blood-man.jpg

Как действа кръвта и какви проблеми могат да възникнат?

Кръвта е комбинация от плазма и клетки, които циркулират в тялото. Тя доставя основни вещества, като захари, кислород и хормони на органите и премахва отпадъците.

Хематолозите работят за идентифициране и предотвратяване на заболявания на кръвта и костния мозък. Те също така изучават и лекуват имунната система, съсирването на кръвта и кръвоносните съдове.

Здравословните състояния, които засягат кръвта, могат да бъдат животозастрашаващи, но често е налично ефективно лечение. В Съединените щати кръвните заболявания представляват 10 066 смъртни случая през 2008 г., предимно различни видове анемия.

Структура

Blood-components-blood-cells-platelets-plasma-white.jpg
Основните компоненти на кръвта са:
 • плазма
 • червени кръвни телца
 • бели кръвни телца
 • тромбоцити

Плазма

Плазмата съставлява около 55% от кръвната течност при хората. Плазмата е 92% вода, а съдържанието на останалите 8% включва:
 • глюкоза
 • хормони
 • протеини
 • минерални соли
 • мазнини
 • витамини
Останалите 45% от кръвта се състоят главно от червени и бели кръвни клетки и тромбоцити.

Червени кръвни клетки или еритроцити

5d1e22dd48eec_o_original.jpg
Червените кръвни клетки имат леко вдлъбната, сплескана форма на диск. Те пренасят кислород към и от белите дробове. Хемоглобинът е протеин, който съдържа желязо и пренася кислорода до местоназначението му. Продължителността на живота на червените кръвни клетки е 4 месеца и тялото ги подменя редовно. Човешкото тяло произвежда около 2 милиона кръвни клетки всяка секунда.

Очакваният брой червени кръвни клетки в една капка (микролитър) кръв е 4,5–6,2 милиона при мъже и 4,0–5,2 милиона при жени.

Бели кръвни клетки или левкоцити

iStock_000070156299_Large-56ce88f75f9b5879cc62ea61.jpg
Белите кръвни клетки съставляват по-малко от 1% от кръвното съдържание, образувайки жизненоважна защита срещу болести и инфекции. Броят на белите кръвни клетки в микролитър кръв обикновено варира от 3700 до 10 500. По-високи или по-ниски нива на белите кръвни клетки могат да показват заболяване.

Тромбоцити

platelet-thrombocyte-blood-cell-vector-6333139.jpg

Тромбоцитите взаимодействат с протеините на кръвосъсирването, за да предотвратят или спрат кървенето. Трябва да има между 150 000 и 400 000 тромбоцити на микролитър кръв.

Костният мозък произвежда червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити и оттам те навлизат в кръвния поток. Плазмата е предимно вода, която се абсорбира от поетата храна и течности от червата.

Функции

Кръвта има различни функции, които са централни за оцеляването. Те включват:
 • доставяне на кислород на клетките и тъканите
 • осигуряване на основни хранителни вещества за клетките, като аминокиселини, мастни киселини и глюкоза
 • отстраняване на отпадъчни материали, като въглероден диоксид, урея и млечна киселина
 • защита на тялото от болести, инфекции и чужди тела чрез действието на белите кръвни клетки
 • регулиране на телесната температура
 • Тромбоцитите в кръвта позволяват съсирването или коагулацията на кръвта. Когато настъпи кървене, тромбоцитите се групират заедно, за да създадат съсирек. Съсирекът образува струпеи, които спират кървенето и предпазват раната от инфекция.

Кръвни групи

ABO_blood_type.svg.png
Кръвната група на човек се определя от антигените на червените кръвни клетки. Антигените са протеинови молекули на повърхността на тези клетки.

Антителата са протеини в плазмата, които предупреждават имунната система за наличието на потенциално вредни чужди вещества. Имунната система защитава тялото от заплахата от заболяване или инфекция.

Познаването на кръвната група на човек е от съществено значение, ако той получава даряване на органи или кръвопреливане. Антителата ще атакуват нови кръвни клетки, ако кръвта е от грешен тип, което води до животозастрашаващи усложнения. Например, анти-А антитела ще атакуват клетки, които имат А антигени.

Червените кръвни клетки понякога съдържат друг антиген, наречен RhD. Лекарите също отбелязват това като част от кръвната група. Положителната кръвна група означава наличието на RhD.

Хората могат да имат една от четирите основни кръвни групи. Всяка от тези групи може да бъде Rhd-положителна или -отрицателна, образувайки осем основни категории.

 • Група А положителна или А отрицателна: А антигени присъстват на повърхностите на кръвните клетки. Анти-В антитела присъстват в плазмата.
 • Група B положителна или B отрицателна: B антигени присъстват на повърхностите на кръвните клетки. В плазмата присъстват анти-А антитела.
 • Група АВ положителна или АВ отрицателна: А и В антигени присъстват на повърхностите на кръвните клетки. В плазмата няма антитела.
 • Група О положителна и О отрицателна: Няма антигени по повърхността на кръвните клетки. В плазмата присъстват както анти-В, така и анти-А антитела.
Хората с кръвна група О могат да даряват на почти всяка кръвна група, а хората с кръвна група АВ+ обикновено могат да получат кръв от всяка група.

Хората могат да говорят с лекаря си, за да разберат кръвната си група.

Кръвните групи са важни по време на бременност. Ако бременна жена има RhD-отрицателна кръв, например, но плодът наследява RhD-положителна кръв, ще е необходимо лечение, за да се предотврати състояние, известно като хемолитична болест на новороденото.

Нарушения

COMMON-BLOOD-DISORDERS_1.jpg
Нарушенията и заболяванията на кръвта могат да нарушат многото функции, които изпълнява кръвта.

Някои често срещани заболявания на кръвта са:

 • Анемия: Това се случва, когато ниските нива на червени кръвни клетки или хемоглобин означават, че клетките не транспортират кислород ефективно, което води до умора, бледа кожа и други симптоми.
 • Съсирване на кръвта: Съсирването помага за заздравяването на рани и наранявания, но кръвните съсиреци, които се образуват в кръвоносен съд, могат да създадат запушване, което може да бъде животозастрашаващо. Ако съсиреците се отделят и преминат през сърцето към белите дробове, може да се образува белодробна емболия.
 • Ракови заболявания на кръвта: Ракови заболявания като левкемия, миелом и лимфом се появяват, когато кръвните клетки започнат да се делят неконтролируемо, без да умират в края на своя жизнен цикъл.
 • Хемофилия: Ако човек има ниски нива на фактори на кръвосъсирването в кръвта, много лесно може да получи синини. Тези хора могат да кървят твърде дълго след леко нараняване или операция или по време на менструация.
 • Сърповидно-клетъчна болест: Наследствена черта кара червените кръвни клетки да приемат форма на полумесец. Това може сериозно да повлияе на функционирането на кръвта и може да бъде животозастрашаващо.
 • Таласемия: Това също е вид наследствена анемия, при която тялото произвежда необичайна форма на хемоглобин.
 • Ако симптомите предполагат, че дадено лице може да има заболяване на кръвта, те трябва да потърсят лекарска помощ. Лекарят може да ги насочи към специалист по кръвни заболявания, известен като хематолог.
Кръвта е от съществено значение за поддържането на здравето и живота на човешкото тяло. Има много функции, включително доставяне на хранителни вещества и кислород. Четирите основни компонента на кръвта са червени кръвни клетки, бели кръвни клетки, плазма и тромбоцити.
Проблеми,
които възникват поради заболяване или загуба на кръв, могат да бъдат животозастрашаващи, но има ефективно лечение за много заболявания, свързани с кръвта.
________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: medicalnewstoday.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,317
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva