Кърмене: съвети, които да ви помогнат да започнете

Кърмене: съвети, които да ви помогнат да започнете

newborn-how-to-breastfeed-big_banner_0.jpg

Кърменето има много предимства за вашето бебе. Кърмата е богата на хранителни вещества. Има антитела, които помагат за предпазване на вашето бебе от инфекции. Също така може да помогне за предотвратяване на синдрома на внезапна детска смърт. Бебетата, които се кърмят, са по-малко склонни да имат алергии, астма и диабет. Освен това е по-малко вероятно да станат с наднормено тегло.

Кърменето има ползи и за вас. По-евтино е от използването на адаптирано мляко. Не е нужно да миете бутилки или да смесвате адаптирано мляко. Помага на матката ви да се върне към нормален размер след разтягане по време на бременност. Това може да ви помогне да отслабнете по-бързо. Кърменето ви помага да отделите време да сте близо до бебето си. Жените, които кърмят, имат по-нисък риск от диабет тип 2, рак на гърдата, рак на яйчниците, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Път към подобряване на здравето​

Кърменето осигурява благосъстоянието на вас и вашето бебе. Въпреки че е естествена част от процеса на раждане, не винаги е лесно. Много жени се нуждаят от помощ да се научат как да кърмят. Американската академия на семейните лекари препоръчва всички лекари да оказват помощ на жените по време на бременност и след раждане, за да подкрепят кърменето. Вашият лекар може да препоръча кърмене поне през първите 6 месеца от живота на вашето бебе.

По-долу са дадени полезни съвети, които ще ви помогнат да започнете добре.

Преди да родите​

По време на бременност следните неща могат да ви подготвят за кърмене.
 • Пренатална грижа. Важно е да се грижите добре за себе си и бебето си. Рано родените (недоносени) бебета сучат по-трудно.
 • Говорете с Вашия лекар. Уверете се, че вашият лекар знае вашия план за кърмене. Те могат да ви дадат някои съвети. Задавайте въпроси за това какъв тип грижи предоставя болницата след раждането. Някои предлагат консултанти по кърмене.
 • Клас по кърмене. Някои жени откриват, че посещаването на клас може да им помогне да практикуват кърменето.
 • Артикули за кърмене. Планирайте предварително, като закупите артикулите, от които се нуждаете. Те могат да включват възглавница за кърмене, сутиен за кърмене и калъфи. Някои болници предоставят безплатни помпи за кърма.

Кърмене​

След като вашето бебе се роди, гърдите ви ще започнат да се пълнят. Първоначално тялото ви ще произвежда „предмляко“, наречено коластра. Тя може да бъде тънка и водниста или гъста и по-жълта. Предварителното мляко има по-бавен поток, за да помогне на вашето бебе да се научи да суче. Стомахът на новороденото е само с размера на голямо грозде. След 3 до 4 дни кърмене ще дойде вашата истинска кърма.

Повечето бебета са готови за хранене 1 до 2 часа след раждането. По-долу е дадено ръководство стъпка по стъпка как да кърмите.

 1. Измивайте ръцете си преди всяко хранене.
 2. Поставете бебето си в една от позициите за кърмене
 3. Поставете палеца на свободната си ръка отгоре на гърдите си, а останалите пръсти отдолу.
 4. Допрете устните на бебето до зърното си, докато бебето отвори широко устата си.
 5. Поставете зърното си докрай в устата на бебето и го придърпайте към себе си. Това позволява на челюстта на вашето бебе да стисне млечните канали под ареолата (зърното).

Как да разбера дали бебето ми е засукало?

Когато вашето бебе е „засукано“ по правилния начин, двете устни трябва да покриват почти цялата ви ареола. Челюстта на вашето бебе трябва да започне да се движи напред-назад. Вашето бебе може да издава тихи звуци при преглъщане. Ако почувствате болка, докато бебето ви суче, то може да не е засукало.

Носът на вашето бебе може да докосва гърдите ви по време на сучене. Носовете на бебетата са проектирани така, че да позволяват на въздуха да влиза и излиза. Ако се притеснявате, че бебето ви не може да диша лесно, леко натиснете гърдите си близо до носа на бебето, за да му дадете повече място за дишане. Вашето бебе не трябва да обръща глава или да напряга врата си, за да суче.

Как трябва да държа бебето си, докато кърмя?

common-breastfeeding-positions-431648_final-8e99a4f9ce614a98b209b7e34fa83f59.png
Можете да държите бебето си по няколко начина. Някои от най-често срещаните позиции са:
 • Поставете главата на бебето си в сгъвката на ръката си. Подпрете гърба и дупето на вашето бебе с предмишницата си. Вашето бебе трябва да лежи с лице към вас. Гърдите ви трябва да са точно пред лицето на бебето.
 • Странично легнало. Докато лежите, поставете бебето до себе си. Вашето бебе трябва да е с лице към вас. Придърпайте бебето си близо до себе си, за да може да засуче. Можете да използвате възглавница, за да се подпрете, ако е необходимо. Тази позиция е полезна, ако сте имали цезарово сечение. Не трябва да заспивате, докато кърмите в тази (или друга) поза. Съвместният сън може да бъде опасен за вашето бебе. Увеличава риска от синдром на внезапна детска смърт.
 • Пъхнете бебето под мишницата си, отстрани. Главата им трябва да лежи в ръката ви. Подпрете тялото на вашето бебе с предмишницата си. Вашето бебе трябва да е с лице към вас. Тази позиция е полезна, ако сте имали цезарово сечение. Също така може да помогне, ако гърдите ви са големи, бебето ви е малко или имате няколко бебета.
 • Кръстосана люлка. Дръжте бебето си с противоположната ръка на гърдата, която използвате. Подпрете главата и дупето на вашето бебе с дланта на ръката си и предмишницата. Вашето бебе все още трябва да лежи с лице към вас. Тази позиция може да помогне на недоносени бебета или бебета, които сучат слабо. Осигурява допълнителна опора за главата.

Какво представлява рефлексът за отпускане?

Рефлексът за изпускане означава, че млякото ви е готово да потече. Улеснява кърменето за вас и вашето бебе. Може да почувствате изтръпване в гърдите си, когато започнете да кърмите. Млякото може да капе от гърдите, които не се използват. Това са признаци, че млякото ви е „отслабнало“. Рефлексът на отпускане може да възникне и при закъсняло хранене, ако чуете бебешки плач или ако мислите за бебето си.

Рефлексът може да бъде достатъчно силен, за да накара бебето ви да кашля. Ако това е проблем, опитайте се да изпразните малко от млякото си на ръка преди хранене.

Колко често трябва да храня бебето си?

Хранете бебето си толкова често, колкото то иска да бъде нахранено. Научете как да разберете кога бебето ви е гладно. Плачът може да е признак на глад, но може да е твърде късно. Бебетата, които плачат или са разстроени, по-трудно засучат. Внимавайте за ранни признаци на глад.

След раждането вашето бебе може да е гладно 8 до 12 пъти на ден или повече. Този брой може да намалее с времето или да се увеличи по време на скок на растеж. Скокове в растежа се появяват на около 2 седмици и 6 седмици и отново на около 3 месеца и 6 месеца.

Оставете бебето си да яде, докато се насити. Това може да бъде за около 15 до 20 минути на всяка гърда. Опитайте се бебето ви да суче и от двете гърди при всяко хранене. Уверете се, че вашето бебе довършва едната гърда, преди да започне другата. Вашето бебе трябва да се пусне само, след като е готово.

Не ограничавайте времето, в което оставяте бебето си да суче. Може да попречи на млечните ви канали да се изпразнят напълно. Това може да намали притока на мляко и да затрудни бебето да го засуче. Освен това може да причини подуване и болка. Прилагането на студен компрес преди кърмене може да облекчи дискомфорта.

Как да разбера дали бебето ми получава достатъчно мляко?

Вашето бебе получава достатъчно мляко, ако:
 • Е задоволено след всяко хранене
 • Наддава постоянно тегло след първите 3 до 7 дни след раждането. (Вашето бебе може да загуби малко тегло през първата седмица след раждането.)
 • Имате около 6 до 8 мокри пелени на ден
 • Отначало имате около 2 до 5 или повече изпражнения на ден. Този брой може да намалее до около 2 изпражнения или по-малко на ден
Понякога бебетата заспиват, докато сучат. Можете да изстискате гърдите си, за да потече повече мляко. Това може да събуди вашето бебе. Ако не сте сигурни, че са получили достатъчно мляко, предложете другата си гърда, за да видите дали бебето ви засуква отново.

Как мога да увелича количеството си мляко?

Ако смятате, че бебето ви се нуждае от повече мляко, увеличете броя на храненията на ден. За вас е важно да си почивате много и да се храните правилно. Дайте време на тялото си да навакса нуждите на вашето бебе.

Не замествайте кърмата с бебешко мляко или зърнени храни. Това може да накара бебетата да загубят интерес към кърмата. Това също ще намали производството на мляко. Не трябва да давате на бебето си твърди храни до около 6-месечна възраст.

Ами ако работя?

Няма причина да спрете да кърмите, когато се върнете на работа. Направете план за изпомпване на кърмата на работа. Федералният закон за почивката за кърмещи майки изисква вашия работодател да осигури основни условия за кърмещи майки на работното място, според Министерството на здравеопазването и социалните услуги. „Тези условия включват време за жените да изцеждат мляко и лично пространство, когато трябва да се изцеждат“.

Кърмете бебето си преди да тръгнете за работа и на всеки 3-4 часа по време на работа. Съхранявайте млякото в хладилник и вашето бебе може да го вземе на следващия ден, докато сте на работа. Съхранява се до 4 дни в хладилник. Ако няма да използвате млякото в рамките на 4 дни, замразете го. Кърмата ще издържи до 6-12 месеца във фризера. След работа кърмете бебето си както обикновено.

Неща, които трябва да имате предвид​

Каква храна да ям докато кърмя?

64597461-640b-4f6c-bfd4-4b6da2b1e74c.jpg
Най-добрата диета е добре балансирана и богата на калций. Балансираната диета включва хранене от всичките 5 групи храни. Трябва да приемате 5 порции мляко или млечни продукти всеки ден. Добре е да ядете храни, които са били ограничени, докато сте били бременна. Те няма да разболеят вашето бебе.

Ако не ядете месо или млечни продукти, можете да си набавите калций от храни като броколи, сусамово семе, тофу и зеле. Говорете с Вашия лекар относно приемането на калциева добавка, ако не получавате достатъчно от храната си.

Трябва да приемате около 500 допълнителни калории на ден. Уверете се, че пиете и допълнителни течности. Продължавайте да приемате пренатален витамин, така че тялото ви да получава достатъчно хранителни вещества.

Какво трябва да избягвам докато кърмя?

should-i-avoid-specific-foods-while-breastfeeding-microvisual-aug21-scaled.jpg
Някои храни могат да притеснят вашето бебе. Те могат да го накарат да се раздразни.. Обърнете внимание на това какво ядете и как се държи вашето бебе след хранене. Спрете да ядете храни, които им влияят. Те могат да включват пикантни храни, броколи или мляко.

Някои бебета реагират на краве мляко. Симптомите могат да включват газове, повръщане, диария, обрив или колики. Вашето бебе също може да има алергична реакция към нещо, което ядете. Обичайните храни са яйца и фъстъци. Те могат да получат обрив или да имат проблеми с дишането. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако бебето Ви има някой от тези признаци.

Ограничете приема на кофеин и алкохол. Те могат да попаднат в млякото ви. Не пийте повече от две чаши кафе, чай, сода или друг вид кофеин всеки ден. Не пийте повече от едно алкохолно питие на ден. Избягвайте да пиете кофеин и алкохол по-малко от 2 часа преди хранене.

Някои лекарства могат да попаднат в кърмата. Това включва лекарства без рецепта и рецепти, като антидепресанти и лекарства за контрол на раждаемостта. Не вземайте нищо, без първо да говорите с Вашия лекар. Пушенето също е лошо за кърменето. Химикалите и димът могат да попаднат в млякото ви. Пушенето може да ви накара да произвеждате по-малко мляко. Ако пушите, опитайте се да се откажете.

Ако е възможно, избягвайте използването на бутилки или биберони след раждането. Това може да обърка вашето бебе и да затрудни кърменето.

Какво мога да направя, ако зърната ми се разранят?

По-лесно е да предотвратите разранени зърна, отколкото да ги лекувате. Основната причина за разранени зърна е, когато бебето ви не засуче правилно. Трябва да започнете отначало, за да коригирате това. За да свалите бебето от гърдите си, освободете засмукването, като поставите пръста си в ъгъла на устата на бебето между венците. Сменете гърдите и опитайте да кърмите отново.

Други начини за предотвратяване и лечение на разранени зърна са:

 • Уверете се, че вашето бебе суче по правилния начин. Ако сученето боли, устата на вашето бебе може да не е в правилната позиция.
 • Предложете първо на вашето бебе по-малко разраненото от двете ви зърна. Сукането на вашето бебе може да е по-малко силно след първите няколко минути.
 • Ако е възможно, поставете напуканите или чувствителни части от гърдите си в ъгъла на устата на вашето бебе. По този начин петната получават по-малко натиск по време на хранене.
 • Сменете позициите.
 • Оставете зърната ви да изсъхнат на въздух между храненията. Оставете млякото да изсъхне върху зърната ви, вместо да го изтривате.
 • Мийте зърната си всеки ден с топла вода. Не използвайте сапун или лосион, които може да съдържат алкохол. Това може да изсуши кожата ви.
 • Избягвайте подложки за сутиени, подплатени с пластмаса. Сменяйте подплънките на сутиена между храненията, за да запазите зърната си сухи.
 • Изпускайте мляко с ръка, докато се появи рефлексът за изпускане. Това може да помогне за по-лесното изтичане на млякото, така че бебето да суче по-лесно.

Кога да посетите Вашия лекар?​

Обадете се на Вашия лекар, ако имате:
 • Червено, възпалено или болезнено петно върху гърдите ви
 • Болезнено препълнени гърди
 • Треска или ако се чувствате болки (това може да са признаци на инфекция)
Трябва също така да се обадите на Вашия лекар, ако бебето Ви губи тегло без видима причина.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар​

 • Къде мога да отида на курс по кърмене?
 • Какви грижи и информация за кърменето ще предостави болницата след раждането?
 • Какво трябва да направя, ако бебето ми не суче?
 • Какво мога да направя, ако тялото ми не произвежда достатъчно мляко?
 • Добре ли е да давам на бебето си бутилки или биберони?
______________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация
: familydoctor.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
809
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva