07_results-0102.jpg

Ринопластиката е операция, която променя формата на носа. Мотивацията за ринопластика може да бъде промяна на външния вид на носа, подобряване на дишането или и двете.
Горната част на структурата на носа е кост, а долната част е хрущял. Ринопластиката може да промени костите, хрущялите, кожата или и трите. Говорете с вашия хирург дали ринопластиката е подходяща за вас и какво може да постигне.

Когато планирате ринопластика, вашият хирург ще вземе предвид другите ви черти на лицето, кожата на носа ви и това, което искате да промените. Ако сте кандидат за операция, вашият хирург ще разработи персонализиран план за вас.
Понякога част или цялата ринопластика се покрива от застраховка.

Защо е направено?​

Ринопластиката може да промени размера, формата или пропорциите на вашия нос. Може да се направи за възстановяване на деформации от нараняване, коригиране на вроден дефект или подобряване на някои затруднения в дишането.

Рискове​

Както при всяка голяма операция, ринопластиката носи рискове като:
 • Кървене
 • Инфекция
 • Странична реакция към анестезията
Други възможни рискове, специфични за ринопластиката, включват, но не се ограничават до:
 • Затруднено дишане през носа
 • Постоянно изтръпване в и около носа
 • Възможност за неравномерно изглеждащ нос
 • Болка, обезцветяване или подуване, което може да продължи
 • Белези
 • Дупка в преградата (перфорация на преградата)
 • Необходимост от допълнителна операция
Говорете с Вашия лекар за това как тези рискове се отнасят за Вас.

Как се подготвяте?​

Преди да планирате ринопластика, трябва да се срещнете с вашия хирург, за да обсъдите важни фактори, които определят дали операцията е вероятно да работи добре за вас. Тази среща обикновено включва:
 • Вашата медицинска история. Най-важният въпрос, който вашият лекар ще ви зададе, е относно вашата мотивация за операция и вашите цели. Вашият лекар също ще задава въпроси относно вашата медицинска история - включително история на назална обструкция, операции и всякакви лекарства, които приемате. Ако имате нарушение на кръвосъсирването, като хемофилия, може да не сте кандидат за ринопластика.
 • Физически преглед. Вашият лекар ще проведе пълен физически преглед, включително всякакви лабораторни изследвания, като кръвни изследвания. Той или тя също ще прегледа чертите на лицето ви и вътрешната и външната част на носа ви.
  Физическият преглед помага на Вашия лекар да определи какви промени трябва да бъдат направени и как Вашите физически характеристики, като например дебелината на кожата Ви или здравината на хрущяла в края на носа Ви, могат да повлияят на резултатите Ви. Физическият преглед също е от решаващо значение за определяне на въздействието на ринопластиката върху дишането ви.
 • Снимки. Някой от вашия лекарски кабинет ще направи снимки на носа ви от различни ъгли. Вашият хирург може да използва компютърен софтуер, за да манипулира снимките, за да ви покаже какви резултати са възможни. Вашият лекар ще използва тези снимки за оценки преди и след, справка по време на операция и дългосрочни прегледи. Най-важното е, че снимките позволяват конкретна дискусия относно целите на операцията.
 • Обсъждане на вашите очаквания. Вие и вашият лекар трябва да говорите за вашите мотивации и очаквания. Той или тя ще ви обясни какво може и какво не може да направи ринопластиката за вас и какви могат да бъдат вашите резултати. Нормално е да се чувствате малко притеснени, когато обсъждате външния си вид, но е много важно да сте открити с вашия хирург относно вашите желания и цели за операция.
  Ако имате малка брадичка, вашият хирург може да поговори с вас за извършване на операция за уголемяване на брадичката ви. Това е така, защото малката брадичка ще създаде илюзията за по-голям нос. При тези обстоятелства не се изисква операция на брадичката, но тя може да балансира по-добре профила на лицето.
След като операцията е насрочена, ще трябва да уредите някой да ви закара до вкъщи, ако ви предстои амбулаторна операция.
През първите няколко дни след анестезията може да имате пропуски в паметта, забавено време за реакция и нарушена преценка. Така че уредете член на семейството или приятел да остане с вас една или две нощи, за да ви помогне с личните грижи, докато се възстановявате от операцията.

Храна и лекарства

Вземете само онези лекарства, одобрени или предписани от вашия хирург. Също така избягвайте билкови лекарства и добавки без рецепта.
Ако пушите, спрете да пушите. Тютюнопушенето забавя оздравителния процес след операция и може да направи по-вероятно да получите инфекция.

Какво можете да очаквате?​

Ринопластиката няма подредена поредица от стъпки. Всяка операция е уникална и персонализирана за специфичната анатомия и целите на лицето, което има операция.

По време на операцията

Ринопластиката изисква локална анестезия със седация или обща анестезия, в зависимост от това колко сложна е вашата операция и какво предпочита вашият хирург. Обсъдете с Вашия лекар преди операцията кой тип анестезия е най-подходящ за Вас.
 • Местна анестезия със седация. Този вид анестезия обикновено се използва в амбулаторни условия. Тя е ограничена до определена област от тялото ви. Вашият лекар инжектира болкоуспокояващо лекарство в носните ви тъкани и ви успокоява с лекарство, инжектирано чрез интравенозна линия. Това ви прави гроги, но не и напълно заспали.
 • Обща анестезия. Вие получавате лекарството (анестетик) чрез вдишване или чрез малка тръбичка, поставена във вена в ръката, шията или гърдите ви. Общата анестезия засяга цялото ви тяло и ви кара да останете в безсъзнание по време на операция. Общата анестезия изисква дихателна тръба.
Ринопластиката може да се направи вътре в носа ви или чрез малък външен разрез (разрез) в основата на носа ви, между ноздрите ви. Вашият хирург вероятно ще пренастрои костта и хрущяла под кожата ви.
Вашият хирург може да промени формата на вашите носни кости или хрущяли по няколко начина, в зависимост от това колко трябва да се премахне или добави, структурата на носа ви и наличните материали. За малки промени хирургът може да използва хрущял, взет по-дълбоко от носа ви или от ухото ви. За по-големи промени хирургът може да използва хрущял от реброто ви, импланти или кост от други части на тялото ви. След като тези промени са направени, хирургът поставя кожата и тъканта на носа обратно и зашива разрезите в носа ви.
Ако стената между двете страни на носа (преградата) е огъната или изкривена (отклонена), хирургът може също да я коригира, за да подобри дишането.
След операцията ще бъдете в стая за възстановяване, където персоналът следи връщането ви към будност. Може да си тръгнете по-късно същия ден или, ако имате други здравословни проблеми, може да останете за една нощ.

След операцията

След операцията трябва да си починете в леглото с повдигната глава над гърдите, за да намалите кървенето и отока. Носът ви може да е запушен поради подуване или от шините, поставени в носа ви по време на операция.
В повечето случаи вътрешните превръзки остават на мястото си от един до седем дни след операцията. Вашият лекар също така залепва шина на носа ви за защита и подкрепа. Обикновено е на място за около една седмица.
Леко кървене и изтичане на слуз и стара кръв са често срещани няколко дни след операцията или след отстраняване на превръзката. Вашият лекар може да постави "подложка за капене" - малко парче марля, закрепено с лента - под носа ви, за да абсорбира дренажа. Сменете марлята според указанията на Вашия лекар. Не поставяйте подложката за капки плътно до носа си.
За допълнително намаляване на шансовете за кървене и подуване, Вашият лекар може да Ви помоли да спазвате предпазните мерки няколко седмици след операцията. Вашият лекар може да Ви помоли да:

 • Избягвайте натоварващи дейности като аеробика и джогинг.
 • Вземете вани вместо душ, докато имате превръзки на носа си.
 • Не си издухвай носа.
 • Яжте храни с високо съдържание на фибри, като плодове и зеленчуци, за да избегнете запек. Запекът може да ви накара да се напрягате, оказвайки натиск върху мястото на операцията.
 • Избягвайте екстремни изражения на лицето, като усмивка или смях.
 • Почистете внимателно зъбите си, за да ограничите движението на горната си устна.
 • Носете дрехи, които се закопчават отпред. Не дърпайте дрехи, като ризи или пуловери, над главата си.
Освен това, не поставяйте очила или слънчеви очила на носа си поне четири седмици след операцията, за да предотвратите натиск върху носа си. Можете да използвате опори за бузите или да залепите очилата на челото си, докато носът ви заздравее.
Използвайте слънцезащитен крем, когато сте навън, особено върху носа си. Твърде много слънце може да причини трайно неравномерно обезцветяване на кожата на носа ви.
Може да се появи известно временно подуване или черно-синьо обезцветяване на клепачите ви в продължение на две до три седмици след операция на носа. Подуването на носа отнема повече време за отстраняване. Ограничаването на хранителния ви натрий ще помогне на подуването да изчезне по-бързо. Не поставяйте нищо като лед или студени компреси върху носа си след операция.
Носът ви се променя през целия ви живот, независимо дали имате операция или не. Поради тази причина е трудно да се каже кога сте получили своя „крайен резултат“. Повечето от отоците обаче изчезват в рамките на една година.

Резултати​

Много леки промени в структурата на носа ви – често измервани в милиметри – могат да направят голяма разлика в това как изглежда носът ви. През повечето време опитен хирург може да получи резултати, от които и двамата сте доволни. Но в някои случаи леките промени не са достатъчни и вие и вашият хирург може да решите да направите втора операция за допълнителни промени. Ако случаят е такъв, трябва да изчакате поне една година за последващата операция, тъй като носът ви може да претърпи промени през това време.

Често задавани въпроси​

Как се различава ринопластиката от септопластиката?

Ринопластиката е операция за промяна на формата на носа. Тъй като както дишането, така и формата на носа са взаимосвързани, понякога може да се извърши ринопластика не само за промяна на вида на носа, но и за подобряване на дишането през носа.
Септопластиката е операция за подобряване на дишането чрез изправяне на стената вътре в носа, която разделя носните проходи на дясна и лява страна (носна преграда). Когато преградата е изкривена, това може да затрудни дишането през носа. Септопластиката често се комбинира с ринопластика.

Лесна операция ли е ринопластиката?

Не. Ринопластиката е предизвикателна операция. Това се дължи на няколко фактора. Първо, носът е сложна 3D форма, която е в средата на лицето. Промените, направени по време на ринопластика, често са много малки. Но тези промени могат да направят голяма разлика в начина, по който носът изглежда и функционира. Тъй като тези промени са малки, такава е и границата за грешка.
Отокът и поставянето на локален анестетик в кожата изкривяват носа по време на операцията, скривайки много от направените фини промени. Ринопластиката също няма стандартен план или определен ред от стъпки. Лекарите приспособяват всяка операция към нуждите на пациента.

Трябва ли да остана в болницата?

Почти всеки, който има ринопластика, може безопасно да напусне болницата още същия ден след операцията. В редки случаи може да останете в болницата една нощ, ако изпитвате затруднения с гаденето или имате други здравословни проблеми, които трябва да бъдат наблюдавани.

Колко време е възстановителният период?

Планирайте да си вземете една седмица почивка от работа, училище или други задължения. Ще се чувствате постепенно по-добре всеки ден през първата седмица. Една седмица след операцията хората обикновено се чувстват отново себе си.
След операцията ще има известно подуване. Подуването може да отнеме много месеци, за да премине, въпреки че повечето хора престават да го забелязват след няколко месеца. Хората обикновено се връщат към извършването на повечето дейности след седмица и
възобновяват всички дейности след две до четири седмици.

Има ли рискове?

Всички операции крият рискове. За щастие, рисковете от ринопластика са малки и усложненията са редки. Вашият лекар ще ви говори подробно за рисковете и ползите от операцията преди операцията.

Застраховката плаща ли за ринопластика?

Понякога застраховката плаща за ринопластика, но зависи от застрахователната полица. Преди да планирате операция, вашият лекарски кабинет ще ви помогне да получите предварително писмено разрешение от вашата застрахователна компания. Въпреки че това не е гаранция за покритие, това е единственият начин да потвърдите, че ринопластиката е покрита полза. Понякога застраховката ще плати за част от операция на носа, но не и за други части. В тези случаи можете да се свържете с бизнес офиса, за да получите оферта за операцията.

Колко струва ринопластиката?

Цената на ринопластиката зависи от няколко фактора, включително сложността на операцията, обучението и опита на хирурга и географията.

Мога ли да видя как може да изглежда носът ми след операция?

Да. Преди вашата консултация, вашият лекар ще направи стандартизирани снимки на множество изгледи на лицето ви. Тези снимки могат да бъдат манипулирани, за да ви дадат представа как може да изглежда носът ви след операция.

Болезнена ли е ринопластиката?

Не за повечето хора. Един ден след операцията повечето хора оценяват болката си между 0 и 4 от 10.

Ще ми опаковат ли носа?

Опаковането може да бъде много неудобно. Но вероятно ще имате меки шини в носа си. Тези шини имат дупка в тях, за да могат да дишат през тях поне за няколко дни. Лекарите лесно отстраняват тези шини при едноседмично посещение.

Колко дълго ще бъда в синини?​

Синините са необичайни. Ако все пак имате леки синини, те обикновено продължават около седмица.

Какво трябва да търся при хирург?

Пластичните хирурзи, лицевите пластични хирурзи или отоларинголозите (УНГ) извършват повечето ринопластики. Обучението и сертифицирането от борда по една от тези специалности е добра отправна точка. Вероятно ще искате хирург, който често извършва ринопластика.
Вероятно ще искате хирург с добра репутация сред пациентите и другите лекари. Ако вашият хирург е публикувал много статии в медицинската литература, свързани с ринопластиката, и е поканен да говори на образователни конференции, това обикновено е един знак, че колегите му признават опита в ринопластиката.
Уверете се, че вашата операция ще бъде извършена в акредитирано хирургично заведение или болница. Вероятно също трябва да се чувствате комфортно с вашия хирург. Потърсете хирург, който може да ви обясни с разбираеми думи какво ще се случи по време на вашата операция.
_________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
28
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva