5862-boy_measuring-1200x628-Facebook-1200x628.jpg

Човешкият хормон на растежа е естествен хормон, който вашата хипофизна жлеза освобождава, който насърчава растежа при деца, помага за поддържането на нормална структура на тялото при възрастни и играе роля в метаболизма както при деца, така и при възрастни.

Какво е човешки растежен хормон?

Човешкият хормон на растежа, известен също като соматотропин, е естествен хормон, който произвежда и отделя вашата хипофизна жлеза , който действа върху много части на тялото, за да стимулира растежа на децата. След като плочките за растеж в костите (епифизите) се слеят, човешкият хормон на растежа вече не увеличава височината, но тялото ви все още се нуждае от човешкия хормон на растежа. След като приключите с растежа си, човешкият хормон на растежа помага за поддържане на нормална телесна структура и метаболизъм, включително помага за поддържане на нивата на кръвната Ви захар ( глюкоза ) в здравословни граници.
Хормоните са химикали, които координират различни функции в тялото ви, като пренасят съобщения чрез кръвта ви до вашите органи, мускули и други тъкани. Тези сигнали казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави. Вашето тяло произвежда над 50 хормона и много от тях взаимодействат един с друг, създавайки сложна мрежа от процеси.
Вашата хипофизна жлеза е малка ендокринна жлеза с размер на грахово зърно, разположена в основата на мозъка под хипоталамуса. Изграден е от два лоба: преден лоб и заден лоб. Вашият преден лоб произвежда човешки хормон на растежа.
Вашата хипофизна жлеза е свързана с вашия хипоталамус чрез стъбло от кръвоносни съдове и нерви. Това се нарича стъбло на хипофизата. Вашият хипоталамус е частта от мозъка ви, която контролира функции като кръвно налягане , сърдечен ритъм , телесна температура и храносмилане. Чрез дръжката вашият хипоталамус комуникира с вашата хипофизна жлеза и й казва да освободи определени хормони. В този случай вашият хипоталамус освобождава хормон, освобождаващ растежен хормон, който стимулира хипофизната ви жлеза да освобождава човешки растежен хормон, и соматостатин, който предотвратява (инхибира) това освобождаване.
Лекарите използват синтетична форма на хормон на растежа (понякога наричан рекомбинантен хормон на растежа) за лечение на определени здравословни състояния, включително дефицит на растежен хормон. Никога не трябва да приемате синтетичен хормон на растежа без рецепта от вашия доставчик.

Какво задейства човешки растежен хормон?​

Вашата хипофизна жлеза обикновено освобождава хормон на растежа на кратки импулси през целия ден. Освобождаването на човешки хормон на растежа се контролира главно от два хормона, които вашият хипоталамус освобождава: хормон, освобождаващ растежен хормон, който стимулира освобождаването на хормон на растежа, и соматостатин, който предотвратява (инхибира) освобождаването на човешки растежен хормон.
Няколко други ендокринни хормона също регулират хормона на растежа, включително инсулиноподобен растежен фактор 1. Растежен фактор 1 е основен супресор на производството на хормон на растежа, докато тироксинът, глюкокортикоидите и грелинът стимулират освобождаването на хормон на растежа.
Растежен фактор 1, който се освобождава от вашия черен дроб , е един от най-добре характеризираните ефекти на активността на човешки растежен хормон. Растежен фактор 1 играе критична роля в предотвратяването (инхибирането) на освобождаването на хормон на растежа чрез отрицателна обратна връзка чрез стимулиране на соматостатин и инхибиране на освобождаването на растежен хормон. Въпреки това, секрецията на растежен хормон и растежен фактор 1 се регулират една от друга, където човешки растежен хормон задейства освобождаването на растежен фактор 1, а растежен фактор 1 инхибира освобождаването на хормон на растежа в обратна връзка. При здрави хора освобождаването на хормон на растежа се инхибира от хипергликемия (висока кръвна захар) и се стимулира от сън, стрес, упражнения, хипогликемия (ниска кръвна захар) и аминокиселини.

Каква е функцията на човешкия растежен хормон?​

41392_2019_36_Fig1_HTML.png
Човешкият растежен хормон има две основни функции: стимулиране на растежа (главно при деца) и въздействие върху метаболизма (как тялото ви превръща храната, която ядете, в енергия).

Човешкият хормон на растежа

Човешкият хормон на растежа предизвиква растеж в почти всяка тъкан и орган в тялото ви. Въпреки това, той е най-известен със своя стимулиращ растежа ефект върху хрущялите и костите, особено в юношеските години по време на пубертета. Клетките в хрущяла, наречени хондроцити, и клетките в костите, наречени остеобласти, получават сигнали от човешки хормон на растежа за увеличаване на репликацията и по този начин позволяват растеж на размера.
След като растежните пластини в костите на детето са се слели, хормонът на растеж вече не увеличава височината. Вместо това, хормонът на растежа помага да се поддържа нормална телесна структура през останалата част от живота ви.

Хормон на растежа и метаболизъм

Метаболизмът се състои от химични реакции в тялото ви, които превръщат храната, която ядете, в енергия. Всички клетки в тялото ви се нуждаят от енергия, за да функционират правилно. Няколко различни сложни процеса участват в метаболизма.
Хормонът на растежа въздейства върху метаболизма предимно чрез увеличаване на производството на инсулиноподобен растежен фактор-1 и неговия ефект върху клетките в тялото ви. Растежният фактор 1 е хормон, подобен по структура на инсулина, който управлява ефектите на хормона на растежа в тялото ви. Инсулинът е основен хормон , произвеждан от панкреаса , който помага за регулиране на нивата на кръвната Ви захар (глюкоза), като ги намалява. Подобно на инсулина, растежен фактор 1 има глюкозопонижаващ ефект.
Вашето тяло обикновено внимателно регулира нивата на кръвната ви захар. Кръвната глюкоза или захарта е основната захар в кръвта ви. Получавате глюкоза от въглехидратите в храната, която ядете. Тази захар е важен източник на енергия и осигурява хранителни вещества за органите, мускулите и нервната система на вашето тяло .
Инсулинът е основният хормон, който панкреасът произвежда, за да понижи нивата на кръвната захар, когато те станат твърде високи, а глюкагонът е основният хормон, който панкреасът произвежда, за да повиши нивата на глюкозата, когато станат твърде ниски. Други хормони могат да противодействат на ефектите на инсулина, като епинефрин (адреналин) и кортизол.
Докато хормонът на растежа обикновено повишава нивата на кръвната захар, когато станат твърде ниски, ако имате излишни количества хормон на растеж в тялото си, той може да противодейства на ефектите на инсулина, причинявайки повишени нива на кръвната захар.

Може ли човешкият растежен хормон да ви направи по-високи?​

Човешкият растежен хормон увеличава вертикалния растеж при децата. Въпреки това, след като вашите пластини за растеж се слеят, хормонът на растежа не може да ви направи по-високи. Вместо това, след като сте достигнали крайната си височина, хормонът на растежа помага да се поддържа структурата на тялото ви и има други важни ефекти върху вашия метаболизъм.

Какви са нормалните нива на човешки растежен хормон?

Вашата хипофизна жлеза освобождава човешки растежен хормон на импулси. Големината и продължителността на импулсите варират в зависимост от времето на деня и вашата възраст и пол. Поради това произволните измервания на човешкия растежен хормон рядко са полезни за лекарите при потвърждаване или отхвърляне на диагноза. Вместо това, тестовете за измерване на хормон на растежа са най-полезни, когато се измерват като част от тест за стимулиране или потискане.
Като цяло нормалните нива на хормона на растежа включват:

 • За възрастни, определени като мъжки при раждане: 0,4 до 10 нанограма на милилитър или 18 до 44 пикомола на литър.
 • За възрастни, назначени за жени при раждане: 1 до 14 или 44 до 616
 • За деца: 10 до 50 или 440 до 2200
Диапазоните на нормалните стойности може да варират от лаборатория до лаборатория. Не забравяйте да посочите нормалния диапазон на вашата лаборатория в лабораторния отчет, когато анализирате резултатите си. Ако имате въпроси относно вашите резултати, говорете с вашия лекар.

Какво се случва, когато нивата на човешки растежен хормон са твърде ниски?​

maxresdefault.jpg
Наличието на по-ниски от нормалните нива на човешки растежен хормон се нарича дефицит на растежен хормон. Обикновено се дължи на проблем или увреждане на хипофизната жлеза, което води до хипопитуитаризъм - когато един, няколко или всичките хормони, произвеждани от хипофизната жлеза, са с дефицит. Човешкият растежен хормон може да бъде един от засегнатите хормони.
Дефицитът на хормон на растежа засяга по различен начин възрастните и децата.

Дефицит на хормон на растежа при възрастни

Когато възрастните имат липса на хормон на растежа, това причинява следните проблеми:
 • Намалено чувство за благополучие.
 • Повишени телесни мазнини.
 • Повишен риск от сърдечни заболявания .
 • Слабо сърце, мускули и кости.
При възрастни хипопитуитаризъм, който води до дефицит на хормон на растежа, може да се развие поради доброкачествен аденом на хипофизата (нераков тумор) или увреждане на хипофизната жлеза или хипоталамуса.

Дефицит на човешки хормон на растежа при деца

Липсата на човешки хормон на растежа при деца води до слаб растеж. Основният признак за дефицит на човешки хормон на растежа при деца е бавният растеж на височина всяка година след третия рожден ден на детето. Това означава, че растат по-малко от около 1,4 инча височина на година. Дете с дефицит на хормон на растежа може също да има:
 • По-младо изглеждащо лице от това, което се очаква за тяхната възраст.
 • Нарушен растеж на косата.
 • Забавен пубертет.
При деца хипопитуитаризмът, който води до дефицит на хормон на растежа, може да присъства от раждането, като причината може да е неизвестна (идиопатична), генетична или поради увреждане на хипофизната жлеза (по време на развитието на плода или при раждането).
Децата също могат да развият хипопитуитаризъм поради увреждане на тяхната хипофизна жлеза или хипоталамус по-късно в живота.

Какво се случва, когато нивата на човешки растежен хормон са твърде високи?

acromegaly.jpg
Основното състояние, свързано с по-високи от нормалните нива на човешки растежен хормон, е състояние, наречено акромегалия, въпреки че засяга възрастните и децата по различен начин. Това е рядко състояние.

Акромегалия при възрастни

Възрастните с акромегалия обикновено имат уголемени или подути ръце и крака и променени черти на лицето.
Възрастните с акромегалия също могат да имат удебелени кости и уголемени органи и е по-вероятно да имат състояния като високо кръвно налягане (хипертония), диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Над 99% от случаите на акромегалия се дължат на аденоми на хипофизата, неракови (доброкачествени) тумори на хипофизната жлеза. Тези тумори могат да произвеждат излишни количества човешки растежен хормон. Акромегалията е по-честа след средна възраст, когато растежът е завършен. Поради това възрастните с акромегалия не стават по-високи. Вместо това костите им могат да станат по-дебели.

Акромегалия при деца

Много рядко децата могат да получат повишени нива на хормона на растежа, преди да достигнат крайната си височина, което може да доведе до прекомерен растеж на дълги кости и много висок ръст. Това състояние се нарича педиатрична акромегалия, но понякога се нарича гигантизъм. Ако не се лекуват, децата с акромегалия обикновено растат до седем фута високи или повече. Децата с акромегалия също могат да имат обща слабост, забавен пубертет и главоболие .
Хипофизните аденоми обикновено са причина за педиатрична акромегалия.

Какъв тест измерва нивата на хормон на растежа?​

growthhormonetest-e1570699116250.jpg
Вашият лекар може да нареди серия от кръвни изследвания, за да провери нивата на хормона на растежа, ако изпитвате симптоми, свързани с проблеми с хормона на растежа.
Вашата хипофизна жлеза обикновено освобождава хормон на растежа в кръвния поток на импулси през деня и нощта, с пикове, които се появяват предимно през нощта. Поради това единичен кръвен тест за измерване на хормон на растежа е труден за тълкуване и обикновено не е полезен от медицинска гледна точка.
Лекарите най-често използват процедури, наречени тестове за стимулиране и потискане на хормона на растежа, за да диагностицират състояния, причинени от дефицит или излишък на човешки хормон на растежа.
Те могат също така да поръчат кръвен тест, който измерва количеството инсулиноподобен растежен фактор 1 в кръвта Ви.

Как се използва хормона на растежа като лекарство?

Американската администрация по храните и лекарствата одобри синтетичната форма на хормона на растежа за лечение на определени състояния. Синтетичната форма на хормона на растежа се предлага само по рецепта и се инжектира.
При деца лекарите предписват хормон на растежа за лечение на:

 • Дефицит на растежен хормон.
 • Състояния, които причиняват нисък ръст, като хронично бъбречно заболяване , синдром на Търнър и синдром на Прадер-Уили .
При възрастни лекарите предписват хормон на растежа за лечение на:
 • Дефицит на растежен хормон.
 • Загуба на мускулна тъкан от ХИВ .
 • Синдром на късо черво.
Важно е да приемате синтетичен хормон на растежа само ако вашият лекар ви го е предписал.

Какви са страничните ефекти на синтетичния хормон на растежа?​

Използването на синтетичен хормон на растежа за медицинско лечение може да причини определени странични ефекти, включително:
 • Синдром на карпалния тунел .
 • Повишена инсулинова резистентност и/или диабет тип 2.
 • Подуване на ръцете и краката ( оток ).
 • Болки в ставите и мускулите.
 • Уголемяване на гръдната тъкан ( гинекомастия ) при хора, определени като мъжки по рождение.
 • Повишен риск от някои видове рак.
Изследователите нямат достатъчно информация за дългосрочните ефекти от лечението с хормон на растежа.

Кога трябва да се обърна към моя лекар относно моите нива на хормона на растеж?

Ако вие или вашето дете изпитвате симптоми, свързани с дефицит или излишък на хормон на растежа, свържете се с вашия лекар.
Ако получавате лечение за абнормни нива на хормон на растежа, важно е да посещавате редовно вашия лекар, за да сте сигурни, че лечението ви работи.

Бележка от клиника Кливланд​

Човешкият растежен хормон е мощен хормон, който е необходим за няколко важни телесни процеси. Понякога вашата хипофизна жлеза може да произвежда твърде много или твърде малко от него. Ако вие или вашето дете изпитвате симптоми, свързани с дефицит или излишък на човешки хормон на растежа, важно е да говорите с вашия лекар. Те са там, за да помогнат.
_________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
963
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva