Скенер на бял дроб- видове, как се прави, времетраене, рискове

Скенер на бял дроб- видове, как се прави, времетраене, рискове

бял дроб 3.jpg

Какво е скенер на бял дроб?​

Сканирането на белия дроб е вид ядрен сканиращ тест. Той използва специална камера, за да прави снимки на белите дробове, след като в тялото е поставен радиоактивен маркер. Най-често се използва за откриване на белодробна емболия. Това е кръвен съсирек, който предотвратява нормалния кръвен поток в белия дроб.

Има два вида белодробни сканирания обикновено се правят заедно. Те са:


Сканиране на вентилацията

Вдишвате радиоактивен индикаторен газ или мъгла. Снимките от това сканиране могат да покажат области от белите дробове, които не получават достатъчно въздух или задържат твърде много въздух.

Перфузионно сканиране

Радиоактивен индикатор се инжектира във вена на ръката ви. Той преминава през кръвта и в белите дробове. Снимките от това сканиране могат да покажат области от белите дробове, които не получават достатъчно кръв.
Ако и двете сканирания са направени, тестът се нарича V/Q сканиране. Обикновено първо се прави сканиране на вентилацията.

В повечето случаи, ако белите дробове работят както трябва, и двете сканирания ще покажат, че частите от белите дробове, които получават въздух, също получават кръв. Ако резултатите от двете сканирания не съвпадат, разликите могат да помогнат на Вашия лекар да диагностицира проблем с белите Ви дробове.

Резултатите от белодробното сканиране могат да помогнат на Вашия лекар да разбере колко е вероятно да имате кръвен съсирек в белия дроб. Ако има вероятност да имате кръвен съсирек, Вашият лекар може да назначи още изследвания. Ако шансът е голям, Вашият лекар може да Ви даде лекарство за лечение на съсирека.

Защо се прави скенер на бял дроб?​

Сканиране на белия дроб се прави, за да:
 • Се намери кръвен съсирек, който пречи на нормалния кръвен поток към част от белия дроб.
 • Се погледне потока на кръвта или въздуха през белите дробове.
 • Се види кои части от белите дробове работят и кои са увредени. Това често се прави преди операция за отстраняване на части от белия дроб.

Как да се подготвите за скенер на бял дроб?​

Ако кърмите си изцедете достатъчно кърма преди теста. Радиоактивният маркер, използван в този тест, може да попадне в кърмата и да не е полезен за бебето.

Как се прави скенер на бял дроб?​

По време на сканирането камерата може да се движи, за да прави снимки от различни ъгли.

Сканиране на вентилацията

 • На устата и носа ви ще бъде поставена маска или може да имате щипка за нос на носа си и тръба в устата си, която използвате за дишане. Ще поемете дълбоко въздух и ще го задържите.
 • Камерата ще прави снимки, докато маркерът се движи в белите ви дробове.
 • Може да бъдете помолени да вдишате и издишате газа през устата си за няколко минути и след това да задържите дъха си за кратки периоди (около 10 секунди). Може да се наложи да промените позициите си, така че белите дробове да могат да се видят от други ъгли.
 • След това газът или мъглата ще се изчистят от дробовете ви, докато дишате.

Перфузионно сканиране

 • Малко количество от маркера ще бъде инжектирано в ръката ви.
 • Камерата ще прави снимки, докато тракерът се движи през кръвоносните съдове в белите ви дробове.

Колко време отнема скенер на бял дроб?​

Двете сканирания обикновено се правят заедно и отнемат около час. Вентилационното сканиране отнема около 15 до 30 минути, а перфузионното сканиране отнема около 5 до 10 минути. Сканирането може да се извърши самостоятелно.

Какви са рисковете при скенер на бял дроб?​

 • Алергичните реакции към радиоактивния маркер са много редки.
 • Всеки път, когато сте изложени на радиация, има малък шанс за увреждане на клетките или тъканите. Такъв е случаят дори с индикатора за ниско ниво на радиоактивност, използван за този тест. Но шансът за увреждане е много нисък в сравнение с ползите от теста.

Какво се случва след като е направен скенер на бял дроб?​

 • По-голямата част от маркера ще напусне тялото ви чрез урината или изпражненията в рамките на един ден.
 • След теста пийте много течности през следващите 24 часа, за да помогнете за изхвърлянето на индикатора от тялото си.
 • Радиоактивният индикатор, използван в този тест, може да попадне в кърмата ви. Не кърмете бебето си 1 или 2 дни след този тест. През това време можете да давате на бебето си кърма, която сте съхранили преди теста, или можете да давате адаптирано мляко.
 • Някои хора имат болезненост или подуване на мястото на инжектиране. Може да помогне влажен, топъл компрес върху ръката.

_________________

Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар.
Author
PavelAndreev
Views
4,233
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev