1539770764-measles.jpg

Рубеолата е заразна вирусна инфекция, известна най-вече с отличителния си червен обрив. Нарича се още немско морбили или тридневно морбили. Тази инфекция може да причини леки или никакви симптоми при повечето хора. Въпреки това може да причини сериозни проблеми на неродените бебета, чиито майки са се заразили по време на бременност.

Рубеолата не е същото като морбили, но двете заболявания споделят някои признаци и симптоми, като червения обрив. Рубеолата се причинява от вирус, различен от морбили, а рубеолата не е толкова инфекциозна или тежка като морбили.

Ваксината срещу морбили-паротит-рубеола е безопасна и много ефективна за предотвратяване на рубеола. Ваксината осигурява доживотна защита срещу рубеола.

В много страни инфекцията с рубеола е рядка или дори несъществуваща. Въпреки това, тъй като ваксината не се използва навсякъде, вирусът все още причинява сериозни проблеми на бебета, чиито майки са заразени по време на бременност.

Симптоми​

rubella-german-measles-logo-icon-design-rubella-german-measles-logo-icon-design-vector-illustr...jpg
Признаците и симптомите на рубеола често са трудни за забелязване, особено при деца. Признаците и симптомите обикновено се появяват между две и три седмици след излагане на вируса. Те обикновено продължават около 1 до 5 дни и могат да включват:
 • Лека треска от 38,9 градуса или по-ниска
 • Главоболие
 • Запушен или течащ нос
 • Зачервени, сърбящи очи
 • Увеличени, чувствителни лимфни възли в основата на черепа, задната част на врата и зад ушите
 • Фин, розов обрив, който започва от лицето и бързо се разпространява към тялото и след това към ръцете и краката, преди да изчезне в същия ред
 • Болки в ставите, особено при млади жени

Кога да посетите лекар​

Свържете се с вашия лекар, ако смятате, че вие или вашето дете може да сте били изложени на рубеола или ако забележите признаци или симптоми, които може да са рубеола.

Ако обмисляте да забременеете, проверете ваксинационното си досие, за да се уверите, че сте получили своята ваксина. Ако сте бременна и развиете рубеола, особено през първия триместър, вирусът може да причини смърт или сериозни вродени дефекти в развиващия се плод. Рубеолата по време на бременност е най-честата причина за вродена глухота. Най-добре е да се предпазите от рубеола преди бременност.

Ако сте бременна, вероятно ще се подложите на рутинен скрининг за имунитет към рубеола. Но ако никога не сте получавали ваксината и смятате, че може да сте били изложени на рубеола, незабавно се свържете с вашия лекар. Кръвен тест може да потвърди, че вече сте имунизирани.

Причини​

Рубеолата се причинява от вирус, който се предава от човек на човек. Може да се разпространи, когато заразен човек кашля или киха. Може да се разпространи и чрез директен контакт със заразена слуз от носа и гърлото. Може също да се предава от бременни жени на техните неродени деца чрез кръвния поток.

Човек, който е бил заразен с вируса, причиняващ рубеола, е заразен около една седмица преди появата на обрива до около една седмица след изчезването на обрива. Заразеният човек може да разпространи болестта, преди човекът да осъзнае, че я има.

Рубеолата е рядка в много страни, тъй като повечето деца са ваксинирани срещу инфекцията в ранна възраст. В някои части на света вирусът все още е активен. Това е нещо, което трябва да имате предвид, преди да заминете в чужбина, особено ако сте бременна.

След като сте имали заболяването, обикновено сте трайно имунизирани.

Усложнения​

Рубеолата е лека инфекция. Някои жени, които са имали рубеола, изпитват артрит на пръстите, китките и коленете, който обикновено продължава около един месец. В редки случаи рубеолата може да причини ушна инфекция или възпаление на мозъка.

Въпреки това, ако сте бременна, когато се разболеете от рубеола, ефектът върху нероденото ви дете може да бъде тежък, а в някои случаи и фатален. До 90% от бебетата, родени от майки, които са имали рубеола през първите 12 седмици от бременността, развиват синдром на вродена рубеола. Този синдром може да причини един или повече проблеми, включително:

 • Забавяне на растежа
 • Катаракта
 • Глухота
 • Проблеми с развитието на сърцето (вродени сърдечни дефекти)
 • Проблеми с развитието на други органи
 • Проблеми с умственото развитие и ученето
Най-високият риск за плода е през първия триместър, но излагането на по-късна бременност също е опасно.

Предотвратяване​

covid-vaccination-tw.jpg
Ваксината срещу рубеола обикновено се прилага като комбинирана ваксина срещу морбили-паротит-рубеола. Тази ваксина може също да включва ваксината срещу варицела. Лекарите препоръчват децата да получат ваксината на възраст между 12 и 15 месеца и отново между 4 и 6 години — преди да постъпят на училище.

Ваксината предотвратява рубеола и предпазва от нея за цял живот . Поставянето на ваксина може да предотврати рубеола по време на бъдеща бременност.

Бебетата, родени от жени, които са получили ваксина или вече са имунизирани, обикновено са защитени от рубеола за 6 до 8 месеца след раждането. Ако детето се нуждае от защита от рубеола преди 12-месечна възраст - например, за определени пътувания в чужбина - ваксината може да се приложи още на 6-месечна възраст. Но децата, които са ваксинирани рано, все още трябва да бъдат ваксинирани на препоръчителната възраст по-късно.

Няма доказана връзка между ваксината и аутизма

Бяха повдигнати широко разпространени опасения относно възможна връзка между ваксината и аутизма. Въпреки това обширни доклади от Американската академия по педиатрия, Националната академия по медицина и Центровете за контрол и превенция на заболяванията заключават, че няма научно доказана връзка между ваксината и аутизма.

Тези организации отбелязват, че аутизмът често се идентифицира при малки деца на възраст между 18 и 30 месеца, което е горе-долу времето, когато децата получават първата си ваксина. Но това съвпадение във времето не трябва да се бърка с причинно-следствена връзка.

Имате ли нужда от ваксина?

Нямате нужда от ваксина, ако:
 • Има две дози ваксина след 12-месечна възраст.
 • Сте направили кръвни изследвания, които показват, че сте имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола.
 • Сте родени преди 1957 г. Хората, родени преди 1957 г., вероятно са имали морбили, паротит и рубеола в детството си и са имунизирани. Въпреки това, без кръвен тест, който показва имунитет, се препоръчва ваксината.
Ваксинирайте се , ако не сте получили две дози от ваксината след 12-месечна възраст или кръвен тест, който да покаже, че сте имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола.

Осигуряването на имунитет е особено важно, ако:

 • Посещавате колеж, търговско училище или висше училище
 • Работите в болница, медицинско заведение, детски център или училище
 • Планирате да пътувате в чужбина или да вземете круиз
Ваксината не се препоръчва при:
 • Бременни жени или жени, които планират да забременеят през следващите четири седмици
 • Хора, които са имали животозастрашаваща алергична реакция към желатин, предишна доза ваксина
Ако имате рак, заболяване на кръвта или друго заболяване, или приемате лекарства, които засягат имунната ви система, говорете с вашия лекар, преди да получите ваксината.

Странични ефекти от ваксината

Повечето хора не изпитват странични ефекти от ваксината.

При някои хора незначителни странични ефекти може да се появят около две седмици след ваксинацията, но обикновено се появяват по-рядко след втората инжекция. Те могат да включват:

 • Болка в ръката на мястото на инжектиране
 • Висока температура
 • Лек обрив или зачервяване на мястото на инжектиране
Много малко хора изпитват:
 • Временна болка или скованост в ставите, особено при тийнейджъри и възрастни жени, които преди това не са били имунизирани срещу рубеола
 • Подуване на жлезите по бузите или шията
 • Припадъци, които се появяват с треска
 • Ниско ниво на клетки в кръвта, които помагат при съсирването (тромбоцити), което може да причини необичайно кървене или синини
 • Обрив по цялото тяло
 • Сериозна алергична реакция

След диагноза

Ако сте били изложени на вируса и се разболеете от рубеола, можете да помогнете за безопасността на приятели, семейство и колеги, като им кажете за диагнозата си. Ако детето ви има рубеола, уведомете училището или детския център.

Диагноза​

Обривът от рубеола може да изглежда като много други вирусни обриви. Така че лекарите обикновено потвърждават рубеолата с помощта на лабораторни тестове. Може да Ви бъде направена вирусна култура или кръвен тест, който може да открие наличието на различни видове рубеолни антитела в кръвта Ви. Тези антитела показват дали сте имали скорошна или минала инфекция или ваксина срещу рубеола.

Лечение​

Никакво лечение не съкращава хода на инфекцията с рубеола и симптомите обикновено не се нуждаят от лечение, тъй като често са леки. Въпреки това, лекарите обикновено препоръчват изолация от други - особено от бременни жени - по време на инфекциозния период. Изолирайте се от другите веднага щом имате съмнение за рубеола и най-малко седем дни след изчезването на обрива.
Подкрепата за бебе, родено със синдром на вродена рубеола, варира в зависимост от степента на проблемите на бебето. Деца, които имат множество усложнения, може да изискват ранно лечение от екип от специалисти.

Начин на живот и домашни средства​

Необходими са прости мерки за самообслужване, когато дете или възрастен е заразено с вируса, който причинява рубеола, като:
 • Почивка на легло

Подготовка за вашата среща​

Докато се подготвяте за срещата си, добре е да запишете всички въпроси, които имате. Вашият лекар вероятно също ще ви зададе редица въпроси. Готовността да им отговорите може да спести време, за да разгледате всички точки, на които искате да отделите повече време.
Вашият лекар може да попита:

 • Ваксиниран ли сте за рубеола?
 • От колко време имате признаци или симптоми, като обрив или болки в ставите?
 • Пътували ли сте в други страни през последните седмици? В кои държави?
 • Изглежда ли, че нещо подобрява симптомите ви?
 • Изглежда ли, че нещо влошава симптомите ви?
Когато си запишете час, не забравяйте да кажете на гишето за регистрация, че подозирате инфекциозно заболяване. Вие и вашето дете може да бъдете помолени да носите маска за лице или незабавно да бъдете поканени в стаята за прегледи.
______________________________________

Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
929
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva