istockphoto-1297948749-612x612.jpg

Клиничен преглед​

Херпес зостер се причинява от повторното активиране на вируса варицела-зостер (VZV), същият вирус, който причинява варицела.
Първичната инфекция с VZV причинява варицела. След като заболяването отзвучи, вирусът остава латентен в дорзалните коренови ганглии. VZV може да реагира по-късно в живота на човек и да причини болезнен макулопапулозен обрив, наречен херпес зостер.

Клинични характеристики​

shingles-symptoms.png
Хората с херпес зостер най-често имат обрив в един или два съседни дерматома (локализиран зостер). Обривът най-често се появява на тялото по протежение на гръдния дерматом. Обикновено обривът не пресича средната линия на тялото. По-рядко обривът може да бъде по-широко разпространен и да засегне три или повече дерматома. Това състояние се нарича дисеминиран зостер. Това обикновено се случва само при хора с компрометирана или потисната имунна система. Дисеминираният зостер може да бъде трудно разграничим от варицела.
Обривът обикновено е болезнен, сърбящ или мравучкащ. Тези симптоми могат да предшестват появата на обрив за няколко дни. Някои хора може също да имат главоболие, фотофобия (чувствителност към ярка светлина) и неразположение в продромалната фаза.
Обривът се развива в клъстери от везикули. Нови везикули продължават да се образуват в продължение на три до пет дни и прогресивно изсъхват и се образуват корички. Те обикновено се лекуват за две до четири седмици. Може да има трайни промени в пигментацията и белези по кожата.

Усложнения​

internal-shingles-risks-and-complications-5180098-FINAL-1bb25788aa7042c78689986b69df5f96.jpg
Постхерпетичната невралгия (PHN) е най-честото усложнение на херпес зостер. PHN е болка, която продължава в областта, където някога е бил обривът, повече от 90 дни след появата на обрива. PHN може да продължи седмици или месеци, а понякога и години.
Рискът за човек да има PHN след херпес зостер се увеличава с възрастта. Възрастните хора са по-склонни да имат по-продължителна, по-силна болка. Приблизително 10 до 13% от хората на 60 и повече години с херпес зостер ще получат PHN. PHN се среща рядко при хора на възраст под 40 години.

Други усложнения на херпес зостер включват:

 • офталмологично засягане (herpes zoster ophthalmicus) с остри или хронични очни усложнения, включително загуба на зрението;
 • бактериална суперинфекция на лезиите, обикновено дължаща се на Staphylococcus aureus и по-рядко дължаща се на бета хемолитичен стрептокок от група А;
 • парализа на черепните и периферните нерви; и висцерално засягане, като менингоенцефалит, пневмонит, хепатит и остра некроза на ретината
Хората с компрометирана или потисната имунна система са по-склонни да получат усложнения от херпес зостер. Те са по-склонни да имат тежък, дълготраен обрив и да развият дисеминиран херпес зостер.

Ваксинация​

256a80926410469e9836d61b4c32a6db36f83645-778x516.jpg

Рекомбинантната зостер ваксина е препоръчителната ваксина за предотвратяване на херпес зостер и неговите усложнения.

Предаване​

Хората с активни лезии на херпес зостер могат да разпространят VZV инфекция и да причинят варицела при хора, които никога не са имали варицела или са получавали ваксина срещу варицела. След като варицелата отзвучи, тези хора биха били изложени на риск от херпес зостер.
Активните лезии на херпес зостер са инфекциозни чрез директен контакт с везикуларна течност, докато изсъхнат и се образуват корички. Хората с активни лезии от херпес зостер трябва да покриват лезиите си и да избягват контакт с податливи хора в домакинството и на работното място, докато лезиите им изсъхнат и се покрият с кора.

Епидемиология​

Рискови фактори

Всеки, който е имал естествена инфекция с див тип варицела зостер вирус (VZV) или е имал ваксинация срещу варицела, може да развие херпес зостер. Децата, които получават ваксина срещу варицела, имат по-нисък риск от херпес зостер в сравнение с децата, които са били заразени с див тип VZV. Много хора не помнят да са имали варицела; въпреки това приблизително 99,5% от хората, родени преди 1980 г., са били заразени с див тип VZV. В резултат на това почти всички възрастни хора са изложени на риск от херпес зостер.
Приблизително 1 от 3 души ще развият херпес зостер през живота си. Повечето хора имат само един случай на заболяването през живота си, но са възможни и множество. Рискът за човек от херпес зостер и усложнения, като постхерпетична невралгия (PHN) и хоспитализация, се увеличава рязко след 50-годишна възраст.
Причините, поради които VZV се реактивира и причинява херпес зостер, не са добре разбрани. Въпреки това, рискът за човек от херпес зостер се увеличава, тъй като неговият VZV-специфичен клетъчно-медииран имунитет намалява. Този спад в имунитета може да е резултат от напредване на възрастта, както и от медицински състояния или лекарства, които потискат имунната система на човека.
Хората със следните състояния, които компрометират или потискат имунната им система, имат повишен риск от херпес зостер:

 • рак, особено левкемия и лимфом,
 • човешки имунодефицитен вирус (HIV),
 • реципиенти на трансплантация на костен мозък или солиден орган (бъбречен, сърдечен, черен дроб и бял дроб)
 • приемане на имуносупресивни лекарства, включително стероиди, химиотерапия или имуносупресивни лекарства, свързани с трансплантация.
Идентифицирани са и други потенциални рискови фактори за херпес зостер, но констатациите са или непоследователни, или необясними. Например:
 • повече жени, отколкото мъже, развиват херпес зостер
 • херпес зостер е по-рядко срещан при чернокожите (поне с 50%), отколкото при белите

Коефициенти на заболявания

 • Приблизително един милион случая на херпес зостер се срещат годишно в Съединените щати.
 • Честотата на херпес зостер е приблизително 4 случая на 1000 души от населението на САЩ годишно.
 • Заболеваемостта сред хората на 60 и повече години е около 1 случай на 100 души от населението на САЩ годишно.
 • Повтарящи се случаи:
  • Могат да възникнат множество случаи на херпес зостер, но точната честота на рецидив не е известна. Повечето хора имат само един случаи на херпес зостер през живота си.
 • Усложнения:
  • Приблизително 1 до 4% от хората с херпес зостер се хоспитализират за усложнения.
  • Възрастните и хората с компрометирана или потисната имунна система са по-склонни да бъдат хоспитализирани. Около 30% от всички хора, хоспитализирани с херпес зостер, имат компрометирана или потисната имунна система.
  • Около 1 на 10 възрастни с херпес зостер развиват PHN.
 • Смъртни случаи:
  • Едно проучване изчислява, че всяка година се случват 96 смъртни случая, при които херпес зостер е действителната основна причина (0,28 до 0,69 на 1 милион население). Почти всички смъртни случаи са на възрастни хора или хора с компрометирана или потисната имунна система.

Тенденции

Честотата на херпес зостер нараства сред възрастните. Увеличението е постепенно за дълъг период от време. Не знаем каква е причината за това увеличение.
Някои експерти предполагат, че излагането на варицела повишава имунитета на човек към VZV и намалява риска от повторно активиране на VZV. Поради това те са загрижени, че рутинната ваксинация срещу варицела в детска възраст, може да доведе до увеличаване на херпес зостер при възрастни поради намалените възможности за излагане на варицела. Въпреки това, две проучвания са установили, че процентите на херпес зостер:

 • започват да нарастват преди въвеждането на ваксината срещу варицела
 • не се увеличават след началото на рутинната програма за ваксиниране срещу варицела.
Други страни, които нямат рутинни програми за ваксиниране срещу варицела, също са наблюдавали подобно увеличение на нивата на херпес зостер.

Херпес зостер при хора, които са получили ваксина срещу варицела​

Въпреки че херпес зостер винаги е бил необичаен сред децата, честотата на херпес зостер при децата намалява от началото на рутинната програма за ваксиниране срещу варицела. Ваксината срещу варицела съдържа жив атенюиран VZV, който причинява латентна инфекция.
 • Децата (здрави и имунокомпрометирани), които са били ваксинирани срещу варицела, имат по-ниски шансове за херпес зостер в сравнение с децата, които са имали естествена инфекция с варицела. Причината за това е, че ваксинираните деца са по-малко склонни да се заразят с див тип VZV и рискът от повторно активиране на ваксинален щам VZV изглежда по-нисък в сравнение с повторно активиране на див тип VZV.
 • Броят на възрастните хора, които са получили ваксина срещу варицела, откакто тя беше лицензирана през 1995 г., е доста малък. Има много малко информация за риска от херпес зостер при хора, които са получили ваксина срещу варицела като възрастни.
_____________________________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация:
cdc.gov
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,546
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva