thyroid-gland-in-flat-style-drawing-of-a-healthy-vector-41107352.jpg

Болестта на Хашимото може да доведе до хипотиреоидизъм, когато щитовидната жлеза е засегната и постепенно спира да произвежда достатъчно хормони, за да поддържа тялото да работи правилно. Хашимото се среща по-често при жени на средна възраст, отколкото при мъже и може да причини умора и наддаване на тегло.

Щитовидната жлеза произвежда два хормона, които контролират метаболизма (как тялото превръща храната в енергия) и поддържат правилното функциониране на тялото.

Какво представлява болестта на Хашимото?​

Болестта на Хашимото засяга щитовидната жлеза. Нарича се още тиреоидит на Хашимото, хроничен лимфоцитен тиреоидит или автоимунен тиреоидит. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които контролират почти всички метаболитни функции на тялото (как тялото превръща храната в енергия) и поддържат нормалната му работа. Тиреоидитът на Хашимото е вид автоимунно заболяване - имунната ви система не разпознава щитовидната жлеза като ваша и я атакува.
Болестта на Хашимото е често срещана и засяга около пет души на 100 в Съединените щати.

Какво е хипотиреоидизъм?​

Хипотиреоидизмът на Хашимото се случва, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони, за да отговори на нуждите на тялото, защото имунната му система го е увредила.
Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма, което е начинът, по който превръщате храната в енергия. Без достатъчно енергия тялото ви не може да работи нормално и функциите му започват да се забавят.

Как хипотиреоидизмът засяга тялото ви?​

Хипотиреоидизмът може да ви засегне по начини, които могат да бъдат тежки емоционално и физически. Например:
 • Когато метаболизмът ви се забави поради хипотиреоидизъм, в крайна сметка наддавате на тегло, чувствате се по-често уморени и имате малко енергия.
 • Може да изпитате замъглено мислене и проблеми с паметта (хипотиреоидизмът често се диагностицира погрешно като депресия).
 • Жените могат да развият нередовен менструален цикъл и промяна в потока и да им е по-трудно да забременеят.
 • Може да страдате от запек (проблеми с движението на червата), да имате киселини и други храносмилателни проблеми.
 • Хипотиреоидизмът също може да доведе до сексуална дисфункция както при мъжете, така и при жените.
Бавният метаболизъм може да засегне почти всяка част от тялото ви с леки до тежки ефекти.

Кой е най-вероятно да развие болестта на Хашимото?​

Болест на Хашимото:
 • Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете.
 • Обикновено се появява на възраст между 30 и 50 години.
 • Склонен да работи в семейства (наследствено).
 • По-вероятно е да се развие при хора, които имат други автоимунни заболявания, като някои чернодробни заболявания, чувствителност към глутен, ревматоиден артрит, диабет тип 1, лупус и болест на Адисон (състояние на надбъбречната жлеза).

СИМПТОМИ И ПРИЧИНИ​

hashitoxicosis-overview-4582192-v2-5c82b37fc9e77c0001a67621.png

Какво причинява болестта на Хашимото?

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на тялото атакува собствените си клетки и органи. Обикновено имунната система защитава тялото срещу инфекции, причинени от бактерии, вируси и други вредни вещества.
При болестта на Хашимото имунната система произвежда антитела, които атакуват и увреждат тъканта на щитовидната жлеза. В резултат на това щитовидната жлеза се възпалява и способността да произвежда хормони на щитовидната жлеза се уврежда, което в крайна сметка води до хипотиреоидизъм.

Какви са симптомите на болестта на Хашимото?

Някои хора може да нямат никакви симптоми в началото. Тъй като заболяването бавно прогресира, щитовидната жлеза се увеличава (състояние, наречено гуша ). Гушата е чест първи признак на болестта на Хашимото. Гушата е безболезнена, но може да създаде усещане за пълнота в гърлото и може да направи предната част на врата ви да изглежда подута.
Други симптоми на болестта на Хашимото, които се развиват с течение на времето, включват:

 • Умора (отпадналост).
 • Качване на тегло.
 • Усещане за студ.
 • Скованост на ставите и мускулни болки.
 • Запек (проблеми с движението на червата).
 • Депресия
 • Подпухнали очи/лице.
 • Суха кожа.
 • Изтъняване на косата/косопад.
 • Обилна или нередовна менструация.
 • Трудно забременяване.
 • Проблеми с паметта/затруднено мислене или концентрация.
 • Бавен сърдечен ритъм.

ДИАГНОСТИКА И ТЕСТОВЕ​

Как се диагностицира болестта на Хашимото?

Първо, вашият лекар ще вземе вашата медицинска история и ще извърши физически преглед. Той или тя ще опипа щитовидната ви жлеза, за да определи дали е увеличена. Назначават се и кръвни изследвания. Те включват:
 • Тест за стимулиращ тироидния хормон- високото ниво най-често означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон Т4. Тази лаборатория обикновено е в най-голямо съответствие с диагнозата хипотиреоидизъм или субклиничен хипотиреоидизъм .
 • Безплатен тест за Т4: Ниското ниво на Т4 предполага, че лицето има хипотиреоидизъм.
 • Тест за антитиреоидни антитела: Наличието на антитела показва по-висок риск от развитие на хипотиреоидизъм на Хашимото.
Най-честият образен тест, който може да бъде поръчан, е ултразвук на щитовидната жлеза. Ултразвукът показва размера и вида на щитовидната жлеза и дали има възли или израстъци в областта на шията.

УПРАВЛЕНИЕ И ЛЕЧЕНИЕ​

Hashimotos-Disease-Treatment.png

Болестта на Хашимото винаги ли се нуждае от лечение?

Не всеки с болестта на Хашимото развива хипотиреоидизъм. Тъй като нивата на антитела, които съответстват на Хашимото, носят по-висок риск от развитие на хипотиреоидизъм, лекарите обикновено избират да наблюдават състоянието ви и да следят за всякакви промени в здравето на щитовидната ви жлеза.

Ще трябва ли да премахна щитовидната си жлеза за болест на Хашимото и хипотиреоидизъм?

Не. Тъй като хипотиреоидизмът и болестта на Хашимото се управляват с лекарства, операцията не е необходима.

Има ли специална диета за хора с болест на Хашимото?

Няма специална диета за болестта на Хашимото, но някои храни, лекарства или добавки могат да повлияят на способността ви да абсорбирате вашето лекарство за щитовидната жлеза. Те включват добавки с желязо и калций.
Храненето добре и здравословният начин на живот – упражнения, добър сън и контролиране на стреса – могат да помогнат на имунната ви система. Независимо от всичко, ще трябва да продължите да приемате лекарствата си, ако сте диагностицирани с хипотиреоидизъм.


ПЕРСПЕКТИВА / ПРОГНОЗА​

Опасна или фатална е болестта на Хашимото?

Ако не се лекува, хипотиреоидизмът може да доведе до някои сериозни усложнения и в редки случаи до смърт. Те включват:
 • Сърдечни проблеми , като увеличено сърце или сърдечна недостатъчност.
 • Проблеми с психичното здраве, включително депресия.
 • Микседемна кома, която изисква незабавна спешна помощ. Микседемът е рядко, животозастрашаващо състояние, което може да доведе до сърдечна недостатъчност, гърчове, кома и смърт.

Какво се случва, ако имам хипотиреоидизъм по време на бременност?

За бременни жени има различна цел за хормона, стимулиращ щитовидната жлеза. Ако нивото на хормона не е на целта, вашият лекар вероятно ще ви предложи лечение със синтетичен хормон на щитовидната жлеза, за да защити безопасността на вашата бременност и вашето бебе.

Нелекуваният хипотиреоидизъм по време на бременност може да увеличи риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и мъртво раждане. Или може да причини опасно повишаване на кръвното налягане в края на бременността (наречено прееклампсия). Нелекуваният хипотиреоидизъм също може да повлияе на растежа и развитието на мозъка на вашето бебе. Вашите лекари ще работят с вас, за да се уверят, че вашият хипотиреоидизъм е под контрол по време на бременността ви.

Хипотиреоидизмът по време на бременност не е често срещан. Но понякога симптомите на хипотиреоидизъм могат да бъдат пренебрегнати по време на бременност, заедно с умората и наддаването на тегло. Незабавно уведомете вашите лекари, ако забележите симптоми на хипотиреоидизъм или чувствате, че развивате гуша.


Бележка от клиника Кливланд​

В повечето случаи хипотиреоидизмът може да остане добре контролиран, стига да приемате ежедневното си лекарство и да си правите кръвни изследвания, за да коригирате дозата, както е указано от вашия лекар. Здравословното хранене и достатъчно движение могат да ви помогнат да живеете дълъг и здравословен живот със състоянието. Вашите лекари могат да ви кажат какви стъпки да предприемете, за да се почувствате по-добре по пътя.
________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
1,426
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva