nerve-pain-leg-sciatica.jpg

Невритът е широк термин, използван за описание на възпалени периферни нерви. Това са нервите, намиращи се извън мозъка и гръбначния мозък. Те пренасят сигнали от различни части на тялото до мозъка. Когато са възпалени, те започват да функционират неправилно.

Състоянието може да засегне един нерв. Може да включва и група локализирани нерви в различни части на тялото. Води до болка и изтръпване. Това също може да доведе до мускулна слабост и изтощение. В тежки случаи може да причини парализа.

Има няколко вида възпаление в зависимост от засегнатата област. Често засегнатите нерви са тези, които провеждат сигнали от гръбначния мозък към ръката и рамото. Нервите на очите и ушите също могат да бъдат засегнати.

Състоянието е по-често при жените, отколкото при мъжете. Често се среща при хора на 55 и повече години.

Основни симптоми​

daaaa.jpg
Ключовите симптоми на състоянието зависят от това кой нерв е засегнат. Но повечето пациенти усещат изтръпване, парене и необичайно усещане в засегнатата област. Други признаци включват пронизваща болка и мускулна слабост. В тежки случаи признаците могат също да включват загуба на усещане и мускулни рефлекси. Възможна е и парализа на засегнатата област. Зачервяването на кожата и отслабването на мускулите също са много чести.

Ако оптичните нерви са увредени, пациентите ще изпитат замъглено или изкривено зрение и болка в очите. Те също ще имат трудности да се приспособят към промените в светлината. В тежки случаи пациентите могат да страдат от загуба на зрение.

Ако нервите на вътрешното ухо са увредени, симптомите ще включват проблеми с баланса и слуха. Пациентите могат също да изпитат проблеми със зрението и световъртеж. Те се появяват, когато засегнатият нерв губи способността си да предава сигнали към мозъка.

Причини за състоянието​

Честите причини за възпаление са:
  • Травма или нараняване – нараняването или травмата на нерва може да доведе до увреждане и възпаление. Нервите също могат да бъдат увредени, когато са изложени на вредно лъчение. Такъв е случаят при хора, които са подложени на лечение за рак. Друга възможна причина е инжектирането на токсични химически вещества в тялото.
  • Тумори - анормалните образувания могат да притиснат нервите.
  • Някои инфекции - Те включват парализа на Бел , лаймска болест и проказа.
  • Дългосрочна употреба на определени лекарства и алкохол - лекарствата, които често се свързват с разстройството, са статините. Лекарствата за артрит и лекарствата, използвани за понижаване на кръвното налягане, също могат да причинят състоянието.
Факторите, които повишават риска от неврит, са дефицитът на витамин B и някои видове рак. Хората със свръхактивна имунна система също имат по-висок от средния риск от заболяването.

Кого да посетите и налични възможности за лечение​

Симптомите, изброени по-горе, могат да бъдат представени на общопрактикуващия лекар. За да диагностицира състоянието, лекарят ще вземе медицинската история на пациента и ще извърши медицинска оценка на симптомите. В зависимост от резултатите от теста пациентите могат да бъдат насочени към очен специалист или невролог. Те могат също да бъдат насочени към УНГ лекар. Ще се използват също кръвни изследвания, неврологични изследвания и ядрено-магнитен резонанс. Може да са необходими и други тестове, като биопсия на нерв и оптична кохерентна томография.

Възможностите за лечение на състоянието са както следва:

  • Добавяне на витамин B - Използва се, ако състоянието е причинено от дефицит на витамин B.
  • Хирургия - пациенти с тумор, който притиска засегнатия нерв, могат да се подложат на хирургична процедура за отстраняване на необичайния растеж.
  • Медицинска терапия - на пациентите могат да бъдат предписани болкоуспокояващи, лекарства против припадъци и антидепресанти, както и локално лечение. Те помагат за подобряване на симптомите на състоянието. Те се използват, за да спрат засегнатите нерви да изпращат сигнали за болка към мозъка. В някои случаи могат да се използват и стероиди.
Могат да се използват и редица терапии за подобряване на симптомите. Те включват електрическа нервна стимулация, акупунктура и физиотерапия. Лекарите избират най-добрия вариант за лечение за отделните пациенти въз основа на тежестта на тяхното състояние и техните предпочитания.

Има определени мерки, които могат да бъдат предприети, за да се предотврати повторната поява на състоянието след успешно лечение. Те включват спазване на добре балансирана диета и лечение на всяка основна причина. Редовният прием на добавки с витамин B и редовните упражнения също могат да помогнат. Други мерки, които могат да бъдат предприети, са избягване на стреса, тютюнопушенето и пиенето на твърде много алкохол. Лекарите могат също да посъветват пациентите да използват техники за релаксация.
____________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
docdoc.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,418
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva