става подута и раздразнена от бактериите. Тъй като няма място за разширяване на подутината вътре в зъба, нервът се притиска, причинявайки болка. Дискомфортът може дори да се простира извън корена на зъба до костта.

Рискови фактори​

Всеки, който има зъби, е изложен на риск от кариес, но следните фактори могат да увеличат риска:
 • Местоположение на зъба. Кариесът най-често се появява в задните ви зъби (молари и премолари). Тези зъби имат много вдлъбнатини и процепи и множество корени, които могат да събират частици храна.
 • Определени храни и напитки. Храни, които остават по зъбите ви за дълго време – като мляко, сладолед, мед, захар, сода, сушени плодове, торта, бисквити, твърди бонбони и ментови бонбони, сухи зърнени храни и чипс – е по-вероятно да причинят гниене, отколкото храни които лесно се отмиват от слюнката.
 • Често похапване или отпиване. Когато постоянно похапвате или пиете подсладени напитки, вие давате на бактериите в устата повече гориво за производството на киселини, които атакуват зъбите ви и ги износват. А пиенето на сода или други киселинни напитки през целия ден помага да създадете непрекъсната киселинна баня върху зъбите си.
 • Хранене на бебето преди лягане. Когато на бебетата се дават шишета преди лягане, пълни с мляко, сок или други течности, съдържащи захар, тези напитки остават върху зъбите им с часове, докато спят, хранейки бактерии, причиняващи гниене. Това увреждане често се нарича кариес на бебешко шише.
 • Неправилно четкане. Ако не почистите зъбите си скоро след ядене и пиене, плаката се образува бързо и могат да започнат първите етапи на гниене.
 • Не получава достатъчно флуорид. Флуоридът, естествено срещащ се минерал, помага за предотвратяване на кариес. Поради ползите си за зъбите, флуорът се добавя към много обществени водоснабдителни системи. Също така е често срещана съставка в пасти за зъби и води за уста. Но бутилираната вода обикновено не съдържа флуорид.
 • Млада или по-напреднала възраст. В Съединените щати кариесите са често срещани при много малки деца и тийнейджъри. По-възрастните също са изложени на по-висок риск. С течение на времето зъбите могат да се износят и венците да се отдръпнат, което прави зъбите по-уязвими към кариес. Възрастните също могат да използват повече лекарства, които намаляват потока на слюнката, увеличавайки риска от кариес.
 • Суха уста. Сухотата в устата се причинява от липса на слюнка, която помага за предотвратяване на кариес, като отмива храната и плаката от зъбите ви. Веществата, открити в слюнката, също помагат да се противодейства на киселината, произвеждана от бактериите. Някои лекарства, някои медицински състояния, облъчване на главата или шията ви или определени лекарства за химиотерапия могат да увеличат риска от кариес чрез намаляване на производството на слюнка.
 • Износени пломби или зъбни устройства. С течение на годините зъбните пломби могат да отслабнат, да започнат да се разпадат или да образуват груби ръбове. Това позволява на плаката да се натрупва по-лесно и затруднява премахването ѝ. Зъболекарските устройства могат да спрат да пасват добре, позволявайки гниенето да започне под тях.
 • Киселини в стомаха. Киселини в стомаха или гастроезофагеална рефлуксна болест може да доведе до изтичане на стомашна киселина в устата ви (рефлукс), износвайки емайла на зъбите ви и причинявайки значително увреждане на зъбите. Това излага по-голяма част от дентина на атака от бактерии, причинявайки кариес. Вашият зъболекар може да ви препоръча да се консултирате с вашия лекар, за да видите дали стомашният рефлукс е причината за загубата на емайл.
 • Хранителни разстройства. Анорексията и булимията могат да доведат до значителна ерозия на зъбите и кариес. Стомашната киселина от многократното повръщане нарушава зъбите и започва да разтваря емайла. Хранителните разстройства също могат да попречат на производството на слюнка.

Усложнения​

Кариесът е толкова чест, че може да не го приемате на сериозно. И може би си мислите, че няма значение дали децата получават кариес в млечните си зъби. Кариесът обаче може да има сериозни и трайни усложнения дори при деца, които все още нямат постоянни зъби.

Усложненията на кариеса могат да включват:

 • Болка
 • Абсцес на зъба
 • Подуване или гной около зъб
 • Повреда или счупени зъби
 • Проблеми с дъвченето
 • Изместване на позицията на зъбите след загуба на зъби
Когато кариесът и гниенето станат тежки, може да имате:
 • Болка, която пречи на ежедневието
 • Загуба на тегло или проблеми с храненето от болезнено или трудно хранене или дъвчене
 • Загуба на зъби, която може да повлияе на външния ви вид, както и на вашата увереност и самочувствие
 • В редки случаи, абсцес на зъб - джоб с гной, който е причинен от бактериална инфекция - което може да доведе до по-сериозни или дори животозастрашаващи инфекции

Предотвратяване​

South-Airdrie-Blog-887.jpg
Добрата хигиена на устната кухина и зъбите може да ви помогне да избегнете кариес. Ето няколко съвета за предотвратяване на кариес. Попитайте вашия зъболекар кои съвети са най-добри за вас.
 • Мийте зъбите си с флуорна паста след хранене или пиене. Мийте зъбите си поне два пъти на ден и в идеалния случай след всяко хранене, като използвате паста за зъби, съдържаща флуор. За да почистите между зъбите, използвайте конец за зъби или почистващ препарат за междузъбни пространства.
 • Изплакнете устата си. Ако вашият зъболекар смята, че имате висок риск от развитие на кариес, той или тя може да ви препоръча да използвате вода за уста с флуорид.
 • Посещавайте редовно зъболекаря си. Осигурете си професионално почистване на зъбите и редовни прегледи на устната кухина, което може да помогне за предотвратяване на проблеми или за тяхното ранно откриване. Вашият зъболекар може да препоръча график, който е най-подходящ за вас.
 • Помислете за зъбни уплътнители. Силантът е защитно пластмасово покритие, нанесено върху дъвкателната повърхност на задните зъби. Той запечатва жлебовете и пукнатините, които са склонни да събират храна, предпазвайки зъбния емайл от плака и киселина. Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват силанти за всички деца в училищна възраст. Уплътнителите могат да издържат няколко години, преди да се наложи да бъдат сменени, но те трябва да се проверяват редовно.
 • Пийте малко чешмяна вода. Повечето обществени водоснабдителни системи имат добавен флуорид, който може да помогне за значително намаляване на кариеса. Ако пиете само бутилирана вода, която не съдържа флуорид, ще пропуснете ползите от флуора.
 • Избягвайте честото похапване и отпиване. Всеки път, когато ядете или пиете напитки, различни от вода, помагате на бактериите в устата си да създават киселини, които могат да разрушат зъбния емайл. Ако похапвате или пиете през целия ден, зъбите ви са под постоянна атака.
 • Яжте здравословни за зъбите храни. Някои храни и напитки са по-добри за вашите зъби от други. Избягвайте храни, които засядат в жлебовете и вдлъбнатините на зъбите ви за дълги периоди от време, или ги мийте скоро след като сте ги изяли. Храни като пресни плодове и зеленчуци обаче увеличават отделянето на слюнка, а неподсладеното кафе, чай и дъвка без захар помагат за отмиването на частиците храна.
 • Помислете за лечение с флуорид. Вашият зъболекар може да препоръча периодично лечение с флуорид, особено ако не получавате достатъчно флуорид чрез флуорирана питейна вода и други източници.
 • Попитайте за антибактериални лечения. Ако сте особено уязвими към кариес – например поради медицинско състояние – вашият зъболекар може да препоръча специални антибактериални води за изплакване на устата или други лечения, които да помогнат за намаляване на вредните бактерии в устата ви.

Диагноза

Вашият зъболекар обикновено може да открие кариес по:
 • Питане за зъбна болка и чувствителност
 • Преглед на устата и зъбите
 • Разглеждане на зъбни рентгенови снимки, които могат да покажат степента на кариес и гниене
Вашият зъболекар също ще може да ви каже кой от трите вида кухини имате – гладка повърхност, ямка и фисура или корен.

Лечение​

Редовните прегледи могат да идентифицират кариеси и други зъбни заболявания, преди те да причинят обезпокоителни симптоми и да доведат до по-сериозни проблеми. Колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-големи са шансовете ви да хванете най-ранните етапи на кариеса и да предотвратите прогресирането му. Ако кухината се лекува, преди да започне да причинява болка, вероятно няма да се нуждаете от продължително лечение.

Лечението на кариес зависи от това колко тежки са те и вашата конкретна ситуация. Възможностите за лечение включват:

 • Лечение с флуор. Ако вашият кариес току-що е започнал, лечението с флуорид може да помогне за възстановяване на зъбния емайл и понякога може да върне кариеса в много ранни етапи. Професионалните лечения с флуорид съдържат повече флуорид от количеството, което се съдържа в чешмяната вода, пастата за зъби и водите за изплакване на устата. Лечението с флуор може да бъде течност, гел, пяна или лак, които се нанасят върху зъбите ви или се поставят в малка табла, която пасва на зъбите ви.
 • Пломби. Пломбите, наричани още възстановявания, са основната възможност за лечение, когато гниенето е напреднало отвъд най-ранния стадий. Пломбите се изработват от различни материали, като композитни смоли с цвета на зъбите, порцелан или зъбна амалгама, която е комбинация от няколко материала.
 • Корони. При обширен кариес или отслабени зъби може да се нуждаете от корона — специално монтирано покритие, което замества цялата естествена корона на вашия зъб. Вашият зъболекар пробива цялата зона с кариес и достатъчно от останалата част от зъба ви, за да осигури добро прилягане. Короните могат да бъдат направени от злато, порцелан с висока якост, смола, порцелан, слят с метал или други материали.
 • Коренови канали. Когато кариесът достигне вътрешния материал на вашия зъб (пулпа), може да се нуждаете от коренов канал. Това е лечение за възстановяване и спасяване на силно повреден или инфектиран зъб, вместо отстраняването му. Болната зъбна пулпа се отстранява. Понякога се поставя лекарство в кореновия канал, за да се изчисти инфекцията. След това пулпата се заменя с пълнеж.
 • Изваждане на зъби. Някои зъби стават толкова силно развалени, че не могат да бъдат възстановени и трябва да бъдат отстранени. Изваждането на зъб може да остави празнина, която позволява на другите ви зъби да се изместят. Ако е възможно, помислете за поставяне на мост или зъбен имплант, за да заместите липсващия зъб.

Подготовка за вашата среща​

Ако изпитвате болка или чувствителност на зъбите си, уговорете час при зъболекаря си възможно най-скоро. Ето малко информация, която да ви помогне да се подготвите за срещата си.

Какво можеш да правиш

Преди назначаването си направете списък с:
 • Всички лекарства, витамини, билкови лекарства или други добавки, които приемате, и дозировки
 • Всякакви алергии към лекарства или лоши реакции, които сте имали към локални анестетици
 • Въпроси, които да зададете на вашия зъболекар
Основните въпроси, които да зададете на вашия зъболекар, могат да включват:
 • Имам ли обикновен кариес или имам нужда от корона или коренов канал?
 • Колко посещения ще са необходими за лечението на този зъб?
 • Кога ще изчезне болката?
 • Какво мога да взема за болката?
 • Колко време трябва да чакам преди да ям или пия след тази процедура?
 • Има ли други стъпки, които мога да предприема, за да предотвратя кариес?
 • Моето местно водоснабдяване съдържа ли добавен флуорид?
 • Има ли някакви брошури или други печатни материали, които мога да получа? Какви уебсайтове препоръчвате?
Не се колебайте да задавате други въпроси по време на срещата си.

Какво да очаквате от вашия зъболекар

Вашият зъболекар може да ви зададе някои въпроси. Въпросите могат да включват:
 • Колко често си миете зъбите?
 • Колко често почиствате зъбите си с конец?
 • Използвате ли паста за зъби с флуорид?
 • Ядете ли много сладкиши или пиете сладки напитки или газирани напитки?
 • Забелязали ли сте сухота в устата си?
 • Какви лекарства приемате?

Какво можете да направите междувременно

Докато чакате своя час, можете да предприемете някои стъпки, за да контролирате зъбната си болка. Например:
 • Вземете болкоуспокояващо без рецепта, ако вашият лекар е казал, че е добре за вас.
 • Използвайте анестетик без рецепта, специално предназначен за успокояване на болезнените зъби.
 • Използвайте топла вода за миене на зъбите.
 • Използвайте паста за зъби, предназначена за чувствителни зъби.
 • Почистете старателно всички части на устата и зъбите си — не избягвайте болезнените зони.
 • Избягвайте храни или напитки, които са достатъчно горещи, студени или сладки, за да предизвикат болка.
_________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,317
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva