6466_dyw7lsJ.jpg

Тироид-стимулиращият хормон задейства щитовидната жлеза да освобождава своите хормони, които влияят основно върху метаболизма на тялото ви. Високите нива на тироид-стимулиращ хормон обикновено показват хипотиреоидизъм, а ниските нива на тироид-стимулиращ хормон обикновено показват хипертиреоидизъм.

Какво е тироид-стимулиращ хормон?​

what-are-t3-t4-tsh-test.png

Тироид-стимулиращият хормон, наричан още тиротропин, е хормон, който хипофизната ви жлеза освобождава, за да задейства щитовидната жлеза да произвежда и освобождава собствените си хормони - тироксин и трийодтиронин. Тези два хормона са от съществено значение за поддържане на скоростта на метаболизма на тялото ви - скоростта, с която тялото ви трансформира храната, която ядете, в енергия и я използва. Тироксинът и трийодтиронинът също поддържат:
Хормоните са химикали, които координират различни функции в тялото ви, като пренасят съобщения чрез кръвта ви до вашите органи, мускули и други тъкани. Тези сигнали казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави.
Вашата хипофизна жлеза е малка жлеза с размер на грахово зърно, разположена в основата на мозъка под хипоталамуса. Той произвежда и освобождава осем хормона, включително тироид-стимулиращ хормон. Вашата хипофизна жлеза се състои от два дяла: заден лоб и преден лоб. Предният лоб произвежда тироид-стимулиращ хормон.
Вашата щитовидна жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на врата под кожата. Вашата хипофизна жлеза и щитовидна жлеза са част от вашата ендокринна система .

Как се контролират нивата на тироид-стимулиращ хормон?​

Множество хормони и жлези във вашата ендокринна система работят заедно, за да контролират внимателно нивото на тироид-стимулиращ хормон в кръвта ви чрез обратна връзка.
Като начало вашият хипоталамус освобождава тироид-освобождаващ хормон , за да задейства освобождаването на тироид-стимулиращ хормон от вашата хипофизна жлеза.
Вашата хипофизна жлеза е свързана с вашия хипоталамус чрез стъбло от кръвоносни съдове и нерви. Това се нарича стъбло на хипофизата. Вашият хипоталамус е частта от мозъка ви, която контролира функции като кръвно налягане , сърдечен ритъм , телесна температура и храносмилане. Чрез дръжката вашият хипоталамус комуникира с вашата хипофизна жлеза и й казва да освободи определени хормони. В този случай вашият хипоталамус освобождава тиреоиден освобождаващ хормон. който стимулира предния ви дял на хипофизата да освобождава тироид-стимулиращ хормон. Вашият хипоталамус може също да освободи соматостатин, друг хормон, за да инхибира (предотврати) освобождаването на тироид-стимулиращ хормон от предния дял на хипофизата.
След това тироид-стимулиращият стимулира клетките във вашата щитовидна жлеза да освобождават тироксин (80%) и трийодтиронин (20%) в кръвния поток. Тези два хормона пречат на хипофизната ви жлеза да произвежда повече тироид-стимулиращ хормон, ако нивата на тироксин и трийодтиронин са твърде високи, като по този начин завършват цикъла. Когато нивата на тироксин и трийодтиронин спаднат, цикълът започва отначало.
Поради тази обратна връзка, ако щитовидната ви жлеза произвежда твърде много или твърде малко хормони на щитовидната жлеза, това се отразява на нивата на тироид-стинулиращ хормон. Освен това, ако вашата хипофизна жлеза произвежда твърде много или твърде малко тироид-стимулиращ хормон това оказва влияние върху функцията на щитовидната жлеза. По-често е да имате проблем с щитовидната жлеза, който причинява нередовни нива на тироид-стимулиращ хормон, отколкото да имате проблем с хипофизната жлеза, който причинява нередовни нива на тироид-стимулиращ хормон.

Какви са нормалните нива на тироид-стимулиращ хормон?​

Нормалните нива на тироид-стимулиращ хормон варират в зависимост от вашата възраст. Като цяло нормалните граници на тироид-стимулиращ хормон за здрави хора, които не са бременни, включват:
 • Бебета до 5 дни : 0,7 – 15,2 микро-международни единици на милилитър.
 • Кърмачета на възраст от 6 до 90 дни : 0,72 – 11,0
 • Бебета от 4 до 12 месеца : 0,73 – 8,35
 • Деца от 1 до 6 години : 0,7 – 5,97
 • Деца от 7 до 11 години : 0,6 – 4,84
 • Хора от 12 до 20 години : 0,51 – 4,3
 • Възрастни от 21 до 99 години : 0,27 – 4,2
Диапазоните на нормалните стойности за тироид-стимулиращ хормон може леко да варират в различните лаборатории. Не забравяйте да проверите референтния диапазон на вашия лабораторен доклад за вашите резултати. Ако имате въпроси относно вашите резултати, попитайте вашия лекар.

Какви са нормалните нива на тироид-стимулиращ хормон по време на бременност?​

Особено важно е за бременните хора да имат здравословни количества тироид-стимулиращ хормон и хормони на щитовидната жлеза, за да осигурят здравословното развитие на своите бебета. Нивата на тироид-стимулиращ хормон варират през цялата бременност. Като цяло нормалните нива на тироид-стимулиращ хормон по време на бременност включват:
 • Първи триместър (9 до 12 седмици) : 0,18 – 2,99
 • Втори триместър : 0,11 – 3,98
 • Трети триместър : 0,48 – 4,71
Винаги проверявайте референтния диапазон на вашата лаборатория в отчета за резултатите. Ако имате въпроси относно вашите резултати, попитайте вашия лекар.

Как тествате нивата на тироид-стимулиращ хормон?​

Лекарите тестват нивата на тироид-стимулиращ хормон с помощта на кръвен тест. Те вземат кръвна проба от вена на ръката ви и я изпращат в лаборатория за изследване. Обикновено не е необходимо да правите нищо специално, за да се подготвите за кръвен тест за тироид-стимулиращ хормон.
Кръвният тест за тироид-стимулиращ хормон обикновено е първата поръчка на доставчиците на тестове, ако изпитвате симптоми, свързани с проблеми с щитовидната жлеза.

Какво се случва, когато нивата на тироид-стимулиращ хормон са твърде ниски?​

Ако имате твърде ниски нива на тироид-стимулиращ хормон, най-вероятно щитовидната ви жлеза произвежда излишък от тиреоиден хормон. Това състояние се нарича хипертиреоидизъм или свръхактивна щитовидна жлеза. Различни състояния водят до хипертиреоидизъм, включително болестта на Грейвс и тиреоидни възли . Малко над 1% от възрастните в Съединените щати имат хипертиреоидизъм.
Тъй като хормонът на щитовидната жлеза потиска освобождаването на тироид-стимулиращ хормон, високите нива на хормона на щитовидната жлеза могат да причинят по-ниски от нормалните нива на тироид-стимулиращ хормон. Рядко проблеми с хипофизната жлеза, като нефункциониращ аденом на хипофизата , могат да доведат до ниски нива на тироид-стимулиращ хормон, както и до ниски нива на хормони на щитовидната жлеза.

Симптоми на ниски нива на тироид-стимулиращ хормон​

Ниските нива на тироид-стимулиращ хормон обикновено са признак на хипертиреоидизъм. Симптомите на хипертиреоидизъм включват:
 • Учестен сърдечен ритъм (палпитации).
 • Чувство на треперене и/или тревожност.
 • Необяснима загуба на тегло с повишен апетит.
 • Диария
 • Промени в зрението и/или изпъкнали очи.
 • Тънка, топла и влажна кожа.
 • Подуване и уголемяване на шията от увеличена щитовидна жлеза ( гуша ).
 • Нередовен менструален цикъл .
Ако изпитвате тези симптоми, важно е да говорите с вашия лекар. Хипертиреоидизмът е лечим.

Какво се случва, когато нивата на тироид-стимулиращ хормон са твърде високи?​

Ако имате твърде високи нива на тироид-стимулиращ хормон, това може да означава, че щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Това състояние се нарича хипотиреоидизъм или недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Редица състояния могат да причинят хипотиреоидизъм, включително болестта на Хашимото . Около 5% от възрастните в Съединените щати имат хипотиреоидизъм.
Тъй като хормонът на щитовидната жлеза потиска освобождаването на тироид-стимулиращ хормон, твърде малко хормон на щитовидната жлеза може да накара хипофизата да произвежда излишък от тироид-стимулиращ хормон. Рядко проблеми с хипофизната жлеза или редки генетични заболявания могат да доведат до по-високи от нормалните нива на тироид-стимулиращ хормон и хормони на щитовидната жлеза.

Симптоми на високи нива на тироид-стимулиращ хормон​

Високите нива на тироид-стимулиращ хормон обикновено са признак на хипотиреоидизъм. Симптомите на хипотиреоидизъм включват:
 • Умора
 • Изтръпване и изтръпване на ръцете
 • Запек
 • Необяснимо наддаване на тегло.
 • депресия
 • Неспособност да понася ниски температури.
 • Намален интерес към секса
 • Чести и тежки менструални периоди
Важно е да говорите с вашия лекар, ако изпитвате тези симптоми. Хипотиреоидизмът е лечим.

Трябва ли да се притеснявам, ако резултатите от теста за нивото на тироид-стимулиращ хормон са ненормални?​

Ако резултатите от теста ви за тироид-стимулиращ хормон са ненормални, това не винаги означава, че имате медицинско състояние. Вашият лекар ще вземе предвид много фактори, когато тълкува резултатите от теста за тироид-стимулиращ хормон, включително:
 • Вашата възраст : нивата на тироид-стимулиращ хормон са склонни да бъдат по-високи при хора над 80-годишна възраст. Повечето възрастни хора с малко по-високи от нормалните нива на тироид-стимулиращ хормон нямат никакви свързани здравословни проблеми.
 • Бременност : Бременността причинява промени в хормоните на щитовидната жлеза. Обичайно е тироид-стимулиращият хормон да бъде малко по-нисък от нормалното през първия триместър, след което бавно да се повишава.
 • Тежко заболяване : Хората, които са много болни със състояния, които не са свързани с щитовидната жлеза, може временно да имат ниско ниво на тироид-стимулиращ хормон.
 • Други тестове на щитовидната жлеза : Резултатите от други тестове на щитовидната жлеза, като свободен тироксин и антитела на щитовидната жлеза, могат да повлияят на начина, по който вашият лекар интерпретира резултатите от теста за тироид-стимулиращ хормон.

Бележка от клиника Кливланд​

В повечето случаи нередовните нива на тироид-стимулиращия хормон означават, че има проблем с щитовидната жлеза – тя или произвежда твърде много тиреоиден хормон, или твърде малко. Добрата новина е, че нивата на хормоните на щитовидната жлеза и нивата на тироид-стимулиращ хормон могат да бъдат коригирани с лечение и лекарства. Ако имате някакви въпроси относно резултатите от теста за тироид-стимулиращ хормон, говорете с вашия лекар. Те са там, за да помогнат.
__________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,418
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva