chickenpoxnarrow.jpg

Варицелата е инфекция, причинена от вируса варицела-зостер. Той причинява сърбящ обрив с малки, пълни с течност мехури. Варицелата е силно заразна за хора, които не са имали болестта или са били ваксинирани срещу нея. Днес има ваксина, която предпазва децата от варицела. Рутинната ваксинация се препоръчва от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Ваксината срещу варицела е безопасен и ефективен начин за предотвратяване на варицела и нейните възможни усложнения.

Симптоми​

symptoms-of-chicken-pox.jpg
Сърбящият мехурен обрив, причинен от инфекция с варицела, се появява 10 до 21 дни след излагане на вируса и обикновено продължава около пет до 10 дни. Други признаци и симптоми, които могат да се появят един до два дни преди обрива, включват:
 • Висока температура
 • Загуба на апетит
 • Главоболие
 • Умора и общо неразположение
След като се появи обривът от варицела, той преминава през три фази:
 • Повдигнати розови или червени подутини (папули)
 • Малки пълни с течност мехури (везикули), които се образуват за около един ден и след това изтичат
 • Крусти и струпеи, които отнемат няколко дни, за да заздравеят
Нови подутини продължават да се появяват в продължение на няколко дни, така че може да имате и трите етапа на обрива - подутини, мехури и струпеи - по едно и също време. Можете да разпространите вируса на други хора до 48 часа преди появата на обрива и вирусът остава заразен, докато всички мехури не се махнат.
Заболяването обикновено протича леко при здрави деца. В тежки случаи обривът може да покрие цялото тяло и могат да се образуват лезии в гърлото, очите и лигавиците на уретрата, ануса и вагината.

Кога да посетите лекар

Ако смятате, че вие или вашето дете може да имате варицела, консултирайте се с вашия лекар. Той или тя обикновено може да диагностицира варицела, като прегледа обрива и вземе предвид други симптоми. Вашият лекар може също да предпише лекарства за намаляване на тежестта на варицела и лечение на усложнения, ако е необходимо. За да избегнете заразяването на другите в чакалнята, обадете се предварително за среща и споменете, че смятате, че вие или вашето дете може да имате варицела.
Също така уведомете Вашия лекар, ако:

 • Обривът се разпространява в едното или двете очи.
 • Обривът става много червен, топъл или чувствителен. Това може да означава вторична бактериална кожна инфекция.
 • Обривът е придружен от замаяност, дезориентация, ускорен сърдечен ритъм, задух, треперене, загуба на мускулна координация, влошаваща се кашлица, повръщане, схванат врат или треска над 38,9 градуса.
 • Всеки в домакинството има проблем с имунната си система или е на възраст под 6 месеца.

Причини​

Инфекцията с варицела се причинява от вируса варицела-зостер. Може да се разпространи чрез директен контакт с обрива. Може също да се разпространи, когато човек с варицела кашля или киха и вие вдишвате въздушните капчици.

Рискови фактори​

chickenpox-causes1-5ae1f79843a10300366cd5f1.png
Вашият риск да се заразите с вируса варицела-зостер, който причинява варицела, е по-висок, ако вече не сте имали варицела или ако не сте имали ваксина срещу варицела. Особено важно е хората, които работят в детски заведения или в училище, да бъдат ваксинирани.
Повечето хора, които са имали варицела или са били ваксинирани срещу варицела, са имунизирани срещу варицела. Малко хора могат да се разболеят от варицела повече от веднъж, това е рядко. Ако сте били ваксинирани и все пак се разболявате от варицела, симптомите често са по-леки, с по-малко мехури и лека или никаква температура.

Усложнения​

Варицелата обикновено е леко заболяване. Но може да бъде сериозно и да доведе до усложнения, включително:
 • Бактериални инфекции на кожата, меките тъкани, костите, ставите или кръвния поток (сепсис)
 • Дехидратация
 • Пневмония
 • Възпаление на мозъка (енцефалит)
 • Синдром на токсичен шок
 • Синдром на Рейе при деца и тийнейджъри, които приемат аспирин по време на варицела
 • Смърт

Кой е изложен на риск?​

Хората, които са изложени на по-висок риск от усложнения от варицела, включват:
 • Новородени и кърмачета, чиито майки никога не са имали варицела или ваксина
 • Юноши и възрастни
 • Бременни жени, които не са имали варицела
 • Хората, които пушат
 • Хора, чиято имунна система е отслабена от лекарства, като химиотерапия, или от заболяване, като рак или ХИВ
 • Хора, които приемат стероидни лекарства за друго заболяване или състояние, като астма

Варицела и бременност

Ниското тегло при раждане и аномалиите на крайниците са по-чести при бебета, родени от жени, които са заразени с варицела в началото на бременността. Когато една майка е заразена с варицела през седмицата преди раждането или в рамките на няколко дни след раждането, нейното бебе има по-висок риск от развитие на сериозна, животозастрашаваща инфекция.
Ако сте бременна и не сте имунизирани срещу варицела, говорете с Вашия лекар за рисковете за Вас и Вашето неродено дете.

Варицела и херпес зостер

Ако сте имали варицела, вие сте изложени на риск от усложнение, наречено херпес зостер. Вирусът на варицела-зостер остава във вашите нервни клетки, след като кожната инфекция е излекувана. Много години по-късно вирусът може да се активира отново и да се появи отново като херпес зостер - болезнена група от краткотрайни мехури. По-вероятно е вирусът да се появи отново при по-възрастни хора и хора с отслабена имунна система.
Болката от херпес зостер може да продължи дълго след като мехурите изчезнат. Това се нарича постхерпетична невралгия и може да бъде тежко.
Ваксината срещу херпес зостер се препоръчва за възрастни, които са имали варицела. Ваксината е одобрена и се препоръчва за хора на възраст 50 и повече години, включително тези, които преди това са получили друга ваксина срещу херпес зостер.

Предотвратяване​

chicken-pox-prevention-vaccine-1068748_final-dcb25d2bfc7146cdb403fa496b82eea0.jpg
Ваксината срещу варицела е най-добрият начин за предпазване от варицела. Експерти изчисляват, че ваксината осигурява пълна защита от вируса за близо 98% от хората, които получават и двете препоръчителни дози. Когато ваксината не осигурява пълна защита, тя значително намалява тежестта на варицелата.
Ваксината срещу варицела се препоръчва при:

 • Малки деца. В Съединените щати децата получават две дози ваксина срещу варицела - първата на възраст между 12 и 15 месеца и втората на възраст между 4 и 6 години - като част от рутинния график за ваксиниране в детска възраст. Ваксината може да се комбинира с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, но при някои деца на възраст между 12 и 23 месеца комбинацията може да увеличи риска от треска и гърчове от ваксината. Обсъдете плюсовете и минусите на комбинирането на ваксините с лекаря на вашето дете.
 • Неваксинирани по-големи деца. Деца на възраст от 7 до 12 години, които не са ваксинирани, трябва да получат две наваксващи дози от ваксината срещу варицела, приложени през интервал от най-малко три месеца. Деца на 13 или повече години, които не са били ваксинирани, също трябва да получат две наваксващи дози от ваксината, приложени през поне четири седмици.
 • Неваксинирани възрастни, които никога не са боледували от варицела и са изложени на висок риск от разболяване. Това включва здравни работници, учители, служители по грижи за деца, международни пътници, военен персонал, възрастни, които живеят с малки деца и всички жени в детеродна възраст.
  Възрастни, които никога не са боледували от варицела или са били ваксинирани, обикновено получават две дози от ваксината в интервал от четири до осем седмици. Ако не си спомняте дали сте имали варицела или ваксината, кръвен тест може да определи вашия имунитет.
Ваксината срещу варицела не е одобрена за:
 • Бременни жени
 • Хора, които имат отслабена имунна система, като тези, които са заразени с ХИВ, или хора, които приемат лекарства за потискане на имунната система
 • Хора, които са алергични към желатин
Говорете с Вашия лекар, ако не сте сигурни дали имате нужда от ваксината. Ако планирате да забременеете, консултирайте се с Вашия лекар, за да се уверите, че сте в крак с вашите ваксинации, преди да заченете дете.

Безопасно и ефективно ли е?

Родителите обикновено се чудят дали ваксините са безопасни. Откакто ваксината срещу варицела стана достъпна, проучванията постоянно я откриват като безопасна и ефективна. Страничните ефекти обикновено са леки и включват зачервяване, болезненост, подуване и рядко малки подутини на мястото на инжекцията

Диагноза​

Лекарите обикновено диагностицират варицела въз основа на обрива.

Ако има някакво съмнение относно диагнозата, варицелата може да бъде потвърдена с лабораторни тестове, включително кръвни тестове или култура на проби от лезии.

Лечение​

При иначе здрави деца варицелата обикновено не се нуждае от медицинско лечение. Вашият лекар може да предпише антихистамин за облекчаване на сърбежа. Но в по-голямата си част болестта е оставена да протича.

Ако сте изложени на висок риск от усложнения

За хора, които са изложени на висок риск от усложнения от варицела, лекарите понякога предписват лекарства за съкращаване на продължителността на инфекцията и за намаляване на риска от усложнения.

Ако Вие или Вашето дете сте изложени на висок риск от усложнения, Вашият лекар може да Ви предложи антивирусно лекарство. Това лекарство може да намали тежестта на варицелата, когато се прилага в рамките на 24 часа след първата поява на обрива.

В някои случаи Вашият лекар може да препоръча ваксина срещу варицела в рамките на три до пет дни след като сте били изложени на вируса. Това може да предотврати заболяването или да намали тежестта му.

Лечение на усложнения

Ако се развият усложнения, Вашият лекар ще определи подходящото лечение. Той или тя може да предпише антибиотици за кожни инфекции и пневмония. Възпалението на мозъка (енцефалит) обикновено се лекува с антивирусни лекарства. Може да се наложи да бъдете хоспитализирани.

Начин на живот и домашни средства​

За да облекчите симптомите на неусложнен случай на варицела, следвайте тези мерки за самообслужване.

Избягвайте разчесване

Разчесването може да причини белези, да забави заздравяването и да увеличи риска от инфектиране на раните. Ако детето ви не може да спре да се чеше:
 • Сложете ръкавици на ръцете му, особено през нощта
 • Отрежете ноктите му

Облекчете сърбежа и други симптоми

Обривът от варицела може да бъде много сърбящ, а спуканите везикули понякога парят. Тези неразположения, заедно с висока температура, главоболие и умора, могат да направят всеки нещастен. За облекчение опитайте:
 • Хладна вана с добавена сода за хляб, алуминиев ацетат, неварени овесени ядки или колоидни овесени ядки — фино смлени овесени ядки, които са направени за накисване.
 • Каламинов лосион, намазан върху петната.
 • Мека храна, ако в устата се появят рани от варицела.
Ако температурата продължи повече от четири дни и е по-висока от 39 градуса, обадете се на Вашия лекар. И не давайте аспирин на деца и тийнейджъри, които имат варицела, защото може да доведе до сериозно състояние, наречено синдром на Рейе.

Говорете с Вашия лекар, преди да дадете какъвто и да е вид нестероидно противовъзпалително лекарство на някой, който има варицела. Някои проучвания показват, че този тип лекарства може да доведе до кожни инфекции или увреждане на тъканите.

Подготовка за вашата среща​

Обадете се на вашия семеен лекар, ако вие или вашето дете имате признаци и симптоми, общи за варицела. Ето малко информация, която да ви помогне да се подготвите за срещата си.
 • Ограничения. Попитайте дали има някакви ограничения, които вие или вашето дете трябва да спазвате, като например да останете изолирани, за да не разпространявате инфекция, във времето, водещо до назначаването.
 • История на симптомите. Запишете всички симптоми, които вие или вашето дете сте имали и колко дълго.
 • Скорошно излагане на възможни източници на инфекция. Опитайте се да си спомните дали вие или вашето дете сте били изложени на някой, който може да е имал варицела през последните няколко седмици.
 • Ключова медицинска информация. Включете всички други здравословни проблеми и имената на всички лекарства, които вие или вашето дете приемате.
 • Въпроси, които да зададете на Вашия лекар. Запишете въпросите си, за да можете да се възползвате максимално от времето си с Вашия лекар.
Въпросите, които да зададете на Вашия лекар относно варицелата, включват:
 • Каква е най-вероятната причина за тези признаци и симптоми?
 • Има ли други възможни причини?
 • Какво лечение препоръчвате?
 • Има ли домашни средства или стъпки за самообслужване, които биха могли да помогнат за облекчаване на симптомите?
 • Как да намалим риска от заразяване на другите?
Не се колебайте да задавате други въпроси.

Какво да очаквате от вашия лекар

Вашият лекар може да попита:
 • Какви признаци и симптоми сте забелязали и кога са се появили за първи път?
 • Някой друг, когото познавате, имал ли е признаци и симптоми, характерни за варицела през последните няколко седмици?
 • Имали ли сте вие или вашето дете ваксина срещу варицела? Колко дози?
 • Вие или вашето дете лекувате ли се или наскоро сте били лекувани за други заболявания?
 • Какви лекарства приемате вие или вашето дете в момента, включително лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини и добавки?
 • Вашето дете ходи ли на училище?
 • Бременна ли сте или кърмите ли?

Какво можете да направите междувременно

Почивайте колкото е възможно повече и избягвайте контакт с други хора. Варицелата е силно заразна.
_________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: mayoclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
3,918
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva