Pnevmoniq.jpg

Пневмонията е инфекция, която възпалява въздушните торбички в единия или двата бели дроба. Въздушните торбички могат да се напълнят с течност или гной (гноен материал), причинявайки кашлица с храчки, треска, втрисане и затруднено дишане. Различни организми, включително бактерии, вируси и гъбички, могат да причинят пневмония.

Пневмонията може да варира по тежест от лека до животозастрашаваща. Това е най-сериозно за бебета и малки деца, хора над 65-годишна възраст и хора със здравословни проблеми или отслабена имунна система.

Симптоми​

pneumonia-symptoms-adult1-5b4f538946e0fb0037a6ca58.png
Признаците и симптомите на пневмония варират от леки до тежки, в зависимост от фактори като вида на микроба, причиняващ инфекцията, и вашата възраст и цялостно здраве. Леките признаци и симптоми често са подобни на тези на настинка или грип, но продължават по-дълго.

Признаците и симптомите на пневмония могат да включват:

 • Болка в гърдите при дишане или кашляне
 • Объркване или промени в умственото съзнание (при възрастни на 65 и повече години)
 • Кашлица, която може да произведе храчки
 • Умора
 • Треска, изпотяване
 • По-ниска от нормалната телесна температура (при възрастни над 65 години и хора със слаба имунна система)
 • Гадене, повръщане или диария
 • Недостиг на въздух
Новородените и кърмачетата може да не показват признаци на инфекция. Или могат да повръщат, да имат треска и да кашлят, да изглеждат неспокойни или уморени и без енергия или да имат затруднено дишане и хранене.

Кога да посетите лекар?​

spetcialist-pulmolog-ruse-2277-3.jpg
Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате затруднено дишане, болка в гърдите, постоянна температура от 39 градуса или по-висока или продължителна кашлица, особено ако кашляте гной.

Особено важно е хората в тези високорискови групи да посетят лекар:

 • Възрастни над 65 години
 • Деца на възраст под 2 години с признаци и симптоми
 • Хора със съпътстващо здравословно състояние или отслабена имунна система
 • Хора, получаващи химиотерапия или приемащи лекарства, които потискат имунната система
За някои по-възрастни хора и хора със сърдечна недостатъчност или хронични белодробни проблеми пневмонията може бързо да се превърне в животозастрашаващо състояние.

Причини

pneumonia-causes-5b0d70dea474be00375ae127.png
Много микроби могат да причинят пневмония. Най-разпространени са бактериите и вирусите във въздуха, който дишаме. Вашето тяло обикновено не позволява тези микроби да заразят белите ви дробове. Но понякога тези микроби могат да победят имунната ви система, дори ако здравето ви като цяло е добро.

Пневмонията се класифицира според видовете микроби, които я причиняват и къде сте получили инфекцията.

Пневмония, придобита в обществото

Пневмонията, придобита в обществото, е най-често срещаният тип пневмония. Случва се извън болници или други здравни заведения. Може да бъде причинена от:
 • Бактерии. Най-честата причина за бактериална пневмония е Streptococcus pneumoniae. Този вид пневмония може да се появи самостоятелно или след като сте прекарали настинка или грип. Може да засегне една част (лоб) на белия дроб, състояние, наречено лобарна пневмония.
 • Бактериоподобни организми. Mycoplasma pneumoniae също може да причини пневмония. Обикновено предизвиква по-леки симптоми, отколкото други видове пневмония. Ходещата пневмония е неофициално име, дадено на този тип пневмония, която обикновено не е достатъчно тежка, за да изисква почивка в леглото.
 • Гъбички. Този тип пневмония се среща най-често при хора с хронични здравословни проблеми или отслабена имунна система, както и при хора, които са вдишали големи дози от микроорганизмите. Гъбите, които го причиняват, могат да бъдат намерени в почвата или птичи изпражнения и варират в зависимост от географското местоположение.
 • Вируси, включително COVID-19 . Някои от вирусите, които причиняват настинка и грип, могат да причинят пневмония. Вирусите са най-честата причина за пневмония при деца под 5 години. Вирусната пневмония обикновено е лека. Но в някои случаи може да стане много сериозно. Коронавирус 2019 (COVID-19) може да причини пневмония, която може да стане тежка.

Пневмония, придобита в болница

Някои хора хващат пневмония по време на болничен престой поради друго заболяване. Придобитата в болница пневмония може да бъде сериозна, защото бактериите, които я причиняват, може да са по-устойчиви на антибиотици и защото хората, които я получават, вече са болни. Хората, които са на дихателни машини (вентилатори), често използвани в интензивни отделения, са изложени на по-висок риск от този тип пневмония.

Рискови фактори

Пневмонията може да засегне всеки. Но двете възрастови групи с най-висок риск са:
 • Деца на 2 или по-малка възраст
 • Хора на 65 или повече години
Други рискови фактори включват:
 • Хоспитализация. Вие сте изложени на по-голям риск от пневмония, ако сте в болнично отделение за интензивно лечение, особено ако сте на машина, която ви помага да дишате (вентилатор).
 • Хронично заболяване. По-вероятно е да получите пневмония, ако имате астма, хронична обструктивна белодробна болест или сърдечно заболяване.
 • Пушенето. Пушенето уврежда естествената защита на тялото ви срещу бактериите и вирусите, които причиняват пневмония.
 • Отслабена или потисната имунна система. Хората, които имат ХИВ / СПИН , които са имали трансплантация на органи или които са на химиотерапия или дългосрочни стероиди, са изложени на риск.

Усложнения​

Дори при лечение, някои хора с пневмония, особено тези във високорискови групи, могат да получат усложнения, включително:
 • Бактерии в кръвния поток (бактериемия). Бактериите, които навлизат в кръвния поток от белите дробове, могат да разпространят инфекцията в други органи, потенциално причинявайки органна недостатъчност.
 • Затруднено дишане. Ако вашата пневмония е тежка или имате хронични белодробни заболявания, може да имате проблеми с дишането. Може да се наложи да бъдете хоспитализирани и да използвате дихателна машина (вентилатор), докато белите Ви дробове се излекуват.
 • Натрупване на течност около белите дробове (плеврален излив). Пневмонията може да причини натрупване на течност в тънкото пространство между слоевете тъкан, които покриват белите дробове и гръдната кухина (плеврата). Ако течността се инфектира, може да се наложи да я дренирате през гръдна тръба или да я отстраните с операция.
 • Белодробен абсцес. Абсцес възниква, ако се образува гной в кухина в белия дроб. Абсцесът обикновено се лекува с антибиотици. Понякога е необходима операция или дренаж с дълга игла или тръба, поставена в абсцеса, за да се отстрани гнойта.

Предотвратяване​

За предотвратяване на пневмония:
 • Ваксинирайте се. Има ваксини за предотвратяване на някои видове пневмония и грип. Насоките за ваксиниране са се променили с течение на времето, така че не забравяйте да прегледате своя ваксинационен статус с Вашия лекар, дори ако си спомняте, че преди това сте получавали ваксина срещу пневмония.
 • Уверете се, че децата са ваксинирани. Лекарите препоръчват различна ваксина срещу пневмония за деца под 2-годишна възраст и за деца на възраст от 2 до 5 години, които са изложени на особен риск от пневмококово заболяване. Децата, които посещават групови детски заведения, също трябва да получат ваксината. Лекарите също препоръчват противогрипни ваксини за деца на възраст над 6 месеца.
 • Спазвайте добра хигиена. За да се предпазите от респираторни инфекции, които понякога водят до пневмония, мийте ръцете си редовно или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа.
 • Не пушете. Пушенето уврежда естествената защита на белите дробове срещу респираторни инфекции.
 • Поддържайте имунната си система силна. Спете достатъчно, спортувайте редовно и се хранете здравословно.

Диагноза​

Вашият лекар ще започне, като попита за вашата медицинска история и ще направи физически преглед, включително прослушване на белите ви дробове със стетоскоп, за да провери за необичайни бълбукащи или пукащи звуци, които предполагат пневмония.
Ако има съмнение за пневмония, Вашият лекар може да препоръча следните изследвания:

 • Кръвни изследвания. Кръвните тестове се използват за потвърждаване на инфекция и за опит за идентифициране на вида на организма, причиняващ инфекцията. Точната идентификация обаче не винаги е възможна.
 • Рентгенография на гръдния кош. Това помага на Вашия лекар да диагностицира пневмония и да определи степента и местоположението на инфекцията. Въпреки това, той не може да каже на Вашия лекар какъв вид микроб причинява пневмонията.
 • Пулсова оксиметрия. Това измерва нивото на кислород в кръвта ви. Пневмонията може да попречи на белите дробове да преместят достатъчно кислород в кръвния поток.
 • Изследване на храчки. След дълбока кашлица се взема проба от течност от белите дробове (храчки) и се анализира, за да се определи причината за инфекцията.
Вашият лекар може да назначи допълнителни тестове, ако сте на възраст над 65 години, сте в болница или имате сериозни симптоми или здравословни проблеми. Те могат да включват:
 • компютърна томография . Ако вашата пневмония не се изчисти толкова бързо, колкото се очаква, вашият лекар може да препоръча компютърна томография на гръдния кош, за да получите по-подробно изображение на белите дробове.
 • Култура от плеврална течност. Течна проба се взема чрез поставяне на игла между ребрата от плевралната област и се анализира, за да се определи вида на инфекцията.

Лечение​

Лечението на пневмония включва излекуване на инфекцията и предотвратяване на усложнения. Хората, които имат пневмония, придобита в обществото, обикновено могат да бъдат лекувани у дома с лекарства. Въпреки че повечето симптоми отшумяват след няколко дни или седмици, усещането за умора може да продължи месец или повече.
Специфичните лечения зависят от вида и тежестта на Вашата пневмония, Вашата възраст и цялостното Ви здравословно състояние. Опциите включват:

 • Антибиотици. Тези лекарства се използват за лечение на бактериална пневмония. Може да отнеме време, за да идентифицирате вида на бактериите, причиняващи вашата пневмония, и да изберете най-добрия антибиотик за нейното лечение. Ако симптомите Ви не се подобрят, Вашият лекар може да препоръча различен антибиотик.
 • Лекарство за кашлица. Това лекарство може да се използва за успокояване на кашлицата, за да можете да си починете. Тъй като кашлицата помага за разхлабването и преместването на течност от белите дробове, добра идея е да не премахвате напълно кашлицата си. Освен това трябва да знаете, че много малко проучвания са разгледали дали лекарствата за кашлица без рецепта намаляват кашлицата, причинена от пневмония.
 • Средства за намаляване на температурата/болкоуспокояващи. Можете да ги приемате при необходимост.

Хоспитализация

Може да се наложи да бъдете хоспитализирани, ако:
 • Вие сте на възраст над 65 години
 • Объркани сте относно времето, хората или местата
 • Вашата бъбречна функция е намаляла
 • Вашето систолично кръвно налягане е под 90 милиметра живачен стълб или диастолното Ви кръвно налягане е 60 живачен стълб или по-ниско
 • Дишането ви е учестено (30 или повече вдишвания в минута)
 • Имате нужда от помощ при дишане
 • Температурата ви е под нормалната
 • Вашият пулс е под 50 или над 100
Може да бъдете приети в интензивното отделение, ако трябва да бъдете поставени на дихателна машина (вентилатор) или ако симптомите Ви са тежки.
Децата могат да бъдат хоспитализирани, ако:

 • Те са на възраст под 2 месеца
 • Те са летаргични или прекомерно сънливи
 • Имат проблеми с дишането
 • Те имат ниски нива на кислород в кръвта
 • Изглеждат дехидратирани

Начин на живот и домашни средства​

Тези съвети могат да ви помогнат да се възстановите по-бързо и да намалят риска от усложнения:
 • Почивайте си много. Не се връщайте на училище или на работа, докато температурата ви не се нормализира и не спрете да кашляте слуз. Дори когато започнете да се чувствате по-добре, внимавайте да не прекалявате. Тъй като пневмонията може да се повтори, по-добре е да не се връщате към рутината си, докато не се възстановите напълно. Попитайте Вашия лекар, ако не сте сигурни.
 • Останете хидратирани. Пийте много течности, особено вода, за да разхлабите слузта в белите дробове.
 • Вземете лекарството, както е предписано. Вземете целия курс от всички лекарства, предписани от Вашия лекар. Ако спрете да приемате лекарства твърде рано, белите дробове може да продължат да съдържат бактерии, които могат да се размножават и да причинят повторна поява на пневмония.

Подготовка за вашата среща​

Можете да започнете, като посетите лекар за първична медицинска помощ или лекар за спешна помощ, или може да бъдете насочен към лекар, който е специалист по инфекциозни заболявания или белодробни заболявания (пулмолог).
Ето малко информация, която да ви помогне да се подготвите за срещата си и да знаете какво да очаквате.

Какво можеш да правиш

 • Записвайте всички симптоми, включително температурата си.
 • Запишете ключова медицинска информация, включително скорошни хоспитализации и всякакви медицински състояния, които имате.
 • Запишете ключова лична информация, включително излагане на каквито и да било химикали или токсини или всяко скорошно пътуване.
 • Направете списък на всички лекарства, витамини и добавки, които приемате, особено антибиотик, останал от предишна инфекция, тъй като това може да доведе до резистентна към лекарства пневмония.
 • Доведете със себе си член на семейството или приятел, ако е възможно, за да ви помогне да запомните въпросите, които да зададете, и какво е казал вашият лекар.
 • Запишете въпроси, които да зададете на лекаря.
Някои основни въпроси, които трябва да зададете на лекаря, включват:
 • Какво вероятно причинява моите симптоми?
 • Какви видове тестове са ми необходими?
 • Какво лечение препоръчвате?
 • Трябва ли да бъда хоспитализиран?
 • Имам други здравословни проблеми. Как ще им се отрази моята пневмония?
 • Има ли някакви ограничения, които трябва да спазвам?
Не се колебайте да задавате други въпроси.

Какво да очаквате от лекаря

Бъдете готови да отговорите на въпроси, които Вашият лекар може да зададе:
 • Кога за първи път започнахте да имате симптоми?
 • Имали ли сте пневмония преди? Ако да, в кой бял дроб?
 • Вашите симптоми продължителни ли са или от време на време? Колко тежки са те?
 • Какво, ако има нещо, изглежда подобрява или влошава симптомите Ви?
 • Пътували ли сте или сте били изложени на химикали или токсични вещества?
 • Били ли сте изложени на болни хора у дома, в училище или на работа?
 • Пушите ли? Или пушили ли сте някога?
 • Колко алкохол консумирате за една седмица?
 • Имали ли сте ваксини срещу грип или пневмония?

Какво можете да направите междувременно

За да избегнете влошаване на състоянието си:
 • Не пушете
 • Пийте много течности и си почивайте много
________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
7,944
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva