bonecells.png

Какво е остеопороза?​

Думата „остеопороза“ означава „пореста кост“. Това е заболяване, което отслабва костите и ако го имате, вие сте изложени на по-голям риск от внезапни и неочаквани фрактури на костите. Остеопорозата означава, че имате по-малко костна маса и сила. Заболяването често се развива без никакви симптоми или болка и обикновено не се открива, докато отслабените кости не причинят болезнени фрактури. Повечето от тях са фрактури на бедрото, китката и гръбначния стълб.

Кой получава остеопороза?​

Смята се, че около 200 милиона души по света имат остеопороза. В САЩ цифрата е около 54 милиона души. Въпреки че остеопорозата се среща както при мъжете, така и при жените, жените са четири пъти по-склонни да развият заболяването, отколкото мъжете. В момента има около два милиона мъже в САЩ, които имат остеопороза и още около 12 милиона, които са изложени на риск от развитие на това състояние.

След 50-годишна възраст една от две жени и един от четирима мъже ще имат фрактура, свързана с остеопороза през живота си. Други 30% имат ниска костна плътност, което ги излага на риск от развитие на остеопороза. Това състояние се нарича остеопения.

Остеопорозата е отговорна за повече от два милиона фрактури всяка година и този брой продължава да расте. Има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите появата на остеопороза. Лечението може също да забави скоростта на загуба на костна маса, ако имате остеопороза.

Какво причинява остеопороза?​

Изследователите разбират как се развива остеопорозата, дори без да знаят точната причина за нейното развитие. Вашите кости са направени от жива, растяща тъкан. Вътрешността на здравата кост прилича на гъба. Тази област се нарича трабекуларна кост. Външна обвивка от плътна кост се увива около гъбестата кост. Тази твърда обвивка се нарича кортикална кост .

Когато се появи остеопороза, "дупките" в "гъбата" стават все по-големи и по-многобройни, което отслабва вътрешността на костта. Костите поддържат тялото и защитават жизненоважни органи. Костите също съхраняват калций и други минерали. Когато тялото се нуждае от калций, той се разгражда и възстановява костите. Този процес, наречен костно ремоделиране, доставя на тялото необходимия калций, като същевременно поддържа костите здрави.

До около 30-годишна възраст обикновено изграждате повече кост, отколкото губите. След 35-годишна възраст разграждането на костите става по-бързо от изграждането на костите, което води до постепенна загуба на костна маса. Ако имате остеопороза, губите костна маса с по-голяма скорост. След менопаузата скоростта на разграждане на костите става още по-бърза.

Какви са симптомите на остеопороза?​

warning-signs-of-osteoporosis-2549688-FINAL-81dc3692439d4e42acc7772b17123d79.png
Обикновено няма симптоми на остеопороза. Ето защо понякога се нарича тиха болест. Трябва обаче да внимавате за следните неща:
 • Загуба на височина (скъсяване с инч или повече).
 • Промяна в позата (навеждане или навеждане напред).
 • Недостиг на въздух (по-малък белодробен капацитет поради компресирани дискове).
 • Фрактури на костите.
 • Болка в кръста.

Кой е изложен на риск от развитие на остеопороза?​

Casuses-Image2.jpg
Има много рискови фактори, които увеличават шансовете ви за развитие на остеопороза, като два от най-важните са полът и възрастта.
 • Рискът от остеопорозни фрактури за всеки се увеличава с възрастта. Най-голям риск от развитие на остеопороза обаче имат жените над 50-годишна възраст или жени след менопауза. Жените претърпяват бърза загуба на костна маса през първите 10 години след навлизане в менопаузата, тъй като менопаузата забавя производството на естроген, хормон, който предпазва от прекомерна загуба на костна маса.
 • Възрастта и остеопорозата засягат и мъжете. Може да се изненадате да разберете, че мъжете над 50-годишна възраст са по-склонни да получат костно счупване, предизвикано от остеопороза, отколкото да получат рак на простатата. Около 80 000 мъже годишно се очаква да счупят бедро, а мъжете са по-склонни от жените да умрат през годината след фрактура на бедрото.
 • Вашият риск от развитие на остеопороза също е свързан с етническата принадлежност. Кавказките и азиатските жени са по-склонни да развият остеопороза. Въпреки това, афро-американските и испаноговорящите жени все още са изложени на риск. Всъщност афро-американските жени са по-склонни от белите жени да умрат след фрактура на бедрото.
 • Друг фактор е структурата на костите и телесното тегло. Дребните и слаби хора са изложени на по-голям риск от развитие на остеопороза, тъй като те имат по-малко кост за загуба, отколкото хората с по-голямо телесно тегло и по-едра фигура.
 • Фамилната история също играе роля в риска от остеопороза. Ако вашите родители или баби и дядовци са имали някакви признаци на остеопороза, като например фрактура на бедрото след леко падане, може да имате по-голям риск от развитие на заболяването.
 • И накрая, някои медицински състояния и лекарства повишават риска. Ако имате или сте имали някое от следните състояния, някои от които са свързани с нередовни нива на хормоните, вие и вашият лекар може да обмислите по-ранен скрининг за остеопороза.
Някои лекарства причиняват странични ефекти, които могат да увредят костите и да доведат до остеопороза. Те включват стероиди, лечение на рак на гърдата и лекарства за лечение на гърчове. Трябва да говорите с вашия лекар или фармацевт относно ефекта на вашите лекарства върху костите.

Може да изглежда така, сякаш всеки рисков фактор е свързан с нещо, което е извън вашия контрол, но това не е вярно. Имате контрол върху някои от рисковите фактори за остеопороза. Можете да обсъдите проблеми с лекарствата с вашия лекар. Вие отговаряте за вашите:

 • Хранителни навици: По-вероятно е да развиете остеопороза, ако тялото ви няма достатъчно калций и витамин D. Въпреки че хранителните разстройства като булимия или анорексия са рискови фактори, те могат да бъдат лекувани.
 • Начин на живот: Хората, които водят заседнал (неактивен) начин на живот, имат по-висок риск от остеопороза.
 • Употреба на тютюн: Пушенето увеличава риска от фрактури.
 • Употреба на алкохол: две питиета на ден (или повече) увеличават риска от остеопороза.

Как се диагностицира остеопорозата?​

Вашият лекар може да поръча тест, за да ви даде информация за здравето на вашите кости, преди да започнат проблемите. Тестовете за костна минерална плътност са известни също като сканирания с двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия. Тези рентгенови лъчи използват много малки количества радиация, за да определят колко здрави са костите на гръбначния стълб, бедрото или китката. Редовните рентгенови снимки ще покажат остеопороза само когато заболяването е много напреднало.

Всички жени над 65-годишна възраст трябва да си направят изследване на костната плътност. ДЕХА сканирането може да се направи по-рано за жени, които имат рискови фактори за остеопороза. Мъже над 70-годишна възраст или по-млади мъже с рискови фактори също трябва да обмислят получаването на тест за костна плътност.

Как се лекува остеопорозата?​

032017_OSTEOPOROSIS.jpg
Лечението на установена остеопороза може да включва упражнения, витаминни и минерални добавки и лекарства. Често се препоръчват упражнения и добавки, за да ви помогнат да предотвратите остеопороза. Упражненията за носене на тежести, устойчивост и баланс са важни.

Кога остеопорозата трябва да се лекува с лекарства?​

Жени, чийто тест за костна плътност показва Т-резултати от -2,5 или по-ниски, като -3,3 или -3,8, трябва да започнат терапия, за да намалят риска от фрактури. Много жени се нуждаят от лечение, ако имат остеопения, което е костна слабост, която не е толкова тежка, колкото остеопорозата. Вашият лекар може да използва инструмента за оценка на риска от фрактури на Световната здравна организация, за да види дали отговаряте на условията за лечение въз основа на вашите рискови фактори и резултатите от костната плътност. Хората, които са имали типична остеопорозна фрактура, като тази на китката, гръбнака или тазобедрената става, също трябва да бъдат лекувани (понякога дори ако резултатите от костната плътност са нормални).

Добавки

Важно е да запомните, че хранителните добавки, въпреки че се предлагат навсякъде без рецепта и онлайн, не са регулирани по същия начин, както лекарствата, отпускани с рецепта. Освен това, въпреки че нещо е „естествено“, това не означава, че е безопасно за всички по всяко време.

Вашият лекар може да Ви каже да приемате адекватни количества калций и витамин D. Това е важно, ако имате остеопороза или ако се опитвате да я предотвратите. Най-добре е да посрещнете тези нужди с хранителен план, но може да не успеете да го направите. Има калциеви добавки на растителна основа, някои от които на базата на водорасли.

Препоръчителното количество дневен прием на калций е 1000 mg до 1200 mg дневно чрез диета и/или добавки. Приемането на повече от това количество калций не е доказано, че осигурява допълнителна здравина на костите, но може да бъде свързано с повишен риск от камъни в бъбреците, натрупване на калций в кръвоносните съдове и запек.

Има различни идеи относно необходимите нива на витамин D, но е вярно, че много хора нямат адекватни нива и може да се наложи да приемат добавки. Вашият лекар може да тества кръвните ви нива и след това да направи препоръки въз основа на тези резултати.

Има и други добавки, които са рекламирани като полезни при остеопороза. Един от тях е стронций.

Вие и вашият лекар винаги ще трябва да обсъдите дали ползите от приема на нещо, независимо дали е лекарство с рецепта или добавка, надвишават рисковете.

Как можете да предотвратите остеопороза?​

Вашата диета и начин на живот са два важни рискови фактора, които можете да контролирате, за да предотвратите остеопороза. Заместването на изгубения естроген с хормонална терапия също осигурява силна защита срещу остеопороза при жени след менопауза.

Диета

За да поддържате силни и здрави кости, имате нужда от диета, богата на калций през целия си живот. Една чаша обезмаслено или 1% маслено мляко съдържа 300 милиграма калций.

Освен млечните продукти, други добри източници на калций са сьомга с кости, сардини, зеле, броколи, обогатени с калций сокове и хляб, сушени смокини и калциеви добавки. Най-добре е да се опитате да си набавите калций от храни и напитки.

За тези, които се нуждаят от добавки, не забравяйте, че тялото може да абсорбира само 500 mg калций наведнъж. Трябва да приемате вашите калциеви добавки в разделени дози, тъй като нищо повече от 500 mg няма да се абсорбира.


Препоръчителна дневна доза калций


Възраст и полКоличество
Възрастни, 19-50 години1000 мг
Възрастни мъже, 51-70 години1000 мг
Възрастни жени, 51-70 години1200 мг
Възрастни, над 71 години1200 мг
Бременни и кърмещи тийнейджъри1300 мг
Бременни и кърмещи възрастни1000 мг

Витамин D също е важен, защото позволява на тялото да абсорбира калций. Препоръчителните дневни дози витамин D са изброени по-долу. Витамин D може да се получи и чрез излагане на слънчева светлина няколко пъти седмично или чрез пиене на обогатено мляко.

Препоръчителна дневна доза витамин D


Хора по възрастКоличество
Бебета 0-6 месеца400 IU
Бебета 6-12 месеца400 IU
1-3 години600 IU
4-8 години600 IU
9-70 години800 IU
Над 70 години800 IU
14-50 години, бременна/кърмачка600 IU

Говорете с вашия лекар за тези числа. В някои случаи може да ви бъде казано да приемате повече витамин D. Вашият лекар може също да има предложения относно типа калций; например, може да ви бъде казано да приемате калциев цитрат вместо калциев карбонат. Калциевият цитрат не се нуждае от киселина, за да действа, така че може да е по-добър избор за хора, които приемат антиациди.

Начин на живот

Поддържането на здравословен начин на живот
може да намали степента на загуба на костна маса. Започнете редовна тренировъчна програма. Упражненията, които карат мускулите ви да работят срещу гравитацията (като ходене, джогинг, аеробика и вдигане на тежести), са най-добри за укрепване на костите.

Не пийте твърде много алкохол. Не приемайте прекомерни количества кофеин. Изобщо не употребявайте тютюн.

Какво можете да направите, ако живеете с остеопороза?​

Ако имате остеопороза, трябва да продължите с мерките за начина на живот, споменати по-рано по отношение на правилното хранене, достатъчно движение, избягване на прекомерната консумация на кофеин и алкохол и отказ от пушене. Уверете се, че следвате предложенията на вашия лекар. Трябва да направите всичко възможно, за да предотвратите падания вътре и извън дома си. Може да искате да започнете с медицинска оценка, която може да доведе до предоставянето на помощни устройства от вашия лекар.

Предотвратете падания във вашия дом

 • Пазете подовете си чисти от бъркотия, включително килими и разхлабени кабели и кабели. Използвайте само неплъзгащи се предмети, ако имате изтривалки, килими или килими.
 • Уверете се, че осветлението ви е достатъчно ярко, за да можете да виждате добре.
 • Не използвайте почистващи препарати, които правят подовете ви хлъзгави.
 • Почистете всички разливи, които се случват незабавно.
 • Използвайте дръжките в банята и парапетите на стълбищата.
Предотвратете падания извън дома си
 • Уверете се, че осветлението е подходящо във всички зони извън дома ви.
 • Използвайте раница или друг вид чанта, която оставя ръцете ви свободни.
 • Поддържайте зоните навън в добро състояние и чисти от бъркотия.
 • Носете удобни обувки с неплъзгащо се дъно.
Това по никакъв начин не е пълен списък с неща, които можете да направите, за да предотвратите падания, но това е отправна точка. Също така не забравяйте да отделите време. Може да сте по-малко внимателни, ако бързате.

Кога трябва да се обадите на лекаря за остеопороза?​

Ако имате рискови фактори и сте загрижени за остеопороза, попитайте вашия лекар за скрининг, дори ако не сте на възраст 65 (за жени) или 70 (за мъже). Остеопорозата може да бъде сериозна. Фрактурите могат да променят или застрашат живота ви. Значителен брой хора имат остеопороза и имат фрактури на бедрото, умират в рамките на една година след фрактурата. Винаги се обаждайте на вашия лекар, ако паднете, ако се притеснявате за счупване на кости или ако имате силна болка в гърба, която се появява внезапно.

Не забравяйте, че можете да водите активен и пълноценен живот, дори ако имате остеопороза. Вие и вашият лекар можете да работите заедно, за да направите това.
_____________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,164
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva