ПРОУЧВАНЕ:Връзка между възпалението и когнитивните проблеми при възрастните,преживели рак на гърдата

ПРОУЧВАНЕ:Връзка между възпалението и когнитивните проблеми при възрастните,преживели рак на гърдата

D98019EC-63F2-46E2-A0FF-978F2466EE21.jpeg

Учените все още се опитват да разберат защо много оцелели след рак на гърдата изпитват тревожни когнитивни проблеми години след лечението. Възпалението е една от възможните причини. Ново дългогодишно проучване на по-възрастни оцелели от рак на гърдата, публикувано днес в Journal of Clinical Oncology и ръководено съвместно от изследователи от UCLA, показва важни доказателства за тази потенциална връзка.

По-високите нива на възпалителен маркер, известен като С-реактивен протеин (CRP), са свързани с по-възрастни оцелели от рак на гърдата, съобщаващи за когнитивни проблеми в новото проучване.

Проучването, наречено Thinking and Living with Cancer (TLC) Study, е едно от първите дългосрочни усилия за изследване на потенциалната връзка между хроничното възпаление и когнитивните способности при преживели рак на гърдата на 60 и повече години, които наброяват над 4 милиона само в Съединените щати. Предишни изследвания са фокусирани до голяма степен върху по-млади жени и жени непосредствено след терапията, което затруднява правенето на заключения за ролята на CRP при дългосрочни когнитивни проблеми сред по-възрастните оцелели от рак на гърдата.

В TLC екипи от изследователи от цялата страна разговаряха и взеха кръвни проби от стотици преживели рак на гърдата и жени без рак до 6 пъти в продължение на 5 години. Проучването е мотивирано от информацията, която са получили от хора преживели рака. Те казват, че когнитивните проблеми са една от основните им тревоги.

„Когнитивните проблеми засягат ежедневния живот на жените години след завършване на лечението и докладите им за собствената им способност да изпълняват задачи и да запомнят неща са най-силният индикатор за проблеми в това проучване“, каза съавторът на изследването д-р Жана Манделблат, професор по онкология в университета Джорджтаун, който е ръководител на проучването TLC.

„Възможността да се тества за нива на възпаление по същото време, когато когнитивните способности бяха стриктно оценени, даде на екипа на TLC потенциален прозорец към биологията, която стои в основата на когнитивните проблеми“, каза Елизабет С. Брийн, почетен професор по психиатрия и биоповеденчески науки в Cousins Center for Psychoneuroimmunology в UCLA, който също е служил като състарши автор на изследването.

Познанието, от гледна точка на всяка жена, беше оценено чрез често използван въпросник, оценяващ как жените възприемат способността си да запомнят неща като имена и посока, способност за концентрация и други аспекти от ежедневието. Проучването установи, че по-високите нива на CRP сред оцелелите предсказват по-ниска отчетена когнитивна функция сред оцелелите от рак на гърдата. Нямаше подобна връзка между нивата на CRP и докладваното изслседване при жените без рак.

Когнитивното представяне, измерено чрез стандартизирани невропсихологични тестове, не успя да покаже връзка между CRP и когнитивните способности. Авторите казват, че това може да означава, че жените са по-чувствителни към разликите в ежедневната си когнитивна функция, самоотчитайки промени, които другите тестове пропускат.

Авторите казват, че тяхното проучване подкрепя необходимостта от изследване дали интервенции, които могат да намалят възпалението - включително повишена физическа активност, по-добър сън и противовъзпалителни лекарства - могат да предотвратят или намалят когнитивните проблеми при по-възрастните оцелели от рак на гърдата.
_____________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар
Източник:University of California - Los Angeles Health Sciences
Journal reference:Carroll, J.E., et al. (2022) Elevated C-Reactive Protein and Subsequent Patient-Reported Cognitive Problems in Older Breast Cancer Survivors: The Thinking and Living With Cancer Study. Journal of Clinical Oncology.
Author
PavelAndreev
Views
694
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev