Sunburn.jpg.resize.jpg
Слънчевото изгаряне е възпалена, болезнена кожа, която е гореща на допир. Често се появява в рамките на няколко часа след престой на слънце твърде дълго.

Можете да получите облекчение от слънчево изгаряне с прости мерки за самообслужване, като приемане на болкоуспокояващи и охлаждане на кожата. Но може да отнеме дни, докато слънчевото изгаряне избледнее.

Предотвратяването на слънчево изгаряне през цялата година чрез използване на слънцезащитни продукти или използване на други навици за защита на кожата е важно за всеки. Това е особено важно, когато сте на открито, дори в хладни или облачни дни.

Симптоми​

Симптомите на слънчево изгаряне могат да включват:
 • Възпалена кожа, която изглежда розова или червена
 • Кожа, която се чувства топла или гореща на допир
 • Болка, чувствителност и сърбеж
 • Подуване
 • Малки, пълни с течност мехури, които могат да се спукат
 • Главоболие, треска, гадене и умора, ако слънчевото изгаряне е тежко
 • Очи, които се чувстват болезнени
Всяка открита част от тялото - включително ушните миди, скалпа и устните - може да изгори. Дори покритите зони могат да изгорят. Очите, които са изключително чувствителни към ултравиолетовите лъчи на слънцето , също могат да изгорят.

Симптомите на слънчево изгаряне често се появяват в рамките на няколко часа след излагане на слънце.

В рамките на няколко дни тялото може да започне да се самолекува чрез обелване на горния слой на увредената кожа. Лошото слънчево изгаряне може да отнеме няколко дни, за да се излекува. Всички продължителни промени в цвета на кожата обикновено изчезват с времето.

Причини​

Слънчевото изгаряне се причинява от твърде много излагане на ултравиолетова (UV) светлина. UV светлината може да е от слънцето или от изкуствени източници, като слънчеви лампи и солариуми. UVA е дължината на вълната на светлината, която може да проникне в дълбоките слоеве на кожата и да доведе до увреждане на кожата с течение на времето. UVB е дължината на вълната на светлината, която прониква в кожата по-повърхностно и причинява слънчево изгаряне.

UV светлината уврежда клетките на кожата. Имунната система реагира чрез увеличаване на притока на кръв към засегнатите области, което причинява възпалена кожа (еритема), известна като слънчево изгаряне.

Можете да получите слънчево изгаряне в хладни или облачни дни. Повърхности като сняг, пясък и вода могат да отразяват UV лъчите и да изгорят кожата.

Рискови фактори​

Рисковите фактори за слънчево изгаряне включват:
 • Дълъг престой навън при слънчево време
 • Работа на открито
 • Плуване или пръскане на кожата с вода или бебешко олио, тъй като мократа кожа е склонна да изгаря повече от сухата
 • Смесване на отдих на открито и пиене на алкохол
 • Редовно излагане на незащитена кожа на UV светлина от слънчева светлина или изкуствени източници, като например солариуми
 • Прием на лекарство, което Ви прави по-вероятно да изгорите

Усложнения​

melanoma_skin-cancer-magnifying-glass.jpg
Интензивното, повтарящо се излагане на слънце, което води до слънчево изгаряне, увеличава риска от други увреждания на кожата и някои заболявания. Те включват преждевременно стареене на кожата (фотостареене), предракови кожни лезии и рак на кожата.

Преждевременно стареене на вашата кожа​

Излагането на слънце и повтарящите се слънчеви изгаряния ускоряват процеса на стареене на кожата. Промените в кожата, причинени от UV светлина, се наричат фотостареене. Резултатите от фотостареенето включват:
 • Отслабване на съединителната тъкан, което намалява здравината и еластичността на кожата
 • Дълбоки бръчки
 • Суха, груба кожа
 • Фини червени вени по бузите, носа и ушите
 • Лунички, предимно по лицето и раменете
 • Тъмни или обезцветени петна (макули) по лицето, гърба на дланите, ръцете, гърдите и горната част на гърба – наричани още слънчеви лентигини

Предракови кожни лезии​

Предраковите кожни лезии са груби, люспести петна в области, които са били увредени от слънцето. Те често се срещат върху изложените на слънце области на главата, лицето, шията и ръцете на хора, чиято кожа лесно изгаря на слънце. Тези петна могат да се превърнат в рак на кожата. Те се наричат също актинични кератози и слънчеви кератози.

Рак на кожата​

Прекомерното излагане на слънце, дори без слънчево изгаряне, увеличава риска от рак на кожата, като меланом. Може да увреди ДНК на кожните клетки. Слънчевите изгаряния в детството и юношеството могат да увеличат риска от меланом по-късно в живота.

Ракът на кожата се развива главно в областите на тялото, които са най-изложени на слънчева светлина, включително скалпа, лицето, устните, ушите, шията, гърдите, ръцете, краката и гърба.

Някои видове рак на кожата се появяват като малък растеж или раничка, която кърви лесно, образува се кора, заздравява и след това се отваря отново. При меланом съществуваща бенка може да се промени или може да порасне нова, подозрително изглеждаща бенка.

Обърнете се към вашия лекар, ако забележите:

 • Притеснителна промяна в кожата ви
 • Промяна във вида или структурата на бенка
 • Рана, която не зараства

Увреждане на очите​

Твърде много UV светлина уврежда роговицата. Увреждането на лещата от слънцето може да доведе до помътняване на лещата (катаракта). Изгорените от слънцето очи може да са болезнени. Слънчевото изгаряне на роговицата се нарича още снежна слепота. Този тип повреда може да бъде причинена от слънцето, заваряване, лампи за тен и счупени лампи с живачни пари.

Предотвратяване​

stock-vector-summer-sun-safety-tips-ways-to-avoid-sunburns-and-to-sun-tan-safely-2035006859.jpg
Използвайте тези методи, за да предотвратите слънчево изгаряне, дори в хладни, облачни или мъгливи дни. Излагането на слънце в облачни дни намалява с около 20%. Бъдете много внимателни около вода, сняг, бетон и пясък, защото те отразяват слънчевите лъчи. Освен това UV светлината е по-интензивна на голяма надморска височина.
 • Избягвайте излагането на слънце между 10:00 и 16:00 ч. Слънчевите лъчи са най-силни през тези часове, така че опитайте да планирате дейности на открито за друго време. Ако не можете да направите това, ограничете времето, когато сте на слънце. Търсете сянка, когато е възможно.
 • Избягвайте слънчевите лъчи и солариумите. Получаването на основен тен не намалява риска от слънчево изгаряне. Ако използвате продукт за автобронзиране, за да имате тен, нанесете и слънцезащитен крем, преди да излезете на открито.
 • Използвайте слънцезащитен крем често и щедро. Използвайте водоустойчив, широкоспектърен балсам за устни и слънцезащитен крем със SPF най-малко 30, дори в облачни дни. Продуктите с широк спектър на действие предлагат защита срещу ултравиолетови А (UVA) и ултравиолетови В (UVB) лъчи. SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите. Никой слънцезащитен крем не може да блокира 100% от слънчевите UVB лъчи.
  Около 30 минути преди да излезете на открито, нанесете слънцезащитния си крем върху чиста, суха кожа. Използвайте поне 2 супени лъжици слънцезащитен крем, за да покриете всички повърхности на откритата кожа, с изключение на клепачите. Ако използвате слънцезащитен спрей, напръскайте го в ръцете си и след това го втрийте в кожата. Това помага да се избегне вдишването на продукта. Не използвайте спрей продукт, докато пушите или близо до открит пламък.
  Ако използвате продукт, който съдържа физически блокери (титанов оксид, цинков оксид), нанесете го върху всички други продукти, които носите - с изключение на репелента срещу насекоми. Репелентът за насекоми остава последен. Физическите блокери осигуряват най-ефективната защита на чувствителната кожа.
  Нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки два часа - или по-често, ако плувате или се потите. Ако носите грим и искате да нанесете отново слънцезащитния си крем, без да ремонтирате цялото си лице, една от възможностите е да използвате SPF пудра върху грима.
  Администрацията по храните и лекарствата (FDA) изисква всички слънцезащитни продукти да запазят първоначалната си сила най-малко три години. Проверете етикетите на слънцезащитните продукти за указания за съхранение и срок на годност. Изхвърлете слънцезащитния крем, ако е с изтекъл срок на годност или е на повече от три години.
 • Защитете бебетата и малките деца. Защитете бебетата и малките деца от слънчево изгаряне с шапки с периферия и леки дрехи, които покриват ръцете и краката. Дръжте ги хладни, хидратирани и далеч от пряка слънчева светлина. Когато това не е възможно, Американската академия по педиатрия предлага нанасяне на слънцезащитен крем с SPF най-малко 15 върху лицето и гърба на ръцете. Американската академия по дерматология и FDA не препоръчват слънцезащитни продукти за деца под 6 месеца.
  Ако слънцезащитните дрехи и сянка не са налични, слънцезащитните продукти, съдържащи цинков оксид или титанов диоксид, са следващият най-добър избор.
 • Покривайте се. Когато сте навън, други предмети като чадъри или широкополи шапки могат да предложат защита в допълнение към слънцезащитния крем. Тъмните дрехи предлагат повече защита. Помислете за използване на външно оборудване, специално проектирано да осигурява защита от слънцето. Проверете етикета за неговия ултравиолетов защитен фактор (UPF), който показва колко добре даден плат блокира слънчевата светлина. Колкото по-висок е UPF номерът, толкова по-добре.
 • Носете слънчеви очила, когато сте на открито. Изберете слънчеви очила с UVA и UVB защита. Проверете UV рейтинга на етикета, когато купувате нови очила. По-тъмните стъкла не винаги означават по-добра UV защита. Също така помага да носите слънчеви очила, които прилягат близо до лицето ви или имат обгръщащи се рамки.

Диагноза​

Диагностицирането на слънчево изгаряне обикновено включва физически преглед. Вашият лекар може също да попита за вашите симптоми, текущи лекарства, излагане на ултравиолетови лъчи.
Ако имате слънчево изгаряне или кожна реакция само след кратко време на слънце, вашият лекар може да предложи фототест. Това е тест, при който малки участъци от кожата се излагат на измерени количества UVA и UVB светлина, за да се имитира проблемът. Ако кожата ви реагира на фототест, се считате за чувствителен към слънчева светлина (фоточувствителен).

Лечение​

f7d33df3bdbc4806855f47bc36223672.jpg
Лечението на слънчево изгаряне не лекува кожата ви, но може да облекчи болката, подуването и дискомфорта. Ако грижите у дома не помогнат или вашето слънчево изгаряне е много тежко, вашият лекар може да предложи кортикостероиден крем с рецепта.
При тежко слънчево изгаряне вашият лекар може да ви приеме в болница.

Начин на живот и домашни средства​

Опитайте тези съвети за самообслужване за облекчаване на слънчево изгаряне:
 • Вземете болкоуспокояващо. За облекчаване на болката вземете болкоуспокояващо без рецепта възможно най-скоро, след като сте излезли на слънце.
 • Охладете кожата. Нанесете върху засегнатата кожа чиста кърпа, навлажнена с хладка чешмяна вода. Или вземете хладна вана с добавена сода за хляб.
 • Нанесете овлажнител, лосион или гел. Лосион или гел от алое вера или каламинов лосион могат да бъдат успокояващи. Опитайте да охладите продукта в хладилник преди нанасяне. Избягвайте продукти, приготвени с алкохол.
 • Пийте повече вода за един ден. Това помага за предотвратяване на дехидратация.
 • Оставете мехурите на мира. Един непокътнат мехур може да помогне на кожата да заздравее. Ако мехурът се спука, отрежете мъртвата кожа с чиста малка ножица. Внимателно почистете зоната с мек сапун и вода. След това нанесете антибиотичен мехлем върху раната и я покрийте с незалепваща превръзка.
 • Отнасяйте се внимателно към белещата се кожа. В рамките на няколко дни засегнатата област може да започне да се лющи. Това е начинът на вашето тяло да се отърве от горния слой увредена кожа. Докато кожата ви се бели, продължавайте да използвате овлажнител.
 • Вземете лекарство против сърбеж.
 • Нанесете успокояващ лечебен крем. При леко до умерено слънчево изгаряне нанесете без рецепта крем с 1% хидрокортизон върху засегнатата област три пъти на ден в продължение на три дни. Опитайте да охладите продукта в хладилник преди нанасяне.
 • Лекувайте изгорели от слънцето очи. Нанесете чиста кърпа, навлажнена с хладка чешмяна вода. Не носете контактни лещи, докато симптомите на очите Ви не изчезнат. Не търкайте очите си.
 • Защитете се от по-нататъшно излагане на слънце. Докато слънчевото ви изгаряне лекува, стойте далеч от слънцето или използвайте други слънцезащитни мерки. Може да опитате продукт, който има овлажнители и слънцезащитен крем.
________________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
984
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva