7FB64622-61B7-478E-8C94-E62EC9A26185.jpeg

Замърсяването на въздуха е скрит враг, който заплашва всички.

Замърсеният въздух винаги е бил страничен продукт от човешката дейност, от готвенето на храната, която ядем, до правенето на неща, от които се нуждаем, и достигането до места, които искаме да отидем. Но нови изследвания в Обединеното кралство показват колко голяма заплаха представлява той за нашето здраве.

През 2019 г. почти всички от нас живееха при по-високи нива на замърсяване, отколкото препоръчват най-строгите насоки, според Световната здравна организация (СЗО). И около седем милиона преждевременни смъртни случая по света всяка година са причинени както от околната среда, така и от замърсяването на въздуха в домакинствата.

Широко известно е, че малките частици в замърсения въздух могат да причинят здравословни проблеми, свързани с дишането, като астма и хронична обструктивна белодробна болест и да засегнат сърцето. Проучванията също така установиха, че частиците, освободени по време на изгарянето на гориво, могат да преминат в мозъка, което поражда опасения за когнитивно увреждане и риск от деменция.

Но за първи път учените успяват да обяснят връзката между замърсяването и рака на белия дроб.

Замърсяване на въздуха и рак на белия дроб​

Британската белодробна фондация определя праховите частици или PM като „смес от твърди вещества и течности, включително въглерод, сложни органични химикали, сулфати, нитрати, минерален прах и вода, суспендирани във въздуха“.

Учени от института Франсис Крик в Обединеното кралство и Лондонския университетски колеж казват, че са открили, че излагането на PM2.5, което е 3% от ширината на човешки косъм, може да насърчи растежа на причиняващи рак мутации в клетките на белия дроб.

Тяхното изследване е фокусирано върху конкретен вид рак на белия дроб, известен като рак на белия дроб с мутантен рецептор на епидермалния растежен фактор (EGFR) и се основава на данни, получени от 400 000 души в Обединеното кралство и някои азиатски страни.

Учените откриха, че хората, които редовно се излагат на по-високи нива на замърсяване на въздуха с прахови частици PM2.5, са изложени на повишен риск от EGFR мутант на белия дроб и други видове рак. В случай на рак на белите дробове при непушачи е възможно тези мутации да съществуват в здрави клетки, обясняват те.

„Мутациите на EGFR са важна стъпка към образуването на рак“, казва д-р Уилям Хил, изследовател в Института Франсис Крик. „Тези клетки са латентни, докато спусък, като замърсяването на въздуха, не ги накара да започнат да растат. Механизмът, който идентифицирахме, може да обясни защо съществува повишен риск от рак от замърсяването на въздуха, но рискът е много по-малък в сравнение с тютюнопушенето, което директно мутира ДНК.

Изследователският екип също вярва, че процесът може да се задейства в други части на тялото.

Надежди за пробив в лечението на рака​

В лабораторни експерименти изследователите установиха, че блокирането на възпалителна молекула, наречена интерлевкин-1 бета, която се освобождава след експозиция на PM2.5, спира образуването на рак. Надяваме се, че това може да постави началото на нова вълна от лекарства за предотвратяване на рак.

„Механизмът, който идентифицирахме, в крайна сметка може да ни помогне да намерим по-добри начини за предотвратяване и лечение на рак на белите дробове при непушачи. Ако можем да спрем растежа на клетките в отговор на замърсяването на въздуха, можем да намалим риска от рак на белите дробове“, казва професор Чарлз Суонтън, водещ изследовател на изследването.

Глобалната заплаха от рака​

Ракът е една от водещите причини за смърт в световен мащаб, на който се падат почти 60% от смъртните случаи, според СЗО. Ракът на белия дроб е най-смъртоносната форма на рак през 2020 г., свързана с 1,8 милиона смъртни случая. Това е и вторият най-често срещан рак след рака на гърдата.
Наличието на лечение за рак варира значително. Около 90% от страните с високи доходи предлагат комплексно лечение в сравнение с 15% от страните с ниски доходи. СЗО също така казва, че замърсяването на въздуха „засяга непропорционално хората, живеещи в развиващите се страни и особено най-уязвимите като жени, деца и възрастни хора“.

Битката за по-чист въздух​

Намаляването на нивата на замърсяване в съответствие с насоките на СЗО може да намали броя на смъртните случаи, свързани с праховите частици, с 80%, потенциално спасявайки повече от три милиона живота по света.

Рекордните 6700 града и общности в 117 държави в момента наблюдават качеството на въздуха. Повечето от тях обаче не са в съответствие с насоките на СЗО. „За да се постигне чист въздух в градовете, съществуващите ресурси трябва да бъдат приведени в съответствие, за да помогнат на страните да разработят и въведат системи за управление на качеството на въздуха и да подобрят здравето“, казва организацията.
Author
PavelAndreev
Views
476
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from PavelAndreev