ADV_WomensHealth.jpg

Женско здраве

Здравословните навици са най-добрият начин да избегнете болести, да удължите живота си и да живеете по-щастливо. Но в хаоса на ежедневието на жената здравословният начин на живот може да отстъпи на заден план пред задълженията, работата, натоварените графици и други. Направете тези прости стъпки към по-дълъг и по-здравословен живот.

Раздвижете се

women_and_sports_visual_940x350.png
Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртта на американските жени. В Съединените щати 1 от 4 жени умира от сърдечно заболяване. Упражненията са един от най-добрите начини за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и поддържане на пулсацията ви силна. Също така е полезно за вашето психическо и костно здраве.

Стремете се към 30 минути движение поне четири дни в седмицата. Аеробните или кардио упражненията са най-добри. Това включва:

 • ходене
 • джогинг
 • танцуване
 • плуване
Смесвайте рутините и поддържайте плановете си за упражнения вълнуващи, като опитвате различни дейности. Поканете приятел да се присъедини към вас за отговорност и насърчение.

Само кардиото не е достатъчно за оптимално здраве и фитнес. Трябва да го комбинирате с някакъв вид силова тренировка. Силовите тренировки изграждат мускули, засилват метаболизма и ви помагат да поддържате по-здрави кости. Това е особено важно при жени след менопауза.

Спазвайте балансирана диета

Essential-Guide-to-Healthy-Eating-2.png
Пълноценната храна е в основата на здравословния начин на живот. Освен загубата и поддържането на теглото, балансираната диета е от решаващо значение за цялостното здраве на жената. Добрите храни осигуряват витамини, минерали и хранителни вещества, които са важни за растежа, благосъстоянието и развитието.

Храненето с балансирана храна започва с избягване на нездравословни храни. Пакетираните и преработени храни често са пълни със захар, сол, нездравословни мазнини и калории. Избягвайте фалшивите неща и изберете добрите неща, като например:

 • пресни плодове и зеленчуци
 • цели зърна
 • богати на фибри храни като боб и листни зеленчуци
 • прясна риба
 • месо
 • здравословни мазнини като ядки, семена и зехтин
 • нискомаслени млечни продукти
Ето един съвет за пазаруване на хранителни стоки: Опитайте се да избягвате вътрешните коридори, където се намират повечето опаковани и преработени храни.

Освен това не забравяйте да си направите списък и да се придържате към него и не пазарувайте гладни. По-вероятно е да направите нездравословен избор и да вземете храни, от които не се нуждаете, когато коремът ви къркори.

Носенето на излишни килограми може да увеличи риска от няколко състояния, включително рак, диабет и сърдечни заболявания
.

Женски витамини

Можете да приемате ежедневно мултивитамини, но яденето на храни, богати на витамини, осигурява допълнителните ползи от здравословни фибри и минерали. Яжте разнообразни храни в различни цветове и трябва да задоволите нуждите си от витамини, минерали и фибри, без да имате нужда от добавки.

Здравословно остаряване

768x432.jpg
Стареенето е част от остаряването и помъдряването, но това не означава, че трябва да понасяте неизбежните болки в легнало положение.

За жените здравословното остаряване зависи до голяма степен от здравословния живот. Това е страхотна новина, защото много от това, което можете да направите, за да бъдете здрави днес, ще ви попречи да се почувствате извън годините си утре. Това включва здравословно хранене, поддържане на активност и редовни здравни прегледи.

Здравословното остаряване също набляга на неща, които не трябва да правите, като употребата на тютюневи изделия и прекомерната консумация на алкохол. Можете също така да помогнете за забавянето на стареенето, като се научите да управлявате стреса и да се справяте с проблемите на психичното здраве, които естествено ще възникнат през целия ви живот.

Стареенето обаче не е само как се чувства тялото ви. Също така как изглежда. Можете да предотвратите появата на малки петна и точки, които карат кожата ни да изглежда по-стара.

За да се предпазите от бръчки, възрастови петна и дори рак, нанасяйте слънцезащитен крем с SPF най-малко 15. Носете защитно облекло и слънчеви очила и се опитайте да избягвате слънцето изцяло в средата на деня. Ако забележите промени в луничките или нови или необичайни петна, посетете вашия дерматолог.

Здравословен сексуален живот

Сексуалното здраве е проблем за цял живот за жените. Нуждите на сексуалното здраве на жената обхващат десетилетия и обхващат различни въпроси, от предотвратяване на нежелана бременност до повишаване на отпуснатото либидо.

В началото на вашите сексуално активни години акцентът върху сексуалното здраве попада основно в следните категории
:
 • защита срещу полово предавани инфекции (ППИ)
 • провеждане на редовни прегледи за ППИ, цитонамазки и тазови прегледи
По-късно в живота вашите нужди може да се променят. Много от тези промени съвпадат с други физически промени, които може да изпитвате. Тези проблеми включват:
 • ниско либидо или сексуално влечение
 • невъзможност за достигане на оргазъм​
 • намален отговор на сексуална стимулация​
 • неудобен или болезнен секс
Жените със здравословен сексуален живот може да имат по-нисък риск от сърдечно-съдови инциденти - високо кръвно налягане и инфаркти - отколкото мъжете.

Време за бебе

Screenshot_38-10.jpg
Независимо дали сте бременна, опитвате се да забременеете или просто започвате да го обмисляте, здравословният живот на вашето бебе започва с подготовка. Дори преди да направите тест за бременност, можете да предприемете значителни стъпки, за да защитите здравето на бъдещото си бебе.

Грижата за себе си се грижи за бъдещите ви бебета. Някои поведения, включително пиене на алкохол и пушене, могат да наранят вашето бебе. Те също могат да увеличат риска от усложнения. Ако имате нужда от помощ за спиране, говорете с Вашия лекар за доказани методи или групи за подкрепа.

По същия начин можете да увеличите шансовете си за здраво бебе, като се храните балансирано, приемате пренатални витамини.


Добро родителство​

Да си родител е трудна, тежка работа. Това обаче е и невероятно възнаграждаващо.
Parenting-1024x683-1024x585.jpg
Ще имате въпроси и ще имате нужда от помощ. Силната мрежа за поддръжка от приятели и членове на семейството, на които можете да се обадите, е жизненоважна. Когато имате нужда някой да вземе болното ви дете или да се появи на футболен мач, така че малкото ви да има фен, тази група хора ще бъде важен ресурс.

Въпреки това ще дойдат моменти, когато дори тези хора не могат да осигурят подкрепата и помощта, от които се нуждаете. Тогава можете да се обърнете към онлайн общност от родители, изправени пред същите възходи и падения, въпроси и притеснения като вас. Въпреки че може да не са ваши съседи, аспектът на общността на онлайн форумите за родители може да се превърне във ваш ресурс, когато сте на края на разума си.


Здраве на гърдите​

rak-gurda-.jpg
Ракът на гърдата е един от най-често срещаните видове рак при американските жени. Ако имате семейна или лична анамнеза за рак на гърдата, рискът от развитие на това състояние е по-висок.

Работната група за превантивни услуги на Съединените щати (USPSTF) препоръчва на жените със среден риск да правят мамографски преглед на всеки две години на възраст между 50 и 74 години. Те също така препоръчват на жените със среден риск от развитие на рак да направят първия си скрининг на 40-годишна възраст .

Въпреки това, много лекари и медицински групи не са съгласни с USPSTF и все още препоръчват годишни мамографии, започващи от 40-годишна възраст. Вашият лекар може да ви препоръча да започнете по-рано, ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата. По същия начин тези медицински специалисти насърчават жените да провеждат самопрегледи всеки месец, започвайки от 20-годишна възраст


Справете се със стреса​

386825_1.jpg

Кариера. Деца. Семейство. Приятели. Доброволен труд. Много жени плуват в стрес и отговорности, което може да се прояви не само в побелели коси. Прекомерният стрес може да доведе до:
 • високо кръвно налягане
 • разстроен стомах или други стомашно-чревни проблеми
 • болка в гърба
 • конфликти в отношенията
 • затруднения със съня
 • наддаване на коремно тегло
Можете да управлявате стреса с техники за релаксация като:
 • терапия
 • молитва
 • медитация
 • йога или тай чи
 • упражнения

Избягвайте известни рискове за здравето​

Много здравословни проблеми са често срещани както при мъжете, така и при жените. Въпреки това, някои състояния може да са по-чести при жените или да въздействат на жените по различен начин, отколкото на мъжете. Те включват:

Сърдечно заболяване​

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт сред американските жени. Освен това жените са по-склонни от мъжете да умрат след инфаркт.

Удар​

Жените са по-склонни да получат инсулт, отколкото мъжете. Мъжете и жените споделят много от същите рискови фактори за инсулт, включително високо кръвно налягане и висок холестерол. Жените обаче имат няколко уникални рискови фактора. Те включват:
 • използване на контрол на раждаемостта
 • бременност
 • хормонозаместителна терапия

Проблеми с пикочните пътища​

Жените имат по-къса уретра, което означава, че бактериите трябва да изминат по-малко разстояние, преди да стигнат до пикочния мехур и да породят инфекция.
Поради тази причина проблемите с пикочните пътища, включително инфекции и инконтиненция, са по-чести при жените.

Прием на алкохол

Мъжете са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и да станат зависими от него.
Въздействията от хроничната употреба на алкохол обаче са по-големи при жените, отколкото при мъжете. Тези усложнения включват сърдечни заболявания и рак на гърдата. Освен това, бебетата, родени от жени, които пият алкохол по време на бременност, могат да имат състояние, наречено фетален алкохолен синдром. Това може да причини увреждане на мозъка.

Депресия​

Жените са по-склонни да показват признаци на депресия, отколкото мъжете.
Жените са на възраст от 14 до 25 години са два пъти по-вероятно от мъжете да имат депресия. Това съотношение намалява с възрастта.

Остеоартрит

Докато тази често срещана форма на
артрит може да се появи както при мъже, така и при жени, тя е по-често при жени над 45-годишна възраст.

Предотвратете заболяване​

Един от начините за предотвратяване на болести и инфекции е избягването на пушенето. Трябва също да избягвате тези, които го правят. Пасивното пушене може да бъде толкова опасно, колкото и активното пушене.
Други известни рискове за здравето включват наркотици и алкохол. За жените умереното количество алкохол е 12 унции бира, 5 унции вино или около 1 унция спиртни напитки всеки ден. Една чаша вино от пет унции на ден може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, но повече от това увеличава риска от рак и други състояния.

Посетете лекар​

Освен прегледи на гърдите и гинекологични посещения, трябва да се уверите, че посещавате редовно вашия лекар за прегледи и скринингови прегледи. Трябва да имате кръвни изследвания, биометрични данни като кръвно налягане и тегло и други превантивни мерки за тестване, направени на годишния ви медицински преглед. Тези тестове могат да пресекат потенциални проблеми в зародиш.
___________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: healthline.com
Author
Ivanina Andreeva
Views
549
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva