Остра лимфобластна левкемия при деца: Причини, симптоми и лечение

Остра лимфобластна левкемия при деца: Причини, симптоми и лечение 2023-05-09

остра лимфобластна левкемия.jpeg


Острата лимфобластна левкемия е най-често срещаният вид раково образование при децата и най-често срещаният вид левкемия в световен мащаб. Тя се развива в костния мозък и засяга определени клетки на имунната система, конкретно остра лимфобластна левкемия от В-клетки и Т-клетки. При децата заболяването обикновено засяга В клетките. Нормално е родителите да се притесняват, когато научат, че детето им е болно от остра лимфобластна левкемия, но също така е важно да се знае, че почти всички деца с остра лимфобластна левкемия могат да бъдат излекувани от заболяването успешно.

В тази статия ще обсъдим причините, симптомите и лечението на В-клетъчната форма на остра лимфобластна левкемия при деца.

Причини за развитие на остра лимфобластна левкемия​


В повечето случаи лекарите не знаят какви са причините за развитието на В-клетъчната остра лимфобластна левкемия при децата. Излагането на високи дози рентгенови лъчи и други форми на радиация, както и лечението на други форми на рак с химиотерапия може да повиши риска за развитие на заболяването. Децата с някои генетични заболявания, като синдром на Даун, също са по-склонни да развият остра лимфобластна левкемия.

Клинична картина на остра лимфобластна левкемия​


Клиничната картина на остра лимфобластна левкемия манифестира, когато левкемичните клетки изместят напълно нормалните кръвни клетки в костния мозък. Характеристиката на симптомите при малките пациенти зависят от броя на раковите клетки и здравите кръвни клетки. Децата с В-клетъчната форма на заболяването могат да получават епизоди на спонтанни кръвоизливи, както и да получават различни синини по крайниците, без особена причина, като травма например, както и да изпитват симптоми на силна умора и загуба на апетит. Други симптоми включват болки в костите или ставите, куцане и нарушена походка, висока телесна температура, бледа кожа, червени или лилави петехиални петна по кожата и подути лимфни възли на шията, подмишниците или слабините.

В някои случаи раковите клетки могат да се разпространят до черния дроб и слезката, което води до уголемяване на споменатите органи, което често се манифестира с подут корем. При момчетата може да се развие оток на тестисите.

Диагностика на остра лимфобластна левкемия​


За да определи дали едно дете има В-клетъчна остра лимфобластна левкемия, лекарят може да зададе няколко въпроса важни и основни въпроси на родителите при снемането на анамнеза, като например кога са забелязани първите признаци на описани симптоми при пациента, какви точно симптоми проявява пациентът, фамилна история за остра лимфобластна левкемия, както и придружаващи генетични заболявания, каквото е синдромът на Даун.

След това се пристъпва към диагностика с кръвни изследвания, за да се провери броят на кръвните клетки и да се търсят “болни” бели кръвни клетки. Може да се наложи извършването на проби от костния мозък, за да се търсят “левкемични клетки”.

Пробите от костния мозък обикновено се вземат от долния крайник или от гръбначния стълб. За целта, детето се поставя в хоризонтално положение и се прилага локална анестезия с тънка игла. След това лекуващият екип взима с друга тънка игла проба от костта, като проникват до нивото на костния мозък. Взима се малко количество костен мозък, което впоследствие се изследва под микроскоп. Оглеждат се формата и размерите на белите кръвни клетки. Клетки с “недоразвит” вид може да наклонят везните към диагноза В-клетъчна остра лимфобластна левкемия.

Какво лечение се прилага при остра лимфобластна левкемия?​


Лечението на В-клетъчна остра лимфобластна левкемия при деца се извършва чрез прилагане на химиотерапия. От съществено значение е лечението да започне възможно най-скоро, тъй като този тип остра лимфобластна левкемия се развива бързо. Целта на първата фаза на лечението, известна като индукционна, е ракът да влезе в ремисия. След 1 месец лечение повечето деца влизат в ремисия. В следващата фаза, известна като консолидация или интензификация, се прилагат лекарства, които трябва да “убият” всички останали ракови клетки в организма.
Последната фаза на лечението е поддържаща, при която детето получава по-ниски дози химиотерапия в продължение на 2 до 3 години, за да се елиминират раковите клетки на остра лимфобластна левкемия и да се предотврати рецидивиране на заболяването.

CAR T-клетъчна терапия.​


Агенцията за контрол на храните и лекарствата е одобрила вид генна терапия за деца и възрастни, при които В-клетъчната остра лимфобластна левкемия не се повлиява по-добре от други лечения.
CAR Т-клетъчната терапия използва някои от вашите собствени имунни клетки, известни като Т-клетки, за лечение на рака. Медицинските екипи вземат тези клетки кръвната ви плазма и ги променят, като добавят нови гени. Новите Т-клетки могат да работят по-добре, за да откриват и унищожават раковите клетки в организма.

Трансплантация на стволови клетки за лечение на остра лимфобластна левкемия​


Ако детето не се повлиява добре от лечението или заболяването рецидивира,, може да се наложи трансплантация на стволови клетки, за да може костният мозък да възстанови правилната си функция. Стволовите клетки, използвани за тази трансплантация, се вземат от донор, който може да е близък роднина, например брат или сестра, или от несвързан донор. Стволовите клетки живеят в костния мозък и помагат за създаването на нови здрави кръвни клетки.

Как да се погрижите добре за дете с В-клетъчна остра лимфобластна левкемия
Въпреки че съвременното лечение на този вид рак се е подобрило значително през последните няколко десетилетия, то все още може да направи децата по-податливи на регулярните атаки от сезонни инфекциозни патогени. За да предотвратите този вид инфекции, е важно да държите детето си далеч от болни хора. Трябва да помолите всички, които ще бъдат в близък контакт с детето, да се ваксинират срещу често срещани заболявания като грип и ковид-19, както и да поддържат отлично ниво на лична хигиена.

Като родител е естествено да се притеснявате за детето ви, което боледува от вече описаното заболяване. Децата с В-клетъчна остра лимфобластна левкемия могат да изпитат широк спектър от емоции и да имат много въпроси, на които вие може да не сте в състояние да отговорите. От съществено значение е да гарантирате, че детето ви получава емоционалната подкрепа, от която се нуждае през този период.

За щастие напредъкът в медицинските технологии значително подобри прогнозата за децата, диагностицирани с В-клетъчна остра лимфобластна левкемия. Днес повечето деца, лекувани от този рак, успяват да постигнат ремисия и да живеят щастлив живот без рак.

След успешно лечение е хубаво детето ви да посещава редовни профилактични прегледи при лекуващия си лекар, за да може да се проследява редовно за потенциален рецидив, както и да се открият евентуални дългосрочни странични ефекти от прилаганото лечение. Примери за такъв тип увреждания са болести на сърцето, както и развиване на друг тип ракови заболявания, макар и статистиките да показват значително ниски данни за такъв тип влошаване.

Автор: д-р Цанко Стефанов
Author
TsankoStefanov
Downloads
232
Views
3,010
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings