cataracta-5-1024x482.jpg

Катаракта

Катарактата е помътняване на лещата на окото ви, която обикновено е чиста. Повечето катаракти се развиват бавно с течение на времето, причинявайки симптоми като замъглено зрение. Катарактата може да бъде отстранена хирургично чрез амбулаторна процедура, която възстановява зрението при почти всеки.

Какво е катаракта?

Катаракта се развива, когато лещата в окото ви, която обикновено е чиста, се замъгли.
За да вижда окото ви, светлината преминава през прозрачна леща. Лещата е зад ириса (цветната част на окото). Обективът фокусира светлината, така че вашият мозък и око могат да работят заедно, за да обработят информацията в картина.
Когато катаракта се замъгли над лещата, окото ви не може да фокусира светлината по същия начин. Това води до замъглено зрение. Промяната на зрението ви зависи от местоположението и размера на катарактата.

Кой получава катаракта?

Повечето хора започват да получават катаракта около 40-годишна възраст. Но вероятно няма да забележите симптоми до след 60-годишна възраст. Рядко бебетата се раждат с катаракта поради вроден дефект .
По-вероятно е да развиете катаракта, ако:

 • Пушите цигари.
 • Живеете в район с замърсяване на въздуха.
 • Употребявате силно алкохол.
 • Имате фамилна анамнеза за катаракта.

Колко чести са катарактите?

Катарактата е често срещана сред възрастните хора. Повече от 50% от хората на 80 и повече години са имали катаракта.

Можете ли да получите катаракта и на двете очи?

Можете да получите катаракта и на двете очи. Но едното око може да е по-влошено от другото или да се развие по-късно.

Симптоми и причини​

Какво причинява катаракта?

Лещата на вашето око се състои предимно от вода и протеини. Тъй като протеините се разграждат с течение на времето, те се задържат в окото ви. Тези остатъчни протеини могат да направят лещата ви мътна, така че е трудно да виждате ясно. Това е типична — макар и неприятна — част от стареенето.
Някои неща могат да ускорят образуването на катаракта, като например:

 • Диабет .
 • Стероиди , обичайни лекарства за лечение на състояния като артрит и лупус .
 • Очни операции или наранявания на очите .
 • Радиационно лечение на горната част на тялото.
 • Прекарване на много време на слънце без защита на очите, като слънчеви очила.

Какви са симптомите на катаракта?

ISX3Cc2DzH-1.jpg
Катарактата е често срещана част от процеса на стареене на окото. В крайна сметка тя може да причини:
 • Зрение, което е замъглено, мъгливо.
 • Чувствителност към ярка слънчева светлина, лампи или фарове.
 • Отблясъци (виждане на ореол около светлините), особено когато шофирате през нощта с насрещни фарове.
 • Промени в предписанието на очилата, включително внезапно късогледство .
 • Двойно виждане.
 • Нужда от по-ярка светлина за четене.
 • Затруднено виждане през нощта.
 • Промени в начина, по който виждате цветове.

Болезнени ли са катарактите?

Катарактата обикновено не боли. Но тя може да причи дискомфорт, като направи очите ви по-чувствителни към светлина.

Диагностика и тестове

Как се диагностицира катаракта?

cfs-hp2022-physicians-opthalmologists-hero.jpg
Ако имате симптоми на катаракта, посетете очен лекар (офталмолог) за пълен преглед. Лекарят ще трябва да разшири зеницата ви, за да види вътрешността на окото ви. По време на този тест специални капки за очи разширяват вашата зеница (черната част на окото). Когато зеницата е широко отворена, вашият лекар проверява здравето на окото ви. Вашият лекар може да види дали имате катаракта или други проблеми и да разбере каква част от зрението ви е блокирано.

Управление и лечение

Как се лекува катаракта?

catarct-surgery-steps-678x446.jpg
Ако симптомите на катаракта са леки, може просто да ви трябва рецепта за очила или контактни лещи. Катарактата обикновено се влошава с течение на времето. В крайна сметка Вашият лекар вероятно ще препоръча операция за отстраняване на катаракта.

На какъв етап трябва да се премахне катарактата?

Повечето хора чакат, докато катарактата причини загуба на зрението, която да е проблем, като например да затрудни четенето или шофирането. Понякога хората се нуждаят от операция на катаракта, за да видят и лекуват други очни заболявания, като свързани с възрастта промени в ретината (тъкан в задната част на окото) или свързана с диабет ретинопатия .

Кой премахва катаракта?

eye-light-scaled-2.jpg
Офталмолог (лекар, специалист по здравето на очите) извършва операция за отстраняване на катаракта.

Как се премахват катарактите?

По време на операция на катаракта хирургът отстранява помътнялата леща и я заменя с имплант на изкуствена леща. Новата леща е прозрачна, оформена така, че да пасне на окото ви и персонализирана според вашите зрителни нужди.
Премахването на катаракта отнема около час. Извършва се с локална анестезия (лекарство за обезболяване на определена област). Вашият лекар ще използва капки за очи или инжекция, за да изтръпне окото ви. Ще бъдете будни, но няма да усетите или видите процедурата.

Какви са различните видове операции на катаракта?

Има два вида процедури за отстраняване на катаракта:
 • Факоемулсификационна хирургия на катаракта- Факоемулсификацията е най-честата процедура за катаракта. Вашият офталмолог прави малък отвор в окото, за да достигне до замъглената леща. Използвайки високочестотни звукови вълни (ултразвук) или лазер, вашият офталмолог разбива лещата на парчета. След това лекарят изсмуква фрагменти от лещата от окото ви и поставя нова пластмасова леща.
 • Екстракапсуларна хирургия на катаракта. Вашият лекар може да препоръча тази процедура, ако техниката на факоемулсификация не е добър вариант за вас. Например напреднала катаракта може да е твърде плътна, за да се разпадне лесно. При екстракапсуларна хирургия на катаракта вашият офталмолог прави по-голям отвор в окото. Вместо да счупи лещата и след това да я отстрани, Вашият лекар премахва лещата на едно парче. След това хирургът поставя произведената леща.

Какво мога да очаквам след операцията?

След операцията е типично да имате ден или два от:
 • Сърбеж
 • Лек дискомфорт.
 • Сълзене на очите.
 • Чувствителност към светлина.
 • Замъглено виждане.
Няколко седмици след операцията може да се наложи да използвате капки за очи. Капките ви помагат да се излекувате, да предотвратите инфекция и да контролирате вътреочното налягане. През тези седмици също ще трябва да избягвате:
 • Докосване на очите ви.
 • Навеждане.
 • Вдигане на тежки неща.
 • Правене всичко, което рискува да нарани окото ви.

Колко време отнема възстановяването след операция на катаракта?

Окото ви трябва да се излекува в рамките на осем седмици. Но можете да се занимавате с ежедневните си дейности веднага след операцията.

Безопасна ли е операцията на катаракта?

Операцията на катаракта е една от най-безопасните. Вероятността от усложнения е изключително ниска. Но винаги трябва да обсъждате рисковете от всяка операция с Вашия лекар. Някои хора имат инфекция или загуба на зрение след процедурата.

Колко болезнена е операцията на катаракта?

Не трябва да усещате нищо по време на операцията за отстраняване на катаракта. След това може да имате лека болка и дискомфорт. Вашият лекар може да Ви даде болкоуспокояващо, което да използвате през първите ден или два.

Предотвратяване

Eyes-now-What-Are-the-Types-of-Cataracts-01-2-812x1024.jpg

Може ли да се предотврати катарактата?

Развитието на катаракта е типична част от стареенето. Можете да предприемете няколко стъпки, за да защитите здравето на очите си и да забавите процеса:
 • Откажете пушенето .
 • Носете слънчеви очила и шапка с периферия, за да предпазите очите си от слънцето.
 • Полагайте редовна грижа за очите.

Перспектива/ Прогноза

Колко скоро ще се подобри зрението ми след операцията?

Възможно е да имате известно замъгляване за няколко дни след отстраняването на катаракта. Но трябва да забележите подобрено зрение през първите няколко седмици. Девет от 10 души виждат по-добре след отстраняване на катаракта.
Все още може да се наложи да носите очила или контактни лещи след операция на катаракта.

Ще трябва ли отново да си направя операция на катаракта в бъдеще?

Ако и двете ви очи се нуждаят от операция на катаракта, вашият лекар вероятно ще насрочи операциите ви с интервал от няколко месеца. Разделянето на операцията дава шанс и на двете очи да се излекуват. Освен това минимизира смущенията в живота ви. Имплантите за лещи за катаракта са постоянни и обикновено не се нуждаят от смяна.
В някои редки случаи можете да развиете това, което се нарича вторична катаракта. Помътняването се натрупва върху повърхността на изкуствената леща седмици, месеци или години след операцията. Фиксира се с бърза лазерна операция, наречена задна капсулотомия. Процедурата отнема само 5 минути. Вашият офталмолог използва лазер, за да направи отвор в лещата, за да пусне светлината отново. Зрението ви трябва да се подобри в рамките на 24 часа.

Да живееш с катаракта

Как мога да виждам по-добре без операция?

В началото загубата на зрение от катаракта може да е лека. Можете да опитате да го управлявате чрез:
 • Използване на лупа за четене.
 • Носенето на поляризирани слънчеви очила, които намаляват отблясъците.
 • Използване на по-ярки крушки, тъй като се вижда по-лесно с повече светлина.

Бележка от клиника Кливланд

С напредване на възрастта е типично да развиете катаракта и някои проблеми със зрението. Но не е нужно да се примирявате с това. Операцията за отстраняване на катаракта е една от най-безопасните и ефективни операции. Тя е бърза и сравнително безболезнена. Тя връща ясното зрение на 90% от хората и рядко причинява усложнения.
_______________________________

Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
10,017
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva