Happy-SerotoninUDMgjqQT9ofmg.jpg
Серотонинът е химикал, който пренася съобщения между нервните клетки в мозъка и в цялото ви тяло. Серотонинът играе ключова роля в такива функции на тялото като настроение, сън, храносмилане, гадене, зарастване на рани, здраве на костите, съсирване на кръвта и сексуално желание. Нивата на серотонин, които са твърде ниски или твърде високи, могат да причинят физически и психологически здравословни проблеми.

Какво е серотонин?​

Серотонинът, известен също като 5-хидрокситриптамин, е моноаминов невротрансмитер. Освен това действа като хормон.

Като невротрансмитер, серотонинът пренася съобщения между нервните клетки във вашия мозък (вашата централна нервна система) и в цялото ви тяло (вашата периферна нервна система). Тези химически съобщения казват на тялото ви как да работи.

Серотонинът играе няколко роли в тялото ви, включително влияние върху ученето, паметта, щастието, както и регулиране на телесната температура, съня, сексуалното поведение и глада. Смята се, че липсата на достатъчно серотонин играе роля при депресия , тревожност , мания и други здравословни състояния.

По-голямата част от серотонина, намиращ се в тялото ви, е в червата. Около 90% от серотонина се намира в клетките на стомашно-чревния тракт. Той се освобождава в кръвообращението и се абсорбира от тромбоцитите. Само около 10% се произвеждат в мозъка ви.

Серотонинът се произвежда от незаменимата аминокиселина триптофан. Есенциална аминокиселина означава, че не може да бъде произведена от тялото ви. Трябва да се набави от храните, които ядете.

Какво прави серотонинът в тялото ми?​

what-is-serotonin-5189485_color_v1-0cf1021dcefb4410865f4cea18254b5e.jpg
Серотонинът играе роля в много от функциите на тялото ви:
 • Настроение: Серотонинът в мозъка ви регулира настроението ви. Често се нарича естествен химикал на тялото ви за „чувстват се добре“. Когато серотонинът е на нормални нива, вие се чувствате по-концентрирани, емоционално стабилни, по-щастливи и по-спокойни. Ниските нива на серотонин са свързани с депресия. Много лекарства, използвани за лечение на тревожност, депресия и други разстройства на настроението, често са насочени към повишаване на нивото на серотонин в мозъка ви.
 • Храносмилане: По-голямата част от серотонина в тялото ви е в стомашно-чревния тракт, където помага да се контролира функцията на червата и играе роля в защитата на червата. Червата ви могат да увеличат освобождаването на серотонин, за да ускорят храносмилането, за да избавят тялото ви от дразнещи храни или токсични продукти. Серотонинът също играе роля в намаляването на апетита по време на хранене.
 • Гадене: Гаденето се задейства, когато серотонинът се освобождава в червата ви по-бързо, отколкото може да се усвои. Химическото съобщение се получава от вашия мозък, което възприемате като гадене. Много лекарства, използвани за намаляване на чувството на гадене и повръщане, са насочени към специфични серотонинови рецептори в мозъка ви.
 • Сън: Серотонинът, заедно с друг невротрансмитер допамин, играе роля в качеството на вашия сън (колко добре и колко дълго спите). Вашият мозък също се нуждае от серотонин, за да произвежда мелатонин, хормон, който регулира вашия цикъл сън-събуждане.
 • Заздравяване на рани: Серотонинът се освобождава от тромбоцитите в кръвта ви, за да помогне за заздравяването на рани. Освен това причинява стесняване на най-малките кръвоносни съдове, артериолите, което забавя кръвния поток и спомага за образуването на съсиреци. Това е важен процес при заздравяването на рани.
 • Здраве на костите: нивата на серотонин могат да играят роля в плътността на вашите кости. Високите нива на серотонин в червата ви могат да играят роля в отслабването на костите, което може да доведе до счупвания на кости (фрактури) и остеопороза .
 • Сексуално здраве: Серотонинът също играе роля – заедно с невротрансмитера допамин – във вашето желание за секс.

Какви проблеми са свързани с ниските нива на серотонин?​

maxresdefault.jpg
Ниските нива на серотонин могат да бъдат свързани с много здравословни състояния, включително:
 • Депресия и други проблеми с настроението.
 • Безпокойство.
 • Проблеми със съня .
 • Храносмилателни проблеми.
 • Суицидно поведение.
 • Обсесивно-компулсивно разстройство .
 • Посттравматично разстройство.
 • Панически разстройства .
 • Шизофрения .
 • Фобии.
Учените все още имат много да научат за ролята на серотонина в тялото и при болестите.

Кaкво може да причини ниски нива на серотонин?​

Ниското ниво на серотонин обикновено има повече от една причина. Технически нивата на серотонин са ниски, защото:
 • Вашето тяло не произвежда достатъчно серотонин.
 • Вашето тяло не използва ефективно серотонина. Това може да се случи, ако нямате достатъчно рецептори за серотонин или рецепторите не работят както трябва.

Какво мога да направя, за да повиша нивата на серотонин?​

how-to-increase-serotonin-food-pills-natural-tips-5209264-Final-d0c65cfd0d244df68967e53d336fba8d.jpg
Начините за повишаване на нивата на серотонин включват:
 • Консумирайте повече храни, съдържащи триптофан.
 • Получаване на повече слънчева светлина.
 • Прием на определени добавки.
 • Правете повече упражнения и намалете нивото на стрес.

Храни за повишаване нивата на серотонин

shutterstock_1711597738.jpg
Много храни естествено съдържат триптофан, аминокиселината, от която се произвежда серотонинът. Можете да опитате да повишите нивото на серотонин, като ядете храни, съдържащи триптофан, като:
 • Сьомга.
 • яйца.
 • Сирене.
 • Тофу.
 • ананаси.
 • Ядки, овесени ядки и семена.
Яденето на храни с високо съдържание на триптофан не е задължително да повиши нивата на серотонин само по себе си. Това е сложен процес. Вашето тяло се нуждае от въглехидрати, за да освободи инсулин, който е необходим за усвояването на аминокиселините. След това, дори ако триптофанът попадне в кръвта ви, той трябва да се конкурира с други аминокиселини, за да се абсорбира в мозъка ви. Учените все още изучават как яденето на храни, съдържащи триптофан, вероятно повишава нивата на серотонин.

Слънчева светлина

Недостатъчното излагане на слънчева светлина може да доведе до сезонно афективно разстройство на настроението при някои хора. Опитайте се да получавате 10 до 15 минути слънчева светлина всеки ден, за да повишите не само нивата на серотонин, но и нивата на витамин D. Ако живеете в район, където не можете да получите естествена слънчева светлина, обмислете използването на светлинна терапия, за да получите необходимата ежедневна слънчева светлина.

Добавки

Няколко диетични и билкови добавки също повишават нивата на серотонин. Те включват:
 • Хранителна добавка: триптофан, пробиотици.
 • Билкови добавки: Те могат да включват женшен, жълт кантарион , сирийска рута и индийско орехче.

Упражнение

sports-tools_53876-138077.jpg
Известно е, че редовните упражнения повишават нивата на серотонин. Тридесет минути аеробни упражнения пет пъти седмично плюс две силови тренировки седмично могат да подобрят разстройствата на настроението и здравето на сърцето.

Какви проблеми са свързани с високите нива на серотонин?​

maxresdefault (1).jpg
Серотониновият синдром е състояние, което се случва, когато нивата на серотонин се повишат твърде много. Обикновено се случва, ако увеличите дозата на лекарство, за което е известно, че повишава нивата на серотонин, или вземете друго лекарство, за което е известно, че повишава серотонина.

Леките симптоми включват треперене, силно изпотяване, объркване, безпокойство, високо кръвно налягане, мускулни потрепвания и диария. Тежките симптоми включват висока температура, гърчове, припадък и необичаен сърдечен ритъм.

Серотониновият синдром може да бъде фатален, ако е тежък и не бъде уловен рано и лекуван бързо.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ​

Каква е разликата между допамин и серотонин?

serotonin-dopamine-difference-1024x803.png
И допаминът, и серотонинът са невротрансмитери. Това означава, че те са носители на химически съобщения между нервните клетки в мозъка, както и към и от други области на тялото ви. И двата се считат за „хормоните на щастието“, тъй като и двата играят роля в положителното настроение и емоции. Серотонинът се свързва с щастието, фокуса и спокойствието. Допаминът се свързва с наградите и мотивацията. Допаминът и серотонинът също участват в някои психични заболявания, включително депресия и разстройства на настроението.

Допаминът и серотонинът също имат някои различни функции. Допаминът контролира движенията и координацията на тялото. Серотонинът помага за регулиране на храносмилателните функции, включително функцията на червата и апетита. Допаминът предизвиква чувство на глад, докато серотонинът потиска това чувство. Допаминът се съхранява предимно в мозъка ви, докато серотонинът се намира предимно в червата.

Понякога тези невротрансмитери работят заедно, за да поддържат внимателен химичен баланс в тялото ви. Понякога дисбалансът води до свръхпроизводство на другия невротрансмитер. Твърде много или твърде малко от двете може да причини физически и психологически симптоми.

Бележка от клиника Кливланд​

Серотонинът играе ключова роля в такива телесни функции като настроение, сън, апетит, безпокойство, храносмилане, съсирване на кръвта и сексуално желание. Ако имате здравословно състояние, което засяга серотонина или е повлияно от серотонина, попитайте вашия лекар какво трябва да знаете за серотонина. За да предотвратите промени в нивото на серотонин в тялото си и да намалите потенциала за лекарствени взаимодействия, не спирайте приема на лекарствата си, не променяйте дозата си или приемайте диетични или билкови добавки, без първо да говорите с вашия лекар.
________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
633
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva