981e3de78d479f1e8d5ec3a6086c896c2626df5b.jpeg

Заболяване на щитовидната жлеза

Вашата щитовидна жлеза създава и произвежда хормони, които играят роля в много различни системи в тялото ви. Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много или твърде малко от тези важни хормони, това се нарича заболяване на щитовидната жлеза. Има няколко различни вида заболявания на щитовидната жлеза, включително хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, тиреоидит и тиреоидит на Хашимото.

Какво представлява щитовидната жлеза?​

shtitovidna-zhleza-anatomia.jpg
Щитовидната жлеза е малък орган, който се намира в предната част на шията, обвит около трахеята. Има форма на пеперуда, по-малка в средата с две широки крила, които се простират отстрани на гърлото ви. Щитовидната жлеза е жлеза. Имате жлези в цялото си тяло, където те създават и отделят вещества, които помагат на тялото ви да направи определено нещо. Вашата щитовидна жлеза произвежда хормони, които помагат за контролирането на много жизненоважни функции на тялото ви.
Когато щитовидната ви жлеза не работи правилно, това може да повлияе на цялото ви тяло. Ако тялото ви произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза, можете да развиете състояние, наречено хипертиреоидизъм . Ако тялото ви произвежда твърде малко хормони на щитовидната жлеза, това се нарича хипотиреоидизъм . И двете състояния са сериозни и трябва да бъдат лекувани от вашия лекар.

Какво прави щитовидната жлеза?​

Вашата щитовидна жлеза има важна работа в тялото ви - освобождаване и контролиране на хормоните на щитовидната жлеза, които контролират метаболизма. Метаболизмът е процес, при който храната, която приемате в тялото си, се трансформира в енергия. Тази енергия се използва в цялото ви тяло, за да поддържа много от системите на тялото ви да работят правилно. Мислете за вашия метаболизъм като генератор. Той приема сурова енергия и я използва, за да захранва нещо по-голямо.
Щитовидната жлеза контролира вашия метаболизъм с няколко специфични хормона - Т4 (тироксин, съдържа четири йодидни атома) и Т3 (трийодтиронин, съдържа три йодидни атома). Тези два хормона се създават от щитовидната жлеза и казват на клетките на тялото колко енергия да използват. Когато щитовидната ви жлеза работи правилно, тя ще поддържа точното количество хормони, за да поддържа метаболизма ви да работи с правилната скорост. Тъй като хормоните се използват, щитовидната жлеза създава заместители.
Всичко това се контролира от нещо, наречено хипофизна жлеза . Разположена в центъра на черепа, под мозъка, хипофизната жлеза наблюдава и контролира количеството тиреоидни хормони в кръвния поток. Когато хипофизната жлеза усети липса на хормони на щитовидната жлеза или високо ниво на хормони в тялото ви, тя ще коригира количествата със собствения си хормон. Този хормон се нарича тиреоиден стимулиращ хормон. Тиреоиден стимулиращ хормон ще бъде изпратен до щитовидната жлеза и ще каже на щитовидната жлеза какво трябва да се направи, за да се върне тялото към нормалното.

Какво е заболяване на щитовидната жлеза?​

shtitovidna-zhleza.jpg
Заболяването на щитовидната жлеза е общ термин за медицинско състояние, което пречи на щитовидната жлеза да произвежда правилното количество хормони. Вашата щитовидна жлеза обикновено произвежда хормони, които поддържат тялото ви да функционира нормално. Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много тиреоиден хормон, тялото ви изразходва енергия твърде бързо. Това се нарича хипертиреоидизъм. Използването на енергия твърде бързо ще направи повече от това да ви измори — може да накара сърцето ви да бие по-бързо, да ви накара да отслабнете, без да се опитвате и дори да ви накара да се чувствате нервни. От друга страна, щитовидната жлеза може да произвежда твърде малко тиреоиден хормон. Това се нарича хипотиреоидизъм. Когато имате твърде малко хормони на щитовидната жлеза в тялото си, това може да ви накара да се почувствате уморени, може да наддадете на тегло и дори да не можете да понасяте ниски температури.
Тези две основни разстройства могат да бъдат причинени от различни състояния. Те също могат да се предават чрез семейства (по наследство).

Кой е засегнат от заболяване на щитовидната жлеза?​

Заболяването на щитовидната жлеза може да засегне всеки - мъже, жени, бебета, тийнейджъри и възрастни хора. Може да присъства при раждането (обикновено хипотиреоидизъм) и може да се развие с възрастта (често след менопаузата при жените).
Заболяването на щитовидната жлеза е много често, като около 20 милиона души в Съединените щати имат някакъв вид заболяване на щитовидната жлеза. Една жена е около пет до осем пъти по-вероятно да бъде диагностицирана със заболяване на щитовидната жлеза, отколкото един мъж.
Може да сте изложени на по-висок риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза, ако:

 • Имате фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза.
 • Имате медицинско състояние (те могат да включват пернициозна анемия, диабет тип 1, първична надбъбречна недостатъчност, лупус, ревматоиден артрит, синдром на Търнър).
 • Вземете лекарство с високо съдържание на йод
 • Са над 60 години, особено при жените.
 • Имали сте лечение за минало заболяване на щитовидната жлеза или рак (тироидектомия или радиация).

СИМПТОМИ И ПРИЧИНИ​

Какво причинява заболяване на щитовидната жлеза?

Thyroid-Disorders.png
Двата основни вида заболяване на щитовидната жлеза са хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. И двете състояния могат да бъдат причинени от други заболявания, които оказват влияние върху начина, по който работи щитовидната жлеза.
Състоянията, които могат да причинят хипотиреоидизъм, включват:

 • Тиреоидит : Това състояние е възпаление (подуване) на щитовидната жлеза. Тиреоидитът може да намали количеството хормони, произвеждани от щитовидната жлеза.
 • Тиреоидит на Хашимото : Безболезнено заболяване, тиреоидитът на Хашимото е автоимунно състояние, при което клетките на тялото атакуват и увреждат щитовидната жлеза. Това е наследствено заболяване.
 • Следродилен тиреоидит : Това състояние се среща при 5% до 9% от жените след раждане. Обикновено е временно състояние.
 • Йоден дефицит : Йодът се използва от щитовидната жлеза за производството на хормони. Йодният дефицит е проблем, който засяга няколко милиона души по света.
 • Нефункционираща щитовидна жлеза : Понякога щитовидната жлеза не работи правилно от раждането. Това засяга около 1 на 4000 новородени. Ако не се лекува, детето може да има физически и психически проблеми в бъдеще. На всички новородени се прави скрининг кръвен тест в болницата, за да се провери функцията на щитовидната жлеза.
Състоянията, които могат да причинят хипертиреоидизъм, включват:
 • Болест на Грейвс : При това състояние цялата щитовидна жлеза може да е свръхактивна и да произвежда твърде много хормони. Този проблем се нарича още дифузна токсична гуша (увеличена щитовидна жлеза).
 • Възли : Хипертиреоидизмът може да бъде причинен от възли, които са свръхактивни в щитовидната жлеза. Единичен възел се нарича токсичен автономно функциониращ възел на щитовидната жлеза, докато жлеза с няколко възела се нарича токсична многонодуларна гуша.
 • Тиреоидит : Това заболяване може да бъде или болезнено, или изобщо да не се усеща. При тиреоидит щитовидната жлеза освобождава хормони, които са били съхранявани там. Това може да продължи няколко седмици или месеци.
 • Прекален йод : Когато имате твърде много йод (минералът, който се използва за производството на хормони на щитовидната жлеза) в тялото ви, щитовидната жлеза произвежда повече хормони на щитовидната жлеза, отколкото се нуждае.

Има ли по-висок риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза, ако имам диабет?

Ако имате диабет , вие сте изложени на по-висок риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза, отколкото хората без диабет. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Ако вече имате едно автоимунно заболяване, е по-вероятно да развиете друго.
За хората с диабет тип 2 рискът е по-нисък, но все още съществува. Ако имате диабет тип 2, е по-вероятно да развиете заболяване на щитовидната жлеза по-късно в живота.
Препоръчват се редовни тестове за проверка на проблеми с щитовидната жлеза. Тези с диабет тип 1 могат да бъдат тествани по-често - веднага след диагностицирането и след това всяка година или така - отколкото хората с диабет тип 2. Няма редовен график за тестване, ако имате диабет тип 2, но вашият лекар може да предложи график за тестване с течение на времето.
Ако имате диабет и получите положителен тест за щитовидната жлеза, има няколко неща, които можете да направите, за да се чувствате възможно най-добре. Тези съвети включват:

 • Получаване на достатъчно сън.
 • Упражняване редовно.
 • Гледайки диетата си.
 • Приемайте всичките си лекарства според указанията.
 • Тествайте се редовно според указанията на вашия доставчик на здравни услуги.

Какви общи симптоми могат да се появят при заболяване на щитовидната жлеза?

Има различни симптоми, които можете да изпитате, ако имате заболяване на щитовидната жлеза. За съжаление, симптомите на заболяване на щитовидната жлеза често са много подобни на признаците на други медицински състояния и етапи от живота. Това може да затрудни да разберете дали вашите симптоми са свързани с проблем с щитовидната жлеза или нещо съвсем друго.
В по-голямата си част симптомите на заболяването на щитовидната жлеза могат да бъдат разделени на две групи - тези, свързани с твърде много хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) и тези, свързани с твърде малко хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).
Симптомите на свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм)
могат да включват:

 • Изпитване на тревожност, раздразнителност и нервност.
 • Имате проблеми със съня.
 • Отслабване.
 • Имате увеличена щитовидна жлеза или гуша .
 • Мускулна слабост и треперене.
 • Изпитване на нередовен менструален цикъл или спиране на менструалния ви цикъл.
 • Чувство на топлина.
 • Имате проблеми със зрението или дразнене на очите.
Симптомите на понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) могат да включват:
 • Чувство на умора.
 • Качване на килограми.
 • Преживяване на забрава.
 • Чести и тежки менструални периоди .
 • Със суха и груба коса.
 • С дрезгав глас.
 • Изпитване на непоносимост към ниски температури.

Могат ли проблемите с щитовидната жлеза да ме накарат да загубя косата си?

Загубата на коса е симптом на заболяване на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизъм. Ако започнете да изпитвате загуба на коса и сте загрижени за това, говорете с вашия лекар.

Могат ли проблемите с щитовидната жлеза да причинят гърчове?

В повечето случаи проблемите с щитовидната жлеза не причиняват гърчове. Въпреки това, ако имате много тежки случаи на хипотиреоидизъм, който не е бил диагностициран или лекуван, рискът от развитие на нисък серумен натрий нараства. Това може да доведе до гърчове.

ДИАГНОСТИКА И ТЕСТОВЕ​

Как да си направите самоизследване на щитовидната жлеза.

Как се диагностицира заболяването на щитовидната жлеза?

Cabot-Health-Thyroid-Blood-Test.jpg
Понякога заболяването на щитовидната жлеза може да бъде трудно за диагностициране, тъй като симптомите лесно се бъркат с тези на други заболявания. Може да изпитате подобни симптоми, когато сте бременна или в напреднала възраст, както и при развитие на заболяване на щитовидната жлеза. За щастие има тестове, които могат да помогнат да се определи дали вашите симптоми са причинени от проблем с щитовидната жлеза. Тези тестове включват:
 • Кръвни изследвания.
 • Образни тестове.
 • Физически изпити.

Кръвни изследвания

Един от най-категоричните начини за диагностициране на проблем с щитовидната жлеза е чрез кръвни изследвания. Кръвните тестове на щитовидната жлеза се използват, за да се разбере дали щитовидната ви жлеза функционира правилно чрез измерване на количеството тиреоидни хормони в кръвта ви. Тези тестове се правят чрез вземане на кръв от вена на ръката ви. Кръвните тестове на щитовидната жлеза се използват, за да се види дали имате:
 • Хипертиреоидизъм.
 • Хипотиреоидизъм.
Кръвните тестове на щитовидната жлеза се използват за диагностициране на нарушения на щитовидната жлеза, свързани с хипер- или хипотиреоидизъм. Те включват:
 • Тиреоидит .
 • Болест на Грейвс.
 • Болест на Хашимото.
 • Гуша .
 • Възел на щитовидната жлеза .
 • Рак на щитовидната жлеза .
Специфичните кръвни изследвания, които ще бъдат направени за тестване на щитовидната жлеза, могат да включват:
 • Тироид-стимулиращият хормон се произвежда в хипофизната жлеза и регулира баланса на хормоните на щитовидната жлеза - включително Т4 и Т3 - в кръвния поток. Обикновено това е първият тест, който вашият лекар ще направи, за да провери за дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза. През повечето време дефицитът на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е свързан с повишено ниво на тироид-стимулиращ хормон, докато излишъкът на хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) е свързан с ниско ниво на тироид-стимулиращ хормон. Ако тироид-стимулиращ хормон е абнормен, може да се направи директно измерване на хормоните на щитовидната жлеза, включително тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), за по-нататъшна оценка на проблема. Нормален диапазон на тироид-стимулиращ хормон за възрастен: 0,40 - 4,50 (милимеждународни единици на литър кръв).
 • T4: Тестове за тироксин за хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм и се използват за проследяване на лечението на нарушения на щитовидната жлеза. Нисък Т4 се наблюдава при хипотиреоидизъм, докато високите нива на Т4 могат да показват хипертиреоидизъм. Нормален диапазон на T4 за възрастен: 5,0 – 11,0 (микрограма на децилитър кръв).
 • FT4: Свободен Т4 или свободен тироксин е метод за измерване на Т4, който елиминира ефекта на протеините, които естествено свързват Т4 и може да попречи на точното измерване. Нормален диапазон на FT4 за възрастен: 0,9 - 1,7 (нанограма на децилитър кръв)
 • T3: Тестовете за трийодтиронин помагат за диагностициране на хипертиреоидизъм или за показване на тежестта на хипертиреоидизма. Ниски нива на Т3 могат да се наблюдават при хипотиреоидизъм, но по-често този тест е полезен при диагностицирането и лечението на хипертиреоидизъм, при който нивата на Т3 са повишени. Нормален диапазон на T3: 100 - 200 (нанограма на децилитър кръв).
 • FT3: Свободен Т3 или свободен трийодтиронин е метод за измерване на Т3, който елиминира ефекта на протеините, които естествено свързват Т3 и може да попречи на точното измерване. Нормален диапазон на FT3: 2,3 - 4,1 (пикограма на милилитър кръв)
Тези тестове сами по себе си не са предназначени да диагностицират каквото и да е заболяване, но могат да накарат вашия лекар да направи допълнителни тестове, за да оцени възможно нарушение на щитовидната жлеза.
Допълнителните кръвни изследвания могат да включват:

 • Антитела на щитовидната жлеза : Тези тестове помагат за идентифициране на различни видове автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Общите тестове за тиреоидни антитела включват микрозомални антитела (известни също като антитела на тиреоидна пероксидаза , тиреоглобулинови антитела и тиреоидни рецепторни антитела (включително тиреоидни стимулиращи имуноглобулини и тиреоидни блокиращи имуноглобулини ).
 • Калцитонин : Този тест се използва за диагностициране на С-клетъчна хиперплазия и медуларен рак на щитовидната жлеза, като и двете са редки заболявания на щитовидната жлеза.
 • Тиреоглобулин : Този тест се използва за диагностициране на тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза) и за проследяване на лечението на рак на щитовидната жлеза.
Говорете с вашия лекар относно диапазоните за тези кръвни тестове на щитовидната жлеза. Вашите диапазони може да не са същите като тези на някой друг. Това често е наред. Ако имате някакви притеснения или притеснения относно резултатите от кръвните си изследвания, говорете с вашия лекар.

Образни тестове

В много случаи разглеждането на самата щитовидна жлеза може да отговори на много въпроси. Вашият лекар може да направи образен тест, наречен сканиране на щитовидната жлеза. Това позволява на вашия лекар да прегледа щитовидната ви жлеза, за да провери за увеличен размер, форма или израстъци (възли).
Вашиятлекар може също да използва образен тест, наречен ултразвук . Това е диагностична процедура, която предава високочестотни звукови вълни, недоловими за човешкото ухо, през тъканите на тялото. Ехото се записва и трансформира във видео или фотографски изображения. Може да мислите за ултразвук, свързан с бременност, но те се използват за диагностициране на много различни проблеми в тялото ви. За разлика от рентгеновите лъчи, ултразвукът не използва радиация.
Обикновено има малка или никаква подготовка преди вашия ултразвук. Не е необходимо да променяте диетата си предварително или бързо. По време на теста ще лежите легнали върху подплатена маса за изследване с глава, поставена върху възглавница, така че главата ви да е наклонена назад. Топъл, водоразтворим гел се нанася върху кожата върху областта, която се изследва. Този гел няма да нарани кожата ви или да изцапа дрехите ви. След това вашият лекар ще приложи сонда към врата ви и внимателно ще я премести, за да види всички части на щитовидната жлеза.
Ултразвукът обикновено отнема около 20 до 30 минути.

Физически преглед

Друг начин за бърза проверка на щитовидната жлеза е с физически преглед в кабинета на вашия лекар. Това е много прост и безболезнен тест, при който вашият лекар опипва врата ви за израстъци или уголемяване на щитовидната жлеза.

УПРАВЛЕНИЕ И ЛЕЧЕНИЕ​

Как се лекува заболяването на щитовидната жлеза?

TB_OFJ_Thyroidectomy_13405.jpg
Целта на вашия лекар е да върне нивата на хормоните на щитовидната жлеза в нормално състояние. Това може да се направи по различни начини и всяко конкретно лечение ще зависи от причината за състоянието на щитовидната Ви жлеза.
Ако имате високи нива на хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), възможностите за лечение могат да включват:

 • Хирургия : По-трайна форма на лечение, вашият лекар може хирургично да отстрани щитовидната жлеза ( тиреоидектомия ). Това ще спре производството на хормони. Въпреки това ще трябва да приемате заместителни хормони на щитовидната жлеза до края на живота си.
Ако имате ниски нива на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), основната възможност за лечение е:
 • Заместващо лекарство за щитовидната жлеза: Това лекарство е синтетичен (изкуствен) начин за добавяне на тиреоидни хормони обратно в тялото ви. С помощта на лекарство можете да контролирате заболяването на щитовидната жлеза и да живеете нормален живот.

Има ли различни видове операции за отстраняване на щитовидната жлеза?

Ако вашият лекар прецени, че щитовидната ви жлеза трябва да бъде премахната, има няколко начина, които могат да бъдат направени. Може да се наложи щитовидната ви жлеза да бъде премахната напълно или само частично. Това ще зависи от тежестта на вашето състояние. Също така, ако щитовидната ви жлеза е много голяма (уголемена) или има много израстъци по нея, това може да ви попречи да отговаряте на условията за някои видове операции.
Операцията за отстраняване на щитовидната жлеза се нарича тиреоидектомия. Има два основни начина, по които може да се извърши тази операция:

 • С разрез отпред на врата.
 • С разрез в подмишницата.
Разрезът на предната част на врата е по-скоро традиционната версия на тиреоидектомия. Това позволява на вашия хирург да влезе направо и да премахне щитовидната жлеза. В много случаи това може да е най-добрият ви вариант. Може да се нуждаете от този подход, ако щитовидната ви жлеза е особено голяма или има много по-големи възли.
Като алтернатива има версия на операцията за отстраняване на щитовидната жлеза, при която вашият хирург прави разрез в подмишницата ви и след това създава тунел към щитовидната ви жлеза. Този тунел е направен със специален инструмент, наречен повдигнат ретрактор. Той създава отвор, който свързва разреза в подмишницата с врата ви. Хирургът ще използва роботизирана ръка, която ще се движи през тунела, за да стигне до щитовидната жлеза. Веднъж там, той може да отстрани щитовидната жлеза обратно през тунела и извън разреза в подмишницата ви.
Тази процедура често се нарича без белези, защото разрезът е под мишницата и не се вижда. Въпреки това е по-сложно за хирурга и тунелът е по-инвазивен за вас. Може да не сте кандидат за този тип отстраняване на щитовидната жлеза, ако:

 • Нямате здравословно телесно тегло.
 • Имате големи възли на щитовидната жлеза.
 • Имате състояние като тиреоидит или болест на Грейвс.
Говорете с вас относно всички ваши възможности за лечение и най-добрия тип операция за вас.

Колко време отнема възстановяването след операция на щитовидната жлеза (тироидектомия)?

На тялото ви ще са необходими няколко седмици, за да се възстанови след хирургично отстраняване на щитовидната жлеза (тироидектомия). През това време трябва да избягвате няколко неща, включително:
 • Потапяне на разреза под вода.
 • Повдигане на предмет, който е по-тежък от 15 паунда.
 • Правете повече от леки упражнения.
Това обикновено продължава около две седмици. След това можете да се върнете към нормалните си дейности.

ПЕРСПЕКТИВА / ПРОГНОЗА​

Колко време след отстраняване на щитовидната ми жлеза ще изчезне умората ми?

Обикновено ще Ви бъдат дадени лекарства за облекчаване на симптомите веднага след операцията. Вашето тяло всъщност има тиреоиден хормон, който все още циркулира в него, дори след като щитовидната жлеза е била отстранена. Хормоните все още могат да бъдат в тялото ви две до три седмици. Лекарството ще въведе отново нови хормони в тялото ви след отстраняване на щитовидната жлеза. Ако все още се чувствате уморени след операцията, не забравяйте, че това може да бъде нормална част от възстановяването от всякакъв вид операция. Отнема време тялото ви да се излекува. Говорете с вашия лекар, ако все още изпитвате умора и други симптоми на заболяване на щитовидната жлеза след операция.

Ако част от щитовидната ми жлеза бъде премахната хирургически, другата част ще може ли да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, за да ме предпази от лекарства?

Понякога вашият хирург може да отстрани част от щитовидната жлеза и да остави другата част, за да може тя да продължи да създава и освобождава хормони на щитовидната жлеза. Това е най-вероятно в ситуации, в които имате възел, който причинява проблема с щитовидната жлеза. Около 75% от хората, на които е отстранена само едната страна на щитовидната жлеза, са в състояние да произвеждат достатъчно тиреоиден хормон след операция без хормонална заместителна терапия.

ДА ЖИВЕЕШ СЪС:​

Мога ли да проверя щитовидната си жлеза у дома?

Можете да си направите бърз и лесен самоизследване на щитовидната жлеза у дома. Единствените инструменти, от които се нуждаете, за да направите този самоизследване, са огледало и чаша вода.
За да направите самоизследване на щитовидната жлеза, изпълнете следните стъпки:

 • Започнете, като определите къде се намира вашата щитовидна жлеза. Обикновено ще намерите щитовидната жлеза в предната част на врата си, между ключицата и адамовата ябълка. При мъжете адамовата ябълка се вижда много по-лесно. За жените обикновено е най-лесно да гледат от ключицата нагоре.
 • Наклонете главата си назад, докато се гледате в огледалото. Погледнете врата си и се опитайте да усъвършенствате пространството, което ще гледате, след като започнете изпита.
 • След като сте готови, отпийте вода, докато главата ви е наклонена назад. Гледайте щитовидната си жлеза, докато преглъщате. По време на този тест търсите бучки или неравности. Може да успеете да ги видите, когато преглътнете водата.
Повторете този тест няколко пъти, за да видите добре щитовидната си жлеза. Ако видите някакви бучки или подутини, свържете се с вашия лекар.

Трябва ли да спортувам, ако имам заболяване на щитовидната жлеза?

Редовните упражнения са важна част от здравословния начин на живот. Не е необходимо да променяте рутинните си упражнения, ако имате заболяване на щитовидната жлеза. Упражнението не изтощава хормоните на щитовидната жлеза на тялото ви и не би трябвало да ви навреди да тренирате. Важно е да говорите с вашия лекар, преди да започнете нова рутинна тренировка, за да сте сигурни, че тя е подходяща за вас.

Мога ли да живея нормален живот със заболяване на щитовидната жлеза?

Заболяването на щитовидната жлеза често е медицинско състояние, което продължава през целия живот, което ще трябва да управлявате постоянно. Това често включва ежедневен прием на лекарства. Вашият лекар ще наблюдава вашите лечения и ще прави корекции с течение на времето. Въпреки това, обикновено можете да живеете нормален живот със заболяване на щитовидната жлеза. Може да отнеме известно време, за да намерите правилната опция за лечение за вас и да контролирате нивата на хормоните си, но след това хората с този тип заболявания обикновено могат да живеят живот без много ограничения.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
3,267
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva