23750-virtus-miyy-2020-nutritional-box-images-600x250-fa3.jpg

Тестовете за бременност търсят специален хормон – човешки хормон хорионгонадотропин– който се развива само в тялото на жената по време на бременност. Тези тестове могат да използват вашата урина или кръв за търсене на хорионгонадотропин. Когато се използват правилно, домашните тестове за бременност са много точни.

Какво е тест за бременност?​

Тестът за бременност е начин да определите дали сте бременна, като погледнете количеството човешки хормон хорионгонадотропин в тялото си. От самото начало на бременността тялото ви започва да преминава през промени, за да подпомогне растежа на групирането на клетките, които ще се развият във вашето бебе. Едно нещо, което се случва много бързо, е производството на хорионгонадотропин. Този химикал се среща само при бременни жени и започва да се натрупва, след като оплодената яйцеклетка се имплантира в матката - около 10 дни след зачеването.
Има два основни вида тестове за бременност - тестове за урина и кръвни тестове. Често ще вземете тест за урина у дома с комплект за домашен тест за бременност. Този тип тест може да бъде закупен без рецепта (нямате нужда от рецепта от вашия лекар) и се предлага в различни ценови диапазони. Кръвните тестове за проверка на бременността се правят в кабинета на вашия лекар.
Има няколко причини да си направите тест за бременност. Може да се опитвате да забременеете и да се надявате на положителен резултат. Може да сте имали проблем с вашия контрол на раждаемостта. Без значение каква е причината, ако някога имате някакви въпроси относно резултатите от теста си, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се свържете с вашия лекар. Бременността може да се потвърди и чрез ултразвук. По-късно по време на бременност ултразвукът всъщност се използва, за да не само огледа вашето бебе, но и да се може лекарят да се увери, че графикът на развитие съвпада с датите на вашето зачеване и пропуснатия цикъл.

Как работят тестовете за бременност?​

Когато правите тест за бременност, той търси количеството човешки хормон хорионгонадотропин в тялото ви. Можете да се намери в урината или кръвта ви. Този химикал обаче се нуждае от време, за да се натрупа в тялото ви, което може да доведе до отрицателни тестове за много ранна бременност. Всеки ден от ранната бременност тялото ви ще произвежда повече хорионгонадотропин. С течение на седмиците ще имате все повече и повече хорионгонадотропин в тялото си, което ще направи по-вероятно тестът за бременност да покаже положителен резултат.
Тестовете за бременност работят, като реагират на количеството хорионгонадотропин във вашата урина или кръв. При тест за урина парче реактивна хартия открива хорионгонадотропин. Тогава това може да показва знак плюс, двойни вертикални линии или дори думата „бременна“. Различни тестове ще покажат положителен резултат по уникален начин. Прочетете указанията, които идват с теста, за да знаете как ще изглежда положителният резултат. На теста ще има и контролен прозорец, който ще се покаже първи. Виждането на символ в този прозорец ще ви каже, че тестът работи. Имайте предвид, че различните марки тестове ще отнемат различно време за обработка.
Ако вземете кръвен тест, вашият лекар ще вземе проба от кръвта ви и ще я изпрати в лаборатория. Лабораторията ще определи количеството хорионгонадотропин в кръвта ви.

Какви са различните видове тестове за бременност?​

pregnancy-tests.jpg
Има два основни вида тестове за бременност: чрез урина и кръв. Тестовете за урина обикновено се правят у дома - въпреки че можете да направите тест за урина в кабинета на вашия лекар - докато кръвните тестове се правят от вашия лекар.

Тест за бременност в домашни условия

Тестът у дома обикновено използва урината ви, за да търси хорионгонадотропин в тялото ви. Според повечето производители тестовете за бременност у дома са около 99% ефективни, когато се използват според инструкциите. Това е почти същата степен на точност като тестовете за бременност в урината, направени в кабинета на вашия лекар. Тези тестове се предлагат в повечето аптеки или хранителни магазини и не се нуждаят от рецепта. Те могат да отнемат различно време в зависимост от марката. Важно е да прочетете инструкциите за тези тестове, преди да ги вземете.
Когато отидете да си направите домашен тест за бременност, обикновено поставяте една до няколко капки урина върху подготвена химическа лента или поставете лентата в струята на урината. Лентата е специално проектирана за откриване на хорионгонадотропин. При много от тези тестове хорионгонадотропинът може да бъде открит в урината ви около 10 дни след зачеването.
Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато правите домашни тестове за бременност, включително:

  • Използвайте първата си сутрешна урина, когато е възможно. Това е времето от деня, когато нивата на хорионгонадотропин ще бъдат най-концентрирани и лесно откриваеми. Ако го правите по друго време на деня, опитайте се да се уверите, че урината ви е била в пикочния мехур поне четири часа.
  • Не пийте прекомерни количества течности, преди да направите тест за бременност. Много хора смятат, че това ще увеличи обема на урината, но също така може да разреди (изтъни) нивата на хорионгонадотропин.
  • Прочетете внимателно указанията, които идват с теста, преди да започнете теста, и следвайте точно всяка стъпка.

Кръвен тест

Друг вид тест за бременност, който може да се използва, е кръвен тест. Кръвните тестове рядко се правят, защото са скъпи и обикновено дават същия резултат като теста за урина. Този тип тест за бременност се прави с помощта на малка проба от кръв, която се анализира в болница или в кабинета на лекаря. Този кръвен тест не само открива дали хормонът на бременността е в тялото ви, но също така може да определи колко от хормона присъства.
Кръвен тест за бременност може да се направи при специални обстоятелства, като например при жени, които са на лечение за безплодие, или когато лекарят смята, че може да има проблем.
Тези кръвни тестове са малко по-точни от тестовете на урината, тъй като могат да открият много малки нива на хорионгонадотропин. Това означава, че те могат да дадат по-точен отговор много рано по време на бременност - в рамките на девет до 12 дни след зачеването. За този тест се взема кръвна проба и се изпраща в лаборатория за анализ. Резултатите може да отнемат от няколко часа до повече от ден.
Вашият лекар може също да избере да използва кръвен тест, за да сравни нивата на хорионгонадотропин по време на бременност. Вашите нива на хорионгонадотропин обикновено се удвояват на всеки два дни през първите няколко седмици от бременността. Ако нивата не се повишат, това може да означава проблем с бременността. Изключително високите нива на хорионгонадотропин може да означават, че носите близнаци или че има проблем с бременността.

Кога трябва да направя тест за бременност?​

Ако мислите, че може да сте бременна, добре е да си направите тест и да се уверите. Ако сте бременна, ще трябва да започнете пренатални грижи. Домашните тестове за бременност могат да се различават по това колко рано ще открият бременност. В много случаи може да получите положителен резултат от домашен тест още 10 дни след зачеването. За по-точен резултат изчакайте да изпуснете цикъла си, за да си направите тест. Не забравяйте, че ако си направите тест твърде рано, той може да е отрицателен, дори ако сте бременна. Ако получите отрицателен тест и след това пропуснете цикъла си, направете още един тест или се свържете с вашия лекар.

Какви са предимствата от използването на домашен тест за бременност?​

Има доста предимства при използването на домашен тест за бременност, включително:
  • Тестовете за бременност са евтини.
  • Те са лесни за използване.
  • Домашните тестове дават резултати бързо.
  • Според производителите на комплекти за бременност повечето домашни тестове за бременност са 97% до 99% точни, когато ги използвате според инструкциите. Може да се вярва на положителните резултати, но можете да получите фалшиво отрицателен резултат много рано по време на бременност.
Кръвните изследвания обикновено са по-скъпи и за много жени чакането за преглед може да бъде трудно. Домашните тестове ви позволяват бързо да разберете дали сте бременна малко след зачеването.

Всички методи за домашен тест за бременност еднакви ли са?​

Повечето марки тестове за бременност у дома са надеждни. Въпреки че точният метод на тестване на различните тестове за бременност може да се различава от единия до другия тип, всички те търсят хорионгонадотропин в тялото ви. Някои тестове могат да направят това чрез урина, докато други търсят хормона на бременността в кръвта ви. Ако използвате домашен тест, повечето ще ви дадат същия резултат. Разликата с вашите домашни тестове ще бъде чувствителността на теста. Някои може да са по-чувствителни от други и да дадат положителен резултат - откриване на хорионгонадотропин в урината - по-рано от други.

Има ли лекарства, които могат да променят резултата от моя тест за бременност?​

В по-голямата си част лекарствата не променят резултатите от теста за бременност. Антибиотици, противозачатъчни, алкохол и много други лекарства не влияят на резултатите от теста. Основната причина за фалшиво отрицателен резултат е твърде ранното тестване. Може също да получите фалшиво отрицателен резултат, ако използвате домашен тест неправилно. Важно е да следвате указанията на вашия тестов комплект, за да сте сигурни, че получавате точен резултат.
Въпреки това, лекарствата за плодовитост са едно изключение. Тези лекарства понякога могат да причинят фалшиво положителен тест за бременност. Ако приемате лекарства за безплодие, свържете се с вашия лекар за вашите резултати, за да сте сигурни, че са точни.

Какво трябва да направя, след като получа положителен тест за бременност?​

Ако си направите тест за бременност у дома и той е положителен, има няколко неща, които трябва да направите, включително:
  • Вземете вашите пренатални витамини – изберете витамин с фолиева киселина, включена в списъка на съставките. Препоръчително е да започнете да приемате тези витамини преди да забременеете. Това е така, защото фолиевата киселина може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти.
  • Обадете се на вашия лекар за преглед. Тази среща може да не се случи известно време — понякога няколко седмици — но е добра идея да се обадите на вашия лекар и да си уговорите преглед.
  • Уверете се, че следвате здравословни навици. Препоръчително е да не пиете алкохол и да не пушите по време на бременност. Може също така да искате да ограничите количеството кофеин, което консумирате всеки ден по време на бременност.

Цена на тест за бременност в България

В България цената на кръвния тест за бременност е около 18лв, а на домашния- от 2- 5 лева.
______________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
11,191
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva