Wajib-Tahu-Ini-X-Langkah-Resusutasi-Neonatus-pada-Bayi.jpg

Вероятно ще прекарате голяма част от първите няколко дни след раждането, гледайки бебето си.

Ако забележите нещо, което ви притеснява за вашето бебе, колкото и малко да е, говорете с вашата акушерка.

В рамките на първите 24 часа здравен специалист ще предложи да се даде на вашето бебе инжекция с витамин К. Това е за предотвратяване на рядко, но сериозно заболяване на кръвта.

Ще ви бъде предложен и физически преглед на новородено за вашето бебе през първите 72 часа. Освен всичко друго ще бъдат проверени очите, сърцето, бедрата и тестисите (ако имат такива) за възможни проблеми.

През първите няколко седмици вашето бебе също ще има:

  • тест за петна от кръв на новородено
  • скрининг на слуха на новородени

Грижа за пъпната връв

Пъпната връв на вашето новородено отнема около седмица, за да изсъхне и да отпадне. Ако забележите кървене или секреция, уведомете вашата акушерка, медицинска сестра или личен лекар.
Пъпната връв на вашето новородено отнема около седмица, за да изсъхне и да отпадне.

Фонтанели (меки точки)

В горната част на главата на вашето бебе, близо до предната част, има петно с форма на диамант, където черепните кости все още не са се слели заедно. Има друго, по-малко, меко място към задната част на главата им. Те се наричат фонтанели.

Вероятно ще мине година или повече, преди костите да се затворят. Не се притеснявайте за фонтанелите, тъй като те са покрити със здрава защитна мембрана.

Кожата на вашето бебе

При раждането горният слой на кожата на вашето бебе е много тънък и лесно се поврежда. През първия месец, или по-дълго за недоносените бебета, кожата на вашето бебе узрява и развива своя естествена защитна бариера.
Най-добре е да къпете бебето само с обикновена вода поне през първия месец. Не добавяйте почистващи препарати към водата за къпане на вашето бебе и не използвайте лосиони за кожа или мокри кърпички.

Кожата на недоносените бебета е още по-деликатна. Персоналът в отделението за новородени ще ви посъветва относно грижата за кожата.

Ако бебето ви е закъсняло, кожата му може да е суха и напукана. Това е така, защото целият защитен верникс е бил абсорбиран преди раждането им.

Очи при новородени

Очите на вашето новородено ще бъдат проверени малко след раждането като част от физическия преглед на новороденото. Новите бебета виждат, но зрението им не е много фокусирано. Зрението им се развива постепенно през първите няколко месеца.

Докато бебето ви навърши 2 седмици, вероятно ще забележите, че очите му следват лицето ви. Ако изглежда, че не правят това, споменете го на вашия личен лекар.

Очите на вашето новородено може понякога да се въртят едно от друго. Това се нарича кривогледство и е нормално при новородено. Трябва да изчезне до 3 месеца. Говорете с вашия личен лекар, ако това не стане.

Подутини и синини

Обичайно е новородено бебе да има някои отоци и синини по главата си, а може би и кръвясали очи.

Това се причинява от притискане и напъване по време на раждане и е особено често срещано при бебета, които са родени с форцепс или вентуза. Скоро ще изчезне, но ако се притеснявате, можете да попитате акушерката си за това.

Рождени петна

birthmarks-in-newborns-causes-and_2.jpg
Най-честите родилни петна при новородени са малки розови или червени V-образни петна по челото, горните клепачи или шията. Някои хора наричат тези следи от щъркели или петна от сьомга. Те постепенно избледняват, но може да минат няколко месеца, преди да изчезнат напълно.

Тъмночервени и леко надигнати ягодови петна (инфантилен хемангиом) са доста чести. Понякога се появяват няколко дни след раждането и постепенно се увеличават. Може да отнеме известно време, за да изчезнат, но обикновено изчезват постепенно.

Новородени петна

Петната и обривите са много чести при новородени бебета. Те могат да идват и да си отиват, но ако забележите промяна в поведението на вашето бебе – например, ако бебето ви не се храни добре, или е много сънливо или много раздразнително – незабавно уведомете вашата акушерка или личен лекар.

Гърди и гениталии при новородени

Доста често гърдите на новороденото са леко подути и отделят малко мляко, независимо дали е момче или момиче.

Гениталиите на вашето новородено може да изглеждат подути първоначално, но ще изглеждат нормални след няколко седмици. Момиченцата също понякога кървят малко или имат бял, мътен секрет от влагалището.

Всичко това се причинява от хормони, преминаващи от вас към вашето бебе преди раждането. Не се безпокойте.

Тестисите на момчетата се развиват вътре в тялото им и понякога отнема известно време, за да слязат в скротума. Здравен специалист ще провери дали са слезли като част от профилактичния преглед на новороденото.

Жълтеница при новородени

Когато са на около 2 до 3 дни, някои бебета развиват лека жълтеница. Това ще направи кожата им и бялото на очите им да изглеждат малко жълти. Причинява се от пигменти, освободени по време на разграждането на стари червени кръвни клетки.

По-често се среща при бебета, родени с форцепс или вентуза. Обикновено избледнява от само себе си в рамките на около 10 дни, но по-тежката жълтеница може да се нуждае от лечение.

Ако бебето ви развие жълтеница през първите 24 часа, то трябва незабавно да бъде прегледано от здравен специалист.

Инстинкти при новите бебета

Бебетата се раждат знаещи как да сучат. През първите няколко дни те се научават да координират сукането с дишането си по време на хранене.

Новородените бебета също автоматично се обръщат към зърното или биберона, ако го докоснат по бузите им, и отварят уста, ако горната им устна бъде погалена.

Първо хранене, наддаване и пелени

Някои бебета се хранят веднага след раждането, а на други им отнема малко повече време.

Нормално е бебетата да губят малко тегло през първите няколко дни след раждането. Стабилното наддаване на тегло след това е знак, че бебето ви е здраво и се храни добре.

Осъществяването на контакт кожа до кожа с вашето бебе веднага след раждането може да помогне да го затоплите и може да помогне за започване на кърмене.

Безопасен сън за вашето бебе

Уверете се, че знаете как да приспите безопасно бебето си, за да намалите риска от синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

Повечето бебета ще възвърнат теглото си след раждането през първите 2 седмици.

Хранене на вашето бебе

kurmene-3-1-.jpg
Когато кърмите в първите дни, кърмете бебето си толкова често, колкото иска. Това може да е на всеки 2 часа.

Оставете вашето бебе да реши кога му е достатъчно (това се нарича хранене, водено от бебето).

Можете да изцеждате кърмата си, ако имате проблеми с кърменето. Проблемите могат да включват подуване на гърдите или мастит.

Вашето бебе плаче

Плачът е начинът на вашето бебе да ви каже, че се нуждае от утеха и грижа. Може да е трудно да разберете от какво имат нужда, особено в първите дни.
бебе-тъжно.jpg
Има начини да успокоите плачещото си бебе.

Как се чувствате?

Разберете как да се справите, ако се чувствате стресирани след раждането. Има услуги за подкрепа за нови родители, които могат да помогнат.

Може да се почувствате малко отпаднали или тревожни през първата седмица след раждането. Това е нормално.

Ако тези чувства започнат по-късно или продължат повече от 2 седмици след раждането, това може да е признак на постнатална депресия.

Постнаталната депресия и тревожност са чести и има лечение. Говорете с вашата акушерка, личен лекар или медицинска сестра възможно най-скоро, ако смятате, че може да сте депресирани или тревожни.

Спорт

Да бъдеш активен може е като предизвикателство, когато си уморена, но леките упражнения след раждането могат да помогнат на тялото ти да се възстанови и може да ти помогнат да се почувстваш по-енергична.

Трябва също така да правите упражнения за тазовото дъно, за да укрепите мускулите около пикочния мехур, вагината и ануса.

_________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: nhs.uk
  • Like
Reactions: PavelAndreev
Author
Ivanina Andreeva
Views
674
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva