Step-1-brushing-1200x750-1.jpg

Можете да започнете да миете зъбите на бебето си веднага щом започнат да пробиват. Използвайте бебешка четка за зъби с флуоридна паста за зъби.

Не се притеснявайте, ако в началото не успеете да четкате много. Важното е да свикнете бебето си да мие зъбите си като част от ежедневието си. Можете да помогнете, като дадете добър пример и им позволите да ви видят как миете зъбите си.

Съвети за миене на зъби за бебета​

 • Използвайте малко паста за зъби за бебета и малки деца до 3 години и количество колкото грахово зърно за деца на възраст от 3 до 6 години.
 • Постепенно започнете да миете зъбите на детето си по-обилно, като обхващате всички повърхности на зъбите. Правете го поне два пъти на ден: точно преди лягане и в друго време, което отговаря на рутината ви.
 • Не всички деца обичат да им мият зъбите, така че може да се наложи да продължите да опитвате. Превърнете го в игра или измийте зъбите си по едно и също време и след това помогнете на детето си да довърши своите.
 • Най-лесният начин да измиете зъбите на бебето е да го поставите на коляното си, с глава, облегната на гърдите ви. При по-голямо дете застанете зад него и наклонете главата му назад.
 • Почистете зъбите, покривайки всички повърхности и насърчавайте детето си да изплюе пастата за зъби след това. Не е необходимо да изплаквате с вода, тъй като това ще отмие флуорида.
 • Проверете дали детето ви яде или ближе паста за зъби от тубичката.
 • Продължавайте да помагате на детето си да мие зъбите си, докато се уверите, че то може да го направи достатъчно добре. Обикновено това ще бъде докато навършат поне 7 години.

Водете бебето си на зъболекар​

Вземете детето си със себе си, когато отивате на преглед при зъболекар, за да свикне с идеята.

Захар и кариес​

1605024515-detski-karies.jpg
Захарта причинява кариес. Не става въпрос само за количеството захар в сладките храни и напитки, а колко дълго и колко често зъбите са в контакт със захарта.

Близалките и сладките напитки в бутилка с адаптирано мляко са особено вредни, защото обливат зъбите в захар за дълги периоди от време. Киселината в напитки като плодов сок и тиква също може да навреди на зъбите.

Захарите, които се съдържат естествено в пълнозърнестите плодове и млякото, е по-малко вероятно да причинят кариес.

Захарозата, глюкозата, декстрозата, малтозата, фруктозата и хидролизираното нишесте са всички захари. Инвертирана захар или сироп, мед, сурова захар, кафява захар, тръстикова захар, мусковадо захар и концентрирани плодови сокове също са захари.

Как да намалите захарта в храната на вашето дете?​

bigstock-sugar.jpg
Тези съвети ще ви помогнат да намалите количеството захар в храната на вашето дете и да предотвратите кариеса:
 • Избягвайте подсладените напитки – най-добрите напитки за малки деца са обикновеното мляко и вода.
 • Добре е да използвате бутилки за изцедена кърма, адаптирано мляко или охладена преварена вода. Но използването им за сокове или сладки напитки може да увеличи риска от кариес.
 • От 6-месечна възраст можете да предлагате напитки на бебета в чаша.
 • Когато бебето ви започне да яде твърди храни, насърчавайте го да яде пикантна храна и напитки без захар. Проверявайте дали има захар в готовите бебешки храни (включително солените), сухари и бебешки напитки.
 • Ако решите да давате на детето си сладки храни или плодов сок, давайте ги само по време на хранене. Не забравяйте да разредите 1 част сок в 10 части вода. Вашето дете не трябва да пие повече от 1 напитка плодов сок (150 ml) на ден.
 • Не давайте на детето си бисквити или сладки – помолете семейството и приятелите да направят същото. Вместо това предлагайте неща като стикери, слайдове за коса, пастели, книжки за оцветяване и балончета.
 • Преди лягане или през нощта давайте на детето си само кърма, адаптирано мляко или охладена преварена вода.
 • Ако детето ви се нуждае от лекарство, попитайте фармацевт или личен лекар дали има опция без захар.
 • Проверете приема на захар от цялото си семейство.

Трябва ли да дам на бебето си биберон?​

биби.jpg
Добре е да дадете на бебето си биберон, но избягвайте да го използвате след 12-месечна възраст. Използването на биберон след това може да насърчи отворена захапка, когато зъбите се движат, за да направят място за биберона. Те също могат да повлияят на развитието на речта на вашето дете.

Разубеждайте детето си да говори или да издава звуци с биберон или палец в устата си и не потапяйте биберона в нещо сладко, като захар или конфитюр.
_________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: nhs.uk
Author
Ivanina Andreeva
Views
895
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva