Artritis-jpg-png-cf8841a5-889d-46e7-9646-2ae3ea7b2308.png

Ревматоиден артрит​

Ревматоидният артрит е вид артрит, при който имунната ви система атакува тъканта, покриваща ставите от двете страни на тялото ви. Може да засегне и други части на тялото ви. Точната причина е неизвестна. Възможностите за лечение включват промени в начина на живот, физиотерапия, трудова терапия, хранителна терапия, медикаменти и хирургия.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява симптоми в няколко системи на тялото.

Какво представлява ревматоидният артрит?​

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което е хронично (продължаващо). Среща се в ставите от двете страни на тялото ви, което го прави различен от другите видове артрит. Може да имате симптоми на болка и възпаление в:
 • пръсти.
 • Ръце.
 • Китки
 • Колене
 • Глезени.
 • Крака.
 • Пръсти на краката.
Неконтролираното възпаление уврежда хрущяла, който обикновено действа като „амортисьор“ във вашите стави. С течение на времето това може да деформира вашите стави. В крайна сметка самата ви кост ерозира. Това може да доведе до сливане на вашата става (усилие на тялото ви да се предпази от постоянно дразнене).
Специфични клетки във вашата имунна система (системата на тялото ви за борба с инфекциите) подпомагат този процес. Тези вещества се произвеждат в ставите ви, но също така циркулират и причиняват симптоми в цялото ви тяло. Освен че засяга ставите, ревматоидният артрит понякога засяга и други части на тялото ви, включително:

Кой получава ревматоиден артрит?​

Ревматоидният артрит засяга повече от 1,3 милиона души в Съединените щати. Това е 2,5 пъти по-често при хора, определени като жени по рождение, отколкото при хора, определени като мъже по рождение.

На каква възраст се появява ревматоидният артрит?​

Ревматоидният артрит обикновено започва да се развива на възраст между 30 и 60 години. Но всеки може да развие ревматоиден артрит. При деца и млади възрастни - обикновено на възраст между 16 и 40 години - това се нарича ревматоиден артрит в млада възраст. При хора, които развиват симптоми след като навършат 60 години, това се нарича ревматоиден артрит с по-късна поява.

Какви са симптомите на ревматоиден артрит?​

rheumatoid-arthritis-symptoms.png
Ревматоидният артрит засяга всеки по различен начин. При някои хора ставните симптоми се развиват в продължение на няколко години. При други хора симптомите на ревматоиден артрит прогресират бързо. Много хора имат време със симптоми (пристъпи) и след това време без симптоми (ремисия).
Симптомите на ревматоидния артрит включват:

 • Болка , подуване, скованост и чувствителност в повече от една става.
 • Скованост, особено сутрин или след продължително седене.
 • Болка и скованост в едни и същи стави от двете страни на тялото ви.
 • Умора (изключителна умора).
 • Слабост.
 • Треска

Причинява ли ревматоидният артрит умора?​

Опитът на всеки от ревматоидния артрит е малко по-различен. Но много хора с РА казват, че умората е сред най-лошите симптоми на заболяването.
Животът с хронична болка може да бъде изтощителен. А умората може да затрудни справянето с болката.
Важно е да обърнете внимание на тялото си и да си правите почивки, преди да сте се уморили твърде много.

Какви са симптомите на обостряне на ревматоиден артрит?​

Симптомите на обостряне на ревматоиден артрит не се различават много от симптомите на ревматоиден артрит. Но хората с РА имат възходи и падения. Пристъпът е момент, когато имате значителни симптоми, след като сте се почувствали по-добре за известно време. С лечението вероятно ще имате периоди от време, когато се чувствате по-добре. Тогава стресът, промените във времето, определени храни или инфекции предизвикват период на повишена активност на болестта.
Въпреки че не можете да предотвратите напълно изригванията, има стъпки, които можете да предприемете, за да ви помогне да ги управлявате. Може да помогне да записвате симптомите си всеки ден в дневник, заедно с това, което се случва в живота ви. Споделете този дневник с вашия ревматолог, който може да ви помогне да идентифицирате отключващите фактори. След това можете да работите, за да управлявате тези задействания.

Какво причинява ревматоиден артрит?​

Точната причина за ревматоидния артрит е неизвестна. Изследователите смятат, че това се дължи на комбинация от генетика, хормони и фактори на околната среда.
Обикновено вашата имунна система защитава тялото ви от болести. При ревматоидния артрит нещо задейства имунната ви система да атакува ставите ви. Инфекция, тютюнопушене или физически или емоционален стрес може да са причина.

Генетичен ли е ревматоидният артрит?​

Учените са изследвали много гени като потенциални рискови фактори за РА. Някои генетични вариации и негенетични фактори допринасят за риска от развитие на ревматоиден артрит. Негенетичните фактори включват пол и излагане на дразнители и замърсители.
Хората, родени с вариации в гените на човешкия левкоцитен антиген, са по-склонни да развият ревматоиден артрит. ХЛА гените помагат на имунната ви система да разпознае разликата между протеините, които тялото ви произвежда, и протеините от нашественици като вируси и бактерии.

Какви са рисковите фактори за развитие на ревматоиден артрит?​

NatureNurture-Arthritis-5-01.jpg
Има няколко рискови фактора за развитие на ревматоиден артрит. Те включват:
 • Фамилна анамнеза: По-вероятно е да развиете РА, ако имате близък роднина, който също го има.
 • Пол: Жените и хората, определени като женски по рождение, са два до три пъти по-склонни да развият ревматоиден артрит.
 • Тютюнопушене: Пушенето увеличава риска от ревматоиден артрит и влошава заболяването.
 • Затлъстяване : Вашите шансове да развиете РА са по-високи, ако имате затлъстяване.

Как се диагностицира ревматоидният артрит?​

Вашият лекар може да ви насочи към лекар, който е специалист по артрит (ревматолог). Ревматолозите диагностицират хората с ревматоиден артрит въз основа на комбинация от няколко фактора. Те ще направят физически преглед и ще ви попитат за вашата медицинска история и симптоми. Вашият ревматолог ще назначи кръвни изследвания и образни изследвания.
Кръвните тестове търсят възпаление и кръвни протеини (антитела), които са признаци на ревматоиден артрит. Те могат да включват:

 • Скоростта на утаяване на еритроцитите или „скоростта на седиментация“ потвърждава възпалението във вашите стави.
 • С-реактивен протеин
 • Около 80% от хората с РА имат положителен тест за ревматоиден фактор
 • Около 60% до 70% от хората, живеещи с ревматоиден артрит, имат антитела срещу цикличните цитрулинирани пептиди (протеини).
Вашият ревматолог може да назначи образни тестове, за да търси признаци, че ставите ви се износват. Ревматоидният артрит може да доведе до износване на краищата на костите в ставите ви. Тестовете за изображения могат да включват:
 • Рентгенови лъчи .
 • Ултразвук .
 • Сканиране с магнитен резонанс (ЯМР) .
В някои случаи вашият лекар може да наблюдава как се справяте с течение на времето, преди да постави окончателна диагноза ревматоиден артрит.

Какви са диагностичните критерии за ревматоиден артрит?​

Диагностичните критерии са набор от признаци, симптоми и резултати от тестове, които вашият лекар търси, преди да ви каже, че имате ревматоиден артрит. Те се основават на години изследвания и клинична практика. Някои хора с РА нямат всички критерии. Като цяло обаче диагностичните критерии за ревматоиден артрит включват:
 • Възпалителен артрит в две или повече големи стави (рамене, лакти, тазобедрени стави, колене и глезени).
 • Възпалителен артрит в по-малки стави.
 • Положителни тестове за биомаркери като ревматоиден фактор
 • Повишени нива на ЦРП или повишена скорост на седиментация
 • Вашите симптоми са продължили повече от шест седмици.

Какви са целите на лечението на ревматоиден артрит?​

Най-важната цел при лечението на ревматоиден артрит е да се намалят болките в ставите и подуването. Това трябва да помогне за поддържане или подобряване на функцията на ставите. Дългосрочната цел на лечението е да забави или спре увреждането на ставите. Контролирането на ставното възпаление намалява болката и подобрява качеството на живот.

Как се лекува ревматоидният артрит?​

Увреждането на ставите обикновено настъпва през първите две години от диагностицирането, така че е важно да се консултирате с вашия лекар, ако забележите симптоми. Лечението на ревматоиден артрит в този „прозорец на възможности“ може да помогне за предотвратяване на дългосрочни последици.
Леченията за ревматоиден артрит включват промени в начина на живот, терапии, лекарства и хирургия. Вашият лекар взема предвид вашата възраст, здравословно състояние, медицинска история и колко лоши са вашите симптоми, когато взема решение за лечение.

Кое е най-безопасното лекарство за ревматоиден артрит?​

Най-безопасното лекарство за ревматоиден артрит е това, което ви дава най-голяма полза с най-малко количество отрицателни странични ефекти. Това варира в зависимост от вашата здравна история и тежестта на вашите симптоми на РА. Вашият лекар ще работи с вас за разработване на програма за лечение. Лекарствата, предписани от вашия лекар, ще съответстват на сериозността на вашето състояние.
Важно е да се срещате редовно с вашия лекар. Те ще следят за евентуални странични ефекти и ще променят лечението ви, ако е необходимо. Вашият лекар може да назначи тестове, за да определи колко ефективно е вашето лечение и дали имате някакви странични ефекти.

Промяната на моята диета ще помогне ли на моя ревматоиден артрит?​

Когато се комбинират с леченията и лекарствата, които вашият лекар препоръчва, промените в диетата могат да помогнат за намаляване на възпалението и други симптоми на РА. Но това няма да те излекува. Можете да говорите с вашия лекар за добавяне на добри мазнини и минимизиране на лошите мазнини, сол и преработени въглехидрати. Никакви билкови или хранителни добавки като колагена не могат да излекуват ревматоиден артрит. Тези диетични промени са по-безопасни и най-успешни, когато се наблюдават от вашия ревматолог.
Но има промени в начина на живот, които можете да направите, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Вашият ревматолог може да препоръча загуба на тегло, за да намали стреса върху възпалените стави.
Хората с ревматоиден артрит също имат по-висок риск от коронарна артериална болест . Високият холестерол в кръвта (рисков фактор за коронарна артериална болест) може да реагира на промени в диетата. Диетологът може да препоръча конкретни храни, които да ядете или избягвате, за да достигнете желаното ниво на холестерол.

Кога се използва операция за лечение на ревматоиден артрит?​

Хирургията може да бъде опция за възстановяване на функцията на тежко увредени стави. Вашият лекар може също да препоръча операция, ако болката ви не се контролира с лекарства. Операциите, които лекуват РА, включват:
 • Смяна на колянна става .
 • Смяна на тазобедрена става .
 • Други операции за коригиране на деформация.

Каква е прогнозата (перспективата) за хора с ревматоиден артрит?​

Въпреки че няма лек за ревматоиден артрит, има много ефективни методи за намаляване на болката и възпалението и забавяне на болестния процес. Ранната диагностика и ефективното лечение са много важни.

Какви видове промени в начина на живот могат да помогнат при ревматоиден артрит?​

Да имате доживотно заболяване като ревматоиден артрит може да ви накара да се почувствате така, сякаш нямате много контрол върху качеството си на живот. Въпреки че има аспекти на РА, които не можете да контролирате, има неща, които можете да направите, за да ви помогнат да се почувствате възможно най-добре.
Такива промени в начина на живот
включват:

Почивка

Когато вашите стави са възпалени, рискът от нараняване на ставите и близките структури на меките тъкани (като сухожилия и връзки) е висок. Ето защо трябва да почивате на възпалените си стави. Но все пак е важно да спортувате. Поддържането на добър обхват на движение в ставите и добрата физическа форма като цяло са важни за справянето с РА.

Упражнение

Болката и сковаността могат да ви забавят. Някои хора с ревматоиден артрит стават неактивни. Но бездействието може да доведе до загуба на движение на ставите и загуба на мускулна сила. Те от своя страна намаляват стабилността на ставите и увеличават болката и умората.
Редовните упражнения могат да помогнат за предотвратяване и обръщане на тези ефекти. Може да искате да започнете, като посетите физиотерапевт или професионален терапевт за съвет как да спортувате безопасно. Полезните тренировки включват:

 • Упражнения за обхват на движение за запазване и възстановяване на движението на ставите.
 • Упражнения за увеличаване на силата.
 • Упражнения за повишаване на издръжливостта (ходене, плуване и колоездене).

Какви са ранните признаци на ревматоиден артрит?​

Ранните признаци на ревматоиден артрит включват чувствителност или болка в малките стави като тези на пръстите на ръцете или краката. Или може да забележите болка в по-голяма става като коляното или рамото. Тези ранни признаци на РА са като будилник, настроен да вибрира. Може да не винаги е било достатъчно, за да привлече вниманието ви. Но ранните признаци са важни, защото колкото по-рано бъдете диагностицирани с РА, толкова по-скоро може да започне лечението ви. И бързото лечение може да означава, че е по-малко вероятно да имате трайно, болезнено увреждане на ставите.

Какво е ранен стадий на ревматоиден артрит?​

Лекарите понякога използват термина „ранен ревматоиден артрит“, за да опишат състоянието при хора, които са имали симптоми на ревматоиден артрит за по-малко от шест месеца.

Какви са четирите етапа на ревматоидния артрит?​

 • Етап 1: В ранен стадий на ревматоиден артрит тъканта около ставата(ите) е възпалена. Може да имате известна болка и скованост. Ако вашият лекар поръча рентгенови лъчи, те няма да видят разрушителни промени в костите ви.
 • Етап 2: Възпалението е започнало да уврежда хрущяла във вашите стави. Може да забележите скованост и намален обхват на движение.
 • Етап 3: Възпалението е толкова тежко, че уврежда костите ви. Ще имате повече болка, скованост и дори по-малък обхват на движение, отколкото в етап 2, и може да започнете да виждате физически промени.
 • Етап 4: В този стадий възпалението спира, но ставите ви продължават да се влошават. Ще имате силна болка, подуване, скованост и загуба на подвижност.

Каква е нормалната скорост на седиментация за ревматоиден артрит?​

Скоростта на седиментация (скорост на утаяване на еритроцитите) е кръвен тест, който помага за откриване на възпаление в тялото ви. Вашият лекар може също да използва този тест, за да наблюдава как прогресира вашият РА. Нормалните стойности на седиментация са както следва:

Хора, определени като мъжки по рождениеСкорост на утаяване на еритроцитите
< 50 години≤ 15 mm/час
> 50 години≤ 20 mm/час
Хора, определени като женски по рождение
< 50 години≤ 20 mm/час
> 50 години≤ 30 mm/час

При ревматоиден артрит скоростта на седмиране вероятно е по-висока от нормалното. За да участвате в клинични изпитвания, свързани с ревматоиден артрит, обикновено се нуждаете от СУЕ ≥ 28 mm/час. С лечението, вашата скорост на седиментация може да намалее. Ако достигнете нормалните диапазони, изброени по-горе, може да сте в ремисия.

Каква е разликата?​

Ревматоиден артрит срещу остеоартрит

Ревматоидният артрит и остеоартритът са често срещани причини за болка и скованост в ставите. Но те имат различни причини. При остеоартрит възпалението и нараняването разрушават хрущяла ви с течение на времето. При ревматоиден артрит имунната система атакува лигавицата на ставите.

Ревматоиден артрит срещу подагра

Ревматоидният артрит и подаграта са болезнени видове артрит. Симптомите на подагра включват силна болка, зачервяване, скованост, подуване и топлина в големия пръст на крака или други стави. При подагра кристалите на пикочната киселина причиняват възпаление. При ревматоидния артрит имунната ви система е тази, която причинява увреждане на ставите.

Увреждане ли е ревматоидният артрит?

Законът за американците с увреждания казва, че увреждането е физическо или умствено увреждане, което ограничава една или повече основни жизнени дейности. Ако РА повлияе на способността ви да функционирате, можете да се класирате за обезщетения за инвалидност от Администрацията за социално осигуряване.

Може ли ревматоидният артрит да изчезне?​

Не, ревматоидният артрит не изчезва. Това е състояние, което ще имате до края на живота си. Но може да имате периоди, в които не забелязвате симптоми. Тези моменти на по-добро усещане (ремисия) могат да идват и да си отиват.
Въпреки това щетите, които РА причинява в ставите ви, ще останат. Ако не потърсите лекар за лечение на ревматоиден артрит, заболяването може да причини трайно увреждане на хрущяла и в крайна сметка на ставите. РА може също да увреди органи като белите дробове и сърцето.

Бележка от клиника Кливланд​

Ако имате ревматоиден артрит, може да се почувствате сякаш сте на влакче от болка и умора за цял живот. Важно е да споделите тези чувства и вашите симптоми с вашия лекар. Заедно с рентгеновите лъчи и кръвните изследвания, това, което казвате за качеството си на живот, ще ви помогне да информирате вашето лечение. Вашият лекар ще оцени вашите симптоми и ще препоръча правилния план за лечение за вашите нужди. Повечето хора могат да се справят с ревматоидния артрит и продължават да извършват дейностите, които ги интересуват.
______________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,374
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva