c410c07cdeca79b90806c2f26bc292ec.jpg

Кости-всичко, което трябва да знаете:

Костите са повече от просто скелета, който държи тялото заедно. Костите заемат всякакви форми и размери и имат много роли. В тази статия обясняваме тяхната функция, от какво се състоят и видовете клетки, които включват.
Костите са живи, активни тъкани, които тялото непрекъснато ремоделира.

Техните функции включват поддържане на структурата на тялото, защита на жизненоважни органи и позволяване на тялото да се движи. Освен това те осигуряват среда за костния мозък, където тялото създава кръвни клетки, и те действат като място за съхранение на минерали, особено калций.

Скелетът представлява около 15% от телесното тегло. При раждането си хората имат около 270 меки кости. Докато растат, някои се сливат.

До зряла възраст хората имат между 206 и 213 кости. Причината за разликата е, че някои хора имат повече или по-малко кости в ребрата, прешлените, пръстите на ръцете и краката.

Най-голямата кост в човешкото тяло е бедрената кост, а най-малката е стремето в средното ухо с дължина около 3 милиметра.

Костите се състоят предимно от протеина колаген, който образува мека рамка. Минералът калциев фосфат втвърдява тази рамка, придавайки й здравина. Костите съдържат 99% от калция в тялото.

Костите имат вътрешна структура, подобна на пчелна пита, което ги прави твърди, но сравнително леки.

Структурата на костите

Bone_cross-section.svg.png
Костите са съставени от два вида тъкани.

Компактната (кортикална) кост
е твърд външен слой, който е плътен, здрав и издръжлив. Той представлява около 80% от костната маса на възрастен и образува външния слой на костта.

Спонгиозната (трабекуларна или пореста) кост съставлява останалите 20% от костта и се състои от мрежа от трабекули или пръчковидни структури. Тя е по-лека, по-малко плътна и по-гъвкава от компактната кост.

Костите също съдържат:

 • остеобласти и остеоцити- отговорни за изграждането на костта
 • остеокласти-клетки, резорбиращи костите
 • остеоид- смес от колаген и други протеини
 • неорганични минерални соли в матрицата
 • нерви и кръвоносни съдове
 • костен мозък
 • хрущял
 • мембрани, включително ендост и периост

Костни клетки

kletki-na-kostta.png
Костите не са статична тъкан, а се нуждаят от постоянна поддръжка и ремоделиране. Има три основни типа клетки.
 • Остеобластите са отговорни за генерирането и възстановяването на костите. Те произвеждат протеинова смес, която лекарите наричат остеоид, която се минерализира и се превръща в кост.
 • Остеоцитите са неактивни остеобласти, които са минерализирани и остават в костта, която са създали. Те комуникират с други костни клетки и подпомагат поддържането на метаболитните функции в костта.
 • Остеокластите са големи клетки с повече от едно ядро. Те използват киселини от доверен източник, получени в резултат на определени реакции за разграждане на използваната кост. Този процес се нарича резорбция. Остеокластите помагат за ремоделирането на наранени кости и създават пътища за преминаване на нервите и кръвоносните съдове.

Костен мозък

Костният мозък присъства в почти всички кости, където има пореста или гъбеста кост.

Костният мозък произвежда кръвни клетки, включително:

 • червени кръвни клетки, които доставят кислород до клетките
 • бели кръвни клетки, необходими за имунната система на организма
 • тромбоцити, които тялото използва за съсирване
Костният мозък произвежда около 2 милиона червени кръвни клетки всяка секунда. Той също така произвежда лимфоцити или белите кръвни клетки, участващи в имунния отговор.

Извънклетъчен матрикс

Костите по същество са живи клетки, вградени в органична матрица на минерална основа. Тази извънклетъчна матрица се състои от органични компоненти (най-вече колаген тип 1) и неорганични компоненти, включително хидроксиапатит и други соли, като калций и фосфат.

Колагенът придава на костта сила и устойчивост на разкъсване. Хидроксиапатитът дава на костите устойчивост на натиск.

Какво правят костите?

Костите изпълняват различни функции, които засягат цялото тяло. Проучвания на Trusted Source показват, че в допълнение към структурата и движението, костите поддържат енергийния метаболизъм, производството на кръвни клетки, имунната система и мозъчната функция.

Механика

Костите осигуряват рамка за поддържане на тялото. Мускули, сухожилия и връзки се прикрепят към костите. Без закрепване към костите, мускулите не могат да движат тялото.

Защита

Някои кости защитават вътрешните органи на тялото. Например черепът защитава мозъка, а ребрата защитават сърцето и белите дробове.

Синтез

Гъбестата кост е жизненоважен резервоар за развитие на червени кръвни клетки, тромбоцити и бели кръвни клетки. Освен това тялото унищожава дефектните и стари червени кръвни клетки в костния мозък.

Метаболизъм

Метаболитните функции на костите:
 • Съхранение: Костите действат като резерв за минерали, особено калций и фосфор. Мастната тъкан на костния мозък също може да съхранява мастни киселини.
 • Ендокринна функция: Костите произвеждат прекурсорите на различни хормони, включително тези, които участват в растежа, производството на инсулин и развитието на мозъка. Те отделят хормони, които действат върху бъбреците и влияят върху регулирането на кръвната захар и отлагането на мазнини.
 • Калциев баланс: Костите могат да повишат или намалят калция в кръвта, като образуват кост или го разграждат в процес, наречен резорбция.
 • Баланс на рН: Някои изследвания на Trusted Source предполагат, че костите могат да отделят или абсорбират алкални соли, като помагат на кръвта да остане на правилното ниво на рН, но учените се нуждаят от повече изследвания, за да потвърдят това.
 • Детоксикация: Костите могат да абсорбират тежки метали като олово, живак и арсен от кръвта.

Видове кости:

types-of-bones-and-their_1.jpg
В човешкото тяло има пет вида кости:
 • Дълги кости: Това са предимно уплътнени кости с малко костен мозък и включват повечето кости в крайниците. Те поддържат тежестта и подпомагат движението.
 • Къси кости: Те имат клекнала, кубична форма и включват кости на китката и глезена.
 • Плоски кости: Те имат плоска, широка повърхност. Те се състоят от два външни слоя компактна кост и вътрешен слой гъбеста кост. Костите на черепа, гръдната кост, ребрата и лопатките са плоски кости. Те са склонни да имат защитна роля.
 • Сезамовидни кости: Те са вградени в мускулите и сухожилията близо до повърхностите на ставите. Те включват пателата на коляното. Предпазват сухожилията от износване и напрежение.
 • Неправилни кости: Тези кости не се вписват в първите четири категории и имат необичайна форма. Те включват костите на гръбначния стълб и таза. Те често защитават органи или тъкани.
Костите на скелета принадлежат към две групи: апендикуларен и аксиален скелет.

Апендикулярният скелет се състои от 126 кости, включително тези на крайниците, раменете и тазовия пояс. Осигурява структура и опора на други части на тялото.

Аксиалният скелет има по-малък обхват на движение от апендикулярния скелет. Състои се от костите на черепа, гръбначния стълб и гръдния кош.

Костно ремоделиране

The-five-stages-of-bone-remodelling.png
Тялото винаги ремоделира костите. Това позволява на тялото да фиксира увредената кост, да променя скелета по време на растежа и да регулира нивата на калций.

Ремоделирането е процес от две части. По време на формирането тялото създава нова костна тъкан. При резорбция остеокластите разграждат и премахват костта.

Ако една част от скелета е подложена на повишен стрес с течение на времето - например по време на тренировка - участъците от костта под най-голям натиск ще станат по-дебели в отговор.

Остеоцитите, остеокластите и остеобластите играят ключова роля, но други елементи също допринасят. Те включват паратиреоиден хормон, витамин D, естроген и тестостерон.

Какво е остеопороза?

osteoporoza_menopauza.jpg

Остеопорозата е заболяване на костите, което включва намаляване на костната минерална плътност. Това увеличава риска от фрактури.

Най-често се среща при жени след менопаузата. Въпреки това, може да засегне и мъжете и може да започне преди менопаузата.

Остеопорозата възниква или когато отстраняването или резорбцията на костта стават твърде бързо, новата кост се формира твърде бавно или поради и двете причини.

Рисковите фактори включват:
 • ниски нива на калций​
 • дефицит на витамин D​
 • тютюн за пушене​
 • използване на кортикостероиди​
 • висок прием на алкохол​
Скринингът може да помогне за предотвратяване или забавяне на прогресията на остеопорозата. Тестовете могат да покажат, че е налице остеопения, ранният стадий на остеопороза. В този момент лекарят може да препоръча диетични мерки или добавки.

Тъй като влошаването на костите се влошава, има лекарства за забавяне на прогресията.

Скорошни проучвания

В момента изследователите търсят начини за регенериране на костите. Това може да помогне на хора с остеоартрит, остеопороза и други състояния. Може също да помогне за възстановяване на счупени кости.

Костната регенерация е сложен процес. В момента учените от Trusted Source разглеждат различни аспекти, включително начини за:

 • ускоряване на производството на минерали за генериране на нова кост​
 • използвайте естествени или синтетични присадки за подобряване на заздравяването на костите​
 • използвайте изкуствени биоматериали за постигане на костна регенерация​
 • използвайте стволови клетки, за да насърчите костта да се регенерира​

Често задавани въпроси

Ето някои отговори на въпроси, които хората често задават за костите:

Защо костите са важни за цялостното здраве?

Костите поддържат структурата на тялото и защитават жизненоважни органи, но също така играят ключова роля в производството на кръвни клетки, имунната система, съхранението на калций, освобождаването на основни хормони и много други функции.

Какви неща са важни за здравето на костите?
Спазването на разнообразна диета с много калций, получаването на достатъчно витамин D и упражненията са важни за здравето на костите. Избягването на тютюнопушенето и ограничаването на приема на алкохол също може да помогне за предотвратяване на остеопороза.

Как да разберете дали костите ви не са здрави?
Различни здравословни проблеми могат да засегнат костите. Признаците на остеопороза включват загуба на височина, все по-прегърбена поза и фрактури, които се случват често или лесно. Скрининговият тест може да покаже дали дадено лице има намалена костна плътност.

Болката в костите може да е признак на увреждане на костите, инфекция или рак на костите. Костите могат да станат меки, ако има дефицит на витамин D. Това може да доведе до огънати пищяли при деца, известни като рахит. При възрастни лекарите наричат това остеомалация.

Нетравматична костна фрактура при възрастни над 50 години може също да бъде ранен признак на недиагностициран рак, като метастазирал рак на гърдата или белия дроб или мултиплен миелом.

Костите играят съществена роля в структурата и функцията на човешкото тяло.

Освен че позволяват движение, те поддържат подходящи нива на много съединения. Те регулират хормоналните пътища, допринасят за метаболизма, поддържат имунната система и др.
___________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: medicalnewstoday.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,714
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva